בין היתר נקבע בהסכם כך (ראו בסעיף 2.2):
"אדרי מצהיר כי לא חתם על ערבות אישית כלשהי בקשר לחברה ו/או לעסקיה ו/או כלפי ספקיה, וכי אם אכן חתם על אחד מאלה, עליו להודיע לכל גוף רלוואנטי תוך 14 ימים כי הוא חדל מלהיות בעל מניות בחברה."
ובסעיף 7.1.2 להסכם נרשם כך:
"אדרי יפעל לשחרר עצמו מכל ההתחייבויות וימיני ישתף פעולה בעיניין זה לרבות חתימה על כל מיסמך שיידרש לשם שיחרור אדרי מערבויות אלה."
על אף התחייבויותיו אלה, ואף שאדרי חתם זמן קצר קודם לכן על כתב הערבות, הרי שהוא לא הודיע לינאי מרכז הפרי על כך שחדל מלהיות בעל מניות בחברה החייבת ו/או כי חדל מלשמש כמנהל בחברה.
בהגנתו, תוך שהוא מעלה טענות שונות, חסרות כל יסוד, ביקש להיתכחש להתחייבות שלקח על עצמו לערוב לחובותיה של החברה החייבת, ולהטיל את העלות הכספית של מחדלו על ינאי מרכז הפרי, אשר סיפקה ירקות ופירות למרכול שנוהל על-ידי אדרי וימיני ולא קיבלה בגינה את התשלום המגיע לה.
החתימה על כתב הערבות וחוסר האמון באדרי
אין מחלוקת שאדרי חתום על כתב הערבות, כי פרטיו מופיעים בו, וכי בכתב ערבות נרשם, שאדרי ערב לכל חובותיה של החברה החייבת בגין סחורה שתספק לה ינאי מרכז הפרי, וכי האמור בספרי החשבונות של ינאי מרכז הפרי יהווה הוכחה מכרעת לגבי סכום החוב.
במהלך יוני 2020 לאור חילוקי דיעות עזבתי את החברה וכחלק מכך לקחתי את כלל הערבויות של ספקים שעבדתי עמם (מצ"ב קובץ המפרט) והסכם העברת מניות.
ד"ר ר' בר-קהן בספרו ערבות (שירז הוצאה לאור, תשס"ו-2006) כתב בעיניין תוקפה של ערבות נוכח הוראת סעיף 15 לחוק הערבות, את הדברים הבאים (ראו בעמ' 322 - 323):
"סעיף 15 עורך איבחנה בין שתי מערכות היחסים בהן מעורב הערב. סעיף 15(א) דן במערכת היחסים שבין הערב לבין הנושה וסעיף 15(ב) דן במערכת היחסים שבין הערב לבין החייב העקרי. סעיף 15(א) מבחין בבירור בין ערבות לחיוב קיים, לבין ערבות לחיוב עתיד לבוא. בעוד שחיובו של הערב לגבי חיוב קיים מגובש ומהוה חלק מהתחייבויותיו של הערב, הרי לגבי ערבות לחיוב עתידי קמה לערב בהתאם להוראות הסעיף האפשרות לבטל ערבות זו. יודגש כי אין מדובר במצבים שבהם החיוב נוצר, אף שטרם הגיע מועד הבצוע שלו, אלא במקרים שבהם החיוב עצמו טרם נוצר. לאחר יצירת החיוב נולד אינטרס מוקנה ומוגן לטובתו של הנושה, ושוב אין הערב יכול להשתחרר מערבותו. זכות הערב לפי סעיף 15(א) לחוק נובעת מהרצון לאפשר שימוש נרחב וגמיש במוסד הערבות כבטוחה זולה ויעילה, תוך התאמתה למצבים מסחריים נפוצים. הסעיף נועד ליתן מענה בעיקר למצבים בהם קיימת מסגרת חוזית בין הצדדים בנוגע להקף ואופי החיובים במסגרתה, גם במצב בו חיובים אלו עדין לא נוצרו, אך הצדדים מצפים כי יווצרו בעתיד, ואינם מעוניינים מטעמי נוחות ויעילות להיתקשר בחוזה ערבות נפרד בגין כל חיוב וחיוב נפרד. בסעיף ניכר רצון לאזן בין האינטרסים הנוגדים המעורבים. מחד גיסא, אינטרס הצפיה של הנושה, אשר מצפה כי האשראי שהעניק לצורך יצירת החיובים העתידיים יגובה בערבות, ומאידך גיסא, אינטרס הערב כחייב משני להשתחרר מערבות כזו, כל עוד היא לא גובשה בעקבות יצירת החיוב. האיזון אותו עורך הסעיף הנו באמצעות הכרה בתוקפה של ערבות לחיוב עתידי, תוך מתן אפשרות לערב להשתחרר מערבותו לחיוב כזה, כל עוד לא נוצר, אך תוך חיובו של הערב בפצוי לנושה, אם נגרם נזק כתוצאה משחרור הערב. סעיף 15(א) קובע כלל הפטר יחודי, התואם את עיקרון ההפטר העצמאי. הסעיף מכיר, אפוא, באופיה המישני של הערבות כחיוב הראוי לכלל הפטר מיוחד במצב של ערבות לחיוב עתידי". [ההדגשה שלי – י.ל]
עולה מן האמור שכתב הערבות נועד להיות כלי שימוש ויעיל לצדדים המתקשרים בהסכם מסחרי, ואין יסוד לטענת אדרי (ראו ס' 34 - 35 לסיכומיו) שעולה מכתב הערבות נשוא הליך זו, שטבועה בו כוונה שבטרם כל רכישה הייתה מוטלת חובה על ינאי מרכז הפרי לערוך עם אדרי בירור באם הוא עומד על ערבותו.
לכך אוסיף, שכמתואר בספרו של ד"ר ר' בר-קהן בספרו ערבות (שירז הוצאה לאור, תשס"ו-2006) (ראו הציטוט בסעיף 39 לעיל), כי חתימה על כתבי ערבות ושטרי חוב היא פראקטיקה הנוהגת בהקף נרחב, כאשר מדובר ביחסי ספק לקוח.
...
לאור כך, אני דוחה את הטענה, כי בין ימיני לבין ינאי מרכז הפרי נוצרה התקשרות נפרדת מזו שסוכמה בחודש פברואר 2020 בין אדרי לבין ינאי מרכז הפרי.
לאור כל האמור לעיל, אני קובע שינאי מרכז הפרי הסתמכה על כתב הערבות עליו חתם אדרי, שעה שסיפקה ירקות ופירות למרכול שהופעל על-ידי החברה החייבת.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, התביעה מתקבלת במלואה.