מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עדיפות לתכנית חיזוק מבנים על פני פתרון חניה לפי תמ"א 38

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

זאת, מתוך העדפה ברורה של חזוק המבנה ומתן היתר לפי תמ"א 38 על פני הכשרת די מקומות חניה כדי לעמוד בדרישות תקנות ועל מנת לקדם את התכליות שעומדות בבסיס תמ"א 38, שעניינן הגנה על חיי אדם.
10.2 פיתרונות חניה הולמים מהחומר שהונח לפני בית המשפט הגעתי לידי מסקנה שהועדה המקומית עשתה מלאכתה נאמנה, שקלה את השיקולים המקצועיים הדרושים לעניין ומצאה פיתרונות חניה הולמים, שמתיישבים עם לשון החוק, תוך הגשמת מטרת החוק שלפיה יש להעדיף את מתן ההיתר לפי תמ"א 38 כמפורט לעיל מאשר מניעתו, בכפוף למציאת פיתרונות חניה, ולא היה מקום להתערבות בשקול דעתה, כמות שנקבע בהחלטת ועדת הערר.
10.4 מסוכנות חיי אדם לעומת שקולי חניה בפתח דבריי ציינתי את חשיבותה של תמ"א 38 כתוכנית כלל ארצית שנועדה לשפר ולחזק מבנים לצורך עמידותם בפני רעידות אדמה במטרה למנוע אסונות עתידיים שעלולים לעלות בחיי אדם.
...
סוף דבר המקרה שלפני ממחיש את ההתנגשות בין תכלית בנייה לפי תמ"א 38 לבין מציאת פתרונות לבעיות שנוצרות בבניה לפיה, ובמקרה דנן בעיית מקומות החניה כאשר לא ניתן להכשיר כאלו בתחום המגרש.
הוועדה המקומית, נתנה את דעתה לשיקולים שעליהם עמדתי, בחנה בעין מקצועית את פתרונות החניה, הגיעה לידי מסקנה שיש באלה כדי לענות על הצרכים, הן לטווח המיידי והן לטווח הרחוק ושיהיה בהם כדי להבטיח את המתחייב על פני הדין.
לפיכך, דין העתירה להתקבל, והחלטת ועדת הערר בנוגע לחניות מבוטלת בזאת.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אם כן, הוצאה לפועל של תוכנית חזוק מבנים לפי תמ"א 38 אינה יכולה להבחן רק מן הפרספקטיבה של פגיעה בזכויות הקניין של בעלי הדירות, אלא גם מן הפרספקטיבה של העצמת זכויות הקניין שלהם: הם זוכים להקצאה של נכס קינייני יקר ערך שהוענק להם בפטור מתשלומי מסים ותשלומי חובה אחרים.
נעמי כרמון, התחדשות עירונית, עומדת על תמ"א 38, כחלק ממגמה של התחדשות עירונית: "תמ"א 38 בצורתה המקורית, היינו: תוספת זכויות בנייה על גג ביניין מגורים ישן (או בקומת העמודים( תמורת חזוק הבניין מפני רעידות אדמה, זכויות שנמכרות בדרך כלל לקבלן ביניין תמורת התחייבותו לשפץ את הבניין הישן ולהוסיף לו מעלית, ולעיתים גם מחסנים וחניות, וגם להוסיף שטחים לדירות הותיקות בבניין, בדרך כלל בצורת ממ"ד ומרפסת שמש, מתאימה באופייה להוות חלק מן האסטרטגיה האורגנית לחזוק מגורים. במונחים אופנתיים מתחום התיכנון העירוני, תמ"א 38 תורמת תרומה משמעותית להקטנתה של טביעת הרגל האקולוגית, בהשוואה לתכניות אחרות לחידוש מגורים )הריסה ופינוי פסולת יוצרים נזקים סביבתיים ניכרים), וגם להגדלת החוסן העירוני ((urban resilience, היכולת להמשיך לתפקד לנוכח אסונות טבע כמו רעידת אדמה ואסונות מעשה ידי אדם כמו ירי טילים. אלה מתווספים לסיבות שבגללן היא מתאימה מאד להיות חלק מן האסטרטגיה האורגנית. יתר על כן, מדובר בשותפות ציבורית פרטית מסוג מיתקדם, אשר בצידה הפרטי ישנם גם יזמים וגם תושבים, כשהאחרונים בהכרח משתתפים בייזום ובהחלטות התיכנון והביצוע.". אמנם, לדבריה, במקורה התכנית הייתה בת מטרה אחת בלבד, אך כדבריה בסופו של יום, מדובר באחד המכשירים המרכזיים להתחדשות עירונית, שם בעמ' 33 היא מציינת: מי שיצרו את תמ"א 38 לא התכוונו לראות בה תכנית להתחדשות עירונית.
תיקון 3 קובע, כי די בכך שהתכנית החלה על המיגרש מאפשרת לבנות מבנה בן יותר מ-2 קומות או יותר מ-400 מ"ר על מנת שתמ"א 38 תחול על המבנה.
21.2 הונחה דעתה, בין השאר, לגבי פיתרון חנייה, תכנית לעיצוב המבנה ושיפוצו על פי סעיפים 17 ו-18 בהתאמה ולגבי יכולת העמידה של התשתיות הקיימות בתוספת הבניה המוצעת.
ובלשון סעיף 5 לדברי ההסבר: "ככלל היתר בניה יינתן על ידי הוועדה המקומית, אשר תשקול את סוג התוספת המתאימה לכל מבנה, על סמך התנאים המקומיים בהתאם לשיקולים הקשורים ליכולת הנשיאה של תשתיות ושירותים של המבנה והסביבה, בהתאם לשיקולים תיכנוניים, אדריכליים וכד'..." מדברי ההסבר עולה, כי באיזון שבין האינטרסים הציבוריים לבין האינטרסים הפרטיים והעירוניים, העדיף המחוקק את האנטרס הצבורי על פני האנטרס הפרטי.
מיסמך המדיניות נקרא: "מיסמך מנחה לבחינת בקשות להיתרי בניה המוגשות מכוח תמ"א 38 (תכנית מתאר ארצית לחזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה)", אשר אושר בועדה המקומית ביום 22.3.06 (נספח 9 לתגובת הוועדה המקומית, להלן: "מיסמך המדיניות הכולל או המדיניות הכוללת").
...
בנקודה זו מצוין בחוות הדעת, כי: "קיים פוטנציאל גדול של מבנים ישנים בשכונה, הפזורים על כל חלקיה, המהווים פוטנציאל להעצמת הבנייה לפי תמ"א 38." אולם, מכאן מגיעה המסקנה, שאינה מבוססת כלל ועיקר על הנתונים שקדמו לה: "החלת הוראות התמ"א על השכונה תגרור תוספת משמעותית בהיקף של 1,000-1,500 יחידות דיור (מחושב לפי תוספת יחידות דיור המבוקשת ברומנלי 25." החשבון שערכה הוא: 813 יחידות דיור X 49% מבנים שנבנו לפני 1980 = 398 יחידות דיור מס' נפשות למשק בית 2.8 חישוב תוספת יחידות דיור 2-4 יחידות למגרש.
במאמר מוסגר אציין, כי כמו ועדת הערר, גם באת כוח העותרים, נקטה בעניין שושני עמדה הפוכה לזו בה היא מחזיקה בעתירה זו. סוף דבר וועדת הערר לא פגעה בזכויותיהם הדיוניות של העותרים או בזכות הטיעון שלהם.
מסמך המדיניות גובש בעת האחרונה, לאחר תיקון 3 לתמ"א 38, לגבי שטח העיר תל-אביב-יפו כולה, בצורה מקצועית, וטוב עשו הוועדה המקומית וועדת הערר שהתבססו על מדיניות זו. לאור כל האמור לעיל העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת הערר טענה העותרת בתמצית כי במבנה קיימות 4 יחידות דיור בנוסף לשתי יחידות מחסן והוא כלוא בסביבת מגורים אשר אינה מאפשרת תיכנון כולל; כי תמ"א 38 חלה על המבנה הן משום שלפי התכנית החלה ניתן להקים בו מבנה בן 4 קומות והן משום שהקונסטרוקטור מטעם הועדה אישר כי המבנה אינו עומד בתקן 413; עוד נטען כי המועד הקובע לבחינת תחולת התמ"א הוא מועד מתן ההחלטה הראשונה שאישרה את הבקשה; נטען כי לא קיימים שיקולים כבדי משקל המצדיקים סרוב לבקשה למימוש זכויות תמ"א 38 אשר נדרשים לפי הפסיקה; נוסף על כך נטען כי אין להשמע למתנגדים המתגוררים בבניינים שחלקם נהנו מתמריצי תמ"א 38 וחלקם מתגוררים בבניין הכולל מעלית והתנגדויותיהם נדחו בעבר על ידי הוועדה המקומית; נטען כי הוועדה המקומית היתעלמה מכך שהבקשה נקלטה כבר בשנת 2013, לא הסבירה מדוע סטתה מהחלטותיה הקודמות והחלטתה האחרונה נובעת משינויים פרנסונאליים; עוד נטען כי אין להחיל את תכנית האב הן משום שהיא אושרה לאחר שהבקשה המקורית להיתר אושרה, הן משום שהיא כוללת תנאי גמישות אשר יש להחיל במקרה זה והן משום שממילא נידרשת הועדה לבדוק כל בקשה באופן פרטני; זאת ועוד, נטען כי ממילא לא ניתן לסטות מהתמריצים בהתאם לתמ"א 38 במסגרת מדיניות אלא רק בתכנית; כן נטען כי הועדה מושתקת מלטעון שלאור המדיניות החדשה קיימת מיגבלה לאשר את התכנית, משלא העלתה טיעון זה במסגרת הדיון בערר משנת 2018, שם הוסכם לבטל החלטת הועדה המקומית לצורך פירסומה; באשר להסדרי התנועה נטען כי בהתאם לסעיף 158א'3 לחוק התיכנון והבנייה אין להתנות היתר לבצוע פרויקט חזוק בהסדרת מקומות חניה.
עיון בהחלטת ועדת הערר מעלה כי זו השתיתה קביעתה ולפיה אין להעתר לבקשה למתן תמריצים לפי תמ"א 38 על שלושה אדנים מרכזיים – הראשון, שקולי תעבורה; השני, העידר קיום הצדקה למתן תמריצים לפי תמ"א 38 בהנתן שמדובר במבנה קטן אשר ההצדקה לחיזוקו מועטה ואשר ממילא קיימות לו זכויות עודפות בהתאם לתכניות המתאר החלות עליו; ותחולת תכנית האב המלמד על העידר תשתיות וההעדפה משכך של התיכנון המתחמי.
עוד הוסיף בית המשפט והדגיש מפורשות: "העולה ממכלול הוראות אלה הוא, כי במסגרת בחינת בקשה להיתר מכוח תמ"א 38 יש לתת לתכלית של חזוק המבנה מפני רעידות אדמה משקל משמעותי אל מול שיקולים תיכנוניים אחרים - לרבות לענין של הסדרי מקומות החנייה, תוך הפעלת שיקול דעת לגבי האפשרות לאשר במקרים מתאימים פיתרונות חניה החורגים מהתקן הקבוע בתקנות החניה. ואולם, כקבוע במפורש בהוראות התמ"א 22, שמור לועדה המקומית, וממילא גם לועדת הערר, שיקול הדעת גם שלא לאשר בקשה להיתר לפי התמ"א משיקולים תיכנוניים שונים, לרבות השיקול של העידר פיתרון חניה הולם בנסיבות הענין." (שם. בסעיף 22 לפסק הדין).
...
בהינתן שבסיכומו של דבר אומצה ההמלצה המפורטת, המנומקת והמקצועית של אדריכלית הוועדה, גם ככל שבמסגרת הדיון בוועדה נקטו חלק מהדוברים במילים שראוי היה שלא להשתמש בהן, אינני סבורה כי מדובר בפגם היורד לשורשם של דברים שיש בו בכדי להוביל לבטלות ההחלטה.
כיוון שכך, הרי שממילא לא הרימה העותרת את הנטל ולו הראשוני להראות כי מדובר באותה בקשה שכבר נדונה ובהתאמה דין טענתה זו - דחייה.
סוף דבר; לאור האמור והמפורט – העתירה נדחית.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המערערים הגישו לועדה המקומית לתיכנון ובניה בקשה להיתר בניה לבניית 2 דירות נוספות במבנה האחורי - האחת בקומת המרתף, והשניה על גג המבנה האחורי (בת קומה אחת ועליית גג) ולחיזוק המבנה האחורי האחורי מפני רעידות אדמה, במסגרת תכנית המתאר הארצית לחזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה – תמ"א 38 (להלן "תמ"א/38") ביום 13.6.11 קיבלו המערערים היתר בניה מותנה באישור הוועדה המחוזית לתיכנון ובניה בענין פטור מהתקנת מקומות חניה לשתי הדירות הנוספות.
כמו כן הורה פסק הדין למערערים להציג פיתרונות חניה סמוך לחלקה.
בהודעת העירעור סקר ב"כ המערערים שורה ארוכה של פסקי דין בהם נקבעה עדיפות חזוק המבנים על פני הסתרת הנוף של דיירים אחרים.
אכן, בהצעת החוק שפורסמה ביום 2.7.07 נאמר כי מוצע לקבוע הוראה מיוחדת לגבי בית מורכב ולפיה מימוש זכויות הבניה במבנה או באגף אחד "לא פוגע במבנה או באגף אחר" ובדברי ההסבר של עו"ד קמיניץ בדיון בוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת מיום 2.1.08 נאמר כי "הכוונה היתה שככל שניתן לפי תמ"א 38 לחזק רק מבנה אחד בבנין מורכב "שלא תיפגע בזכויות הבניה שהתמ"א יצרה גם לאגפים אחרים- אזי לא צריך הסכמה של האגפים האחרים. וזה מה שרצינו לבטא. צריך לתקן אולי את הנוסח, בהקשר הזה" , ואולם בפועל הנוסח לא תוקן ויש לקרוא את הנוסח הקיים המתייחס "לפגיעה בזכויות" במובן הרחב של הדברים, על רקע זכויות הדיירים בבית המשותף.
...
אמנם בבקשת ההבהרה ביקשו המערערים להתיר להם לבצע את כל עבודות החיזוק, פרט לעבודות מעל מפלס הגג – ואולם צודקים המשיבים בטענה כי על המערערים להגיש בקשת היתר מתוקנת ומן הסתם ככל שתוגש במתכונת המצומצמת – לא היו לה התנגדויות ולא יהיה צורך בהחלטת המפקחת בענין זה. לסיכום – מוצע לעמיתי לדחות את הערעור.
ב. בר-זיו, שופטת השופטת שושנה שטמר – אב"ד ש. שטמר, שופטת [אב"ד] השופט עדי זרנקין ע. זרנקין, שופט אני מסכים לפיכך, אנו דוחים את הערעור.
אנו מחייבים את המערערים לשלם למשיבים את הוצאותיהם ושכר טרחת עורך דינם בסכום כולל של 10,000 ₪.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

בפסק דינו קיבל בית המשפט את עתירת המשיבה 1, חברת אופקים ב.י רוטשילד בע"מ (להלן: אופקים) נגד החלטת ועדת הערר המחוזית תל אביב (להלן: ועדת הערר), אשר ביטלה את החלטת הועדה המקומית לתיכנון ולבניה בת ים (להלן: הועדה המקומית) לאשר בקשה להיתר בניה שהגישה אופקים לפי תכנית המתאר הארצית לחזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה (להלן: תמ"א 38 או התמ"א).
נקבע כי נוכח תכליתה של תמ"א 38, בררת המחדל היא כי יש לאשר תוכניות לחזוק מבנים, מתוך העדפה ברורה למתן היתר לחזוק המבנה על פני הכשרת מקומות חניה כדי לעמוד בדרישות התקנות, וכי העדפה זו קיבלה ביטוי בסעיף 17 לתמ"א ובסעיף 158א3 לחוק.
בא-כוח אופקים ביקש להדגיש כי אינו חולק על סמכותה של ועדת הערר, כמוסד תיכנון בעל מעמד הירארכי גבוה יותר, להתערב בהחלטות הועדה המקומית, וכי עמדת אופקים מסתמכת בעיקר על ההעדפה שיש לתת לאישור תכנית חזוק מבנים על פני פיתרון חניה, העדפה המקבלת ביטוי בהוראות התמ"א ובסעיף 158א3 לחוק התיכנון והבניה.
...
לאחר שיג ושיח והתייעצות הודיע בא-כוחה של אופקים כי מקובלת עליו הצעת בית המשפט.
בפסק דינו של בית המשפט קמא בענייננו היה משום "היפוך היוצרות" לענין כללי הביקורת - כאשר מחד גיסא, ביטל הוא את החלטת ועדת הערר בנימוק ש"הוועדה המקומית עשתה מלאכתה נאמנה" ועל כן לא היה מקום להתערבות ועדת הערר בהחלטתה (פסקה 10.2 לפסק הדין); ומאידך גיסא, מצא בית המשפט להתערב בשיקול הדעת התכנוני של ועדת הערר לענין קביעת האיזון הראוי בין שיקולים תכנוניות מובהקים.
סוף דבר: הערעור מתקבל במובן זה שפסק דינו של בית המשפט קמא מבוטל, והחלטת ועדת הערר תחזור על כנה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו