· כדי שהתמונה תהיה שלמה אציין, כי בסע' 10.3 להסכם ההלוואה הוסכם :"הלווה מתחייב לא לעשות כל פעולה ו/או שיעבוד ו/או עיקול למאן דהוא או לגוף כלשהוא והוא מתחייב לרשום המקרקעין על שמו בלישכת רישום המקרקעין עד תום שנה מיום מתן ההלוואה לכל המאוחר, ומתחייב לרשום הערת אזהרה על זכויות המלווה במקרקעין עד תום שנה מיום מתן ההלוואה...".
חלפו שנים ופואד לא טרח להחזיר את ההלוואה למרות פניותיו החוזרות ונישנות של המנוח, אשר הלך לבית עולמו ביום 1.2.16.
לגישת התובע העברה זו נעשתה במירמה, מבוססת על הסכם למראית עין, וכל תכליתה להונות את התובע ויורשי המנוח ולחסום דרכם באכיפת הסכם ההלוואה.
ראיה לכך כי עסקינן בקנוניה, היא העובדה שעלי העביר את כל נכסיו (הכוללים מספר חלקות אדמה) במתנה לבניו האחרים ולנכדיו (בניו של פואד) וחלק הותיר בבעלותו, וכל זאת כדי למנוע מהתובע ולו לגבות בחזרה את החוב מאת פואד.
בין אם נבחן תחרות זו (בין עסקת פואד לעיסקת כמאל) מנקודת המבט של סע 9 או 10 לחוק המקרקעין, הרי שעה שהמתנה המאוחרת (לבן כמאל) נעדרת רכיב התמורה, תנאי שאין בלתו כדי שהעסקה השנייה בזמן תיגבור על קודמתה אף אם המתנה המאוחרת אינה הדירה יותר משהושלמה ברשום - הרי נראה כי המתנה שניתנה לבן כמאל היא נחותה וניגפת בפני ההיתחייבות שניתנה לפואד.
כהערה לפני סיום אציין, כי הרושם שמתקבל (ואני מדגיש זהו רושם כללי שלא מבוסס על עובדות שהוכחו לפניי) הוא שהנתבע עלי אינו תמים, ונראה אפשרי כי התכלית מאחורי העברת הזכויות בחלקה לבן אחר היא סיכול יכולת התובע לגבות את החוב.
אלא שרושם כללי זה לא יכול לבסס את תביעת התובע כנגד פתחי משלא הוכחו כל היסודות המהותיים של העילה ובהיעדר צדדים נוספים ודרושים להכרעה שלמה, יעילה וצודקת בסכסוך זה.
לסיום ומעבר לידרוש, אוסיף כי קבלת הסעד לו עתר התובע (לבעלות בחלקה), לו הוכיח את תביעתו כדרוש גם כנגד פתחי, אינה נקיה מספקות שכן הדבר גם נגזר מסיווג הסכם ההלוואה כמכר מותנה או מישכון של הזכויות בחלקה (ע"א 455/89 קולומבו, מאכל ומשקה בע"מ נ' בנק למסחר בע"מ ואח’, פ"ד מה (5), 490; ע"א 196/87 שוייגר נ' לוי, פ"ד מו(3) 2(27.4.92); ע"א 2328/97 כוכבי נ' ארנפלד, פ"ד נג(2) 353; רע"א 1690/00 מ.ש. קדוחי הצפון בע"מ נ' א. אבגל טכנולוגיה בע"מ, פ"ד נז(4) 385 (2003); נינה זלצמן ועופר גרוסקופף "הסוואת המישכון" – הצעה לעיון חוזר בהילכת קולמבו, עיוני משפט כו(1), עמ' 79-144).
...
כל עוד התובע לא הניח תשתית משכנעת בהקשר זה, נטל המוטל עליו – דין תביעתו נגד פתחי דחייה.
סוף דבר
מכל האמור, מקבל את התביעה במישור היחסים בין התובע לנתבעים מס' 1 ו- 2, וקובע בזאת כי ההתחייבות ליתן מתנה שקיבלה ביטוי בהסכם המתנה אינה הדירה , ונתבע מס' 2 לא היה רשאי לבטל הסכם זה שבגדרו הקנה את מלוא זכויותיו בחלקה לנתבע מס' 1.
אני מורה על דחיית התביעה כנגד הנתבע מס' 3.