מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עיכוב הליכים והפניית סכסוך לבוררות בפרויקט נדל"ן

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

הרקע לבקשה וטענות המבקשים מבקשים 1 ו-2 הם תושבי אוסטריה העוסקים ביזמות נדל"ן, ומבקשת 3 היא חברה רשומה בישראל שהוקמה לצורך קניית ביניין דירות בבני ברק לשם ביצוע פרויקט נדל"ן בעיר (להלן: הפרויקט).
מכל מקום, קשרי הידידות שהתגלו בין הבורר לבין משיב 3 כשלעצמם מגלים כי תניית הבוררות נגועה בתרמית מצד המשיבים ואף מטעם זה אין מקום להפנות את הצדדים לבוררות.
עוד נקבע כי עצם העובדה שהמשיבים לא פנו למינוי בורר לצורך יישוב הסיכסוך, אין בה כדי להעיד כי אין בכוונתם לקיים את הליכי הבוררות.
אלא שבעניינינו הצדדים קבעו כי הדיון יתקיים בפני בורר, אשר יחתימם על "שטר בוררות בנוסח המקובל אצל הרב". ב"הסכם הבוררות" שנוסח על ידי הבורר צוין במפורש כי הדיון יתנהל על פי "ד"ת" (היינו, דין תורה) (נספח ב' לבקשה לעיכוב ההליכים), ואף במסגרת פנייתו של בא-כוח מבקש 1 עצמו אל הבורר, מיום 14.8.2018, צוין מפורשות כי על הבורר להזמין את הצדדים "לד"ת בפני הבורר" (נספח ג' לבקשה לעיכוב ההליכים).
...
דיון והכרעה דין הבקשה להידחות אף מבלי להידרש לתשובת המשיבים.
הבקשה נדחית אפוא.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהסכם המייסדים הצהירו הצדדים כי הם מעוניינים להסדיר את "מערכת היחסים הקיימת ביניהם אשר מטרתה איתור, ייזום ובנית פרויקטים נדל"ניים בתחום ההתחדשות העירונית". החברה נרשמה ברשם החברות ביום 21/3/2016.
הסכמה כזו להפנות כל סיכסוך להכרעה של בורר חותרת לכאורה תחת זכות הגישה לערכאות, אך למרות זאת נקבע כי יש לתת תוקף לרצון הצדדים ומקום בו שוכנע בית המשפט כי הסכם הבוררות משקף את רצונם האמתי של הצדדים, וכי המחלוקות שהובאו להכרעה בבית המשפט כלולות בהסכם, יעוכבו ההליכים בבית המשפט (ראו: א' גורן בוררות 52-51 (2018); רע"א 7608/99 לוקי ביצוע פרוייקטים (בנייה) 1989 בע"מ נ' מצפה כינרת 1995 בע"מ, פ"ד נו (5) 156 (2002); והשוו: רע"א 6450/01 שמחה אוריאלי ובניו, חברה להנדסה וקבלנות בע"מ נ' מכון טפול בשפכי אשקלון, פ"ד נו(5),769 (2001)).
...
סיכום לאור כל האמור, ובשים לב לכל השיקולים שפורטו, דומה שהמקרה הנוכחי מצדיק את עיכוב ההליכים בבקשה לאישור התביעה הנגזרת בשל הליכי הבוררות.
אשר על כן, אני מקבל את הבקשה ומורה על עיכוב ההליכים בתיק זה, בהתאם לסעיף 5 לחוק הבוררות.
המבקשת תשלם למשיבים 1, 2 ו-4 הוצאות הבקשה בסך של 20,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תניית הבוררות – תחומה והצדדים לה ביום 13.11.2007 נחתם הסכם השקעה בין המבקשת 1 והמשיבה 1 שעניינו רצונם של הצדדים לשתף פעולה בפרוייקט הכולל רכישת נכסי נדל"ן בגרמניה.
עיכוב הליכים לפי סעיף 6 לחוק הבוררות המבקשים מבססים את בקשתם לעיכוב הליכים על סעיף 6 לחוק הבוררות המורה כי: "הוגשה תובענה לבית משפט בסכסוך שהוסכם למסרו לבוררות וחלה על הבוררות אמנה בין-לאומית שישראל צד לה והאמנה קובעת הוראות בענין עיכוב הליכים, ישתמש בית המשפט בסמכותו לפי סעיף 5 בהתאם לאותן הוראות ובכפוף להן." לשונה של תניית הבוררות מובילה למסקנה כי עסקינן בבוררות חוץ, היינו, בוררות שמושבה (seat) מחוץ לגבולות ישראל, וליתר דיוק, בגרמניה.
גם אם נקבל את הגישה לפיה תקנת הציבור מהוה עילה שבגינה ניתן להורות על דחיית בקשה לעיכוב הליכים, לא שוכנעתי כי בנסיבות התובענה כאן הצביעו המשיבים על אינטרס צבורי שבגינו יש לסטות מן העילות המקובלות שבגינן יש לדחות את חובת ההפניה לבוררות ובודאי לא מסוג העניינים שנידונו בפרשת טבע (ראה: דעת מיעוט של כב' השופט ד"ר י' דנציגר בעיניין טבע (שם), לפיה "אין בעובדה לפיה לעניין הנידון חשיבות והשלכה על עניינם של צדדים נוספים הצדקה לסטייה מהוראות חוק הבוררות ואמנת ניו יורק").
...
גם אם נקבל את הגישה לפיה תקנת הציבור מהווה עילה שבגינה ניתן להורות על דחיית בקשה לעיכוב הליכים, לא שוכנעתי כי בנסיבות התובענה כאן הצביעו המשיבים על אינטרס ציבורי שבגינו יש לסטות מן העילות המקובלות שבגינן יש לדחות את חובת ההפניה לבוררות ובוודאי לא מסוג העניינים שנדונו בפרשת טבע (ראה: דעת מיעוט של כב' השופט ד"ר י' דנציגר בעניין טבע (שם), לפיה "אין בעובדה לפיה לעניין הנדון חשיבות והשלכה על עניינם של צדדים נוספים הצדקה לסטייה מהוראות חוק הבוררות ואמנת ניו יורק").
לאור כל האמור לעיל, אני מורה על עיכוב ההליכים בתובענה שלפניי לשם העברת ההתדיינות לפני בורר בהתאם לאמור בתניית הבוררות.
המשיבים ישלמו למבקשים הוצאות בסך 35,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בהסכם נקבע בין היתר כי המשיבים יפעלו על מנת שחברה בת של קפיטל 38 תרכוש את הנכס מושא הפרויקט; כי לאחר הרכישה יפעלו הצדדים לקידום הליכי התיכנון וקבלת היתר בניה ולהשלמת בניית הדירות בפרויקט; כי הניהול השוטף של הפרויקט עד השלמתו ייעשה על ידי המשיבים; כי בגין ניהול הפרויקט יהיו זכאים המשיבים לסכום של עד מחצית מריווחי קפיטל 38 מהפרויקט ולהחזר השקעותיהם; כי בכל מקרה של סיכסוך בין הצדדים בקשר להסכם יכריע בורר שימונה בהסכמת הצדדים; וכי בהעדר מינוי בורר בתוך 7 ימים מפניית צד אחד למישנהו, ימונה הבורר על ידי יו"ר מחוז תל אביב בלישכת עורכי הדין.
אולם תקדים זה סותר באופן חזיתי את לשון החוק ואת פסיקת בית משפט זה. המבקשות הוסיפו כי הן שתפו פעולה עם הבקשה למינוי בורר, ציינו שמות של בוררים אפשריים ואף חזרו מיוזמתן על האפשרות להפנות את הסיכסוך להכרעת בורר.
רשות ערעור על החלטת בית המשפט בעינייני בוררות תנתן במקרים חריגים בלבד בהם מתעוררת שאלה עקרונית, משפטית או ציבורית, החורגת מעניינם הפרטני של הצדדים, או כאשר נידרשת היתערבות משקולי צדק או למניעת עוות דין חמור (ראו למשל לאחרונה: רע"א 9004/22 מרכז הספורט של מכבי תל אביב בע"מ נ' שיכון ובינוי נדל"ן בע"מ, פסקה 7 (3.1.2023); רע"א 8218/22 ביט אפ דיגיטל בע"מ נ' שטיינר, פסקה 10 (29.12.2022)).
נוכח דברים אלו שאינם משתמעים לשני פנים, בהנתן החשיבות הרבה בצירופה של קפיטל 50 להליך הבוררות לצורך בירור המחלוקות שבין הצדדים, ובשים לב לעובדה שקפיטל 50 מצויה בבעלותה המלאה של קפיטל 38 – לא ניתן להיתחמק מהרושם שהמבקשות עשו מאמץ להערים קשיים על היוזמה לפנות להליך הבוררות, תוך עמידתן על הפרדה מלאכותית בין קפיטל 38 לקפיטל 50 (הפרדה עליה ויתרו כאמור, כאשר הדבר נידרש להן, לצורך הגשת הבקשה לעיכוב הליכים).
...
המבקשות ניסו אפוא לבחון את הלך רוחו של בית המשפט ביחס לתביעה ורק לאחר ניסיון זה החליטו לפנות בבקשה לעיכוב הליכים, וגם בשל כך יש לדחות את הבקשה.
דיון והכרעה לאחר עיון בבקשה, בנספחיה ובתשובה לה הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
בנסיבות אלו, לא מצאתי כי נפל פגם במסקנתו של בית המשפט לפיה לא ניתן לראות במבקשות כמי שהיו מוכנות "לעשות כל הדרוש לקיום הבוררות...". הבקשה נדחית אפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אם כן, סעיף 5(א) לחוק הבוררות מסמיך את בית המשפט לעכב הליכים שהוגשו לפניו אם היתקיימו התנאים המצטברים הבאים: (1) יש הסכם בוררות בין הצדדים; (2) התובענה שהוגשה לבית המשפט מתייחסת לסכסוך שהסכם הבוררות חל עליו; (3) בעל דין שהוא צד להסכם מבקש עיכוב; (4) המבקש היה מוכן – והוא עודנו מוכן בעת הגשת הבקשה – לעשות את כל הדרוש לקיום הבוררות; (5) המבקש ביקש את עיכוב ההליכים בכתב ההגנה או בדרך אחרת; (6) המבקש פנה בבקשת עיכוב לפני שטען לראשונה לגופו של עניין התובענה.
מעל אלה מרחפות ההלכות הכלליות בעינייני בוררות: "הלכה מושרשת היא שנדרשים שיקולים כבדי משקל על מנת להצדיק סטייה מהעקרון שלפיו יש לכבד תניית בוררות מוסכמת" (ע"א 1985/19 אורתם סהר הנדסה בע"מ נ' פרויקט אורנים בע"מ, חוות הדעת של השופטת ע' ברון (6.1.2021); רע"א 4281/23 קבוצת גבאי – בניה, יזום, ניהול ואחזקות נדלן בע"מ נ' קבוצת מיי טאון בע"מ, פסקה 14 (18.6.2023)); וכן "הלכה מושרשת היא כי תניית בוררות המחייבת פניה לבוררות בכל סיכסוך הנוגע ליחסים החוזיים בין הצדדים [...] יש לפרש בהרחבה, באופן שכל המחלוקות שנתגלעו בין הצדדים ואשר נוגעות לאותם יחסים חוזיים או נובעות מהן, לרבות מחלוקות במישור הנזיקי, תתבררנה במסגרת הליך הבוררות" (רע"א 180/07 כץ נ' איגוד הכדורסל בישראל, פסקה 12 (4.10.2009); רע"א 3500/19 ע. לוזון נכסים והשקעות בע"מ נ' בר סימן טוב, פסקה 19 (29.10.2019); אורי גורן בוררות 50 (2018)).
התובעים טוענים שהפניית הבירור לבוררות תקפח אותם לנוכח העלויות הגבוהות הכרוכות בכך, וכן שהנתבעים – שבפיהם טענות כלפי התובעים – לא פתחו בהליך בוררות עד כה, והשהוי מלמד על זניחת תניית הבוררות בשים לב לתנאי הקובע שעל הבורר להכריע במחלוקת תוך 14 יום ככל האפשר.
...
מי שניהל את התובענה בשם הנתבעים, לטענתם, הם עורכי הדין של הצד השלישי, ובסופו של דבר גם נוהלו הליכי בוררות (סעיפים 7-4 לתצהיר התומך בתגובה לתשובה).
בפסיקה אומנם נקבע שמשיכת זמן במהלך ניהול הליכי הבוררות עצמם או שיהוי בביצוע פעולה הדרושה לקיום הליך הבוררות לפני שהוא החל עלולה להוביל למסקנה שהנתבע לא עשה די לקיום הבוררות (עניין כספי, בפסקה 29 והאסמכתאות שם).
סוף דבר פועל יוצא מן האמור הוא שדין הבקשה לעיכוב הליכים להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו