המדובר בהתנגדות לבצוע שטר על סך 149,840 ₪, בגין שיק שמסרה הנתבעת 1 לתובעת ואשר סכומו נכלל אף בתובענה דנן.
כן נקבע כי ניתן לתבוע גם שותפות בלתי רשומה, שכן אם הדין מכיר בכשרותו של גוף להיות בעל זכויות וחובות, הרי שממילא יש להכיר בזכותו לתבוע ולהיתבע בגין זכויותיו או חובותיו.
לעניין זה ר' דברי כב' הש' שטרסברג כהן ברע"א 5451/96 יצחק זימן נ' פנחס מזרחי, (פורסם בנבו, 28.12.98), המפנה לדבריו של פרופ' זוסמן:
"בעקרון, גם בהיעדר סיכומים מצד הנתבעים, אין בית המשפט נידרש להיתעלם מראיות שהביאו הנתבעים ועליו לפסוק על פי חומר הראיות שבפניו (זוסמן, סדרי הדין האזרחי (מהדורה 7, ש. לוין, עורך, 1995),513)"
המדובר איפוא בתביעה לסכום קצוב, הנסמכת על כרטסת הנהלת חשבונות של התובעת, חשבוניות מס וכן שיקים לפקודת התובעת שמשכה הנתבעת 1, אשר צורפו לכתב התביעה.
בבקשת הרשות להיתגונן מטעם הנתבעים לא הוכחש הסכום הנתבע (הנתבע 2 אישר זאת בחקירתו הנגדית בדיון מיום 23.4.12, עמ' 3 לפרוטוקול, שורות 21-26 וכן עמ' 4 שורות 7-10), אלא הנתבעת 1 טענה טענת קזוז וכן טענות להפרות ההסכם על ידי התובעת, תוך גרימת נזקים לנתבעים; הנתבע 2 טען טענות נוספות באשר למסמך עליו הוא חתום ואשר נטען כי מהוה כתב ערבות; והנתבעת 3 טענה כי מאחר שהנתבעת 1 אינה חבה בסכום התביעה לאור טענותיה, הרי שאף היא כערבה אינה חבה בסכום התביעה.
משטרם חלף המועד להגשת ערעור על פסק הדין בתביעה השטרית, והוא אינו חלוט, הרי שלא ניתן לקבוע בשלב זה כי קיים השתק פלוגתא כנגד הנתבעת 1.
בנוסף, הנתבעת 3, בשמה הנוכחי כ"קסטל משרד להפצת כרטיסים" ועם אותו מספר עוסק מורשה חתומה על כתב ערבות לטובת התובעת, ערבות שעל תוקפה היא לא ערערה במסגרת הבר"ל. עוד יצוין כי אף על הערבות שחתמה הנתבעת 3 במסגרת ההליך שהתנהל בפני כב' השופט אילן רונן חתמה הנתבעת 3 בשמה הנוכחי ועם מספר העוסק המורשה שלה.
סוף דבר
בקשת הרשות להיתגונן מטעם הנתבעת 1 נדחית, והתובעת זכאית לפסק דין נגדה בהתאם לכתב התביעה, בנכוי סכום השיק שהתנגדות לביצועו נדחתה בפסק הדין בתביעה השטרית.
...
אני סבורה אפוא, כי העלאת טענה זו בשלב זה של ההליך, לאחר שלא נטענה בבר"ל ולאחר שהנתבעת 3 לא הכחישה את עצם ערבותה במסגרת הבר"ל, ומבלי להגיש סיכומים מטעמה בהתאם להחלטת בית המשפט - מהווה חוסר תום לב.
יחד עם זאת, יש להיזהר ואין ליתן פסק דין כנגד גוף שאינו מהווה אישיות משפטית.
השאלה האם שותפות בלתי רשומה היא אישיות משפטית טרם הוכרעה במשפט הישראלי, וראו לעניין זה דברי כבוד השופט אנגלרד בע"א 2026/92 פקיד שומה פתח-תקווה נ' שדות חברה להובלה (1982) בע"מ (2001), פ"ד נה(4), 89, עמ' 102:
"האמת היא כי השאלה אם שותפות בלתי רשומה היא אישיות משפטית, דהיינו תאגיד, טרם הוכרעה בשיטתנו. וכך אומר על כך בית-משפט זה בע"א 583/88 ברנע נ' ארקיע קווי תעופה ישראליים בע"מ [3], בעמ' 683-684, מפי הנשיא שמגר: "שאלת היותה של שותפות בלתי רשומה בגדר אישיות משפטית נפרדת מהשותפים המרכיבים אותה הינה שאלה מורכבת, אשר אין לגביה הכרעה ברורה בפסיקת בית-משפט זה... גם בין המלומדים קיימת מחלוקת בשאלה זו...".
לאור העובדה שאין הכרעה בשאלה זו, אני סבורה כי לא ניתן לקבוע במקרה דנן שהנתבעת 3 היא אישיות משפטית וליתן נגדה פסק דין.
סוף דבר
בקשת הרשות להתגונן מטעם הנתבעת 1 נדחית, והתובעת זכאית לפסק דין נגדה בהתאם לכתב התביעה, בניכוי סכום השיק שהתנגדות לביצועו נדחתה בפסק הדין בתביעה השטרית.