סמכות בית משפט לאשר ניהול תובענה ייצוגית גם כאשר מבקש בקשת האישור נעדר עילה אישית, ולמנות תחתיו תובע ייצוגי חלופי שלו עילה אישית: "מקום שבו כל התנאים לאישור התובענה כייצוגית מתקיימים פרט לתנאי זה, ניתן להורות על החלפת התובע המייצג באחר בעל עילה אישית" (עניין דיסקונט, סעיף 16).
...
בטרם הוגשה בקשת האישור שלח ב"כ המבקש "פנייה מקדימה בטרם הגשת בקשה לאישור תובענה ייצוגית" אל חצי חינם (ראו: נספח 8 לבקשת האישור), ובו נכתב:
"בטרם הגשת בקשת האישור מצאנו לנכון, לפנות אליכם במכתב זה, וזאת בכדי לברר האם בכוונתכם לחדול מן ההפרות האמורות ולקיים את כלל הוראות הדין, במסגרתו תתחייבו לשנות את שיטות השיווק הפסולות לאלתר, וכן האם אתם מוכנים להציע למרשנו, לרבות לחברי הקבוצה שנפגעו ואותה בכוונתו לייצג, פיצוי הולם... חרף העובדה שבאפשרותו של מרשנו היה להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית מבלי לפנות אליכם תחילה, מרשנו מצא לנכון לפנות אליכם בשלב זה במטרה לנסות ולסיים את העניין בפשרה... ככל שלא תשכילו להגיע לפשרה, יאלץ לפנות מרשנו לערכאות המשפטיות המתאימות ולנקוט בכלל ההליכים המשפטיים שלאל ידו ולנקוט בהם בדין, לרבות עמידה על חיובכם בפיצויים לדוגמה שאינם תלויים בנזק..."
פנייה זו של המבקש ובאי כוחו משקפת לטעמי את המטרה האמיתית בהגשת בקשת האישור – הפעלת לחץ על חצי חינם להתפשר עמם, ואני סבורה כי יש בפנייה, למצער טעם לפגם.
להדגיש כי מסקנה זו גם נובעת מהצורך לבסס את הקשר בין השימוש בכלי הפרוצדוראלי החשוב של תובענה ייצוגית ובין המטרות הברורות שהציב המחוקק לשימוש שיעשה בכלי הפרוצדוראלי הזה כמפורט בסעיף 1 לחוק תובענות ייצוגיות.
לאור כל זאת, בקשת האישור נדחית.