לטענת המערער סוג האבחנה- האם הפרעת היסתגלות או PTSD אינה רלבאנטית שעה שסעיף הליקוי מכניס את שני אלו תחת אותו סעי, ואילו גובה הנכות הוא בהתאם לממצאים הקליניים;
בהיבט האורתופדי טוען המערער לעניין קביעת הועדה לעניין הגב התחתון בלבד, כי הועדה דנה ונימקה החלטתה רק ביחס להצרות תעלת השידרה ואילו לא קבעה מסקנה וכלל לא בחנה את הבדיקה הקלינית שערכה למערער למול חוות הדעת , האם יש מקום להעניק נכות בגין הגבלה בינונית בעמוד שדרה גבי; את ביתר שאת לאור מימצאי הועדה בעיניין עמוד שדרה מותני, הגבלות תנועה ואף פגימה נוירולוגית.
ב"כ הנפגע: נכותו גבוהה יותר מ-15% ומבקשת להתייחס לאבחנת PTSD טוען שיש החמרה במצבו"
בסיכום ומסקנות קבעה הועדה: "בהמשך לועדות קודמות ועל פי החלטת ביה"ד הועדה עיינה מחדש במכתבו של ד"ר תודר מ- 11.1.17. בבדיקתו מלבד אפקט מושטח, נבדק שהוא חי- מת, ללא הפרעות בחשיבה, שיפוט ותובנה תקינים אין כל עדות ו/או תיאור בבדיקתו על תסמיני דחק בתר חבלתיים. גם בבדיקתנו בועדה הקודמת לא ניצפו תסמינים אלו וגם היום תלונותיו היחידות הם תסמינים דיכאוניים ולכן הועדה לא רואה כל אפשרות לאבחנה ל PSM לptsd. הועדה משאירה את החלטתה על כנה. יש לציין שאחוזי הנכות שנקבעו תואמים את מצבו הנפשי של התובע. סיכום דיון ללא נוכחות לאחר קבלת חו"ד אורתופדית כפי שנתבקש בפס"ד.".
ביום 19.3.18 נבדק המערער על ידי אורתופד, יועץ מומחה לועדה אשר שמע את תלונות המערער כדלקמן: "אני גמור עם הגב, כאבי גב, הרגל נתפסת לי רגל שמאל בירך מקדימה, אחרי עמידה של 10 דק' לא יכול להתיישב או הליכה חייב לשבת לנוח או לשכב. אם אני מתאמץ אם לא יושב או שוכב לא יכול. קבעו לי זריקות דרך MRI אני מחכה 7 חודשים. הופניתי למרפאת כאב."
היועץ לועדה בדק את המערער וכתב: "מתהלך בצליעה קלה על רגל שמאל, אין דילדול שרירים, כוח גס תקין, יושב במיטה עם ברכיים ישרות, כיפוף מגיע עד אמצע השוקיים, החזרים גידיים הופקו מוחלשים סמטריים בכל התחנות, מבחן הרמת רגל ישרה תקין, 70 מעלות דו"צ. ב-C.T בלטי דיסק במספר גבהים. בדיקת MRI בלט ב-L 2 – L 3 וב- L3, L4 . אין קפוח נורולוגי בבדיקה."
בסיכום ומסקנות קבע היועץ: "הועדה בדקה את התובע עיינה בחומר הרפואי וכן בפס"ד מ- 21.11.17 המפנה למכתב הרפואי של ד"ר חגי מוסקוביץ בהקשר עם הצרות התעלה. באשר לשאלה האם הצרות התעלה קשורה לתאונה העבודה התשובה היא לא היא אינה קשורה, אלא הליך תחלואתי לא חבלתי או מולד לכן אין לקבוע לכך נכות. לאור הבדיקה ועדה קובעת שאין החמרה."
ביום 29.7.18 היתכנסה הועדה לסיכום הדיון וקבעה כי: "בהמשך לועדה מיום 25.2.18 ועדה עיינה בחו"ד אורתופדיית מיום 19.3.18 ומקבלת אותה".
אשר לתחום האורתופדי – כאמור בפסק הדין המחזיר התבקשה הועדה להתייחס היתייחסות עניינית ומנומקת למסמך הרפואי של ד"ר מוסקוביץ, וכן לקביעתו כי המערער סובל מסמונת היצרות תעלת השידרה והאם תיסמונת זו קשורה לתאונת העבודה וככל שכן האם יש לקבוע בגינה נכות.
...
הרקע להתכנסותה של הוועדה הוא בפסק דין מחזיר שניתן בתיק ב"ל 15168-07-17 שקבע כי: "עניינו של המערער יוחזר לוועדה הרפואית לעררים (נפגעי עבודה) באותו הרכב על מנת שתתייחס באופן ענייני ומנומק לסיכום בדיקה רפואית מיום 9.1.17 מטעם ד"ר מוסקוביץ' חגי. כמו כן הוועדה תבהיר האם המערער סובל מתסמונת היצרות תעלת השדרה אשר צוינה בסיכום הדיון אצל האורתופד והאם תסמונת זו קשורה לתאונת העבודה וככל שכן האם יש לקבוע בגינה נכות. כמו כן הוועדה תתייחס למסמך רפואי של ד"ר תודר מיום 11.1.17 ולטענה כי המערער סובל מתסמונת PTSD בעקבות התאונה. המערער וב"כ יוזמנו לטעון טענותיו בפני הוועדה בעניינים הנ"ל. החלטת הוועדה תהיה מפורטת ומנומקת".
לטענת המערער הוועדה לא קיימה אחר פסק הדין המחזיר בתחום הנפשי ובתחום האורתופדי.
לטענת המערער סוג האבחנה- האם הפרעת הסתגלות או PTSD אינה רלבנטית שעה שסעיף הליקוי מכניס את שני אלו תחת אותו סעי, ואילו גובה הנכות הוא בהתאם לממצאים הקליניים;
בהיבט האורתופדי טוען המערער לעניין קביעת הוועדה לעניין הגב התחתון בלבד, כי הוועדה דנה ונימקה החלטתה רק ביחס להיצרות תעלת השדרה ואילו לא קבעה מסקנה וכלל לא בחנה את הבדיקה הקלינית שערכה למערער למול חוות הדעת , האם יש מקום להעניק נכות בגין הגבלה בינונית בעמוד שדרה גבי; את ביתר שאת לאור ממצאי הוועדה בעניין עמוד שדרה מותני, הגבלות תנועה ואף פגימה נוירולוגית.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להתקבל בחלקו.
ב"כ הנפגע: נכותו גבוהה יותר מ-15% ומבקשת להתייחס לאבחנת PTSD טוען שיש החמרה במצבו"
בסיכום ומסקנות קבעה הוועדה: "בהמשך לוועדות קודמות ועל פי החלטת ביה"ד הוועדה עיינה מחדש במכתבו של ד"ר תודר מ- 11.1.17. בבדיקתו מלבד אפקט מושטח, נבדק שהוא חי- מת, ללא הפרעות בחשיבה, שיפוט ותובנה תקינים אין כל עדות ו/או תאור בבדיקתו על תסמיני דחק בתר חבלתיים. גם בבדיקתנו בוועדה הקודמת לא נצפו תסמינים אלו וגם היום תלונותיו היחידות הם תסמינים דכאוניים ולכן הוועדה לא רואה כל אפשרות לאבחנה ל PSM לptsd. הוועדה משאירה את החלטתה על כנה. יש לציין שאחוזי הנכות שנקבעו תואמים את מצבו הנפשי של התובע. סיכום דיון ללא נוכחות לאחר קבלת חו"ד אורתופדית כפי שנתבקש בפס"ד.".
ביום 19.3.18 נבדק המערער על ידי אורתופד, יועץ מומחה לוועדה אשר שמע את תלונות המערער כדלקמן: "אני גמור עם הגב, כאבי גב, הרגל נתפסת לי רגל שמאל בירך מקדימה, אחרי עמידה של 10 דק' לא יכול להתיישב או הליכה חייב לשבת לנוח או לשכב. אם אני מתאמץ אם לא יושב או שוכב לא יכול. קבעו לי זריקות דרך MRI אני מחכה 7 חודשים. הופניתי למרפאת כאב."
היועץ לוועדה בדק את המערער וכתב: "מתהלך בצליעה קלה על רגל שמאל, אין דלדול שרירים, כוח גס תקין, יושב במיטה עם ברכיים ישרות, כיפוף מגיע עד אמצע השוקיים, החזרים גידיים הופקו מוחלשים סימטריים בכל התחנות, מבחן הרמת רגל ישרה תקין, 70 מעלות דו"צ. ב-C.T בלטי דיסק במספר גבהים. בדיקת MRI בלט ב-L 2 – L 3 וב- L3, L4 . אין קיפוח נוירולוגי בבדיקה."
בסיכום ומסקנות קבע היועץ: "הוועדה בדקה את התובע עיינה בחומר הרפואי וכן בפס"ד מ- 21.11.17 המפנה למכתב הרפואי של ד"ר חגי מוסקוביץ בהקשר עם הצרות התעלה. באשר לשאלה האם הצרות התעלה קשורה לתאונה העבודה התשובה היא לא היא אינה קשורה, אלא הליך תחלואתי לא חבלתי או מולד לכן אין לקבוע לכך נכות. לאור הבדיקה ועדה קובעת שאין החמרה."
ביום 29.7.18 התכנסה הוועדה לסיכום הדיון וקבעה כי: "בהמשך לוועדה מיום 25.2.18 ועדה עיינה בחו"ד אורתופדיית מיום 19.3.18 ומקבלת אותה".
אשר לתחום האורתופדי – כאמור בפסק הדין המחזיר התבקשה הוועדה להתייחס התייחסות עניינית ומנומקת למסמך הרפואי של ד"ר מוסקוביץ, וכן לקביעתו כי המערער סובל מסמונת היצרות תעלת השדרה והאם תסמונת זו קשורה לתאונת העבודה וככל שכן האם יש לקבוע בגינה נכות.
סוף דבר – עניינו של המערער יוחזר לוועדה הרפואית לעררים באותו הרכב על מנת שתפעל כדלקמן:
בתחום האורתופדי – הוועדה תשוב ותתייעץ עם המומחה היועץ לוועדה לעניין הגב התחתון, תוך שתבצע בדיקה קלינית בהשוואה לבדיקתו של ד"ר מוסקוביץ מיום 9.1.17 ותבחן האם יש מקום להעניק למערער נכות גבוהה יותר בגין הגבלה בגב תחתון;
בתחום הנפשי – הוועדה תשקול החלטתה לעניין גובה הנכות בהתייחס למכלול ההשפעות על תפקודו של המערער ואשר פורטו בחוות דעתו של ד"ר תודר וכן בבדיקתה שלה (טיפול תרופתי, הפרעה בכושר העבודה, הפרעה בתחום הנפשי או החברתי).