חרף זאת, "מטעמי זהירות בלבד", פורטו טענות המבקש בדבר פירעון ההלוואה, תוך צירוף אסמכתות (תגובת המבקש בהליך ההוצאה לפועל – נספחים 31, 33 לתגובה לתובענה), כך: "המשיב (המבקש כאן – א' י') יחזור וידגיש כי אין בסמכותה של רשמת ההוצאה לפועל הנכבדה להכריע בטענות המשיב, במיוחד לאור העולה מטענות המשיב (וליתר דיוק טענותיו של בנו דודי) ולאור טענות המבקשת (המשיבה כאן – א' י'), שכן די בקריאתן בכדי להבין שאין מדובר במשכנתא 'קלסית' שניתנה ולא ניפרעה אלא מדובר בסכסכוך עסקי בין דודי למבקשת אשר צריך להתברר בהליך בוררות ולאור סרובה של המבקשת אשר מתנערת מסיכומיה עם דודי יתברר כפי הנראה בבית המשפט, ובדגש על התעוד הרב ועל הצורך לנהל חקירות של עדים רבים... בסופו של יום בכדי להכריע בטענה האם המשכנתא ניפרעה או לא יש להכריע במחלוקות בין דודי למבקשת ולרשמת ההוצאה לפועל הנכבדה אין את הסמכות לכך... אשר על כן, מבוקש בזאת לדחות על הסף את הבקשה לבצוע משכנתא... מעבר לכך ראוי כי ההליך שלפנינו ידון בפני הפורום המתאים והמוסמך לכך... ולא בפני רשמת ההוצאה לפועל הנכבדה".
טענת המבקש בדבר העידר סמכות לישכת ההוצאה לפועל לידון בטענת "פרעתי" בנסיבות העניין, לנוכח מורכבות המחלוקת כביכול – נדחתה.
בעיניין זה הסביר אשר דיקשטיין, סמנכ"ל המשיבה (להלן: "דיקשטיין") בתצהירו (סע' 131), את המניעים להשתהות במימוש המשכנתה, כך: "המשיבה ביקשה במשך שנים בטובתו של דודי ויוסף ולא ברעתם ולכן במשך שנים לא פעלה למימוש המשכנתה והכל מתוך תקווה ואמונה שיוסף או דודי או מי מטעמם יפרע את ההיתחייבות". דברים אלו לא נסתרו ודיקשטיין אף חזר עליהם בחקירתו הנגדית, בזו הלשון: "היה רצון לעזור לדודי. אנחנו האמנו שאם דודי יעבוד הוא יוכל לחזור על הרגליים ולהחזיר לנו את ההלוואה. לא הייתה לנו כוונה מעולם לפגוע באדם מבוגר, לזרוק אותו מביתו. אני חושב שגם הוכחנו את זה גם לכל אורך ההליך. אנחנו הפגנו, אני יכול לקרוא לזה, אם אני מעיד על עצמי, אצילות נפש, ואמרנו כל הזמן אין לנו כוונה לפגוע באדם מבוגר. ולכן אנחנו האמנו כל הזמן שדודי יתגבר על הקשיים שיש לו, יעמוד על הרגלים, יחזיר את ההלוואה בצורה יפה ולא נאלץ לממש את המשכנתא" (ראו פרו' עמ' 100, שו' 10-1).
טענות "לא נעשה דבר", הטעה והפרת חובות גילוי
בסיכומים נטען, כי "למנוח לא היה שמץ של מושג ... על שום מה הוא ערב ולמה הוא משעבד את דירתו". עוד נטען, כי במועד החתימה על הסכם המשכנתה היה המבקש קשיש בן 82, תוך שהמשיבה ניצלה את מצבו ואת עובדת היותו ללא ייצוג משפטי וללא מודעות לרמת הסיכון הכרוכה בשיעבוד דירתו היחידה (ראו פרו' עמ' 133, שו' 7-3; עמ' 134, שו' 10-8).
העובדה שבמועד הדיון, ביום 28.1.2020 היה המבקש במצב קוגניטיבי ירוד, אין בה כדי להעיד דבר אשר למצבו בעת החתימה על הסכם המשכנתה כתשע שנים קודם, ביום 10.4.2011.
...
דין טענה זו להידחות.
סיכומו של הקשר זה, נדחות טענות בדבר הטעיית המשיבה את המבקש או הפרתה חובות גילוי שהיו מוטלות עליה מכוח חוק הערבות או חוק ההלוואות.
סוף דבר
ביתרת טענות הצדדים לא מצאתי ממש שיהא בו כדי לשנות ממסקנתי ולאור כל המקובץ, התובענה נדחית.