הסדרים אלה מקרבים את הטיפול בעבירות האמורות אל המישור המנהלי, ומרחיקים אותו מן המאפיינים של ההליך הפלילי "הקלסי". סעיף 221 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (להלן: חוק סדר הדין הפלילי), מסמיך את שר המשפטים לקבוע שעבירה על הוראה פלונית (שאיננה פשע) היא עבירת קנס, וכן לקבוע את סכום הקנס המנהלי שנקבע לעבירה זו. ברוב המקרים, מדובר במנגנון של בררת משפט לפי סעיף 228 לחוק סדר הדין הפלילי.
זאת, שכן תקנה 1(2) לתקנות המירשם הפלילי ותקנת השבים (פרטי רישום שלא יירשמו או שלא יימסר מידע עליהם, ועבירות שהרשעה בהן לא תפסיק את תקופת ההתיישנות או המחיקה), התשמ"ד-1984, קובעת כי עבירת קנס לא תהווה פרט רישום במירשם הפלילי (למעט עבירות תעבורה, שביחס אליהן נקבע הסדר מיוחד בתקנה 2 לתקנות האמורות).
אם פרט מעוניין לתקוף את החלטת הרשות להטיל עליו עיצום כספי, עומדים לרשותו מנגנוני השגה מנהליים וכן אפשרות פנייה לבית המשפט המוסמך, כל זאת שלא במסגרת הליך פלילי.
המנעות מהרשעה מגבילה, כאמור, את משרעת הסנקציות העומדת לרשות בית המשפט, ועלולה גם לשדר מסר מקל כלפי הציבור, שאינו עולה בקנה אחד עם המגמה להחמרת הענישה בגין עבירות אלה.
...
לסיכום – הגם שההלכה הקיימת שלפיה הרשעה בפלילים היא הכלל, והימנעות ממנה היא החריג, עומדת בעינה, ניתן להחיל הלכה זו בגמישות רבה יותר כאשר מדובר בעבירות אסדרתיות של אחריות קפידה.
בכפוף להבהרות הנורמטיביות במישור הכללי, אנו דוחים אפוא את הערעור בעניינם של שבתאי ופלג.
סבורני כי פסק דינו של חברי נותן ביטוי ראוי לאופיין הייחודי של עבירות אלה, ולרצונו של נאשם שלא דבק בו אשם פלילי חמור, ושלרוב חסר מעורבות פלילית בעברו, לשמור על שמו הטוב – "טוב שם משמן טוב" (קהלת, ז', א'); במקרה אחר ציין חברי השופט א' רובינשטיין לכל אדם שם טוב, וכי פגיעה בשמו הטוב תסב לו נזק (קהלת, ז', א'; ע"א 1351/06 עו"ד מועין דאוד ח'ורי נ' חברת ארמון ההגמון (קסר אלמוטראן) בע"מ – פס' מ"ד) (2007)).