מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עיכבון בפירוק רק בהסכמת הנושים

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהסדר דיוני בין הצדדים מיום 13.8.07, הוסכם כי הנושה תגיש נגד המשיבים 4-1 תביעה לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשר לטענת העיכבון וככל שייקבע בפסק דין חלוט כי קיימת לנושה זכות עכבון וככל שייקבע בפסק דין חלוט כי חברות חפציבה חבות לנושה סך מירבי של 2,039,273 ש"ח בתוספת מע"מ, ישולמו לנושה הכספים בהתאם.
מעמדו מקנה לנושה המובטח את הרשות לנקוט בהליכים למימוש זכות העיכבון מחוץ להליכי חידלות הפירעון (סעיף 20(ב) לפקודת פשיטת הרגל החל על הליכי פירוק חברה מכח סעיף 353 לפקודת החברות).
...
אשר על כן, לטעמו יש לקבל את הערעור על תביעת החוב ולהורות למנהל המיוחד להכריע בהיקפו המצטבר של החוב.
מטעמים אלו, מצאתי להיעתר לבקשה.
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

למסקנה זו הגעתי לאור הדברים שיפורטו עוד בהמשך, וכעת אבחן האם לאר-טיקם הייתה זכות שבדין למכור את הנפה, בין אם לאור הסכמת קופר למכירת הנפה תמורת התיקון, ובין אם מכוח זכות עכבון (הכוונה למכירת הנפה לשם החזר עלות התיקון).
[במאמר מוסגר אעיר, ובלי לקבוע מסמרות בעיניין אעיר כי משקבע המפרק בהחלטתו כי עסקינן בחוב ב"דין רגיל", הרי שוורלד מרקט, ככל נושה בסדר דין רגיל ולא בדין קדימה, בסופו של יום, הייתה מקבלת במסגרת הליכי הפרוק רק אחוז מהחוב, שכן אין לה נשייה מובטחת.
סעיף זה בשילוב עם סעיף 1 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980, לפיו בעל עכבון הוא "נושה מובטח" (וסעיף 355 לפקודת החברות [נוסח חדש], תשמ"ג-1983, המחיל את דיני הנושים המובטחים בפשיטת-רגל גם על פירוק חברות), משמיעים לנו, כי שני פנים לה לזכות העכבון: הפן המיידי (הפרוצידוראלי):האפשרות לנושה לעכב פיסית נכס שאינו שלו בגין אי-תשלום המגיע לו, מבלי שיסתכן בכך באחריות נזיקית בעוולת עיכוב נכס שלא כדין, ובלי שיצטרך לפנות לבית-משפט.
...
כאמור, ענייננו רק בתביעת וורלד מרקט, כך שאפרט להלן את טענות וורלד מרקט לבעלות במכונה, ולאחר מכן אפרט את טענות ההגנה של לאורקס וביוגרין, כפי שנטענו בהליך האחרון, נשוא פסק דין זה. טענות וורלד מרקט וירוק טענות מקדמיות סילוק על הסף- תחילה טענה וורלד מרקט כי משלא הגישו הנתבעות כתב הגנה ותצהירי עדות ראשית, בניגוד להחלטת בית משפט זה, יש לקבוע כי דין טענותיהן להידחות על הסף.
באשר לטענה בדבר מיטלטלין מחוברים, אכן כטענת הנתבעות הטענה הועלתה לראשונה רק בכתב סיכומיה של התובעת בהליך זה. לגופה של הטענה, דינה להידחות.
סוף דבר משאלו הם פני הדברים דין התביעה להידחות.
בנסיבות, ובהעדר כל התייצבו מטעמו של חסוני, אני מורה על דחיית התביעה כנגדו, וזאת ללא צו להוצאות.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הסעיף בא להבטיח את זכויותיו של נושה שהנו בעל הערת אזהרה הקודמת בזמן, אל מול נושים שרשמו עיקול על הנכס, מאוחר יותר או מפני צוים לקבלת נכסים בהליכי פשיטת רגל או צוי פירוק או מינוי כונס נכסים במצבי חידלות פרעון, שניתנו לאחר רישום הערת האזהרה.
לאחר שניתן ביום 1.6.17 פס"ד בתיק פש"ר 10344-02-16 עו"ד גילת שטיינברג נאמנת לנכסי החייב יצחק משולם לנדא בפשיטת רגל נ' דוד שמחה ואח' ע"י כב' השופט חגי ברנר (להלן: "פס"ד משולם"), המערער ביקש להוסיף, כי בפסק הדין הנ"ל נקבע כי ככל שנירשם מישכון העומד בנגוד להוראות מישכון קודם האוסר על יצירת מישכון נוסף בלא הסכמתו, אין בכך כדי לאיין את המישכון המאוחר ביחס לנושים אחרים של החייב, אלא אך ורק לשלול את תוקף המישכון המאוחר ביחס לבעל המישכון הקודם.
מהגדרה זו עולה כי רק שיעבוד או עכבון יעניקו לבעליהם מעמד של נושה מובטח ובעניינו, משאין המדובר בעכבון, נשאלת השאלה האם הערת האזהרה, כפי שנרשמה לטובת המערער, הנה בגדר "שיעבוד"?: סעיף 126 לחוק המקרקעין קובע: "126(א) הוכח להנחת דעתו של הרשם כי בעל מקרקעין או בעל זכות שכירות, שאילה, זיקת הנאה, זכות קדימה או משכנתה, התחייב בכתב לעשות בהם עיסקה, או להמנע מעשות בהם עיסקה, ירשום הרשם, על פי בקשת מי שהתחייב או מי שזכאי לפי ההיתחייבות (להלן: "הזכאי") הערה על כך..
...
על פי המבחן שהעלו המחברים שלמה לוין ואשר גרוניס בספרם פשיטת רגל (מהדורה שלישית, 2010) ואשר אומץ בפסיקה, משמוגשת תביעת חוב בפשיטת רגל, יש לבחון האם בנסיבות העניין יגדיל ויתורו של הנושה על ההערה את נכסי החייב, אם לאו ובלשונם: - "האם יש לראות בעל הערת אזהרה, שנרשמה בלשכת רישום המקרקעין לפי סעיף 127 לחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969 כערובה לחיוב, נושה מובטח? ההלכה הפסוקה מצאה בהערת האזהרה הן סממנים קניניים והן אחרים, שאינם קניניים. בעניין אחד אמר בית המשפט העליון כי אכן בעל הערת האזהרה הוא נושה מובטח; אך לעניין הגשת תביעת חוב בפשיטת רגל – כך נראה לנו – אין השאלה היוריספרודנטיאלית הכללית מתעוררת בהיקפה הרחב, אלא מתעוררת שאלה מצומצמת יותר: האם, בנסיבות הענין, יגדיל ויתורו של ה'נושה' על ההערה את נכסי החייב אם לאו? "בהיות הערת האזהרה יצור כלאיים שאינו ניתן לסיווג בגדר אחת המשבצות המשפטיות המקובלות, יש לבחון את הערת האזהרה הקונקרטית, על נסיבותיה האינדיבידואליות, כדי להשיב על שאלה זו" (עמ' 263).
יישום המבחן בענייננו מביא למסקנה כי ויתור על הערת אזהרה שלילית, בנסיבות שבפניי, אינו מגדיל את מסת נכסי החייבים, שכן ממילא היו רשומות משכנתאות על הנכס, כך שוויתור המערער על הערת האזהרה לא היה מונע את מימוש הדירה, וזה היה מפקיע את הערת האזהרה.
סיכומם של דברים, בשים לב לכך שבהסכם ההלוואה לא נקבע מהו תוכן הזכות הנתונה למערער בנכס, בשים לב להערת האזהרה השלילית שנרשמה, שאין מאחוריה התחייבות לעשות עיסקה במקרקעין ותכליתה מניעת עיסקה במקרקעין בלבד ובהתחשב בכך שהנכס נושא ההערה נמכר ואין בכוחה של הערת האזהרה למנוע מימושו, אני קובעת כי הערת האזהרה שנרשמה על ידי המערער על הנכס, אינה מעניקה למערער מעמד של נושה מבוטח.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דרישת הסכמה זו נובעת בין היתר, מאופיה הפאסיבי של זכות העיכבון "פאסיביות זו, משמעה, כי פעולת "העזרה העצמית" של הנושה כלפי הנכס לא תחולל שינוי במצב העובדתי של החזקה בנכס.
בפסק הדין ארגון הקניות נקבע אכן כי עורך דין המפעיל את זכות העיכבון שבידו מכוח סעיף 88, נהנה ממעמד של נושה מובטח בפרוק ודיני הפרוק אינם דוחים את זכות העיכבון.
...
מסקנה זו עולה בבירור מדבריה אשר, לדברי כב' השופט אנגלרד, נראה כי נעלמו מעיני בית המשפט המחוזי.
בסעיף 5 לפסק דין דיור לעולה קובע בית המשפט כי המסקנה היא שבהעדר עניין מצד החייב בנכס המעוכב, זכות העכבון היא בלתי אפקטיבית ובכך מאבד הפן הבטיחותי את ערכו.
התוצאה היא כי יש להכיר בשגב ווינשטיין כנושים מובטחים בגין סכום של 750,000 ₪ בלבד, בכפוף להכרעתו של הנאמן בתביעות החוב לשכר הטרחה לגופה.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בבקשה צוין, כי באספת נושים שהתקיימה ביום 30/7/14 התברר, כי אין תוחלת לאישור הסדר הנושים שהוצע על ידי החברות ועל כן מתבקש בית המשפט להורות על מינויו של הנאמן הזמני עו"ד דן הלפרט כמפרק זמני של החברות וכי בקשת פירוק תוגש בתוך 7 ימים.
טויטו פלסט על פי תגובת באת כוחה, הגישה תביעת חוב בסך 475,696 ₪ והיא טוענת לנשייה מובטחת מכוח עיכבון על תבניות מתכת לייצור מוצרי פלסטיקה לייצור החברות.
בעיניין זה אציין, כי ב"כ הנושים אשר הסכימו לבקשת הנאמן הזמני לרבות ב"כ בנקים וכן ב"כ החברות וב"כ הכנ"ר הדגישו, כי הניסיונות לקבל הצעות לרכישת החברות במהלך בחודשיים האחרונים, והעובדה שהוגשו רק ההצעות שהוצעו, לרבות הצעתה של זד פלסט המדברת בעד עצמה, ממחישים כי במקרה דנן מחיר השוק ומצב השוק הוא אינדיקאטור טוב יותר מכל חוות דעת שמאי שתנתן, ולו יצויר שיימצא שמאי אשר יחליט כי השווי הוא 10,000,000 ₪ ולא 1,130,000 דולר ארה"ב, אזי לא ניתן להיתעלם מכך שלא הוגשה הצעה גבוהה יותר מזו של רימאקס גם לאחר שנעשו פניות יזומות לחברות העוסקות בתחום, וכי לא נמצא אף גורם שיסכים לשלם סכום גבוה יותר.
...
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, ומשלא צלחו ההליכים אשר ננקטו לפי סעיף 350 לחוק החברות, אני ממנה את עו"ד דן הלפרט לתפקיד מפרק זמני לחברת אלדיר ולחברת אלטופ.
ב) לא מצאתי לנכון להוסיף מפרק זמני נוסף לתפקיד יחד עם עו"ד הלפרט, גם לאחר שעיינתי בדברי ב"כ הכנ"ר בישיבת היום.
ד) אני מאשרת כאמור למפרק הזמני לפעול למימוש המכר לחברת רימקס.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו