עוד נכתב בשטר כי הערייה רשאית להשתמש בשטח "לכל צרכים שהם" ללא צורך בהסכמת המחכיר וכי הוא "מסכים בזה מראש לכל פעולה שהחוכר יעשה בשטחים המוחכרים והטעונה הסכמתו לפי כל חוק או נוהג...". בנוסף נכתב, כי המחכיר "מוותר בזה מראש, ובאופן בלתי חוזר על בעלותו על השטחים המוחכרים בהתאם לשטר חכירה זה ובמקרה של הסדר קרקעות... יירשמו השטחים המוחכרים על שם הערייה".
- בקשה לשינויים בהיתר הבנייה השני (בקשה מס' ב'2451/58) בה התבקשו שינויים שאינם רלבאנטיים לענייננו.
אני קובעת, איפוא, כי השטחים העורפיים שבחלקות שבאיזור התכנית, היורדים אל הוואדי, לרבות השטח העורפי בחלקת המנוח, הועברו לעירייה לשם ייעודם לשצ"פ וכי כוונת הערייה ומטרתה הייתה לשנות את ייעודם של שטחים אלה לשצ"פ.
כפייה שכמוה כהפקעה בראי החוק והפסיקה
כאמור - המערערים סומכים עתירתם על סעיף 196(א) לחוק התיכנון והבנייה, אשר קובע זכות לפצוי בשל הפקעת מקרקעין, למי שהיו הבעלים של המקרקעין בעת ההפקעה, כדלקמן:
"196(א) מקרקעין שהופקעו לפי חוק זה ללא תשלום פיצויים וייעודם שונה לייעוד שלמענו אין להפקיע מקרקעין לפי חוק זה ללא תשלום פיצויים, תשלם הוועדה המקומית פיצויים למי שהיה זכאי להם בשעת ההפקעה אילו היתה ההפקעה מחייבת תשלום פיצויים באותה שעה, או אם רצה בכך, תחזיר את המקרקעין למי שהופקעו ממנו".
לחילופין, מבקשים הם להחיל על המקרה דנן את סעיף 195 לחוק קובע:
"195. דין מקרקעין שנרכשו בתמורה
ראו, לעניין זה, עע"מ 8211/13 עריית חולון נ' יאלי הרן (23.06.2015), שם נפסק כי הוראת סעיף 195(2) לחוק חלה (בכפוף להתקיימות התנאים שברישא) "רק אם וכאשר שונה ייעודם של המקרקעין בהתאם להוראות חוק התיכנון והבנייה". במקרה שנידון שם כבר הופקדה תכנית מתאר חדשה לשינוי הייעוד של המקרקעין, אך היא טרם אושרה ולכן קבע בית המשפט העליון, כי "שגה בית המשפט קמא כאשר קבע כי סעיף 195(2) לחוק חל בעניננו אף שהתכנית הכוללת את שינוי הייעוד טרם קיבלה תוקף, ועל כן דין העירעור להיתקבל".
אין חולק שבעניינינו לא שונה הייעוד של השטחים העורפיים; על פי כל התכניות הם היו ונותרו בייעוד למגורים.
הובהר כי על אף חשיבותה של זכות קניין, שהיא זכות יסוד "טובת הכלל מחייבת לעיתים נטילה כפויה של רכוש הפרט לצורכי הציבור. דיני הנטילה השלטונית של מקרקעין קובעים את התנאים והאופנים שבהם תותר פגיעה בזכות הקנין הנתונה לפרט, על היבטיה הכלכליים והרגשיים של פגיעה זו, לצורך הקמה ופיתוח של תשתיות לטובת הכלל (בג"ץ 2739/95 מחול נ' שר האוצר, פ"ד נ(1) 309, 319 (1996))".
הודגש, כי על אף ההכרח הקיים, לעיתים, בהפקעות לצרכי ציבור, הרי נוכח מעמדה של זכות הקניין יש להקפיד כי הפגיעה בה תהא מידתית וכי "דרך כלל, אין להפקיע מקרקעין לצורכי ציבור בלא מתן פיצוי הוגן לבעליהם, בין בעין, ובין בכסף".
מכך נגזר, כי שעה שהמטרה הציבורית חדלה מלהתקיים, תתבטל ההפקעה שנעשתה ללא תמורה ואז "ככלל, בעל המקרקעין המקורי זכאי להשבת המקרקעין לידיו, או לחילופין, לפצוי בשוויה". ראו עניין קרסיק - בג"ץ 2390/96 קרסיק נגד מדינת ישראל, מנהל מקרקעי ישראל פ"ד נה(2), 625, 5653 (13.02.2001).
שם, טענה המערערת (חברה קבלנית) נגד המועצה המקומית, כי הסכם פיתוח בגדריו קיבלה המערערת על עצמה, בין היתר, לבצע עבודות פיתוח שונות בשטחים צבוריים בשטח פרוייקט בו היא הייתה מעוניינת ולשאת בהוצאות שונות, נחתם על ידה בכפייה, מאחר שאילו לא הייתה מסכימה לחתום על ההסכם הפרוייקט לא היה יוצא אל הפועל, בשל "זכות וטו" (כטענתה) שהייתה קיימת למועצה אשר חתימתה נדרשה על התכנית לשינוי התב"ע. לכן טענה המערערת שהיא זכאית להחזר הסכומים (מיליוני שקלים) ששולמו על ידה עבור עבודות הפיתוח.
...
לאור האמור לעיל, יש לדחות את העתירה גם משום כך שלא הוכחה כפייה, אלא אף הוכחו אינטרסים של שני הצדדים להגיע להסכמה אליה הגיעו.
התוצאה
סופו של דבר - לאור כל האמור לעיל אני קובעת כי אין לראות את השטח העורפי כשטח שהופקע מהמנוח ואין להחיל עליו את הוראות סעיפים 196 או 195 לחוק.
לפיכך אני דוחה את העתירה.