ב"כ המבקש הפנה לפסיקה בע"ח 15215-09-20 בה קבע כב' השופט ארז פורת הדן בתיק שעל המשיבה, משטרת ישראל, להעמיד לרשות המבקש את מלוא החומר שנאסף לגבי הדוחות נשוא הבקשה.
בעיניין זה טענה כי בעבירות מסוג בררת משפט, שלא הוגשו בהם בקשות להשפט, לא הוגש גם כתב אישום ולכן לא מתקיימים התנאים הקבועים בסעיף 74 לחסד"פ. באשר לפסיקה אליה הפנה ב"כ המבקש (ע"ח 15215-09-20, כאמור לעיל), הרי ששם נפסק שמדובר בהליך משפטי בעל פוטנציאל להפוך לפעיל, כמובא להלן: "בהיבט העיוני, אני סבור, איפוא, כי מאחר ומדובר בהליך משפטי בעל פוטנציאל להפוך לפעיל, לערכאה הדיונית שבפניה יכול ההליך המשפטי לקום לתחיה, סמכות לידון בבקשת עיון המוגשת לגביו ככל שמדובר בעיון בחומר שלאחר הרשעה, שהיא תולדת דו"ח שלא הוגשה בעיניינו בקשה להשפט במועד והקנס לא שולם". במקרה דנן, כך נטען, מדובר בדו"ח שנימסר לנאשם ורק בחלוף שנתיים מוגשת בקשה לעיון בחומר החקירה, על כן ההחלטה כלל אינה רלוואנטית לעניינינו.
דיון והכרעה-
המסגרת החוקית לניתוח השאלה העולה במקרה דנן מצויה בסעיף 74(א)(1) לחסד"פ:
"הוגש כתב אישום בפשע או בעוון, רשאים הנאשם וסניגורו, וכן אדם שהסנגור הסמיכו לכך, או, בהסכמת התובע, אדם שהנאשם הסמיכו לכך, לעיין בכל זמן סביר בחומר החקירה וכן ברשימת כל החומר שנאסף או שנירשם בידי הרשות החוקרת, והנוגע לאישום שבידי התובע ולהעתיקו; בסעיף זה, "רשימת כל החומר" – לרבות ציון קיומו של חומר שנאסף או שנירשם בתיק שאינו חומר חקירה ושל חומר שנאסף או שנירשם בתיק שהוא חסוי על פי כל דין, וכן פירוט של סוג החומר כאמור, נושאו והמועד שבו נאסף או נרשם, ובילבד שאין בפירוט האמור לגבי חומר חסוי כדי לפגוע בחיסיון לפי כל דין; היו בחומר כמה מסמכים מאותו סוג העוסקים באותו עניין, ניתן לפרטם יחד כקבוצה, תוך ציון מספר המסמכים הנכללים בקבוצה;"
...
בעניין זה טענה כי בעבירות מסוג ברירת משפט, שלא הוגשו בהם בקשות להישפט, לא הוגש גם כתב אישום ולכן לא מתקיימים התנאים הקבועים בסעיף 74 לחסד"פ. באשר לפסיקה אליה הפנה ב"כ המבקש (ע"ח 15215-09-20, כאמור לעיל), הרי ששם נפסק שמדובר בהליך משפטי בעל פוטנציאל להפוך לפעיל, כמובא להלן: "בהיבט העיוני, אני סבור, אפוא, כי מאחר ומדובר בהליך משפטי בעל פוטנציאל להפוך לפעיל, לערכאה הדיונית שבפניה יכול ההליך המשפטי לקום לתחיה, סמכות לדון בבקשת עיון המוגשת לגביו ככל שמדובר בעיון בחומר שלאחר הרשעה, שהיא תולדת דו"ח שלא הוגשה בעניינו בקשה להישפט במועד והקנס לא שולם". במקרה דנן, כך נטען, מדובר בדו"ח שנמסר לנאשם ורק בחלוף שנתיים מוגשת בקשה לעיון בחומר החקירה, על כן ההחלטה כלל אינה רלוונטית לעניינינו.
בעניין זה נפסק בבש"פ 213/19, כי "מובן מאליו הוא, שכל בקשה לפי סעיף 74(א) לחסד"פ צריך שתוגש תוך פרק זמן סביר לאחר שהנאשם גילה או יכול היה לגלות את ההפרה הנטענת על ידו. בקשה מאוחרת בכגון דא תהא, ברגיל, נדונה לדחייה מחמת שיהוי; וכך הוא גם לגבי בקשה כבושה המוגשת באיחור מטעמים טקטיים כאלה או אחרים (בקשה כאמור ראוי לדחות לא רק מחמת שיהוי, אלא גם בשל חוסר תום לב מצד המגיש, בהתאם לסעיפים 39 ו-61(ב) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, שמכוחם יש למנוע שימוש לרעה בהליך דיוני: ראו פסק דינו של השופט א' ברק (כתוארו אז) בבר"ע 305/80 שילה נ' רצקובסקי, פ"ד לה(3) 449 (1981); וכן בש"א 6479/06 בנק דיסקונט לישראל בע"מ נ' שנפ [פורסם בנבו] (15.1.2007))."
אי לכך, הבקשה נדחית.