מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור וערעור שכנגד על חיוב בהשבת כספים למבטחת

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכתב ההגנה המתוקן טענה הנתבעת, כי מדובר בחשד להונאת ביטוח וארוע מבוים שנועד להוצאת כספים במירמה, אשר בגינו לא מוקנה כסוי ביטוחי למבוטח.
(ג) באשר לשאלת הנזק שניגרם למערער עקב אי החזרת הרכב במצבו הפגוע למערער לאחר דחיית תביעתו לתשלום תגמולי ביטוח: בימ"ש קמא האמין לגירסת המערער לפיה נידרש לשלם עבור התיקון ובכל מקרה, צוין כי עדותו בעיניין זה לא נסתרה.
בימ"ש קמא לא מצא לנכון לפסוק הוצאות וקבע: "בנסיבות המשפט הנידון, כאשר למעשה התביעה הביטוחית נדחתה והנתבעת חויבה לשלם רק ערכו של הרכב במצבו הניזוק ולאחר שהרכב תוקן על ידה בטעות ובתום לב, לא מצאתי לנכון לפסוק הוצאות". על פסק דין זה הוגשו העירעור והערעור שכנגד.
רק לאחר שהמערער הגיש ערעור, וחלף כבר המועד להגשת ערעור על פסק דינו של בית משפט קמא, מצאה לנכון שלמה חברה לביטוח להגיש גם ערעור מטעמה על נושאים שלא עלו בעירעור הראשי וזאת בדרך של "ערעור שכנגד". בדיון התברר, כי הצורך בעירעור שכנגד נובע מכך שמתנהל הליך בבית משפט השלום בפתח תקוה בין צד ג' ובין שלמה חברה לביטוח, והרצון בהותרת העירעור שכנגד על כנו נובע מרצון שתהיה הכרעה שיפוטית אשר תמנע הצורך בניהול ההליך בפתח תקוה שמטרתו הוכחת כוונת מירמה.
בכך קיבל התובע – המערער חלק נכבד מסכום התביעה וזאת לא בשל זכאותו הביטוחית אלא בשל מחדל הנתבעת – המבטחת.
...
נקבע בסעיף 20 לפסק הדין, "לאור האמור, אינני נותן אמון לגרסת התובע ואני קובע כי, התובע לא הוכיח את אירוע הביטוח – את אירוע התאונה". (ב) באשר לשאלה: האם הנתבעת הוכיחה כי מדובר בתביעת מרמה: נקבע, כי למרות החשד הכבד, הנתבעת לא הצליחה להוכיח את קיום היסוד הראשון של סעיף 25 לחוק חוזה ביטוח, התשמ"א – 1981, דהיינו, שהמערער מסר לה עובדות לא נכונות.
אינני מקבלת את טענת המערער ולפיה, בעניינינו, די היה בכך שהמבוטח יוכיח כי ארע לו נזק.
גם אם בית משפט קמא קבע, כי כוונת מרמה לא הוכחה ברמת ההוכחה הגבוהה הנדרשת, די בתמיהות ובסימני השאלה הרבים והמצטברים בנוגע לגרסת המערער בנוגע לתאונה, על מנת להגיע למסקנה ולפיה, לולא טעות המשיבה, אשר תיקנה את הרכב מבלי שקיבלה אישור התובע מראש לכך, אזי לא היה זכאי לקבל מהמשיבה ולו שקל אחד.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, דין הערעור להידחות ודין הערעור שכנגד להידחות.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

המערער הגיש תביעה שכנגד בה תבע לחייב את המשיבה לשלם לו פצויי פיטורים, פיצויים על פיטורים שלא כדין, פיצויים בגין פגיעה בשמו הטוב והתעמרות וכן תשלומי גמר חשבון בגין שכר העבודה בחודש יולי 2015, פדיון חופשה שנתית ותשלום יתרת ימי מחלה.
פסקה 13 (26.11.2017)), דין עירעורו של המערער על חיובו בעילה של מכירת פסולת ברזל להיתקבל.
הכספים הצבורים במבטחים בכתב התביעה המתוקן התבקש בית הדין האיזורי על ידי המשיבה לחייב את המערער ואת מבטחים, שצורפה כנתבעת להליך, "בהשבת רכיב הפיצויים שנצבר לזכות הנתבע בקרן התגמולים, סך של 113,980.42 ש"ח (נכון ליום 5.4.2016); לחילופין לחייב את הנתבעים, ביחד ו/או לחוד, לשלם לתובעת את שווי רכיב הפיצויים שהופקד ע"י התובעת לזכותו של הנתבע והמוחזק על ידי הנתבעת". המערער טען, כמפורט בפתח הדברים, לזכותו לקבלת פצויי פיטורים כחוק ולא היתייחס בכתב ההגנה ובסיכומיו בבית הדין האיזורי לאפשרות של השבת פצויי הפיטורים.
...
מסקנת בית המשפט העליון היתה לפיכך כדלקמן: "ככלל, על כספי הפיצויים הצבורים בחסכונות הפנסיונים חל סעיף 85(1א) רישא לפקודת פשיטת הרגל המתנה את העברתם לנאמן באישור בית המשפט. מסקנה זו לא תחול על כספי פיצויים הצבורים בקרנות פנסיה ותיקות, שכן אלו כפופות להוראות התקנון האחיד המתנה את זכאותו של המבוטח לקבל קצבה מהקרן בהימנעותו מלמשוך כספים כלשהם מהפנסיה. על כספי פיצויים הצבורים בקרנות פנסיה ותיקות חל אפוא סעיף 85(1א) סיפא לפקודה האוסר על העברתם לנאמן כל עוד לא הגיע מועד תשלומם כקצבה". בדיון בערעור התבקשה התייחסות המשיבה לפסק הדין בעניין מקפת.
אף מבטחים, אשר בסיכומיה סברה כי המדיניות הראויה היא כי כספי פיצויים הצבורים בקרן פנסיה ותיקה לא יוחזרו למעסיק כל עוד לא הוגשה בקשה על ידי המבוטח למשיכת כספים או לקבלת קצבה, סברה כי "אין מנוס שבתי הדין יתנו הוראה ביצועית כמו שניתנה". סוגית עיתוי העברת הכספים, שלא הועלתה על ידי המערער בבית הדין האזורי ואף לא בערעורו, הועלתה ביוזמתנו.
סוף דבר – ערעור המערער מתקבל בחלקו, באופן שמהחיוב בפסק דינו של בית הדין האזורי יופחת סכום של 900,000 ש"ח והחיוב יעמוד על סכום של 1,161,566 ש"ח בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כקבוע בפסק הדין ובניכוי 16,883 ש"ח בגין הפרשי שכר.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

אליהו הגישה לבית המשפט המחוזי ערעור על חבותה על פי הפוליסה במסגרת הודעת הצד השלישי, ואילו המבקש הגיש ערעור שכנגד, הנסב על האשם התורם שיוחס לו. בית המשפט המחוזי דחה את הערעורים, למעט טענה אחת שנטענה על ידי אליהו, ולפיה יש להפחית מסכום השיפוי דמי הישתתפות עצמית בסך 10,000 דולר, בהתאם לקבוע בפוליסה.
עוד נטען, כי לא היה מקום לפטור את אליהו מלשפות אותו בגין השבת עלות הטיפול לתובעת; כי הטענה להישתתפות עצמית לא הועלתה בבית משפט השלום ועל כן לא היה מקום לנכות את דמי ההישתתפות העצמית, ולמצער, היה מקום לנכות רק 70% מדמי ההישתתפות; וכי היה על בית המשפט לחייב את אליהו להשיב לו 30% מהפרמיות ששולמו.
המבקש נידרש להשיב לתובעת את עלות הטיפול ששולמה לו, ובתי המשפט קמא פטרו את אליהו מלשפותו בגין סכום זה (93,000 ₪) לאור סעיף 7(ג) לפוליסה, הקובע כי חברת הביטוח אינה אחראית בגין "הוצאות שהוצאו ע"י המבוטח לשם תיקון ו/או השבה לקדמות של עבודה וכן תקבולים שנתבע המבוטח להחזיר ללקוחותיו" (הדגשה הוספה – י"ע).
המדובר בסייג שעשוי להתבטא בסכומי כסף משמעותיים, וככל הנראה ניתן להרחיב את הכסוי הבטוחי גם על סכומי השבה שהמבוטח נתבע להחזירם.
...
לסיכום, אין מקום להתערב במסקנת ערכאות קמא, שפטרו את אליהו מלשפות את המבקש בגין עלות הטיפול שנדרש להחזיר לתובעת.
עמד על כך בית המשפט קמא בענייננו: "סוכן הביטוח העיד, שלא הכיר את פוליסת האחריות המקצועית הקודמת של הרופא, ולכן מן הסתם, וכפי שקבע בית משפט השלום, לא הסביר לרופא את ההבדלים בין סוגי הביטוחים, ואף לא הזהיר אותו מפני הסיכון הכרוך במעבר שכזה. בכך הוכנס הרופא למסלול, אשר קיים קושי להיחלץ ממנו, כפי שאכן עולה מסופו של האירוע. מסקנה זו עולה עם מבחן 'השכל הישר' ומבחן הצפיות של המזיק לעניין הסיבוכים הנובעים מהיעדר אחידות בין סוגי הפוליסות, אשר מן הראוי להבהיר ולהדגיש בפני רוכש פוליסת אחריות מקצועית. וזאת כאשר לאחר המעבר בין הפוליסות על בסיס שונה נוצרה תקופה שבה נמצא הרופא בעודף כיסוי ביטוחי (גם על פי 'אירוע' וגם על פי 'מועד התביעה'), וכאשר עזב, ולא המשיך בפוליסה מסוג 'מועד התביעה' מצא עצמו בחוסר כיסוי מוחלט". על מנת להאריך את תוקפה של הפוליסה לתקופת העבר, באותם מקרים שבהם מבוטח עלול למצוא את עצמו בפני שוקת שבורה, יש באפשרותו להקדים תרופה למכה ולכסות את "החורים" שנוצרו בכיסוי הביטוחי.
לאור האמור, בקשת רשות הערעור נדחית בזאת.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השופטת ש. יעקובוביץ: ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בבת ים (כב' השופט שי מזרחי) מיום 9.1.2022, בגדריו התקבלה תביעתה הכספית של הגב' ורד עמוס (להלן - המשיבה) לקבלת מלוא התגמולים על פי פוליסת "ביטוח חיים להגנת הלוואות ומשכנתאות שמספרה 032099710" (להלן - הפוליסה), שרכשה יחד עם בעלה המנוח, דוד עמוס ז"ל (להלן - המנוח), מהמערערת - AIG ישראל חברה לביטוח בע"מ (להלן - המערערת) להגנת משכנתא, ונדחתה תביעתה הנגדית של המערערת להשבת תגמולי הביטוח החלקיים ששולמו על ידה מחמת שגגה לבנק מזרחי טפחות (להלן - הבנק) בעבור סילוק חוב המשכנתא.
המערערת מלינה על חיובה בתשלום מלוא תגמולי הביטוח על פי הפוליסה ודחיית תביעתה שכנגד להשבת התגמולים ששולמו לבנק.
במענה לפניית בנו של המנוח, יהונתן, ביום 19.4.2017 בהודעת דואר אלקטרוני בת שורה אחת- "האם יש חדש מחברת הביטוח בקשר לתיק שלנו?", השיבה המערערת, אף היא בהודעת דואר אלקטרוני, באמצעות הגב' אורטל קצב- "היי בהמשך שליחתנו,
...
..איפה מה שאני צריך לחתום לך? נציגת חברת הביטוח: לחתום לי זה בעמוד שלישי נראה לי מתחיל כל הסיטואציה" (תמלול עמוד 22 שורות 11-14); "נציגת חברת הביטוח: חתימת המבוטח זה מה שרשום השם שלך, זה אתה. אני צריכה שם שתי חתימות" (תמלול עמוד 23 שורות 11-12) נ.ר. מתבדחת עם המנוח ומצחקקת ללא הרף.
נוכח הנימוקים שנסקרו בחוות דעתה של השופטת יעקובוביץ, ונוכח אופן הטיפול בהצעת הביטוח לרבות הקראת השאלות והמענה להן כפי שפורט לעיל, אף אני סבורה כי חיובה של אלמנת המנוח להשיב את החלק ששולם לבנק - 203,878 ₪ (שקיזז את השיעור היחסי בהעמדת דמי הביטוח על 225%) יהא בלתי צודק.
במצב זה, אני סבור, כי המבטחת היתה רשאית במשפט להעלות את טענת המרמה כנימוק לדחיית תביעת האלמנה, אך היא לא היתה רשאית להעלות טענה זו כנימוק לתביעתה להשבת הסכום שהיא העבירה לבנק, וזאת מהטעם של חובת תום הלב, שהנחיות המפקח על הביטוח הנדונות כאן נגזרות ממנה (רע"א 10641/05 הפניקס חברה לביטוח בע"מ נ' אסולין (4.5.2006), פסקה ד(6)).

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערעור (ע"א 8246-06-23) וערעור שכנגד (ע"א 42155-09-23) על פסק דינו של בית משפט השלום בתל אביב-יפו (כב' השופטת אילה גזית) מיום 01.05.2023 (ת"א 50106-12-18), לפיו התקבלה, בחלקה, תביעת המערער בע"א 8246-06-23 (להלן: "דבירי") נגד המשיבה (תיקרא להלן: "איסתא").
בית משפט קמא השיב בחיוב על שתי השאלות הראשונות וקבע כי הפירסום של איסתא מהוה הטעייה הן לעניין זהות המבטח הן לעניין הקף הכסוי הבטוחי.
עיון בתביעת דבירי מגלה כי הוא הגדיר את תביעתו כ"חוזית כספית" ובפרק "הבסיס הנורמאטיבי לחיוב הנתבעת" כלל רק עילות מדיני החוזים (כך בס' 76 לתביעה) והסתפק בציון כללי למדי של חוק חוזה הביטוח ( "כמו כן נסיבות המקרה מקימות לתובע סעדים בין היתר גם על פי חוק חוזה הביטוח, תשמ"א וזאת נוכח אופי ההסכם").
אלא שעיון בפרק המדובר בספר, בעמוד הבא לאחריו (עמ' 17), מגלה כי גם המחבר סבור כי השאלה "אם מדובר בחוזה ביטוח אם לאו תקבע, בכל מקרה נתון, לפי תכלית ההוראה, הקשר הדברים, נסיבות העניין, ומהותו הכלכלית והמסחרית של החוזה הנבחן". בענייננו, כשם שביהמ"ש קמא ידע לקבוע קביעה עובדתית כי בפירסום שביצעה איסתא באתר האנטרנט שלה היא לא סיפקה לדבירי מידע מדויק באשר לזהות המבטח והקף הכסוי הבטוחי (בגינה חייב את איסתא באחריות בשיעור של 30% לניזקו של המערער), קבע ביהמ"ש קמא קביעה עובדתית נוספת ולפיה "בהזמנה עצמה אשר מהוה את החוזה בין הצדדים, נכתב כי חברת הביטוח היא החברה הזרה" (ס' 8 לפסה"ד).
...
אף טענה זו דינה להידחות, באשר לאור הפסיקה שתפורט בהמשך, רובצת על הנתבעות, אחריות משפטית לטיב רכיבי השירות שנרכשו באמצעותן ולאספקתם ללקוח (התובע).
סוף דבר ערעור איסתא ע"א 42155-09-23 נדחה ללא צו להוצאות, תוך השבת העירבון על כלל פירותיו לאיסתא באמצעות בא כוחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו