מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עיכוב הליכים בתובענת השבת תפוס עד לגילוי מסמכים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לאחר בחינת טיעוני הצדדים בכתב ובעל-פה לרבות עמדת הפרקליטות, הוריתי ביום 13.06.2021 לגורטובוי למסור תצהיר גילוי מסמכים ערוך כדין, אשר יכלול את כל חומרי החקירה אשר מצויים בחזקתו בקשר עם ההליכים הפליליים שננקטו כנגדו על ידי רשות ניירות ערך והועברו לידי באי כוחו במסגרת אותם הליכים (להלן – ההחלטה).
בית המשפט העליון החזיר את הדיון אל הערכאה דלמטה תוך שהוא קובע את הדברים הבאים: "בעניינינו, המבקש העלה טענות שונות בעיקר בקשר לרלוונטיות המסמכים שהתבקש גילוים, כמו גם טענות כלליות בקשר לחסיונות ופגיעה בצדדים שלישיים. בית המשפט המחוזי קבע כי די בכך שמדובר בחומרי חקירה בהליך פלילי אשר הסתיים בהרשעת המבקש, בהנתן חפיפה, הגם שאינה מלאה, בין פרשיית כתב האישום לבין העובדות עליהן מבוסס ההליך האזרחי, כדי לבסס את דרישת הרלוואנטיות. אכן, העובדה שמדובר בחומרי חקירה בהליך פלילי אין בה כשלעצמה כדי למנוע את גילויים בהליך אזרחי (ראו גם: רע"א 7867/06 פקיד שומה חיפה נ' לוסקי, (6.1.2008)). אולם גם אין בה כשלעצמה כדי לחייב את גילויים. גם אם ניתן להניח כי חומרים רבים מתיק החקירה רלוואנטיים וחופפים לעניין התביעה האזרחית, זו נקודת המוצא לדיון אך לא קו הסיום. בהנתן הקף חומרי החקירה, והעובדה שמדובר במקבץ של מסמכים בעלי מאפיינים שונים מאוד זה מזה אשר על פני הדברים עשויים להתייחס בחלקם גם לצדדים שלישיים שונים, לא ניתן להניח רלוואנטיות גורפת רק בהתייחס לכך שמדובר בחומר חקירה בהליך פלילי מקביל. אמנם יתכן כי במצב דברים זה, בהנתן עשרות רבות של מסמכים, בית המשפט יקבע קווים מנחים להכרעה בנוגע לרלוונטיות המסמכים בהתייחס לכל קבוצת מסמכים בעלת מאפיינים דומים, בנפרד (ראו גם למשל: עניין הרשות לניירות ערך, פסקה 15). אולם אין מקום לקביעה גורפת ואחידה ללא כל הבחנה בין סוגי המסמכים השונים.
התובעת הדגישה את קבוצות המסמכים הבאים אשר להבנתה רלוואנטיות מאוד להליך: דוח חפוש – דוחות שמפרטים את החפצים שנתפסו במשרדי חלק מהנתבעים; דיסק – תמלולי חקירות של אייל מרדלר, אמיל בודילובסקי וחיקור הדין שנערך לאלכסנדר גרנובסקי; הודעה ותימלול הודעה – הודעותיהם של כלל המעורבים בפרשת פקדונות הבנקים; החזרת תפוסים – להערכת התובעת חומרי חקירה אלה יאפשרו לבחון את התפוסים שהוחזרו לנתבעים בתום החקירה הפלילית; זכרון דברים - להערכת התובעת מדובר בתעוד של עורכי החקירה הפלילית, לרבות מסקנות ביחס לגירסת הנתבעים.
לגישתה של התובעת קבוצות המסמכים הבאות אינן רלבאנטיות לתביעה ועל כן אין צורך בעיון בהם: בקשה וצו להמצאת מסמכים; בקשות וצוים; בקשות וצוים לטלפוניה; דרישות; הוראת פתיחה בחקירה; זימונים; כתבי ערובה; מיסמך ותעודת חיסיון; עיכוב; קבלת תפוסים; רשומה מוסדית; בקשה לעזרה משפטית.
גורטובוי יעביר לעיון הצדדים עד ליום 07.12.2021 את המסמכים הבאים שברשימת התפוסים: מיסמכי תאגידים (כולל פרוטוקולים של ישיבות ודיונים; החלטות של נושאי משרה ובדיקות נאותות); מסמכים בנקאיים לרבות - דפי חשבון, אישור יתרות והוראות להעברת כספים לבנקים; תיכתובות דואר אלקטרוני.
...
בהקשר זה, הגם שאני מביא בחשבון את עמדתה של התובעת לגילוי מלא, אני סבור כי יש בראש ובראשונה למסור קבוצה זו של מסמכים לעיון ראשוני של פירמת רואי החשבון.
כשאלה הן הנסיבות אני מורה לפירמת רואי החשבון לבחון את המסמכים החשבונאיים.
סוף דבר – לאחר ששקלתי את טענות הצדדים אני מורה כדלקמן: גורטובוי יעביר לעיון הצדדים את חומרי החקירה, למעט המסמכים החשבונאיים ולמעט 12 קבוצות המסמכים שאינן רלוונטיות להליך שלפניי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בסופו של יום, לאחר מיצוי טיעון בכתב ובעל-פה, הוריתי ביום 13.06.2021 לגורטובוי למסור תצהיר גילוי מסמכים ערוך כדין, אשר יכלול את כל חומרי החקירה אשר מצויים בחזקתו בקשר עם ההליכים הפליליים שננקטו כנגדו על ידי רשות ניירות ערך והועברו לידי באי כוחו במסגרת אותם הליכים.
בנתיים, פנה גורטובוי אל בית המשפט העליון, ביקש לעכב את הליכי העיון במסמכים וכן עתר כנגד ההחלטה בעיניין גילוי המסמכים [רע"א 6243/21 גורטובוי נ' בי אס די קראון בע"מ].
ביום 19.10.2021 קבע בית המשפט העליון כי יש להחזיר את הדיון אל הערכאה דלמטה לבחינת רלוואנטיות המסמכים ולבחינת האפשרות שקיימים אינטרסים נוגדים לגביהם.
כפועל יוצא מהחלטת בית המשפט העליון הוריתי ביום 24.10.2021 לצדדים להשלים טיעון בכתב בעיניין המסמכים שגולו במסגרת חומרי החקירה: גורטובוי כמי שמחזיק במסמכים וכמי שהעלה טענות כנגד העיון בהם עד ליום 04.11.2021, ואילו יתר הצדדים עד ליום 14.11.2021.
להבנתו של גורטובוי יש להבהיר איזה מסמכים בדיוק יש להעביר לעיון הצדדים בשם לב להפרדה שבין קבוצת המסמכים לבין קבוצת התפוסים.
בהיתחשב בתוצאה אליה הגעתי ומאחר שנימצא כי גורטובוי פעל בחוסר תום לב דיוני וגרם בכך לעיכוב בבירור התביעה, הן מבחינת דחיית ישיבת קדם משפט והן מבחינת עתוי הגשת הראיות במשפט, אני רואה לנכון לחייבו בהוצאות בגין הבקשה לזכות כל אחת משלוש קבוצות המשיבים שהתנגדו לבקשה בסך 5,000 ₪ (התובעת; נתבעים 14-6, 17, 20-19; נתבעים 16-15).
...
מטעמים אלו אני דוחה את בקשתו של גורטובוי ככל שהיא מכוונת למתן זכות טיעון נוספת באשר לחומרי החקירה.
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים בסוגיה זו אני סבור כי ההחלטה מיום 30.11.2021 ברורה ביותר.
לצד זאת מובהר, ולו בכדי להימנע ממחלוקות מיותרות בעתיד, כי המונח "תכתובות דואר אלקטרוני" בסעיף 16(ב) להחלטה שחל על רכיב "התפוסים" כולל בחובו גם "מכתבים". סוף דבר – הבקשה נדחית בעיקרה.

בהליך ערר אחר (ע"ח) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביחס לשרת שנתפס, קבע בית המשפט כי יש לאפשר ליחידה החוקרת למצות פעולות חקירה בו. כן קבע, כי אין להשיב לעורר את החותמות התפוסות, בהן על פי החשד נעשה שימוש לצורך קידום המיזם העברייני.
בית המשפט קבע, כי אין בעיכוב בהגשת הבקשה להארכת תפיסת נכס הנדל"ן כדי להוביל להשבתו.
עוד הוסיף, כי מסמכים שהוצגו מלמדים על מעורבותו המשמעותית של העורר ברכישת הנדל"ן, ועל פעולות שביצע לטשטוש בעלותו בו. מכאן, הורה על המשך תפיסתו של נכס הנדל"ן. בערר שלפניי העלה העורר שורה ארוכה של טענות (חלקן לא נהירות), שתמציתן כדלקמן: אין כל חשד סביר בעיניינו, ולטענתו כך נקבע בבג"צ 7973/20; עבירות ביטוח לאומי אינן מהוות עבירות מקור לפי חוק איסור הלבנת הון, ומכאן שלא ניתן להורות על תפיסת נכס למטרת חילוט בעיניינן; שווי העבירה הוא אפס משום שלא היה כל רווח; יש מקום לשיחרור המחשב בהיותו "מחשב מוסדי"; לא ניתן להורות על תפיסת נכס הנדל"ן, שנרכש לפני מועד ביצוע העבירות; באחת החקירות נחקר על ידי חוקרי ביטוח לאומי בעבירות לפי חוק העונשין, ויש בכך משום פגם בחקירה; צו התפיסה בעיניין נכס הנדל"ן היתבטל בתוך עשרה ימים, וזאת משום שלא היתקיים דיון בפרק זמן זה; בית המשפט סרב לבקשתו לגילוי מסמכים הנוגעים לחקירה ולא אפשר לו לחקור את השוטר, נציג המשיבה, לאחר הגשת הבקשה המתוקנת; גם חלים "השתקים" שונים על טענות המשיבה; היה על בית המשפט להמנע מלדון בבקשה להארכת התפוסים עת תלוי ועומד ערר זה. המשיבה טענה, לעומת זאת, כי יש לדחות את הערר.
יתר על כן, בהחלטת בית המשפט העליון אך נקבע כי אין מקום להתערב בשקול הדעת של רשויות התביעה.
לא מצאתי ממש גם בטענת העורר כי היה על בית המשפט להמנע מלדון בבקשה להארכת התפוסים עת תלוי ועומד ערר זה. ככל שמוגשת בקשה נוספת להארכת תפוסים, יש חובה לידון בה, ולמעשה, במקרה הנידון, בית משפט השלום דחה הכרעתו עד להכרעת ערכאת הערר.
גם לא נימצאו פגמים בהליך המצדיקים כשלעצמם לדחות הבקשה להארכת תוקף התפוסים.
...
גם הטענה בדבר החובה לקיים דיון תוך 10 ימים דינה להידחות, מהטעמים שפורטו בהחלטת בית משפט השלום.
הואיל והתיק טרם הועבר לפרקליטות, ותיתכנה עוד השלמות חקירה, לרבות חקירת העורר עצמו, לא נפלה כל שגגה בסירובו של בית המשפט להיעתר לבקשת העורר ל"גילוי מסמכים", בשל החשש לשיבוש מהלכי משפט.
לאור כל האמור, הערר – נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 11.2.2020 נתן בית המשפט המחוזי מרכז בהליך הפלילי שבפניו סעד זמני צו להחזקת ההמחאות התפוסות עד תום ההליכים, וביום 27.04.2020 תוקן הצוו כך שיכלול גם את ההמחאות שהופקדו וחוללו.
לטענת התובעת, במסגרת ההליכים המקדמיים ביצעה גילוי מסמכים וענתה על השאלון שהפנה לה הנתבע, אלא שעל בקשתו לקבל לידיו מסמכים הנוגעים להליך פלילי השיבה כי אין בידה למלאה.
גם אם נניח כי המדינה התרשלה במניעת הימלטותו של ביז'אווי לחו"ל, במאזן ההסתברויות - אין בכך לבסס נזק ראייתי לנתבע, שכן, כאמור, אפילו היה ביז'אווי מעיד כי ההמחאות ניפרעו משקל עדותו בהיותו מעורב היה ממילא נמוך כאמור בסעיפים 43-42 לפסק דין זה. לעניין טענת הנתבע לנזק ראייתי בשל אי מסירת המחשבים, הכרטסות והטלפון של ביז'אווי ומסמכים אחרים שבקש הנתבע במסגרת הליך גילוי המסמכים, היה על הנתבע לעתור בעניינים אלו במסגרת ההליכים המקדמיים או במסגרת ההליך הפלילי בגדריו נתפס אותו חומר חיוני.
טענות לדחיית התביעה בשל אי עמידה של עסקת היסוד בתנאי חוק אשראי הוגן, תשנ"ג-1993 כאמור מעלה נדחתה עובדתית טענת הנתבע כי ביז'אווי נטל ממנו ריביות אסורות והטיעון העובדתי החלופי הפחית מאוד ואף איין הן את מהימנותו של הנתבע והן את משקל עדותו.
כך או כך בהתאם לפסיקה שהביא, הנתבע אכן לא יחויב בריבית פיגורים לפי סעיף 5(ב) לחוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961, שכן זו אכן מיצטברת רק מיום מתן פסק דין חלוט, אולם הנתבע יחויב בריבית רגילה הנפסקת בהוצאה לפועל מיום הגשת השטר לפרעון כאמור בסעיף 5(א) לחוק זה שכן הוא היה זה שבקש את עיכוב הליכי ההוצל"פ ויכול היה לשלם את הכספים על תנאי ואם יצא זכאי בדינו, יקבל הוא את הריבית מהמדינה – משלא עשה כן, נטל על עצמו את הסיכון לחיוב בריבית.
...
הבטחת זכות הגישה לערכאות – לעניין זה מצא בית המשפט כי אין בסכום ההוצאות הנפסק כדי להרתיע נתבעים היוזמים התנגדות לביצוע שטר מלהיזקק לערכאות שיפוטיות.
בעניין זה מצא בית המשפט כי אין לחרוג מן התעריף המינימלי המומלץ.
באיזון בין השיקולים נקבע כי הנתבע ישלם לתובעת הוצאותיה בסך 17,988 ₪, (בסכום זה – לא חושב מע"מ) 115,463) ] * 0.1) + ( [276,510 – 115,463] * 0.04 ) ] = 17,988 הסכום ישולם בתוך 90 יום ולאחר מכן יישא הפרשי ריבית והצמדה כחוק עד ליום התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו