מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עירייה לא אחראית על שריפה ביישוב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לגופם של דברים, המועצה נקטה בכל האמצעים הדרושים לשם מניעת דליקות בתחום שיפוטה, היא הפעילה פקחים ומוקד טלפוני וגם הקימה יחד עם עריית בית שמש והמועצה המקומית מבשרת ציון איגוד ערים לכיבוי אש שפעל מכוח חוק שירותי הכבאות התשי"ט – 1959 ("איגוד ערים").
הטלת אחריות על קק"ל אך בתוקף היותה הבעלים הרשום של המקרקעין מהוה הרחבה לא סבירה ולא צודקת של אחריות קק"ל, כדברי כב' השופט עמית טענה זו "משקפת הלך רוח לפיו לכל נזק יש שם במשפט, תוך טישטוש התחומים בין דיני הנזיקין לבין דיני הביטוח... ומתוך מגמה למצוא 'כיס עמוק' להפרע ממנו" (ע"א 7152/18 פלוני נ' פלוני; וראו עוד ע"א 2394/18 פלונים נ. משטרת ישראל).
מכלול טענות אלו אינו יכול לבסס את חבות קק"ל, ואין באחריותה הכוללת לנוף ולנטוע כדי לבסס חבות לניזקי שריפה שפרצה בחלקה הנתונה לאחריות המושב.
טוענת כלל כי הכשרה הציגה רק את תוספת 2 לפוליסה, אך לא את הפוליסה הראשונה (תוספת 0) והתוספת הראשונה (תוספת 1), וכי מתוך מיסמכי פוליסה של השנה שקדמה לארוע השריפה יש להסיק כי בפוליסה הראשונית לא היתה מיגבלה של שמות ישובים.
...
פוליסת הכשרה אינה מכסה את חבות הוועד המקומי אורה, והטענה לכפל ביטוח נדחית.
ההודעה לצד שלישי ששלחו המועצה והכשרה נגד קק"ל נדחית במלואה.
ההודעה לצד שלישי ששלחו מושב אורה וכלל נגד קק"ל, המועצה והכשרה נדחית במלואה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

" גישתו של בית המשפט בעיניין נטופה אומצה גם בת.א. (מחוזי חיפה) 14168-03-12 עריית נהריה נ' הכשרת היישוב חברה לביטוח בע"מ (פורסם בנבו, 21.11.12).
ברי כי אם יתברר שיחידת ההזנה החשמלית ו/או המקרר שבהם ארע הכשל החשמלי שגרם לפרוץ השריפה (ובמיוחד ביחידת ההזנה שבה מיתמקד דוח שרותי הכבאות), הנם בבעלותו ו/או בשליטתו ו/או באחריותו של התובע, אזי אין לו כל עילת תביעה נגד הוריו, וממילא אין בנמצא עילת תביעה כנגד הנתבעת.
כן העיד כי אם היו פגמים במערכת החשמל הרי שהעניין לא באחריותו שכן מדובר בסככה של הוריו (עמ' 49 לפרוטוקול, שורות 1-2).
...
התובע לא ציין בסעיף זה כי חלק מהשטח מתחת לסככה נותר בחזקת הוריו (וגם לא העיד את אימו), ולפיכך מסקנתי הינה כי כל שטח הסככה היה בשליטת ו/או באחריות התובע.
התביעה נדחית.
בהינתן כלל נסיבות הענין וסכום התביעה, התובע ישלם לנתבעת את התשלומים ששילמה למומחים מטעמה (למעט המומחה סלוצקי, שכן הנתבעת חזרה הלכה למעשה ממסקנותיו בדבר הצתה, בכך שויתרה על חקירת עורך דוח שרותי הכבאות) ומטעם בית המשפט, עבור חוות דעת ושכר עדות (לפי קבלות), וכן שכ"ט עו"ד בסך של 50,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

על פי חוות הדעת "ריבוי של מכוניות המנסות לברוח ממוקד השריפה וייתקעו בפקק לא יאפשר לכוחות הבטחון להכנס לאיזור ולספק סיוע הכרחי במצב כזה וזה כולל את כוחות הכבוי שלא יוכלו לבצע את מלאכתם, כוחות מד"א". עוד נטען כי עריית חיפה לא יישמה את דו"ח מבקר המדינה, שקבע בעקבות אסון הכרמל שהתרחש בשנת 2010, כי נידרש נתיב נסיעה נוסף לתושבי השכונה לשם פינוי התושבים בעת חרום, וכי אין די בשני הנתיבים הקיימים המובילים כולם לציר אחד – רח' אבא חושי.
לטענת העוררים "הועדה המחוזית הקלה ראש בטענות אלה וגלגלה את האחריות ליישום דו"ח מבקר המדינה לפתחה של הערייה, וזאת אף ללא הוראת שלביות". החלטת ועדת הערר ועדת הערר, לא רק שדחתה את טענת העוררים בדבר צפיפות בנייה גבוהה במקום, אלא שקבעה כי צפיפות הבנייה הנמוכה שנקבעה בתכנית מעלה קושי.
לטענתה "אי אפשר להקפיא את התיכנון" במקומות אלה, ועל תושבי המקום והרשות המקומית להיתמודד עם סכנת השריפה "כחלק משגרת החיים". עוד נטען כי "קבלת טענותיהם של העותרים בעיניין זה תוביל להשלכות רוחב היות ובשכונות אחרות בחיפה ויישובים אחרים בארץ יטענו כי לא ניתן לקדם תכניות חדשות למגורים בגלל סכנת שרפות יער". משיבה 5 טוענת עוד כי הסמכות בעיניין זה נתונה לרשויות הכבוי וההצלה, ומנגד לגורמי התיכנון "אין סמכות מקבילה לקבוע כללים והוראות בעיניין זה". לטענתה בעיניין זה מדובר בעתירה תיאורטית, שכן טרם נקבעו ההוראות בדבר בטיחות מאש.
...
משכך בטרם אישור תכנית להרחבת השכונה, נדרשת הוועדה המחוזית לתשתית מעמיקה יותר בנושא זה. אשר על כן דין הטענה להתקבל, כך שבטרם אישור התכנית תידרש הוועדה המחוזית לחוות דעת מקצועית בלתי תלויה, אשר תבחן לעומקם את החששות האמורים.
סוף דבר העתירה מתקבלת בחלקה.
יתר הטענות המועלות בעתירה נדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בהקשר זה טוען הנתבע, כי השריפה פרצה בשל מכרסמים שפגעו בכבלי החשמל שעברו בתעלת רשת ליד תעלת הנידוף במסעדה, וכי האחריות למכרסמים אלו רובצת על הערייה והחברה העירונית.
כפי שציין בית המשפט העליון ברע"א 7875/06 זלץ נ' הכשרת היישוב חברה לביטוח בע"מ, פסקה 12 (29.11.2009): "הלכה היא כי אין דין מיוחד להטלת אחריות על אורגאנים בחברה וכי יש ליישם לגביהם באופן אישי את המבחנים הרגילים של דיני הנזיקין... אכן '...עצם העובדה שאדם מבצע עוולה לא למען עצמו, אלא כעובד או כשלוח של אחר, אין בה כדי לשחרר את המבצע מאחריות בנזיקין'... פירוש הדבר הוא כי אין מטילים אחריות אישית על אורגן אך מעצם מעמדו בחברה, ויש לבחון בכל מקרה ומקרה האם האורגן מקיים בעצמו ובאופן אישי את כל יסודות העוולה הנזיקית. מודל זה נועד ליתן תוקף לעקרון האישיות המשפטית הנפרדת של החברה, ובה-בעת להמנע ממתן חסינות לאורגן המבצע עוולות נזיקיות (או עבירות פליליות)". בעניינינו, השאלה היא, איפוא, האם יש לומר כי הנתבע התרשל, באופן אישי, וכתוצאה מהתרשלותו פרצה השריפה.
...
בנסיבות העניין, ולאחר ששקלתי גם את השיהוי בהתנהלותה של התובעת, מצאתי להיעתר לבקשה זו. אמת, כי אין מדובר בסכום הנמצא בכיסה של התובעת ככל שתתקבל התביעה נגד הנתבעים 4-2, שכן הפניקס העלתה גם טענות הכופרות בכיסוי הביטוחי (הגם שהיא כן שילמה לנתבעים תגמולי ביטוח בגין ביטוח הרכוש).
בהתחשב באיזון הכולל בין הצדדים, לרבות העובדה שהתובעת לא נחפזה – לשון המעטה – בהגשת בקשת העיקול, סבורני שניתן להביא בחשבון את העובדה שלתובעת ישנו מקור פירעון אפשרי, גם אם לא ודאי, של חלק מסכום התביעה בדמות הכיסוי הביטוחי הנטען של הפניקס, ולהפחית את העיקול בגובה הכיסוי.
לאור כל האמור, הבקשה לביטול עיקול מתקבלת בחלקה, כדלקמן: א. גובה העיקול יופחת ויעמוד על סך 6,999,554 ש"ח, נכון למועד הגשת התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

התביעה הוגשה מלכתחילה נגד הערייה, אז טענו התובעים כי היא האחראית לשריפה ולנזקיהם וזאת בהיותה הרשות המקומית שהמקרקעין מצויים בתחומה, בהיותה אחראית על אותן עבודות שגרמו לפרוץ השריפה, בהיותה תופשת המקרקעין שמהם יצאה האש וכמי שאחראית על רשות הכבאות המקומית.
רשות הפיתוח הפרה חובתה זו, בכך שלא נקתה את המקרקעין מהצמחייה שהוותה סכנה לפריצת האש ולהתפשטותה ולא חייבה את הרשויות לטפל בעצי היער בסביבת העיר צפת, בין היתר באמצעות דילול הצמחייה המקיפה את היישוב וכן פינוי פסולת אחרת המהוה סיכון.
...
בסיכומו של דבר, התובעים לא הוכיחו טענתם ולפיה רשות הכבאות לא הפעילה כוח וציוד בזמן סביר ובהיקף מספק.
עדיין ובשים לב לנטל ההוכחה המוטל על התובעים, אין בעדויות ובראיות שהובאו לבית המשפט כדי להביא למסקנה שרשות הכבאות לא מילאה במקרה דנן את חובתה זו באופן המצדיק הטלת אחריות עליה - אחריות שמטבעה היא עקיפה וכשהחובה לפינוי המפגעים מוטלת על העירייה (וזו אכן פיצתה את התובעים במסגרת הסכם הפשרה).
על כן, התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו