עוד נטען כי מלאכת הקמת הועדות היא מורכבת וכרוכה באיזון של מיגוון שיקולים פוליטיים ומפלגתיים וכי השוואת הרכב הועדות הנוכחי להרכבן בכנסות קודמות מלמדת שהחלטת הכנסת במקרה דנן איננה מהוה "מקרה קצה" של סטייה מעיקרון הייצוג היחסי המצדיק היתערבות שיפוטית בהחלטות פנים-פרלמנטאריות.
בתגובתה של סיעת ימינה מיום 21.10.2021 נטען כי הקואליציה פעלה כמיטב יכולתה בכדי להגדיל את ייצוג האופוזיציה בועדות הכנסת, וכי הצעות הקואליציה לשיתוף פעולה עם האופוזיציה עודן מונחות על שולחן ועדת הכנסת וניתן לאמצן, אך ניכר כי האופוזיציה מוסיפה לסרב לשתף פעולה עם כלל הצעות אלה.
על רקע זה עוצב בשיטתנו עיקרון הייצוג היחסי, לפיו יש לשאוף לכך שבוועדות של רשויות ציבוריות – ובכללן ועדות הכנסת וועדות של רשויות מקומיות – יעמוד הייצוג הסיעתי ביחס ישיר לגודל הסיעה, ויתאפשר ייצוג הולם גם לסיעות המיעוט (בג"ץ 9029/16 אבירם נ' שרת המשפטים, פסקה 11 לפסק דינו של השופט (כתוארו אז) הנדל (1.2.2017) (להלן: עניין אבירם)).
בכל הנוגע למימושו של עיקרון הייצוג היחסי ביחס להרכב ועדותיה הקבועות של הכנסת, קיימות כאמור שתי הוראות רלוואנטיות – ההוראה הכללית בסעיף 102(א) לתקנון הכנסת, הקובעת כי "הכנסת תיקבע את ההרכב הסיעתי של הועדות הקבועות [...] בהיתחשב בהרכב הסיעתי של הכנסת ובגודל הסיעות"; וההוראה הספציפית בסעיף 3(ג) לחוק הכנסת, המתייחסת לועדת הכנסת בלבד, אשר קובעת כי הרכב ועדה זו "יהיה, ככל שניתן, לפי יחסי הכוחות של הסיעות בכנסת".
שתי מחלוקות עיקריות נתגלעו בין הצדדים לעתירה ביחס לנפקותן של הוראות אלה ובאשר למשמעותו של עיקרון הייצוג היחסי בועדות הכנסת.
דומה על כן, כי הקושי העקרי שנותר בהקשר זה בהרכב הועדות הוא הרוב ממנו נהנית הקואליציה בועדת הכספים, שעל חשיבותה כ"כנסת-זוטא לעינייני כספים" וכוועדה המרכזית שבה נדונים עינייני תקציב המדינה – אין חולק (בג"ץ 8749/13 שפיר נ' שר האוצר, פסקה 25 לפסק דינה של הנשיאה מ' נאור (13.8.2017)).
...
בנסיבות העניין, אני סבורה כי ההכרעה בשתי המחלוקות שתוארו אינה נדרשת.
בשים לב לכך, ובעיקר בהתחשב בצעדים הנוספים שבוצעו על-ידי סיעות הקואליציה מאז הגשת העתירה, אני סבורה כי אף אם צולחים העותרים את מכשול טענות הסף הנוגעות למעמדם כחברי כנסת יחידים (להבדיל מהסיעות שאליהן הם משתייכים), ואף אם תאומץ עמדתם ביחס לפרשנות הראויה של הוראת סעיף 102(א) לתקנון הכנסת, אין בענייננו הצדקה להתערבות שיפוטית בהחלטת מליאת הכנסת.
אך בשים לב לנסיבות העניין ולטיבם של הקשיים שנותרו, מקובלת עליי עמדת הכנסת לפיה אין מקום להתערבות שיפוטית בענייננו, וזאת בפרט נוכח השינויים שבוצעו בהרכב הוועדות ושינויים נוספים שיבוצעו והמותנים בשיתוף הפעולה של האופוזיציה.