מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור המדינה על גזר דין בתיק החזקת נשק שלא כדין

בהליך ערעור פלילי גזר דין (עפ"ג) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

סגן הנשיא השופט אברהם אליקים: מבוא לפנינו ערעור המדינה על גזר דין שניתן בבית משפט השלום בחיפה בת"פ 25051-05-21 (כבוד השופטת הבכירה קנטור)(להלן-בית משפט קמא).
בטיעוניה התייחסה ל-10 פסקי דין המראים לטענתה כי אין עילת היתערבות במקרה זה בגזר דינו של בית משפט קמא, אסקור תוכנם של שבעה מהם: -רע"פ אבו הלאל נגד מדינת ישראל (26.5.2021), בין החזקת שני נשקים מסוג 'קרלו', מחסניות, וכדורים, החמיר בית המשפט המחוזי את העונש והעמידו על 10 חודשים בפועל, בקשת רשות העירעור מטעם הנאשם לבית המשפט העליון נדחתה.
לשלושת פסקי הדין הנוספים לא ניתן לתת משקל בתיק זה. בע"פ 6469/19 אבו דקה נגד מדינת ישראל (27.11.2019), היה הסדר טיעון עם הסכמות לעונש, בע"פ 1505/14 לידאוי נגד מדינת ישראל (4.11.2014) היו לנאשם בעיות בריאותיות מיוחדות.
התיקון שלא חל במקרה זה משקף מדיניות ראויה על פי כוונת המחוקק וראו דברי ההסבר מדוע נידרש התיקון: "עבירות האמל"ח והירי גובות מחירים כבדים באובדן חיי אדם, מסכנות חיים ופוגעות לא רק במעורבים בהן, אלא גם בבטחון האישי ובאיכות החיים של אזרחים חפים מפשע". וכך קבע כב' השופט אלרון בעיניין אל עבסה הנ"ל לעניין מדיניות ענישה ראויה, פסק דיון מיום 23.1.2022: "יש לנקוט במדיניות ענישה מחמירה כלפי ביצוע עבירות החזקת נשק שלא כדין.... נמצא איפוא כי בנסיבות דהיום, ראוי ונכון להחמיר את מדיניות הענישה הנוהגת, זאת בין היתר על מנת להרתיע עבריינים פוטנציאליים משימוש בו כאמצעי ליישוב סכסוכים.... קיימת חשיבות של ממש להטלת ענישה הולמת ומרתיעה על כל חוליות השרשרת העבריינית – החל מיצרני או מבריחי הנשק הבלתי חוקי, דרך הסוחרים בו, ועד לאלו הנוטלים אותו לידם ועושים בו שימוש בלתי חוקי... עצם החזקת נשק שלא כדין מהוה איום על שלום הציבור ועל הסדר הצבורי, וכבר נפסק כי החזקת נשק מהוה תשתית, "גורם בלתו איין", למגוון רחב של עבירות (ע"פ 7473/20 מדינת ישראל נ' מחאמיד, פסקה 24 (29.6.2021)‏‏).
...
דיון אפתח בפסק דינה של כב' הנשיאה חיות שניתן בע"פ 8416/20 עייאט נגד מדינת ישראל (2.9.2021) "הלכה היא כי ערכאת הערעור תיטה שלא להתערב בגזר דינה של הערכאה הדיונית אלא במקרים חריגים שבהם נפלה בגזר הדין טעות מהותית, או שהעונש שנגזר חורג באופן ממשי מרמת הענישה הנוהגת או הראויה בנסיבות דומות" לאחר ניתח טענות הצדדים ונימוקי גזר הדין אני סבור כי במקרה זה גזר הדין חורג באופן ממשי ממדיניות הענישה הראויה וגם ממדיניות הענישה הנוהגת.

בהליך ערעור פלילי גזר דין (עפ"ג) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

אין לחובתו של המשיב הרשעות קודמות ואין תלויים כנגדו תיקי מב"ד. המשיב הודה בהחזקת הנשק, וטען בפני שירות המבחן, כי מצא אותו בשטח של שכנו הצמוד לביתו, נטל את הנשק לביתו ושקל להעבירו למישטרה.
ב"כ המדינה הפניתה בנימוקי ערעורה לפסיקה רלוואנטית המצביעה על חומרת העבירה של החזקת נשק שלא כדין ועל מגמת הפסיקה להחמיר בענישה בעבירה זו כדי להביא למיגור התופעה המסוכנת של החזקת נשק ואף תחמושת שלא כדין.
בדיון שהתקיים בפנינו ביום 27.5.21, חזרה ב"כ המדינה על הטענות שהועלו מטעם המדינה הן בפני בית משפט קמא והן בנימוקי העירעור, בהדגישה, שהאינטרס הצבורי גובר על הנסיבות האישיות נוכח המסוכנות הרבה שיש בהחזקת נשק על ידי מי שאינו מורשה לכך על-פי דין, וכן הפניתה לפסיקה הרלוואנטית וביקשה לגזור על המשיב עונש מאסר לריצוי בפועל.
לשאלת בית-המשפט, מדוע החזיק המשיב את הנשק כשהוא טעון במחסנית ובה 15 כדורים של 9 מ"מ, אם דרכו היא ליפתור את הכל בדרכי שלום, ענה המשיב: "הסברתי גם בחקירה שהוא היה ככה וניכנס אליי ככה. הנשק היה ככה. אני לא טענתי אותו. אין לי סיכסוך עם אף אחד. טעות. לא יודע מה להגיד, מה חשבתי... לא חשבתי לרגע שאני אסתבך". לאחר שנתנו דעתנו לכתב האישום המתוקן שבעובדותיו הודה המשיב ועל-פיהן הורשע, חוות דעת הממונה על עבודות שירות, תסקיר שירות המבחן, הטיעונים לעונש בפני בית משפט קמא, גזר הדין של בית משפט קמא, ערעור המדינה על נימוקיו, טיעוניהם של ב"כ הצדדים בדיון שהתקיים בפנינו ביום 27.5.21, לרבות דברי המשיב עצמו, והפסיקה הרלוואנטית שאליה הופנינו, מסקנתנו היא שערעור המדינה בדין יסודו וכי גזר-דינו של בית משפט קמא הקל עם המשיב במידה המחייבת את התערבותה של ערכאת העירעור.
...
לשאלת בית-המשפט, מדוע החזיק המשיב את הנשק כשהוא טעון במחסנית ובה 15 כדורים של 9 מ"מ, אם דרכו היא לפתור את הכל בדרכי שלום, ענה המשיב: "הסברתי גם בחקירה שהוא היה ככה ונכנס אליי ככה. הנשק היה ככה. אני לא טענתי אותו. אין לי סכסוך עם אף אחד. טעות. לא יודע מה להגיד, מה חשבתי... לא חשבתי לרגע שאני אסתבך". לאחר שנתנו דעתנו לכתב האישום המתוקן שבעובדותיו הודה המשיב ועל-פיהן הורשע, חוות דעת הממונה על עבודות שירות, תסקיר שירות המבחן, הטיעונים לעונש בפני בית משפט קמא, גזר הדין של בית משפט קמא, ערעור המדינה על נימוקיו, טיעוניהם של ב"כ הצדדים בדיון שהתקיים בפנינו ביום 27.5.21, לרבות דברי המשיב עצמו, והפסיקה הרלוונטית שאליה הופנינו, מסקנתנו היא שערעור המדינה בדין יסודו וכי גזר-דינו של בית משפט קמא הקל עם המשיב במידה המחייבת את התערבותה של ערכאת הערעור.
לכן, בהביאנו בחשבון את הנסיבות לקולא שפירטנו לעיל, ובכלל זה, בין היתר, גם את העובדה שעסקינן בהחזקת אקדח, וזאת בשונה מהחזקת תת מקלע מאולתר, ובשים לב לכך שאין ערכאת הערעור ממצה את הדין עם נאשם כשמתקבל ערעור המדינה על קולת העונש, החלטנו לחרוג במעט לקולא ממתחם הענישה ואנו דנים את המשיב ל-8 (שמונה) חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו.
התוצאה מכל האמור לעיל היא כדלקמן: 1) אנו מקבלים את ערעור המדינה על קולת העונש, וחלף 6 חודשי המאסר לריצוי בעבודות שירות שהטיל בית משפט קמא על המשיב, אנו דנים את המשיב ל-8 (שמונה) חודשי מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו מיום 14.10.20 עד 21.10.20.

בהליך ערעור פלילי גזר דין (עפ"ג) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כללי זהו ערעור המדינה על גזר – הדין, שניתן ביום 20.2.22, על ידי בית משפט השלום בחדרה, מפי השופט הנכבד אלכס אחטר, בתיק פלילי 64632-08-21.
הסניגור המלומד אבחן פסיקה שהוצגה על – ידי המערערת על רקע אופי העבירות שיוחסו לנאשמים באותם מקרים (נשיאת נשק ולא החזקתו; נשק מסוג רוס"ר M-16 ולא מקלע מאולתר); הוא אבחן את אותה פסיקה גם על רקע העבר הפלילי המכביד, אשר ליווה את אותם נאשמים ועל רקע היתנהלות ההליך (הרשעה לאחר כפירה ושמיעת ראיות ולא לאחר הודאה באשמה במסגרת הסדר טיעון כבעניינו של המשיב כאן).
שם, בגין החזקת רובה דמוי – סער מסוג M-16 (איר סופט) וחלק תחתון של רובה M-16 ומחסנית תואמת עם 30 כדורים נגזרו 20 חודשי מאסר; צוטט גזר הדין שניתן בת"פ 55185-02-20 (מחוזי ב"ש) מדינת ישראל נ' אלנבארי (ניתן ביום (30.01.2022 .
] בהתאם לכך ולנוכח ריבוי מקרי הירי, יש לנקוט במדיניות ענישה מחמירה כלפי ביצוע עבירות החזקת נשק שלא כדין, ועל אחת כמה וכמה שימוש בנשק חם ופציעתם של קורבנות שונים עקב כך. הצורך במדיניות ענישה מחמירה נחוץ במיוחד כאשר השמוש בנשק גורר פגיעה בגוף ובנפש, וכאשר מבצעי העבירות אינם מוסרים את כלי הנשק לידי רשויות החוק – ובכך מוסיפים לפגוע בבטחון הציבור וקיים חשש תמידי לשימוש עברייני חוזר בנשק זה, כמו גם להגעתו של נשק זה לגורמים עויינים ובכללם גורמי טירור.
...
איננו מקבלים בהקשר זה את טענת הסנגור, שלפיה יש להתייחס אל מעשה תקיפת השוטר (בנסיבות שבהן בוצע) כאל דבר של מה בכך, בבחינת זוטי דברים כמעט.
אנו סבורים, שמתחם העונש ההולם שאותו קבע בית – המשפט קמא הנכבד (12-36 חודשי מאסר בפועל) אינו יכול לתת מענה לצורכי ההלימה, המניעה וההרתעה שהם בעלי משמעות עצומה בכגון דא. אין הוא הולם את רוח התקופה ואת "מגמת ההחמרה" שעליה מדברים בפסיקה מזה שנים.
עם זאת, בשים לב לכך, שאין דינה של ערכאת מערעור למצות את הדין, מצאנו לנכון להטיל עליו 28 חודשי מאסר לריצוי בפועל מיום מעצרו.

בהליך ערעור פלילי גזר דין (עפ"ג) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כללי זהו ערעור המדינה על גזר-דינו של בית-משפט השלום בחיפה, שניתן ביום 13.3.22, במסגרתו של ת"פ 52222-02-21, על-ידי כב' השופטת הבכירה אורית קנטור, בעיניינו של המשיב, **** בן כמאל ח'יר. המשיב הורשע, על-סמך הודאתו, בעבירות שיוחסו לו במסגרת כתב-אישום מתוקן ואשר עניינן - החזקת נשק שלא כדין, לפי סעיפים 144(א) רישא וסיפא בצרוף לסעיף 144(ג) לחוק העונשין התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין" או "החוק"); על המשיב הוטלו בערכאה הראשונה 9 חודשי מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שירות (ללא ניכוי ימי מעצרו); 12 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, שלא יעבור עבירה מסוג פשע בנגוד לסעיף 144 לחוק העונשין; 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, שלא יעבור עבירה מסוג עוון בנגוד לסעיף 144 לחוק העונשין.
לסיכום, הסניגור הדגיש, כי שליחתו של המשיב למאסר מאחורי סורג ובריח, תסיג את המשיב לאחור ותגרום לו נזק רב. דיון והכרעה ככלל, ערכאת העירעור תיטה שלא להתערב בעונש שהושת על ידי הערכאה הדיונית, אלא בנסיבות שבמסגרתן נגלית סטייה מהותית ממדיניות הענישה הנוהגת במקרים דומים; כאשר נפלה במסגרת גזר הדין טעות מהותית; או מטעמי שקולי צדק ייחודיים (ראו: ע"פ 201/20 ליברטי נ' מדינת ישראל, פסקה 24, ניתן ביום 3.2.22).
כפי שיפורט להלן בהרחבה, לאחר שעיינו בכתב האישום, בתסקיר שירות המבחן, בטיעוני הצדדים בפני ביהמ"ש קמא, בגזר דינה של הערכאה הראשונה, בהודעת העירעור ובמכלול החומרים אשר באו לעיוננו ושקלנו לעומקן את טענות הצדדים לפנינו, באנו לכלל דיעה, כי אין למצוא הלימה בין העונש שנגזר על המשיב דכאן לבין מעשהו החמור של המשיב, שעניינו בהחזקת תת מקלע מאולתר ותחמושת שלא כדין.
משאלו הם פני הדברים ולאחר ששקלנו את מכלול השיקולים הצריכים לדבר, ובשים לב לכך שערכאת העירעור נמנעת ממיצוי הדין עם המשיב, עת מתקבל ערעור המדינה על קולת העונש, הרי שאנו מורים על קבלת ערעור המדינה ומטילים על המשיב 16 חודשי מאסר לריצוי בפועל, בנכוי התקופה שבה שהה במעצר בגין העבירה מושא תיק זה. אין שינוי ביתר רכיבי הענישה.
...
לסיכום, עתרה המערערת לקבל את ערעורה ולהשית על המשיב מאסר מאחורי סורג ובריח לתקופה ממושכת מזו שקבע בית המשפט קמא.
דא עקא, ובכל הכבוד הראוי, אנו סבורים שהמקרה דנן הוא אחד מאותם המקרים שבמסגרתם עקרון ההלימה לא שיקף את חומרת מעשה העבירה על נסיבות ביצועו.
גם בבוא בית המשפט לקבוע את העונש המתאים לנאשם בגין מעשיו ראוי לייחס משקל להיותן של עבירות הנשק "מכת מדינה" ולצורך העז לגלם בגזירתו את שיקולי הרתעת הרבים והרתעתו של המשיב עצמו; ואכן, במקרה כגון זה מתקיים האמור בסעיפים 40ו ו-40ז לחוק העונשין, שבהם נקבע כי אם מצא בית המשפט, כי יש צורך בהרתעת הנאשם מפני ביצוע עבירה נוספת, או בהרתעת הרבים מפני ביצוע עבירה מסוג העבירה שביצע הנאשם, ויש סיכוי של ממש שהחמרה בעונשו של הנאשם תביא להרתעתו ולהרתעת הרבים, רשאי הוא להתחשב בשיקול זה בבואו לקבוע את עונשו של הנאשם בגבולות מתחם העונש שנקבע.
משאלו הם פני הדברים ולאחר ששקלנו את מכלול השיקולים הצריכים לדבר, ובשים לב לכך שערכאת הערעור נמנעת ממיצוי הדין עם המשיב, עת מתקבל ערעור המדינה על קולת העונש, הרי שאנו מורים על קבלת ערעור המדינה ומטילים על המשיב 16 חודשי מאסר לריצוי בפועל, בניכוי התקופה שבה שהה במעצר בגין העבירה מושא תיק זה. אין שינוי ביתר רכיבי הענישה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

על גזר הדין הוגש ערעור מטעם המאשימה, אשר היתקבל בחלקו ועונשו של הנאשם הועמד על 16 חודשי מאסר (עפ"ג (מחוזי מרכז) 24956-04-19 מדינת ישראל נ' סילמי (2.7.19)).
עפ"ג (מחוזי חיפה) 40594-07-21 מדינת ישראל נ' מוחמד קעדאן (2.11.21) - ערעור המדינה על גזר דינו של בית משפט השלום לפיו המשיב הצעיר נדון בין השאר ל-8 חודשי מאסר בפועל לנשיאה בדרך של עבודות שרות בגין החזקת נשק שלא כדין, לאחר שנתפס מחזיק בארון ביתו בנשק תת מקלע מאולתר בהיותו בן 19.5 שנים.
יצוין כי בדומה לעניינינו, העבירה בוצעה טרם תיקון עונש מינימום בחוק, ואולם גזר הדין ניתן לאחריו, ובית המשפט אף היתייחס לעניין זה באומרו: "התיקון ניכנס לתוקף לאחר מועד ביצוע העבירות בתיק שבפנינו אך רוחו שורה גם על המקרה שבפנינו". 16.
...
כאן, בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירות, אני קובעת כי מתחם העונש ההולם בנסיבות ביצוע העבירה, בהתחשב בסוג הנשק, וכן מקום ונסיבות החזקתו - נע בין 20 חודשי מאסר בפועל לבין 36 חודשי מאסר בפועל.
סוף דבר 20.
          נוכח כל האמור לעיל, אני גוזרת את עונשו של הנאשם כדלקמן:        א.       28 חודשי מאסר בפועל, בניכוי ימי המעצר בתיק זה, מיום 16/5/20 ועד 4/8/20.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו