מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עיכוב הליכים עקב סעיף בוררות בחוקת ההסתדרות

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפנינו בקשה לעיכוב הליכי בוררות המתנהלים בפני רשות השיפוט בהסתדרות וזאת עד להכרעה בבקשה לביטול פסק בוררות מיום 22.9.2020 (להלן: "פסק הבוררות") שהמבקשת הודיעה על כוונה להגישה במועדים הקבועים בחוק.
כך, מוסמך גם בית הדין להורות על עיכוב מהלך הבוררות, בהתאם לסעיף 18 לחוק הבוררות, לפיו "הגשת בקשה לבית המשפט בקשר לבוררות, אם על ידי בעל-דין ואם על ידי הבורר, אין בה כדי לעכב את מהלך הבוררות, אלא אם הורה על כך בית המשפט או הבורר". אשר לטענת המשיב כי אין בפנינו פסק בוררות ועל כן ממילא לא קמה לנו הסמכות העניינית לידון בבקשה לסעד זמני שהובאה בפנינו, נאמר כך. רשות השיפוט היא גוף המוסמך בלעדית לידון ולפסוק בתביעות המתייחסות לעובדי ההסתדרות, על פי חוקת ההסתדרות, המהוה הסדר קבוצי בין העובדים במוסדות ההסתדרות לבין ארגונם היציג, ופסיקתה היא פסק בוררות על פי חוק הבוררות (ר' ע"ע (ארצי) 1106/02 אבוד אידית ו-28 יו"ר נעמ"ת המרחבים נ' רשות השיפוט הארצית בהסתדרות, ניתן ביום 6.9.05).
...
מאחר שהבקשה לביטול פסק הבורר טרם הוגשה, אנו סבורים כי בשלב זה יש להעניק את עיקר המשקל ב'מקבילית הכוחות' לשאלת מאזן הנוחות, וזה לטעמנו נוטה בבירור לטובת עיכוב הליכי הבוררות.
אשר על כן, הבקשה מתקבלת ואנו מורים כי הליכי הבוררות בפני רשות השיפוט יעוכבו עד למתן החלטה בבקשה לביטול פסק הבוררות.
כחלק משיקולי מאזן הנוחות ועל מנת להקטין ככל הניתן את הנזק הנגרם למשיב בשל עיכוב בירור תביעתו, אנו קובעים כי הבקשה לביטול פסק הבוררות בעניינה ניתן סעד זמני זה, תוגש תוך 7 ימים מהיום, אחרת יחודשו ההליכים בפני רשות השיפוט.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

במסגרת עניין הסתדרות המהנדסים עמדה השופטת א' פרוקצ'יה על מהותם ואפיונם של עניינים חוקתיים והטעם ביסוד העקרון הקובע כי עניינים שכאלו יידונו בערכאה שיפוטית ולא במסגרת הליכי בוררות: "עניינים בעלי אופי 'חוקתי' אינם מתאימים על-פי טיבם להכרעה בבוררות, ומקומם להידון בערכאה שיפוטית. הטעם שביסוד עיקרון זה הוא להבטיח כי עניינים בעלי חשיבות עקרונית כללית, המשפיעים באופן ישיר על ציבור רחב לא יוכרעו במסגרת היתדיינות פרטית המנותקת, לא אחת, מכללי המשפט המהותי וסדרי הדין, ונעדרת שקיפות ומערכת בקרה שיפוטית המצויים בערכאות שיפוט רגילות. חשיבותם הכללית של הנושאים החוקתיים, והשפעתם על ציבור גדול מצריכים דיון והכרעה במערכת השיפוט הרגילה, הכפופה לדין המהותי ולסדרי הדיון המחייבים, חשופה לעיקרון הפומביות, ונתונה לבקורת שיפוטית וציבורית מלאה" (שם, פסקה 45).
כאשר מדובר בסכסוך בעיניין חוקתי "במובנו הרחב" של הוראת סעיף 3 לחוק הבוררות, היינו עניין שאינו יכול לשמש נושא להסכם בוררות, לבית המשפט אין שיקול דעת בהכריעו בבקשה לעיכוב ההליכים לצורך העברת הדיון בסכסוך לבוררות ועליו לדחות כל בקשה כאמור, ללא צורך בקיומו של טעם מיוחד.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בבקשה ובתשובה לה, הגעתי למסקנה כי דין הבקשה להתקבל.
על כן, מכוח הסמכות הנתונה בתקנה 410 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, החלטתי לדון בבקשה כאילו ניתנה רשות ערעור והוגש הערעור על פי הרשות שניתנה.
זאת שעה שבית המשפט המחוזי, אשר אמנם לא נדרש להכריע בשאלה נוכח התוצאה אליה הגיע, ציין כי נטייתו היא לקבל את עמדת האגודה בהקשר זה. סוף דבר: אמליץ לחבריי לקבל את הערעור באופן שההליך בבית המשפט המחוזי יעוכב לצורך העברתו לבוררות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לפנינו בקשת הסתדרות המורים בישראל להורות על עיכוב ההליכים בתובענה מכוח סעיף 5 לחוק הבוררות, התשכ"ח-1968 (להלן: חוק הבוררות) והעברת ההליך לבירור בפני מוסד השיפוט הפנימי.
הנתבעת הפניתה לסעיף 105 לחוקת ההסתדרות מיום 2.3.22, וטענה כי החוקה מסדירה את פעילותו של טרבונל פנימי – בית הדין של הסתדרות המורים, המהוה מוסד שפוטי של הנתבעת ומשמש להכרעה בסכסוכים שבין הנתבעת ובין חבריה ונבחריה, לרבות בכל הקשור להעסקתם.
...
אולם, לטעמנו, דרכה של התובעת לפנות לבית הדין פתוחה, ככל שתמצא לנכון, וזאת לאחר מיצוי ההליכים הפנימיים בפני בית הדין של הנתבעת.
סוף דבר: נוכח קיומו של הסכם בוררות מחייב בין הצדדים, דין התביעה להידחות מחמת אי מיצוי ההליכים הפנימיים ברשות השיפוט של הנתבעת.
אשר על כן, אנו מורים על סילוק התביעה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

כמו כן, לפי סעיף 7ז' לחוקת ההסתדרות, לרשות השיפוט של ההסתדרות אין סמכות לידון בעניינים שאינם הסתדרותיים, כאשר מדובר בעוולה נזיקית, ועל כן יש צורך בהסכמת כל הצדדים על מנת שרשות השיפוט תידון בתיק זה. לטענת הנתבעת 1 בתשובתה- היא העלתה את נושא עיכוב ההליכים בהזדמנות הראשונה.
דיון והכרעה: לאחר שעיינו בטענות הצדדים, הגענו לכלל מסקנה כי דין הבקשה לעיכוב הליכים לצורך הפניית ההליך לבוררות ברשות שיפוט של ההסתדרות, להיתקבל.
] "דרך המלך היא, כי קובלנות בעיניין ליקויים בהתנהלותם של ועדי עובדים או בהתנהלותם של בעלי תפקיד בוועדים יוכרעו במנגנון הפנימי של ארגון העובדים. מנגנונים פנימיים כאמור קיימים בכל אירגוני העובדים הגדולים במשק, ובמקרה דנן, רשות השיפוט במקרה של ההסתדרות הכללית ובית הדין העליון במקרה של הסתדרות המורים. ברוח זו, נפסק על ידי בית דין זה לא אחת כי על הבא בשערי בתי הדין לעבודה בתביעה של עובד נגד ארגון עובדים או אורגאנים שלו למצות קודם הליכים פנימיים באירגון". כאמור סעיף 5(ג) לחוק הבוררות קובע כי בית המשפט רשאי שלא לעכב את ההליכים אם ראה טעם מיוחד שהסכסוך לא יידון בבוררות.
...
דיון והכרעה: לאחר שעיינו בטענות הצדדים, הגענו לכלל מסקנה כי דין הבקשה לעיכוב הליכים לצורך הפניית ההליך לבוררות ברשות שיפוט של ההסתדרות, להתקבל.
לכן איננו מקבלים את טענות התובעת בעניין זה. עוד יצוין כי אין בכך שהנתבעת 1 בהגנתה טוענת להגנת "אמת בפרסום" לגבי הפרסומים נשוא התביעה שעניינם התעמרות התובעת בעובדות החברה כדי ללמד על כך שמדובר בתיק העוסק בזכויות מגנות בעלות אינטרס ציבורי, כטענת התובעת.
עם זאת- ככל שמי מהצדדים יפנה בבקשה בעניין זה לאור החלטתנו זו, בית הדין ידון בה. סוף דבר, הבקשה מתקבלת באופן כזה שאנו מורים על עיכוב ההליך שלפנינו לצורך הפניית הסכסוך בין התובעת לנתבעת 1 להליך בוררות ברשות השיפוט של ההסתדרות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לחילופין טוען הנתבע כי יש להורות על עיכוב הליכים והעברת התביעה לרשות השיפוט בהסתדרות, נוכח פרק י"ג לחוקת ההסתדרות וסעיף 5 לחוק הבוררות.
...
ב. לחוקת ההסתדרות קובע כי פרק יג' בחוקה יחשב להסכם בוררות "המתייחס לחברי ההסתדרות, גופיה, ארגוניה, מפעליה, מוסדותיה, נציגה ועובדיה". כפי שצוין במסגרת החלטתו של בית המשפט העליון, אליו הפנה הנתבע, ברע"א 9048/05 הסתדרות המהנדסים, האדריכלים והאקדמאים במקצועות הטכנולוגיים – הסתדרות העובדים הכללית החדשה ואח' ((20.10.09, "הליכי הבוררות המוסדית ברשות השיפוט נשלטים על ידי חוק הבוררות, תשכ"ח-1968 ... דין החלטות רשות השיפוט של ההסתדרות כדין פסק בוררות לצורך ביקורת שיפוטית עליו". לפיכך, שעה שהליכי בוררות ברשות השיפוט נשלטים על ידי חוק הבוררות, הרי שרלוונטי לענייננו סעיף 21 לחוק הבוררות, תשכ"ח-1968 (להלן: חוק הבוררות) הקובע כי: "בכפוף לסעיפים 24 עד 28 ובאין כוונה אחרת משתמעת מהסכם הבוררות, מחייב פסק בוררות את בעלי-הדין וחליפיהם כמעשה בית-דין." לפיכך, משנקבע בחוק הבוררות כי פסק בוררות מחייב את בעלי הדין כמעשה בית-דין, ומשלא הוגשה בענייננו בקשה לביטול פסק בוררות בהתאם לקבוע בחוק הבוררות, ומשההליך בעניינו עוסק בצדדים זהים לאלו בגינם ניתנו פסק הבוררות וההחלטה של הרשות השיפוט בהסתדרות כאמור, כאשר עיון בהם מעלה כי נידונו בהם טענות זהות לאלו שהועלו על ידי התובעים בענייננו בקשר לבחירות הוועד האחרונות, הרי ששוכנענו כי בכל הקשור לטענות שנידונו על ידי רשות השיפוט של ההסתדרות – החלטותיה מהוות מחסום דיוני לפני בעלי הדין, בבחינת מעשה בית דין, המונע התדיינות נוספת ביניהם בנושאים שהוכרעו במסגרת פסיקת והחלטת רשות השיפוט.
יצוין כי בכל הנוגע לטענות התובעים כנגד הנתבע שטרם הועלו ונידונו ברשות השיפוט, נוכח סמכותה הבלעדית של רשות השיפוט כאמור בסעיף 1 לפרק י"ג לחוק ההסתדרות כאמור ובקשת הנתבע - אנו קובעים כי על התובעים למצות ביחס אליהם את ההליכים הפנימיים בהתאם לקבוע בחוק ההסתדרות.
לפיכך אנו מורים ביחס אליהם על עיכוב הליכים לפי סעיף 5 לחוק הבוררות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו