זאת ועוד, מיד לאחר כריתת החוזה, בחודשים ינואר 2018 ואפריל 2018, נרשמו שעבודים ספציפיים על כל הכספים, הפקדונות והנכסים שמופקדים או שיופקדו או שיירשמו בחשבון הבנק של הנתבעת המתנהל בבנק המזרחי טפחות בע"מ (להלן: "הבנק"), כבטוחה לטובת הבנק, לרבות זכויות הנתבעת לקבלת כספים מהעירייה על פי המיכרז.
המסגרת הנורמאטיבית – סיווג הקשר בין חיובי הצדדים לחוזה
כאשר עסקינן בחיובים חוזיים הדדיים, יש להבחין בין חיוביים עצמאיים, חיובים מותנים זה בזה, וחיובים השלובים זה בזה; עמדו על כך גבריאלה שלו ואפי צמח בספרם דיני חוזים פרק 18 (מהדורה רביעית 2019) (להלן: "שלו וצמח"):
"מעצם טיבו כולל כל חוזה חיובים חוזיים. בחוזה הדדי (סינאלגמטי) מוטלים על שני הצדדים חיובים, ומולם ניצבות זכויות חוזיות... חיובי הצדדים בחוזה הדדי יכולים להיות עצמאיים זה מזה, מותנים זה בזה או שלובים זה בזה...
העד, מר בן עמי: כן,
עו"ד כבוב: רק אחרי שהיה כל מה שקרה במישטרה,
העד, מר בן עמי: כן לא צריך,
עו"ד כבוב: הפיצוץ,
העד, מר בן עמי: כן,
עו"ד כבוב: העימות והביטול צ'קים.
אכן, נקל לראות שבמקרים מן הסוג האחרון מתקיימים כל המבחנים שנקבעו בסעיף 6 לחוק החברות גם לאחר צימצומה של הרמת המסך בתיקון מספר 3: אלה אותם מקרים חריגים שבהם נעשה השמוש בישות המשפטית על מנת להונות את הנושים, ולזכות לקבל מהם מוצרים או שירותים ללא תמורה.
" (עמ' 5-6)
לעומת זאת, בת"א (י-ם) 10167/02 שיש מזרחי בע"מ נ' אזולאי יעקב (פורסם בנבו, 20/4/2005) הרים בית המשפט את המסך, בקובעו כי באותו עניין, כבר בעת יצירת ההיתחייבות החברה הייתה מצויה כבר בפני קריסה מוחלטת:
"ויודגש, לדעתי נסיבות המקרה שלפניי הן כאלה, שכאשר נימסר השיק לא היתה סנירי בקשיים סתם, אלא שהיא עמדה בפני קריסה מוחלטת, אשר היתממשה בסופו של דבר תוך זמן קצר בלבד. על כן, המקרה שלפניי הוא מסוג אותם מקרים שבהם מוצדק לעשות שימוש בדוקטרינת הרמת המסך."
שיקול מדיניות נוסף אותו מונה חביב סגל, הוא ההבחנה בין נושה רצוני (למשל מכוח חוזה) לבין נושה לא רצוני (כדוגמת נושה מכוח דיני הנזיקין): "הנחת המוצא המנחה את הדין היא שנושים רצוניים יכולים להגן על עצמם מראש... לכן, בית המשפט לא ימהר להוסיף ולהרים לטובתם את מסך ההיתאגדות" [ראו: ע"א 407/89 צוק אור בע"מ נ' קאר סקיוריטי בע"מ, פ"ד מח (5) 661; ת"א (ת"א) 214235/02 אלי בנטטה נ' עדן רון חברה להשקעות בע"מ (ניתן ביום 22/6/2004); פש"ר (ת"א) 194/98 עו"ד יניב ריחני נ' שלונסקי וינקלר בע"מ (ניתן ביום 11/6/2003); ת"א (ת"א) 33818/01 דלתה פילם ישראל 1994 בע"מ נ' שבת שיווק והפצת מוצרי צלום בע"מ (ניתן ביום 17/6/2004)].
...
אני קובעת אפוא כי אין מקום להטיל בענייננו אחריות אישית על הנתבע מכוח סעיף 54 לחוק החברות.
בעניין טענת התובעת בדבר הסתרת הנתבע את כניסתה של הנתבעת להליכי פירוק, מקובלת עליי טענתו של הנתבע, כי כבר ביום 10/11/2019, בעת שהגיש בקשה למתן ארכה להגשת כתב הגנה בתובענה זו, הוא צירף לבקשה את צו הפירוק שניתן כחודשיים קודם, ולכן לא מצאתי כל פגם בהתנהלותו של הנתבע בעניין זה.
סוף דבר
התובעת לא עמדה בחיובה החוזי להמציא לידי הנתבעת אישורי הטמנה אותנטיים, וכפועל יוצא לא השתכלל חיובה של הנתבעת לשלם לתובעת את התמורה עבור העבודות.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪.