סעיף 9 לחוק המקרקעין
"9. התחייב אדם לעשות עסקה במקרקעין ולפני שנגמרה העסקה ברשום חזר והתחייב כלפי אדם אחר לעסקה נוגדת, זכותו של בעל העסקה הראשונה עדיפה, אך אם השני פעל בתום- לב ובתמורה והעסקה לטובתו נרשמה בעודו בתום לב – זכותו עדיפה.".
הוראה זו משמיעה כי הכלל הוא שזכותו של בעל העסקה הראשונה עדיפה, אלא אם כן השני הראה כי היתקיימו שלושה תנאים ביחס לעסקה שלו, שהם: רישום; תום לב; ותמורה.
אמנם הילכת חוות מקורה התייחסה לדרישת התמורה בהקשר של תקנת השוק במקרקעין המעוגנת בסעיף 10 לחוק המקרקעין, אולם המלומדת נינה זלצמן, במאמרה "התחייבות למתנת מקרקעין, "עיסקאות נוגדות" וזכות שביושר" (ספר ****, עמ' 267 ו- 270, (להלן: "זלצמן")), כתבה כי להלכה שנקבעה בעיניין חוות מקורה ביחס למושגים "תום לב" ו- "תמורה", תחולה כללית על מצבי תחרות בין "צדדים רחוקים", ותחולתה משתרעת גם על דרישת ה"תמורה" שבסעיף 9 לחוק המקרקעין (נ' זלצמן, עמ' 267 ו- 270; ר' גם: רע"א 1096-97 עטיה אבו ג'ובה נ' פימן בע"מ, פ"ד נג(1) 481, בעמ' 499).
עוד יש לזכור כי זכויותיו של עומר בחלקה 73, לגביהן בוצעו ההתחייבויות הנוגדות, לא נרשמו אף הן. אף לא הוכח בפניי כי במצב דברים זה הייתה לנזאם אפשרות מעשית לרשום הערת אזהרה בדבר העסקה שנעשתה עמה, או לעשות מעשה רשומי או פומבי אחר בדבר העסקה שנעשתה עמה למעט אפשרות לכאורית לתפוס חזקה במקרקעין – מה שלא נעשה על ידי נזאם.
...
באשר לטענה כי בייפוי הכוח הבלתי חוזר צוינה העברה של 400 מ"ר מחלקה 74 ללא התייחסות לחלקה 73, אני סבורה כי לא די בכך כדי להוכיח ידיעה של סבאח על עסקת המתנה.
לפיכך, אני נעתרת לסעד זה.
הסעדים שהתבקשו על ידי הבעלים הרשומים (נתבעים בשלושת התביעות):
הבעלים הרשומים, נתבעים בשלושת התביעות כמפורט לעיל, עתרו בסיכומיהם לסעדים הבאים:
"לקבוע כי ניכר העדויות עומד בסתירה מהותית למסמכים ובראשן התכנית לפיה נקבעו מגרשים, טב/2717, וכי התכנית ברורה ומחייבת ובידיעת כל המעורבים שבדרך זו או אחרת הסתמכו עליה בהסכמים שערכו".
"לקבוע כי זכויותיו של מר עמאר בהתאם לתכנית איחוד והחלוקה, טב/2717, והתשריט שאושר על פיה, חט/3554, מהוות 3 השלמות במספר מחלקה 73 לחלקה 74 וכי אין עוררין על חלוקה כפי המתבטא בתכניות והתשריט כאמור על פיהן.".
מדובר בסעדים הנוגעים להליכי תכנון וממילא הסמכות העניינית הרלוונטית לעניינים מסוג זה אינה מסורה לערכאה זו, ואף אין המדובר במסגרת הדיונית המתאימה.
כך, בכל הנוגע לסעד המבוקש ביחס לתכנית אינני סבורה כי יש מקום למתן סעד מסוג זה. אף ביחס לבקשה לקבוע קביעות ביחס לזכויותיו של עומר בהתאם לתוכנית איחוד וחלוקה, אינני סבורה כי יש מקום להיעתר לבקשה זו. עוד יצוין כי מדובר בבקשה של הנתבעים, שככאלה אינם זכאים לסעד מסוג זה. ככל שביקשו הנתבעים לקבל סעד ביחס לשאלה ממי נעשו השלמות לפי תכנית איחוד וחלוקה, היה על בעלי הזכויות לנקוט הליך מתאים שבמסגרתו יעתרו לסעד מסוג זה תוך צירוף כלל הצדדים הנדרשים לעניין זה.
עוד פירטו הבעלים הרשומים בסיכומיהם את עמדתם ביחס להתחייבויות הנוגדות שבמחלוקת וביקשו כי בית המשפט יורה על ביטול הסכם המתנה בין מחמוד לבין אימאן, ולקבוע כי אין לו תוקף מחייב.
לנוכח המסקנות אליהן הגעתי כמפורט בפסק הדין אינני נעתרת לבקשתם זו.
הוצאות משפט
לנוכח התוצאות אליהן הגעתי ומשעה שמדובר בהתנגשות שבין התחייבויות נוגדות במקרקעין, שבעטיין נקלעו התובעים בשלושת ההליכים (סבאח, אימאן, וריאד) לתאונות המשפטיות שהן מושא המחלוקת, לא מצאתי לחייב את סבאח, אימאן, וריאד, בהוצאות משפט.