העובד הגיש ערעור בזכות על ההחלטה לדחות את בקשתו לאשר תביעתו כתובענה יצוגית בעילה של הכללת עמלות המכירה בתשלום דמי חגים (ע"ע 36096-02-16); קסטרו הגישה בקשת רשות ערעור על אישור הבקשה בנוגע לשתי עילות התביעה שנתקבלו – הכללת עמלות מכירה ב"שכר הרגיל" על פי סעיף 18 לחוק שעות עבודה ומנוחה וזכאות לגמול שעות נוספות בעד שעות עבודה שמעבר ל- 43 שעות בשבוע, וכן על שיעור ההוצאות ושכ"ט עו"ד שנפסקו לזכות העובד ובאי כוחו (בר"ע 7386-02-16).
לפיכך, משעמלת המכירה היא בגדר "שכר" בחישוב פצויי פיטורים והפקדות לפנסיה, הרי שהיא גם חלק מ"השכר הרגיל" לעניין סעיף 18 לחוק שעות עבודה ומנוחה; במהות, עמלות המכירה הן שכר לפי תוצרת, ויש להחיל עליהן את ההסדר שנקבע לעניין זה בחוק שעות עבודה ומנוחה, ואת ההסדר שנקבע בפסק הדין בעיניין ואדים מזור [ע"ע (ארצי) 19460-04-11 ואדים מזור – פרידנזון שירותים לוגיסטיים, הובלה ופרוייקטים בע"מ (3.11.2016)].
קיום התנאים לאישור התובענה כתובענה ייצוגית:
קסטרו טענה כי התובענה אינה מתאימה להתברר כתובענה ייצוגית מנימוקים אלה:
תכלית ומהות התובענה הייצוגית היא אכיפת דין קיים, הרתעה מפני הפרתו ומתן סעד הולם כפצוי על הפרת הדין הקיים, ולא יצירת זכות יש מאין.
כך למשל, במקרה שבו עילת התביעה היא אי הכללת רכיב שכר מסוים המשולם בסכום קבוע ב"שכר הרגיל" לפי סעיף 18 לחוק שעות עבודה ומנוחה, וכל אשר נידרש הוא חישוב גמול שעות נוספות בעד אותו רכיב, עת בתלוש השכר של העובד נתונים הן לגבי שיעור רכיב השכר והן לגבי מספר השעות הנוספות והגמול בעדן (125% או 150%) ששולם לעובד בכל חודש, לא תהיה מניעה לאשר את התובענה כתובענה ייצוגית, שכן הבירור הפרטני שיש לערוך אינו שונה במהותו מהבירור שיש לערוך למשל בחישוב הזכאות להפרשות לפנסיה בהתבסס על תלושי השכר.
...
מבלי לקבוע מסמרות אם בנסיבות המקרה הנדון קמה זכאות לתשלום גמול שעות נוספות ומנוחה שבועית בגין עמלות המכירה, אנו סבורים כי הקשיים עליהם הצבענו לעיל מביאים לתוצאה שלפיה לא מתקיימים התנאים שנקבעו בסעיף 8 לחוק התובענות הייצוגיות לאישור התביעה כתובענה ייצוגית, במיוחד מהטעם כי לא מתקיים התנאי ש "תובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין".
ראשית, נוכח העובדה ששאלת הזכאות להכללת עמלות מכירה בשכר לצורך חישוב גמול שעות נוספות ומנוחה שבועית היא שאלה מורכבת ולה פנים לכאן ולכאן, לא ניתן בשלב זה לקבוע כי יש אפשרות סבירה שהשאלות המהותיות של עובדה ומשפט יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה.
ובהקשר לתביעת גמול שעות נוספות בתובענה ייצוגית נפסק בעניין בעניין ברקן [ע"ע (ארצי) 686/09 ברקן – איילון חברה לביטוח בע"מ (30.5.2011) כך:
"מעבר לזה, יש מקום לאישור תובענה ייצוגית אך ורק אם היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין. בנסיבות המקרה שלפנינו, בירור עובדתי של זכאות כל עובד ועובד מבין 650 עובדי המשיבה 1 לגמול שעות נוספות על פי חוזהו האישי ועל פי הבירור העובדתי לגבי שעות עבודתו בפועל תוך התייחסות לחוק – אינה הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין".
למען הסר ספק נבהיר כי איננו מקבלים את טענתה הגורפת של קסטרו, שלפיה לעולם תביעה שעילתה אי תשלום גמול שעות נוספות וגמול מנוחה שבועית אינה יכולה להתאשר כתובענה ייצוגית, אלא יש להכריע בכל מקרה לפי נסיבותיו, דהיינו מידת הבירור הפרטני שיש לערוך על מנת לקבוע את סכום הזכאות.
בשים לב לכך, ובהתחשב גם בשווי הכספי של העילות שנתקבלו אל מול העילות שנדחו, על פי הנטען בבקשה לאישור התובענה הייצוגית, אנו סבורים כי אין מקום לחייב את קסטרו בתשלום שכר טרחת עורך דין והוצאות לתובע המייצג בשלב של אישור התובענה כתובענה ייצוגית.
אשר להוצאות בערעור, הרי שנוכח מהות השאלות שעמדו לדיון, ובהתחשב בביטול שכ"ט עו"ד וההוצאות שנפסקו על ידי בית הדין האזורי – לא מצאנו מקום לחייב את העובד בהוצאות בשלב הערעור.
סוף דבר – ערעורה של קסטרו מתקבל, וערעור העובד נדחה.