מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור המדינה על חיוב בהוצאות הגנה בתיק תעבורה

בהליך חנייה (ח"נ) שהוגש בשנת 2020 בעניינים מקומיים תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הדין החל: הבסיס הנורמאטיבי לבחינת טענות בעלי הדין מצוי בהוראת סעיף 80 לחוק העונשין תשל"ז-1977 (להלן : חוק העונשין) (כותרתו הוצאות הגנה מאוצר המדינה) ולפיו: "(א) משפט שניפתח שלא בדרך קובלנה וראה בית המשפט שלא היה יסוד להאשמה, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופצוי על מעצרו או מאסרו בשל האשמה שבגינה זוכה או בשל אישום שבוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי {נוסח משולב} התשמ"ד-1982, בסכום שייראה לבית המשפט.. " (להלן: החסד"פ מ.ב.ח) דיון וממצאים: בעניינינו אין חולק כי הנאשם לא נעצר ולבטח לא נאסר ומשכך הרכיב הכספי היחיד הבא בחשבון עניינו "בהוצאות הגנה" של הנאשם.
עיון בנוסח הסעיף מלמד על בידול שבין שתי חלופות כבסיס לחיוב בהוצאות הגנה: האחת מקום בו לא היה יסוד להאשמה והשני, נסיבות אחרות המצדיקות זאת (חיוב הוצאות הגנה).
שיקול נוסף המובא בחשבון במסגרת החלופה השנייה עניינו בשיקלול הערכים המתנגשים בין האנטרס של הנאשם שלא לעמוד לדין פלילי כלל ועיקר או לצאת זכאי בדינו מזה, ובין האנטרס הצבורי שעניינו בתיפקוד נאות של רשויות התביעה (ראה פרשת שגיא הנ"ל בפיסקה 17 לפסה"ד), הינה כי כן באותה פרשה העדיף בית המשפט את האנטרס הצבורי על עניינו של נאשם שיוחסה לו עבירת תעבורה, וכן השוו לפסק הדין ברע"פ 4671/13 אמיר סלע נ' עריית תל אביב (פורסם בנבו) שם נדחה ערעור על פסק הדין שדחה את בקשת הנאשם לפסיקת הוצאות הגנה בעקבות דו"ח חניה.
על יסוד כל האמור לעיל, ובהיתחשב בעובדה כי הודעת המאשימה על רצונה לחזור בה מן האישום בשני התיקים הנ"ל, הוגשה לאחר שהנאשם כפר בעובדות שני כתבי האישום – אני מזכה את הנאשם מן העבירה שיוחסה לו בכל אחד מכתבי האישום הנ"ל. אני דוחה את בקשתו של הנאשם לתשלום הוצאות ההגנה.
...
מסקנתי הינה כי תרומתו של הנאשם בהימנעותו בפניה לתובע, וכבישת טענתו העניינית במועד ישיבת ההקראה, הינה משמעותית ביותר והרת תוצאות.
כמו כן, שוכנעתי כי התובעת שהתייצבה לדיוני ההקראה בתיקים הנ"ל, לא ידעה לעת ההיא או היתה חייבת לדעת על ליקוי או בעיה כלשהי בסימון אבני השפה שיש בה, כדי לזכות את הנאשם.
על יסוד כל האמור לעיל, ובהתחשב בעובדה כי הודעת המאשימה על רצונה לחזור בה מן האישום בשני התיקים הנ"ל, הוגשה לאחר שהנאשם כפר בעובדות שני כתבי האישום – אני מזכה את הנאשם מן העבירה שיוחסה לו בכל אחד מכתבי האישום הנ"ל. אני דוחה את בקשתו של הנאשם לתשלום הוצאות ההגנה.

בהליך ערעור פלילי תעבורה (עפ"ת) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטתו של בית משפט לתעבורה בתל אביב-יפו (להלן: "בית משפט קמא") (כב' סגנית הנשיא נ' פראג-לבוא), שלא להעתר לבקשתו של המערער לחייב את המשיבה בהוצאות הגנתו על פי סעיף 80 לחוק העונשין, התשל"ז – 1977 (להלן: "חוק העונשין") בתיק תת"ע 1939-07-17.
המדינה בתשובתה לערעור טענה טיעון כפול פנים, הפן האחד שלא נפלה טעות תחת ידו של בית משפט קמא בשל כך שלא הייתה הצדקה בנסיבות להורות על פסיקת הוצאות לזכות המערער ובפן האחר העקרי, כי אכן נפלה טעות בפני התביעה בפני בית משפט קמא, אלא שהטעות הייתה בשל החזרה מאישום כי המערער עבר את העבירות שיוחסו לו. על פי עמדת המדינה בפניי בשונה באופן ברור מעמדת המדינה בפני בית משפט קמא, התקנה הרלוואנטית לעניינו של המערער הנה תקנה 567 לתקנות התעבורה, התשכ"א – 1961 (להלן: "ת"ת") ולא תקנה 567א'.
...
ערעור על החלטתו של בית משפט לתעבורה בתל אביב-יפו (להלן: "בית משפט קמא") (כב' סגנית הנשיא נ' פראג-לבוא), שלא להיעתר לבקשתו של המערער לחייב את המשיבה בהוצאות הגנתו על פי סעיף 80 לחוק העונשין, התשל"ז – 1977 (להלן: "חוק העונשין") בתיק תת"ע 1939-07-17.
בהחלטתו לדחות את הבקשה לפי סעיף 80 לחוק העונשין קבע בית משפט קמא כי אין הצדקה להיעתר לבקשה הן בשל כך שהיה יסוד לאשמה והן בשל כך שאין נסיבות אחרות המצדיקות לעשות כן. בהחלטתו קבע בית משפט קמא כי רישיון הנהיגה הזר של המערער נסרק לתיק ללא רשות ושלא על פי סדר הדין, מבלי שהתביעה ראתה אותו כלל, כי המערער עבר עבירה של חציית שטח הפרדה, כי התביעה בהגישה כתב האישום לא פעלה מתוך רשלנות, זדון או אי-סבירות מהותית ובולטת, כי הסניגור לא פנה לתביעה והציג לה רישיון נהיגה זר תקף ותעודת ביטוח תקפה, ועצם העובדה שבית המשפט בהחלטתו "כי על המבקש להשיב לאשמה תומכת ומאשרת קיומן של ראיות לכאורה...". בנוסף לכך המערער לא טרח להתייצב למשפט, התביעה חזרה בה מכתב האישום "מטעמי הגינות" ולמעט הוצאות שכר הטרחה לא נגרמו למערער כל הוצאות.
שקלתי האין הצדקה להיעתר לערעור בשל "נסיבות אחרות המצדיקות זאת" כלשונו של סעיף 80 לחוק העונשין.
עם זאת, בנסיבות שבהן מסקנתי היא שבסופו של יום כתב האישום הוגש כדין ובסופו של יום למרות זאת בוטל, לא מצאתי הצדקה להתערב בהחלטתו של בית משפט קמא שלא לפסוק הוצאות למשיב ומשכך הערעור נדחה.

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2020 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום לתעבורה במחוז תל-אביב (בת-ים) תת"ע 3008-09-20 מדינת ישראל נ' נסיס דב תיק חצוני: 26150404528 בפני כבוד השופטת שרית קריספין המשיבה (מאשימה) מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד אלדר המבקש (נאשם) נסיס דב החלטה
דיון והכרעה   ברע"פ 4121/09, שגיא נ' מדינת ישראל, סקר בית המשפט העליון את ההלכה הנוהגת באשר להטלת הוצאות הגנת נאשם על המדינה, בהקשר להליך בבית המשפט לתעבורה וקבע כך:   "מנוסח סעיף 80 לחוק העונשין עולות שתי עילות שבהתקיימן עשוי נאשם אשר זוכה בדין לזכות בפצוי. העילה האחת, עניינה כי לא היה יסוד להאשמתו של הנאשם, ואילו השניה עניינה בכך שהתקיימו "נסיבות אחרות המצדיקות זאת" .
