אולם אין מדובר בטענה אשר מהוה "הגנה אוטומאטית" מפני טענות בדבר עיכוב במסירת דירה, עדיין על הנתבעת להוכיח את התקיימות הנסיבות אשר הביאו לעיכוב, את הקשר הסיבתי בין נסיבות אלה לעיכוב אשר נגרם בפועל וכן את הצעדים הסבירים בהם נקטה לשם מניעת העיכוב, ביטולו או צימצומו.
אי השלמת בדיקת הפרויקט על ידי חברת החשמל
לטענת הנתבעת (ס' 6.3 לתצהיר נציג הנתבעת מר אורן שריקי), "חל עיכוב בעבודתה של חברת החשמל בחיבור הפרויקט לרשת החשמל, בדיקה והשמשת חדרי טרנספורציה, בעיקר עקב מחסור גדול בכוח אדם ועומס עבודה חריג עקב מגיפת הקורונה". גם טענה זו של הנתבעת דינה להדחות ומכמה טעמים: ראשית, גם טענה זו לא הוכחה כלל, אף לא בבדל ראיה.
וכן ראי:
"עיכוב בבצוע עבודות פיתוח, המבוצעות על ידי צד ג' שאיננו הקבלן, כגון רשות מקומית ו/או משרד השיכון, הוא סיכון ברור לכל קבלן אשר קובע את מועד המסירה בעת מכירת הדירה תוך שיקלול הליך הבנייה, תקופת הבנייה ובודאי התקופה הדרושה לרשות המקומית ו/או למשרד השיכון לסיים את כלל עבודות הפיתוח. עיכוב בבצוע עבודות אלו, הוא סיכון אשר כל קבלן נוטל אותו על עצמו בין במפורש ובין במשתמע; אף מבחן הצדק והמדיניות המשפטית הראויה, מצדיק להטיל את הסיכון על הקבלן אשר יש לו את היכולות לזרז את ביצוע העבודות, לרבות מכוח המערכת החוזית שיש לו מול גורמים אלה, ואפשרות החזרה אל מול גורמים אלה בתביעה מה שאין לרוכש הדירה. בשל כל אלה, אני סבור כי מסקנתו וקביעתו של בית משפט קמא הדוחה נימוק זה מקובלת עלי, ונכונה עובדתית ומשפטית." ע"א (מחוזי חי') 39097-01-21 נגר כדורי נ' יוסף רייטבורט (12.08.2021):
אוסיף, כי ביום 24.5.2021 התפרסמה עמדת הממונה על חוק המכר אשר עסקה ביישום סעיף 5א(ג) לחוק ובנסיבות לאיחור שאינן בשליטת המוכר ובתקופת מגיפת הקורונה.
גם טענתו נוספות אשר בא זכרן בכתב ההגנה ובתצהירו של אורן שריקי דוגמאת עיכוב אשר נוצר נוכח מצב ביטחוני בעייתי, עיכוב בתיפקוד ועדת התיכנון והבניה ועוד – כל אלה כאמור לא נתמכו בכל בדל ראיה ומכל מקום, אין מדובר בעיכובים אשר הנם לא צפויים בנסיבות העניין.
...
אי השלמת בדיקת הפרויקט על ידי חברת החשמל
לטענת הנתבעת (ס' 6.3 לתצהיר נציג הנתבעת מר אורן שריקי), "חל עיכוב בעבודתה של חברת החשמל בחיבור הפרויקט לרשת החשמל, בדיקה והשמשת חדרי טרנספורציה, בעיקר עקב מחסור גדול בכוח אדם ועומס עבודה חריג עקב מגפת הקורונה". גם טענה זו של הנתבעת דינה להידחות ומכמה טעמים: ראשית, גם טענה זו לא הוכחה כלל, אף לא בבדל ראיה.
מכל האמור לעיל, מצאתי לדחות את טענת הנתבעת בנקודה זו מהטעם כי לא הוכחה ואף אם היתה מוכחת – לא היה בטענה זו בכדי להוות הגנה מפני תשלום הפיצויים לפי חוק המכר.
נוכח האמור לעיל, אני קובעת כי לא עלה בידי הנתבעת להוכיח כי לא מוטלת עליה החובה לפצות את התובעים בגין האיחור במסירת הדירה לנתבעים בגין מלא תקופת העיכוב – תשעה חודשים, וזאת בהתאם להסדר המפורט בס' 5א לחוק המכר, כפי שעמד בתוקפו ביום חתימת ההסכם.
אין בידי לקבל טענת התובעים בנקודה זו. למודעות אשר הוגשו מטעמם אין כל ערך ראייתי, לא מבחינת מאפייני הדירות המפורסמות ככאלה המשותפים לדירה נשוא התובענה אשר בפני ולא מבחינת שיעור דמי שכירות הדירה, שכן כל משכיר פוטנציאלי קובע את דמי השכירות המתבקשים על ידו בהתאם לפרמטרים סובייקטיביים שונים.
החוזה מחייב את התובעים ולא שמעתי כל טיעון המצדיק פטירת התובע כאמור מהתחייבות חוזית זו.
סוף דבר
נוכח כל אשר פורט לעיל, אני מורה לנתבעת לשלם לתובעים פיצוי בגין תשעת חודשי העיכוב בהתאם להוראות ס' 5א לחוק המכר, כאשר התשלום החודשי יעמוד על 3000 ₪.