לאחר הפעלת לחץ מצד העותרת, הגיש הבעלים בנכס, ביום 11.5.2016, המרצת פתיחה לבית משפט זה, ה"פ 26902-05-16 חי ואח' נ' אתרים בחוף תא חברה לפיתוח אתרי תיירות בתא יפו בע"מ ואח' (להלן: הליך המרצת הפתיחה).
כיוון שהביקורת מצאה את העסק פתוח ופעיל, נימסר לה כי יוגש נגדה כתב אישום בגין הפרת צו שפוטי (ראו עמ' 19 לסיכומי העותרת).
ביום 11.7.2017, (הערייה טוענת כי ההודעה ניתנה ביום 17.5.17), התקבלה אצל העותרת הודעה מאת מחלקת רשוי הבניה, לפיה כיוון שתיק המידע שהוזמן לא היתקבל בחלוף הזמן הקבוע בתקנות, יכולה העותרת להגיש בקשה להיתר בנייה ולהיתר שימוש חורג.
ואולם, ביום 22.5.2018 הודיעה העותרת כי פנתה להגיש המסמכים, ואילו הערייה מסרבת לקבל את בקשתה, הפעם בנימוק חדש, והוא כי מפת מדידה של בית העסק אינה מספיקה, ועל העותרת לספק מפת מדידה של כיכר אתרים כולה.
זאת תוך היתעלמות הערייה מהחלטת בית המשפט לעניינים מקומיים מיום 11.4.2019, שעיכב את צו הסגירה (ראו בקשתו החמישית של ב"כ העותרת להיתר זמני, מיום 1.7.2019 שצורפה להודעתו מיום 5.7.2019).
הסעדים המבוקשים במסגרת העתירה
העותרת מבקשת כי יוענקו לה מספר סעדים, שיפורטו להלן:
ראשית, כי בית המשפט יעשה שימוש בסמכותו ויקבע כי העותרת זכאי לרישיון עסק ולהיתר לשימוש חורג.
לדברי פלג, ההליך המינהלי (שם בעמ' 136):
"מעמדה של הרשות כנאמן הציבור כרוך בחובות. הנאמן חייב לפעול לטובת הנהנה, ובמשפט המינהלי הנהנה הוא הציבור. מעיקרון הנאמנות נלמדה חובת הגינות כללית, שפותחה באופן מובהק כדי להגן על הפרט מפני כוחה הרב של הרשות המטפלת בו, כלומר, כדי למנוע שרירות, עוול ופגיעה בזכויותיו."
בבג"ץ 840/79 מרכז הקבלנים והבונים בישראל, ואח' נ' ממשלת ישראל, פ"ד לד(3) 729 (1980), היתייחס השופט (כתוארו אז) אהרון ברק למעמדה של המדינה כנאמן הציבור, ממנו נגזרת חובת ההגינות (בפס' 7 לפסק דינו):
"מעמד מיוחד זה הוא המטיל על המדינה את החובה לפעול בסבירות, ביושר, בטוהר לב ובתום לב, אסור לה למדינה להפלות, לפעול מתוך שרירות או חוסר תום לב או להמצא במצב של ניגוד ענינים. עליה לקיים את כללי הצדק הטבעי. קיצורו של דבר, עליה לפעול בהגינות. חובות אלו מוטלות על הרשות השלטונית שעה שהיא מפעילה סמכות סטאטוטורית, וניתן לראות בהן עקרונות המגבילים – על-פי כוונתה המשוערת של החקיקה – את הסמכות עצמה."
בעיניין קונטרם, היתייחס כב' השופט יצחק זמיר לכך שהחובה לנהוג בהגינות חלה כלפי הציבור, וכלפי כל אדם (ראו בעמ' 319 לפסק הדין):
"אבן פינה היא בדיני המינהל הצבורי שהרשות המינהלית, בהיותה נאמן של הציבור, חייבת לנהוג בהגינות... חובת ההגינות חלה על הרשות, בראש ובראשונה, כלפי הציבור. זוהי חובה של נאמן כלפי הנהנה. אך בפועל, כיוון שהציבור מורכב מבני-אדם, החובה אינה חלה רק כלפי הציבור, כגוף ערטילאי, אלא היא חלה גם כלפי כל אדם."
תוכנה של חובת ההגינות
תוכנה של חובת ההגינות משתנה ממקרה למקרה ובהתאם לנסיבות.
...
אני שבה ומזכירה דברים שאמרה נציגת העירייה (עו"ד בנצקי) עוד ביום 7.12.2016, היינו, לפני מעל לארבע שנים, במסגרת דיון בעפ"א 556-06-16 אתרים סוויט בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל:
"המערערת קיבלה את אישורם של כל גורמי הרישוי האמונים עליה למתן רישוי עסק למעט אישור אחד והוא מחלקת הנדסה לעסקים שקבעה שיש לקבל היתר לשימוש חורג...לאחר שעיינתי בכלל המסמכים אשר חברי הציג בפניי, נראה על פניו כי המערערת אכן התגברה על המכשול שהוצב בפניה והוא חתימת הבעלים. התרשמתי שנעשו מאמצים כנים להשיג את כל החתימות".
היינו, כבר ב-2016, סברה העירייה עצמה, כי הדרך סלולה לפני העותרת לקבל את רישיון העסק.
סוף דבר
בנסיבות אלה, אני קובעת כי לעותרת יינתן היתר לשימוש חורג ע"י האגף לרישוי הבניה, מבלי לעמוד על הדרישה לעניין שטחי שירות, זאת, בעקבות הצהרת אדריכל המבקשת כי העותרת עומדת בכללי משרד התיירות לעניין זה. בהמשך, יעניק האגף לרישוי עסקים לעותרת רישיון עסק.
עוד אני קובעת כי העירייה לא תנקוט כלפי העותרת כל צעדי אכיפה שעניינם רישוי העסק, בתקופה שתחילתה יום מתן פסק דין זה ועד לקבלת רישיון העסק.