(בתביעה שכנגד)
האם יש לבית משפט השלום, במסגרת תביעה לפירוק שתוף במקרקעין, סמכות עניינית לידון בתביעה שכנגד בה מבוקש להורות על ביטול רישום הזכויות של מי שמבקש את פירוק השתוף?
זוהי השאלה העומדת להכרעה במסגרת החלטה זו.
רקע
התובעים הם אב ובניו, תושבי כפר ירכא, אשר רשומים, יחד עם הנתבעים, כבעלים במשותף בחלקה מס' 18 בגוש 18886 מאדמת הכפר (להלן: "החלקה" או "חלקה מס' 18").
היריעה העובדתית מאחורי טענה זו היא רחבה, ואין טעם להכביר כאן עליה מילים, ואולם נציין בקצרה כי סלמאן טען כי הוא הגה בזמנו רעיון להקמת שכונה בכפר ירכא אשר תשמש את כל מישפחת קדמאני, וכי לצורך כך הוא רכש מספר חלקות (ביניהם חלקה מס' 18), ובהמשך הקנה את הזכיות בה לאחיו, לרבות התובע מס' 1, במסגרת מספר הסכמים (שיכונו הסכם מייסדים והסכם שתוף).
בכך השחיתו הצדדים את זמנם (וגם את זמנו של בית המשפט) לריק, שכן הכרעה טיעונים אלה כלל לא היו נחוצים לצורך הסוגיה העומדת על הפרק, וזאת משום שלצורך הכרעה בסוגיית הסמכות העניינית, יש לשאול האם בית המשפט מוסמך לידון בתביעה שכנגד ולתת את הסעדים המבוקשים בה, בהנחה שכל הנטען בכתב התביעה שכנגד יוכח כנכון.
זיקה בעוצמה פחותה בין התובענות אינה מקימה חשש מעין זה, הגם שיש שתצדיק סעדים דיוניים אחרים, כגון עיכוב הדיון באחת התובענות עד לקבלת החלטה בתובענה השנייה.
...
למותר לציין כי מסקנה זו נכונה מקל וחומר ביחס לבקשת התובעים שכנגד לבטל את רישום הבעלות על שם התובעים ביחס לחלקות אחר, מלבד חלקה 18, כאשר התביעה לפירוק שיתוף נגעה אך ורק לחלקה 18.
סוף דבר
אין לבית משפט זה סמכות להורות על ביטול בעלות התובעים במקרקעין מושא תביעת פירוק השיתוף.
פועל יוצא מהאמור הוא שאני מורה על מחיקת התביעה שכנגד (אציין כי סעיף 79(א) לחוק בתי המשפט אינו מחייב את בית המשפט נעדר הסמכות להעביר את התביעה לערכאה המוסמכת, דבר המקנה, כך סבורני, לבית המשפט אפשרות להורות על מחיקת תביעה בה אינו מוסמך לדון).