  למעשה, די בעובדה כי המשיבה לא טירחה להגיש את תגובתה, על מנת להעתר לבקשה, אך כמפורט לעיל, מצאתי כי יש מקום לקבל את בקשת המבקש, גם לגופה ובמכלול הנסיבות בעיניינו של המבקש, כפי שפורטו לעיל, אני רואה הצדקה לחיוב המשיבה בהוצאות הגנתו של המבקש.
זכות ערעור כחוק.
...
עוד אמר בית המשפט העליון בעניין שגיא לעיל :"בסיכומו של דבר, חשוב לחזור ולהדגיש כי סעיף 80 נוקט בנוסח כי בית המשפט "רשאי" לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו.
  למעשה, די בעובדה כי המשיבה לא טרחה להגיש את תגובתה, על מנת להיעתר לבקשה, אך כמפורט לעיל, מצאתי כי יש מקום לקבל את בקשת המבקש, גם לגופה ובמכלול הנסיבות בעניינו של המבקש, כפי שפורטו לעיל, אני רואה הצדקה לחיוב המשיבה בהוצאות הגנתו של המבקש.
לסיכום, אני מורה למשיבה לשלם למבקש סך של 1990 ₪ וזאת עד ליום 3.2.21.

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת המבקש, כיוון שזוכה על ידי בית המשפט, לאחר שכפר בבצוע העבירה והמשיבה בחרה לחזור בה מן האישום ונוכח השעות הרבות שבזבז בגין תיק זה, יש מקום לחייבה בהוצאות.
  דיון והכרעה   ברע"פ 4121/09, שגיא נ' מדינת ישראל, סקר בית המשפט העליון את ההלכה הנוהגת באשר להטלת הוצאות הגנת נאשם על המדינה, בהקשר להליך בבית המשפט לתעבורה וקבע כך:   "מנוסח סעיף 80 לחוק העונשין עולות שתי עילות שבהתקיימן עשוי נאשם אשר זוכה בדין לזכות בפצוי. העילה האחת, עניינה כי לא היה יסוד להאשמתו של הנאשם, ואילו השניה עניינה בכך שהתקיימו "נסיבות אחרות המצדיקות זאת" .
ברע"פ 7452/13 פלס נגד מדינת ישראל, נקבע: "... בית המשפט רשאי (ולא חייב) לפסוק פיצוי והחזר הוצאות הגנה, כאשר מתמלאים, למצער, שני תנאים מצטברים: (א) הנאשם זוכה; (ב) והתקיימה אחת מבין שתי העילות המוזכרות בסעיף: (1) "לא היה יסוד להאשמה", או (2) שנמצאו "נסיבות אחרות המצדיקות זאת" (להרחבה בנושא ראו: ע"פ 5097/10 בוגנים נ' מדינת ישראל (15.01.2013); ע"פ 1382/00‏ בן ארויה נ' מדינת ישראל, פ''ד נו(4) 714, (2002) (להלן: עניין בן ארויה)).
זכות ערעור כחוק.
...
לשיטת המשיבה, שהתייחסה גם לפסיקה רלוונטית, הרי שבנסיבות אלה, אין המבקש זכאי להוצאות על פי סעיף 80 לחוק העונשין ויש לדחות את הבקשה.
  עוד אמר בית המשפט העליון בעניין שגיא :"בסיכומו של דבר, חשוב לחזור ולהדגיש כי סעיף 80 נוקט בנוסח כי בית המשפט "רשאי" לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו.
  לאור כל האמור לעיל, הבקשה נדחית.

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום לתעבורה במחוז תל-אביב (בת-ים) ת"ד 7927-02-20 מדינת ישראל נ' שחם תיק חצוני: 494341/2019 בפני כבוד השופט אלעד שור מאשימה מדינת ישראל נאשמים ברק שחם החלטה
בעקבות הזיכוי הוגשה בקשה לחיוב המדינה בהוצאות, בקשה שנדחתה (על אף שהמדינה לא הגיבה לבקשה בזמן שניתן לה) וזאת מן הטעם שבהגשת כתב האישום, על פי חומר החקירה אליו נחשף בית המשפט במהלך ניהול התיק אין חוסר סבירות כזו שתובע סביר היה נימנע מלהגיש.
על ההחלטה הוגש ערעור והתיק הוחזר לעיון מחדש לאחר קבלת תגובת המדינה, ובהתאם נקבע דיון במעמד הצדדים בו חזר ב"כ המבקש המלומד על טיעוניו בכתב והוסיף, כי לדידו לא היה כלל מקום להגשת כתב האישום שכן הראיות אשר נאספו על ידי הבוחן המשטרתי לא הספיקו כדי לקבוע כי המבקש הוא שסטה אל עבר נתיב הרכב המעורב וזאת במיוחד לאור שתיקת המעורב ורעייתו בהודעותיהם במישטרה שכן האחרונים לא ידעו להשיב כיצד התרחשה התאונה.
דיון והכרעה: הבקשה לחיוב המדינה בהוצאות מושתתת על סעיף 80 לחוק העונשין, תשל"ז-1977: "משפט שניפתח שלא דרך קובלנה וראה בית המשפט שלא היה יסוד להאשמה, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופצוי על מעצרו או מאסרו בשל האשמה שממנה זוכה, או בשל אישום שבוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב–1982 בסכום שייראה לבית המשפט; במשפט שמנהל קובל רשאי בית המשפט להטיל על הקובל תשלום כאמור." השאלות עליהן יש להשיב : הראשונה, האם היה יסוד לאשמה והשאלה השנייה, במידה והיה יסוד לאשמה, הינה האם קיימות נסיבות המצדיקות פיצוי זאת על אף שהיה יסוד, כאמור.
ברם, מצאתי כי ייתכן וקיימת העילה השנייה הקבועה ביסודו של סעיף 80 בדבר קיומן של נסיבות אחרות המצדיקות הטלת הוצאות עילה זו לא נשקלה במסגרת ההחלטה הראשונה , אך בחינת הדברים אכן מעלה שאלה האם כאשר הבוחן המשטרתי העיד כי אינו יכול לקבוע איזה מהרכבים סטה ובכך למעשה סגר את הגולל על האפשרות להרשעת המבקש, לא היה מקום שהמאשימה תמצא לנכון לחזור מהאשום? שאלה זו מעלה את הצורך בשקילת אינטרסים שונים המתנגשים כפי שהובאו בע"פ 4466/98 דבש נ' מדינת ישראל פ"ד נו' (3) 73, שם עמד כבוד השופט מ' חשין על האינטרסים העומדים בבסיס סעיף 80 לחוק סדר הדין הפלילי, ובין היתר כתב כדלקמן : "אלא שתחושת הצדק באשר היא – תחושה שכולנו שותפים לה – אין די בה, ולא יהא זה נכון וראוי אם נבקש לעשות אך ככל שתורנו תחושת הצדק. שומה עלינו לבחון את הדברים מקרוב; לאתר ולבירור את האינטרסים המושכים לצדדים; להטיל את האינטרסים כולם אל קדרת השיקולים ולנסות להגיע להכרעה תוך שיקלול כל האינטרסים שלעניין כולם. על אינטרסים אלה עמדנו בדברינו לעיל, ואלה הם מקצתם: מקומו והצורך בקיומו של ההליך הפלילי בחברה בת-ימינו; תפישת יחסי היחיד והמדינה בכלל ובהליך הפלילי בפרט; ההליך הפלילי כהליך הכולל אפשרות מוּבְנָה כי נאשם יצא זכאי בדינו; הנזקים הנגרמים ליחיד העומד לדין פלילי ויוצא זכאי בדינו; איתור תחנת-המוצא להכרעה בשאלה מי ראוי שיישא בנזקים הנגרמים לנאשם בהליך הפלילי; הצדק שבהטלת הסיכון על היחיד שיצא זכאי בדינו, ומנגד, הפגיעה בהליך הפלילי אם בסופו-של-יום תאלץ המדינה לפצות ולשפות את היחיד; שקולי הסדר החברתי ופיזור הנזק; החשש שמא הטלת חיוב על המדינה לשפות ולפצות נאשם שיצא זכאי בדינו עלולה לרפות את ידי התביעה; העלות לחברה אם תאלץ המדינה לשפות ולפצות את היחיד; יכולתו של היחיד למנוע את ההליך הפלילי בשכנוע התביעה מבעוד-יום בחפותו על-אף הראיות לכאורה שנאספו לחובתו; זיכויו של נאשם שאינו זכוי מטהר אלא זכוי מן הספק או זכוי טכני או זכוי בשל נסיבות שאין לתביעה שליטה עליהן (למשל: עד שנעלם או עד שברח מן הארץ) ועוד. " ובהמשך לעניין האינטרסים המנוגדים בקשר לשאלה מדוע לא להטיל הוצאות על המדינה? "מנגד, למותר לומר, מתייצבים אינטרסים ועקרונות אחרים המטילים ספק בטוב שבחיוב המדינה בפצוי ובשיפוי. כך, למשל, החשש כי חיוב שכזה יכול שירפה את ידי התביעה וירתיע אותה מעשות למילוי חובתה. השוו: פרשת פלונית [22], בעמ' 715. "נקודת המוצא הנה, כי קיים אינטרס צבורי בהעמדתם של עבריינים לדין... מקום שבו הפרט מפר את כללי המשפט הפלילי המהותי המשקף את צורכי החברה המאורגנת להגן על הערכים החיוניים לתפקודה התקין ולהתפתחותה הרצויה" (פרשת יוסף וסרסור [1], בעמ' 518), ואין זה רצוי כי בשל החשש מחיוב בפצוי ובשיפוי יצא אינטרס צבורי חשוב זה נפגע ונפסד.
...
סבורני כי בעניין זה כאשר מביאים בחשבון כי מדובר בתיק תעבורה שאינו מטיל קלון על הנאשם בו וכי בזמן ניהול המשפט בהתחשב בכך שהמבקש לא היה מצוי בהליכים מגבילים במהלך התנהלות התיק, קרי פסילה עד תום ההליכים, הרי שהכף נוטה להעדיף גם את האינטרס הציבורי ונראה, לדידי, כי קו פרשת המים בסוגיה זו צריך לעבור באופן של שיפוי נקודתי הנובע מאותו רגע בזמן ניהול התיק בו היה מקום כי המשיבה תחזור מהאישום וזאת בדיון ההוכחות בו העיד הבוחן כי אין ביכולתו לקבוע איזה מהרכבים סטה, בנקודה זו היה ברור כי לא ניתן יהיה להגיע להרשעה בתיק ולפיכך ראוי היה כי המשיבה בשלב זה הייתה חוזרת בה מהאישום.
לפיכך, נראה כי כתב האישום אשר הוגש, בסבירות הוגש, ולפיכך ההליכים עד דיון ההוכחות כדין התנהלו, זיכויו של המבקש לא הצריך דיון שכן הכרעת הדין נשלחה אל הצדדים מבעוד מועד ועל כן אני מוצא כי לפי תקנות סדר הדין (פיצוים בשל מעצר או מאסר), תשמ"ב -1982, בתוספת, לפי סעיף 1 בהיקש לדיון הוכחות נקבע סכום שכר טרחה בסך 2294 ₪ וכן ישיבה נוספת 688 ₪ סה"כ 2982 ₪ וכך אני מורה למשיבה לשפות את המבקש בהוצאות משפט בסך 2982 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו