בהתאם לסעיף 7א(ב) לחוק בתי דין דתיים (כפיית ציות ודרכי דיון), התשט"ז-1956 (להלן: חוק כפיית ציות), הובאה לידיעתי החלטת בית הדין הרבני האיזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין) מיום 18.9.2023, במסגרתה חויבה המשיבה בתיק 302799/29 (להלן: ההליך) בקנס שבועי בגובה 1,000 ש"ח בגין אי-ציות לפסק דין המחייב אותה בקבלת גט. בהחלטה צוין כי "הקנס המוטל הוא לטובת הבעל" (כלומר, לטובת המבקש).
ביום 13.11.2019 ניתן פסק דינו של בית הדין הרבני הגדול, בו נקבע כי "הצדדים חיים בנפרד למעלה מעשרים שנה [...] פירוק השתוף בנכסי הצדדים נערך זה מכבר, והאשה קיבלה את כל זכויותיה על פי חוק. זכויות המאפשרות לה חיים סבירים [...] האשה אינה חפצה בבעל, אלא מעכבת את הגירושין כדי לחייבו להמשיך לשלם לה מזונותיה". נוכח האמור נקבע כי המשיבה מחויבת בקבלת הגט וכי המבקש פטור מתשלום מזונותיה.
בסופו של דבר, בתום הדיון שנערך ביום 20.2.2020 הטיל בית הדין צו הגבלה נגד המשיבה, האוסר עליה לצאת מהארץ; לקבל, להחזיק או לחדש רישיון נהיגה; ולפתוח או להחזיק חשבון בנק או למשוך שיקים מחשבון בנק במשך חמש שנים.
בהמשך לאמור, ביום 18.9.2023 ניתנה החלטתו של בית הדין נושא ההליך שלפניי, בה נקבע כי המשיבה תשלם קנס שבועי מתחדש בסך 1,000 ש"ח "בגין אי ציות לפסק הדין לחיוב בגט". כאמור לעיל, בהחלטה צוין כי "האשה מאמללת את הבעל במשך שנים ארוכות, לפיכך הקנס המוטל הוא לטובת הבעל". עוד צוין בהחלטה כי "ככל שתסרב האשה לשלם את הקנס המוטל, ימונה ב"כ הבעל ככונס נכסים על מנת לגבותו מכל נכס או כספים המוחזקים בידה על פי הוראות החוק".
בו ביום ניתנה החלטתי שבה נתבקשו הצדדים וכן היועץ המשפטי לשיפוט הרבני להתייחס להטלת הקנס והיועץ אף נידרש להתייחס לסמכות שמכוחה הוטל הקנס לטובת המבקש.
מדובר אמנם בסוגיה שחורגת מענייננו הנוגע אך לשאלת הטלת הקנס בהתאם לחוק כפיית ציות, אך ראיתי לנכון לציינה שכן דומה כי הן בהליכי הקיום והן בכפיית הציות בפרשה זו, לא הקפיד בית הדין, למרבה הצער, על קיום הדרישות הקבועות בחוק והדבר פוגם בהחלטותיו ומצריך תיקון.
...
הפעם, ובניגוד לעמדה שבה היא החזיקה עד לאותה העת, המשיבה טענה כי יש לדחות את התביעה וכי פניה לשלום בית.
ברם, אף אם במקרה דנן הייתה הצדקה מהותית להטלת סנקציות על המשיבה מכוח הפקודה, בחינת פרוטוקול הדיון מיום 7.9.2023 והחלטת בית הדין מיום 18.9.2023 מובילה למסקנה כי בהליך הטלתו נפלו פגמים חמורים המצדיקים את ביטולו.
נוכח האמור, מסקנתי היא כי אין בהבהרה מיום 19.9.2023 כדי לרפא את הפגמים שנפלו בהליך הטלת הקנס, ובהחלטת בית הדין מיום 18.9.2023.
מן הטעמים שפורטו לעיל, אני מורה על בטלות החלטת בית הדין מיום 18.9.2023, חרף ההבהרה מיום 19.9.2023.