מאחר ואדיב לא פרע את חובותיו, ערך עמו התובע הסדר לסילוק החוב בתשלומים, בערבות הנתבעת, אשר חתמה על שטר החוב.
לטענת הנתבעת, אין לחייבה על פי שטר החוב, הן משום שחתימתה עליו הושגה במירמה, והן משום שהתובע לא הוכיח את עסקת היסוד שעמדה מאחורי השטר, דהיינו – סכום ההלוואה שנתן לאביה, ולא עמד בהוראות החוק בהגשת תביעה זו.
לטענת התובע, טענותיה השונות של הנתבעת אינן אמת, וכל תכלית הגנתה לחמוק מתשלום חובו של אביה, על פי ערבותה.
פרק ב' לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, דן בפגמים בכריתת חוזה וקובע כמה עילות המקנות לצד לחוזה זכות לבטלו, ובהן עילת הטעות, ההטעיה, הכפייה והעושק.
להשלמת התמונה יש לציין, כי חלק מהוראות החוק, לפני תקונו ולאחריו, אינן חלות על מי "שנתן הלוואה שלא דרך עיסוק" (כמו חובת עריכת ההסכם בכתב וחובות הגילוי למיניהן), וזאת בהתאם לסעיף 15 לחוק.
החוב, שלטענת התובע עמד בעת עריכת ההסכם על 280,000 ₪, כבר כולל בחובו ריביות שנצברו על קרן ההלוואה, כך שהעמדת חוב זה, בפריסה לחמש שנים, על 430,000 ₪, משקפת ריבית על ריבית שכבר נצברה; וכל זאת, שעה שלא ניתן לקבוע – בהיעדר הסכם הלוואה בכתב – מה הייתה קרן ההלוואה, מה הייתה הריבית על הקרן וכיצד חושבה, או אפילו מתי בדיוק הועמדה ההלוואה.
...
גם אם לא היה מקום להגיע למסקנה האמורה, נוכח הודאת הנתבעת בחתימתה על שטר החוב, הרי שהיה מקום לדחות את התביעה, בשל אי-קיום הוראות חוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות, אשר היה בתוקף בעת חתימת השטר.
הפרת הוראות החוק במקרה הנוכחי היא בוטה, ומצדיקה דחיית התביעה מטעם זה.
אשר על כן, אני מורה על דחיית התביעה.
בשים לב לסכום התביעה, למספר הדיונים שהתקיימו בתיק, ולאחר שלקחתי בחשבון גם חיובים קודמים בהוצאות (החלטה מיום 4.3.20 ומיום 4.11.20), ישלם התובע לנתבעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 20,000 ₪.