מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עסקאות סותרות: אי רישום הערת אזהרה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כפי שנאמר לעניין זה בע"א 7113/11 עיזבון המנוח עפיף מוחמד ביאד נ' עיזבון המנוח חוסני אחמד לחאם (פורסם במאגרים, 27.2.14) (להלן: "עניין לחאם"), פסקה 11, כך: "11. הילכת גנז קבעה לה את מקומה בכותל המזרח בדיני הקניין בכלל ובדיני עיסקאות סותרות בפרט. עם זאת, עיון זהיר בפסק הדין מעלה כי קיימת משרעת של דיעות בין השופטים... בשאלה האם אי רישום הערת אזהרה בעיסקה הראשונה מביא לעדיפותה של העסקה השנייה בזמן... הינה כי כן, הזרם המרכזי בפסק דין גנז הוא כשיטת הנשיא א' ברק, לפיה החובה לרשום הערת אזהרה מבוססת על עקרון תום הלב, תוך בחינת כל מקרה לגופו.". יחד עם זאת, יש לציין כי לא בכל מקרה שבעל העסקה הראשונה לא רשם הערת אזהרה, ייחשב הדבר כחוסר תום לב מצידו.
...
באשר לטענה כי בייפוי הכוח הבלתי חוזר צוינה העברה של 400 מ"ר מחלקה 74 ללא התייחסות לחלקה 73, אני סבורה כי לא די בכך כדי להוכיח ידיעה של סבאח על עסקת המתנה.
לפיכך, אני נעתרת לסעד זה. הסעדים שהתבקשו על ידי הבעלים הרשומים (נתבעים בשלושת התביעות): הבעלים הרשומים, נתבעים בשלושת התביעות כמפורט לעיל, עתרו בסיכומיהם לסעדים הבאים: "לקבוע כי ניכר העדויות עומד בסתירה מהותית למסמכים ובראשן התכנית לפיה נקבעו מגרשים, טב/2717, וכי התכנית ברורה ומחייבת ובידיעת כל המעורבים שבדרך זו או אחרת הסתמכו עליה בהסכמים שערכו". "לקבוע כי זכויותיו של מר עמאר בהתאם לתכנית איחוד והחלוקה, טב/2717, והתשריט שאושר על פיה, חט/3554, מהוות 3 השלמות במספר מחלקה 73 לחלקה 74 וכי אין עוררין על חלוקה כפי המתבטא בתכניות והתשריט כאמור על פיהן.". מדובר בסעדים הנוגעים להליכי תכנון וממילא הסמכות העניינית הרלוונטית לעניינים מסוג זה אינה מסורה לערכאה זו, ואף אין המדובר במסגרת הדיונית המתאימה.
כך, בכל הנוגע לסעד המבוקש ביחס לתכנית אינני סבורה כי יש מקום למתן סעד מסוג זה. אף ביחס לבקשה לקבוע קביעות ביחס לזכויותיו של עומר בהתאם לתוכנית איחוד וחלוקה, אינני סבורה כי יש מקום להיעתר לבקשה זו. עוד יצוין כי מדובר בבקשה של הנתבעים, שככאלה אינם זכאים לסעד מסוג זה. ככל שביקשו הנתבעים לקבל סעד ביחס לשאלה ממי נעשו השלמות לפי תכנית איחוד וחלוקה, היה על בעלי הזכויות לנקוט הליך מתאים שבמסגרתו יעתרו לסעד מסוג זה תוך צירוף כלל הצדדים הנדרשים לעניין זה. עוד פירטו הבעלים הרשומים בסיכומיהם את עמדתם ביחס להתחייבויות הנוגדות שבמחלוקת וביקשו כי בית המשפט יורה על ביטול הסכם המתנה בין מחמוד לבין אימאן, ולקבוע כי אין לו תוקף מחייב.
לנוכח המסקנות אליהן הגעתי כמפורט בפסק הדין אינני נעתרת לבקשתם זו. הוצאות משפט לנוכח התוצאות אליהן הגעתי ומשעה שמדובר בהתנגשות שבין התחייבויות נוגדות במקרקעין, שבעטיין נקלעו התובעים בשלושת ההליכים (סבאח, אימאן, וריאד) לתאונות המשפטיות שהן מושא המחלוקת, לא מצאתי לחייב את סבאח, אימאן, וריאד, בהוצאות משפט.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

דין רישום 965/14,646 חלקים ע"ש רדואן להתבטל בהתאם לסעיף 9 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, מאחר שמדובר בעיסקה שניה, סותרת ונוגדת לעסקה הראשונה בין התובעת לסמיר שנערכה זמן רב לפני ביצוע העסקה בין רדואן לסמיר; מה גם שרדואן לא פעל בתום לב מאז עריכת העסקה בינו לבין סמיר ועד לרישומה.
ואולם, לא כל אימת שלא נרשמה הערת אזהרה על ידי הקונה הראשון בזמן, יוביל הדבר להעדפת הקונה השני בזמן: "טול את המקרה שבו ידע בעל העסקה השנייה, בעת כריתתה, על קיומה של העסקה הראשונה. במצב דברים זה אין לומר כי המנעותו של בעל העסקה מלרשום הערת אזהרה היא שהביאה ל "תאונה המשפטית" שביצירתן של עיסקאות נוגדות.
...
סוף דבר: מעיון בנסח הרישום עולה כי על שמו של הבעלים הרשום, הנתבע 1, נותרו רשומים 163/4,882 חלקים שהם 489 מ"ר שכבר הוריתי על העברתם ע"ש התובעת, בהסכמת הצדדים, בפסק הדין החלקי.
לאור קביעתי כי בתחרות בין התובעת לנתבע 2, גוברת התובעת, אני מורה על ביטול רישום 959/14,646 חלקים מן הזכויות הרשומות ע"ש הנתבע 2, חניף רדואן, על פי שטר 10569/2015/1, במקרקעין הידועים כגוש 19268, חלקה 50, ועל העברתם ע"ש התובעת בכפוף להצגת אישורי המיסים הנדרשים ותשלום כל המיסים על פי כל דין.
הנתבעים ישלמו לתובעת, יחד ולחוד, הוצאות האגרות ששולמו במסגרת הליך זה, כשהן משוערכות ממועד תשלומן ועד התשלום בפועל, וכן שכר טרחת עו"ד בסך של 9,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

פתוחה הייתה בפני התובע האפשרות לזמן לעדות, הן את אביו ואת אמו שחתמו על הסכם המתנה, הן את עורכי הדין שטיפלו בעסקת המתנה, עו"ד יסמין פייסל ועו"ד חאלד פייסל, וזאת כדי לסתור את התשתית הראייתית שהוצגה על ידי הנתבעים.
ב- ע"א 7113/11 עיזבון המנוח עפיף מוחמד ביאד ז"ל נ' עיזבון המנוח חוסני אחמד לחאם ז"ל (פורסם בנבו, 27.2.2014) (להלן: "עניין ביאד"), הבהיר גם כב' השופט עמית כי מקום שבו הרוכש המאוחר נהג בחוסר תום לב או ידע על הקונה הראשון בזמן, אזי אין באי רישום הערת האזהרה כדי להקנות לו עדיפות ברשום: "בתמצית שבתמצית נתגבשה ההלכה לפיה: "לא בכל מקרה ולא בכל הנסיבות יש באי רישומה של הערת האזהרה משום פגיעה בעקרון תום הלב" (ענין גנז עמ' 405).
אפילו אניח כי אכן צו המניעה מנע את רישום הערת האזהרה, וכאמור, לא הובא ולו בדל ראייה לביסוס טענה זו, הרי שמצופה היה בנסיבות העניין, שהתובע יפנה לבית הדין המחוזי בחיפה שהוציא את צו איסור הדיספוזיציה תחת ידו, בכדי שיפעל לצימצום הצוו על מנת שלא יכשיל את רישום הערת האזהרה לטובתו מכוח עסקת המתנה.
...
לאור המסקנה אליה הגעתי, אין לי צורך לדון בטענות הנתבעים בדבר קיומו של השתק פלוגתא תקף כלפי התובע, אף שלא היה צד להליכים שהתנהלו במסגרת ת"א (מחוזי חי') 518/08.
