בית דין איזורי לעבודה בירושלים
ק"ג 49753-10-13
06 יולי 2016
לפני:
כב' השופט רועי קרת
נציגת ציבור עובדים הגב' ציפי בר
נציגת ציבור מעסיקים הגב' דלית רוטנברג-תקוע
המערער
1. שמעון נחמה ת.ז. 000588319
ע"י ב"כ: עו"ד אברהם שמלה
המשיבים
1. משרד האוצר/המשרד הראשי משרדי ממשלה 500100110
2. משרד ראש הממשלה/נציבות שרות המדינה משרדי ממשלה 500104823
3. משרד החינוך התרבות והספורט משרדי ממשלה 570000586
4. משרד המשפטים/פרקליטות המדינה משרדי ממשלה 500103353
ע"י ב"כ: עו"ד מיכל שלם
פסק דין
בענין זה, נוכח הסתמכותו של המערער על הוראת סעיף 1(ב) בפרק הרביעי של נוהל
חוזה בכירים, אנו מוצאים לנכון להביאו במלואו וכלשונו:
נבהיר מעתה כי הפסקה האמורה אינה מתייחסת כלל לנושא הדרוג, אלא רק לנושא הרמות/דרגות.
אמנם, לא עלה בידי המדינה להסביר כיצד בדיוק התרחשה הטעות שאירעה בעניינינו של המערער [מחדל שניתן להסבירו רק בזמן הרב שחלף מאז התרחשה אותה טעות], אך אין בכך כדי לסייע למערער, מששוכנענו כי אכן מדובר בתשלום שהדין אינו מאפשרו, וכי לפי הוראות ההסכם והדין החל על המערער, יש לחשב את גמלת הפרישה שלו לפי הדירוג והדרגה בהם שהה ערב פרישתו כלומר- דירוג 057.
עם זאת, מצאנו לנכון להבהיר כי נוכח העובדה שהטעות נתגלתה על ידי המדינה רק לאחר 9 שנים מהמועד שבו התרחשה, שומה על המדינה לשקול בכובד ראש מחיקת מלוא חובו של המערער לגבי תקופות העבר, ובפרט שעה שמדובר בגמלאי, שגמלתו היא פרנסתו, והמוצא עצמו לפתע בפני שוקת שבורה, אחרי 9 שנים בהן טעה לחשוב כי הוא זכאי לגימלה בשיעור גבוה יותר מזה שהיה זכאי לו למעשה.
...
המערער קיבל הודעה על כך.
עיקר המחלוקת המשפטית שבפנינו נוגעת אם כן, לשאלה האם חושבה [ושולמה] גמלתו של המערער כדין, כטענת המערער, או שמא נפלה טעות במועד פרישתו של המערער לגמלאות, טעות שבעטייה שולמה גמלתו ביתר [כטענת המדינה], טעות שמעת שנתגלתה אין מנוס מלתקנה.
אליבא דהמערער, אין היתכנות סטטיסטית לטעות הקלדה מהסוג שלו טוענת המדינה [יצויין כבר עתה כי לטעמנו, טענה זו של המערער אינה עולה בקנה אחד עם הטענה העובדתית שפורטה בסעיף הקודם.
הטענה שהעלתה המדינה, כאילו היה על המערער לדעת שמדובר בטעות- מגלגלת את האשם לפתחו של מי שלטעמנו, אינו אמור לשאת בו.
המערער הבהיר מדוע הוא סבור כי אין מדובר בטעות כלל, ונוכח מורכבותו של הנושא כפי שנפרש בפנינו, והשנים הרבות שחלפו מאז התרחשה הטעות [ומבלי שנתגלתה בכל אותן שנים], נקל להבין מדוע סבר כך.
אשר להוצאות ההליך-
לא התעלמנו מהתנהלות המערער, ש"העמיס" על ההליך טענות ובקשות למכביר, לרבות כאלו שלא נדרשו לשם ברור יעיל של השאלה שבמחלוקת.
מכל מקום, אף שהערעור נדחה, אין לאמר כי מדובר בערעור סרק, וממילא ברי כי ערעור זה לא היה בא לעולם מלכתחילה, אלמלא שגתה המדינה אי שם בשנת 2004.
נוכח האמור, מצאנו לנכון לקבוע כי כל צד יישא בהוצאותיו.