סוף דבר: סיכומו של דבר, לאור הטעמים המפורטים לעיל, אני דוחה את התביעה ואת הסעדים המבוקשים במסגרתה במסגרת סעיף 32 לתביעה.
התובע ישלם לנתבעת 3, הגב' אשתיאק, הוצאות משפט בסך של 20,000 ₪, ולכל אחד מן הנתבעים 5-4 הוצאות משפט בסך של 12,500 ₪.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

‏‏ הנפקות של אי רישום הערת האזהרה לטובת מירקוב מכל מקום, אף אם הייתי מקבל את גירסתו של מירקוב, תוך היתעלמות מן הקשיים הרבים שצוינו לעיל, עדיין לא היה בכך כדי להועיל לו. נניח אפוא, כפי שגורס מירקוב, כי בינו לבין החברה נכרתה עסקת מכר מחייבת, קרי, שבחודש אוגוסט 2016 נחתם הסכם מכר מחייב בינו לבין החברה, או שהאופציה למכירת הדירה אכן מומשה על ידי אביעד.
נוכח פשטותו ועלויותיו הנמוכות של רישום הערת אזהרה אל מול הנזק הכרוך בקיומה של עסקה סותרת, ניכרת בפסיקה גישה מחמירה בכל האמור למחדלו של בעל העסקה הראשונה מנקיטה בפעולה זו (ראה לדוגמא ביאד, פס' 12; ע"א 368/15 בשארה נ' עפיפה פס' 4 (נבו, 12.4.2016); ע"א 1405/19 עיזבון המנוח יוסף נעאמנה ז"ל, בניו נ' נעאמנה עומר חמאדה פס' 9 (נבו, 16.11.2020)).
...
תכלית זו קיבלה ביטוי במספר הוראות חוק, לרבות סעיף 125(א) לחוק המקרקעין הקובע כי הרישום במרשם יהווה ראייה חותכת לתוכנו (ראה ע"א 1559/99 צימבלר נ' תורג'מן פ"ד נז(5) 49, 60 (2003); ראה גם החלטתי בעניין פש"ר (ת"א) 5156-04-15 עו"ד עדי גילה חכמון נ' דזרי סוני בן דוד פס' 30 (נבו 9.4.2018)).
באותה מידה ממש, מירקוב איננו יכול לבסס זכות עיכבון נגד הנושה המובטח, שעימו אין לו כל יריבות חוזית, ודינה של טענת העיכבון להידחות.
סיכום סוף דבר, מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, הבקשה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

אולם אין בכך כדי ליפתור את התובעת מהחובה לפעול בתום לב על מנת למנוע את "התאונה המשפטית" הכרוכה בעיסקאות הסותרות, והלכות אלו הוחלו במלואן גם במקרקעין שאינם רשומים כלל: "בנידון דנן אין חולק, כי שתי העיסקאות לא נגמרו ברשום וכי לא ניתן לרשום הערת אזהרה במובנה הקלסי. על פי הפסיקה שהובאה לעיל, על אף העדר הרישום עדיין מצויים אנו בתחום דיני העיסקאות הנוגדות, ויש לבחון את התקיימות יתר התנאים: תום הלב של התובע ושל הנתבע, יסוד התמורה והשאלה האם מחדלו של התובע הוא שגרם לתאונה המשפטית" (ת"א (מח' י-ם) 33093-11-10 דיפסי נ' דיפסי ואח' (6.1.15), פיסקה 90 ואילך).
...
לסיכום, אף אילו הייתי סבורה שהתובעת שילמה לחטיב עבור המגרש, ואיני סבורה כך, ואף אילו הייתי סבורה שבעלה החל בפעולות בניה בו, וכאמור, לא שוכנעתי שכך הדבר, זכותו של הנתבע 3 במגרש גוברת על זכותה של התובעת, שכן הוא השלים את הרכישה בתום לב ובתמורה, ודין תביעתה להידחות.
לסיכום התובעת לא עמדה בנטל להוכיח שהיא רכשה מחטיב את מחצית הזכויות במגרש תמורת 85,000 $.
מכל הטעמים לעיל אני קובעת שהתובעת לא הוכיחה זכויות במגרש נשוא הליך, ואין היא זכאית לתבוע את פירוק השיתוף בו. ולפיכך, אני דוחה את התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו