מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עדיפות לעדות בעל פה על תצהיר בכתב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

זאת, מן הטעם שהוא מבקש להעדיף עדות בעל-פה הסותרת מיסמך בכתב.
במכתב זה כותב הנתבע כי "עד להשלמת עסקת היסוד בין המוכרת ואחרים לבין בעלי הקרקע, וכדי להבטיח את כספם של הקונים, הוסכם כי כספי הקונים יוחזקו בידיי הנאמנות עד להשלמת עסקת היסוד וקבלת נסח נקי מכל חוב ו/או שיעבוד לכל צד ג'... לאחר השלמת עסקת הרכישה יפעלו כל בעלי המקרקעין במשותף להשלים את היתר הבנייה ולבנות במשותף כקבוצת רכישה..." (נספח 5 לתצהיר מר צדקה).
...
נזק כאמור ושיעורו לא הוכחו, לא הובאו עדים או ראיות אחרות שיבססוהו, ולכן דין טענת חברת הביטוח להידחות: "נטל ההוכחה המוטל על כתפי המבטח מכוח סעיף 24(א) לחוק אינו קל. המבטח נדרש להוכיח קיומו של נזק ממשי עקב הפרת חובת ההודעה... מבטח המבקש להפחית את חבותו על יסוד סעיף 24 לחוק נדרש להוכיח שלושה יסודות. הראשון, עצם קיומה של הפרה. השני, קיומו של נזק בעקבות ההפרה. השלישי, שיעורו של נזק זה. סקירת הפסיקה מעלה כי במקרים רבים מסתפקים המבטחים בהוכחת היסוד הראשון בלבד. על פי רוב, טענות המבטחים בנוגע לנזק שנגרם להם בעקבות ההפרה – לא כל שכן בנוגע לשיעורו – נטענות באופן סתמי וללא גיבוי ראייתי מתאים. אין פלא אפוא כי טענות אלה נדחות בדרך-כלל על הסף" (ירון אליאס דיני ביטוח 938 (מהדורה שלישית, 2016)).
התוצאה מהטעמים שפורטו לעיל, מוחלט כדלקמן: (1) תביעת התובעים מתקבלת באופן חלקי במובן זה שעל הנתבע להשיב לתובעים את הסך שהפקידו בחשבון הנאמנות של 1,510,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הפקדת הכספים בחשבון הנאמנות ועד להשבת התשלום בפועל.
(2) הודעת צד ג' ששלח הנתבע נגד תובעים 5-4 נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

ראיות התובע עדות התובע: התובע חזר בתצהירו על האמור בכתב התביעה מטעמו ואין צורך לחזור על הדברים.
התקשיתי גם לקבל את הסבריו כי כל פניותיו עובר להגשת התביעה היו בעל פה. לסיכום עדותו אציין כי ככל שמדובר בעדות שהייתה אמורה לשפוך אור עובדתי על המקרה הרי שלא מצאתי לתת בה אמון במישורים אלה ולהעדיפה על פני עדויות אחרות וזאת עם כל הכבוד לתפקיד התובע (כנטען בסעיף 3 לסיכומי התובע).
...
לעניין ההוצאות - עם דחיית התביעה העיקרית ובשים לב לסכום התביעה, מספר הישיבות, הוצאות ביניים שנפסקו ויתר הפרמטרים הרלבנטיים לפסיקת הוצאות שנצרכו לצורך בירור הליך זה, אני מורה כי התובע יישא בהוצאות הנתבע (תאגיד המים וביוב סובב שפרעם) ובשכר טרחת עורך דינו בסך כולל של 13,000 ₪ שישולמו בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
עם דחיית הודעת צד ג' וכל השיקולים שפורטו לעיל ביחס לפסיקת ההוצאות בתביעה העיקרית, אני מורה כי שולח ההודעה/הנתבע (תאגיד המים והביוב סובב שפרעם) יישא בהוצאות צד ג' ושכר טרחת עורכי דינה בסך כולל של 10,000 ₪ שישולמו בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן ישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
אשר על כן ומטעמי זהירות אני מורה על העברת פסק הדין לעיונה של הועדה המקומית לתכנון ובניה "שפלת הגליל" על מנת שתבחן את טענות התובע והמומחה מטעמו ביחס ליציבות הקירות הנ"ל ותתן את ההוראות המתאימות להבטחת שלום הציבור ובטחונו על פי שיקול דעתה המקצועי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

לפיכך, טענה הנתבעת שעדות התובע בעיניין זה היא עדות בעל פה הסותרת מיסמך בכתב ועל כן, אין לקבלה.
על הנתבעת הנטל להפריך גרסה זו. אם הייתה הנתבעת חוקרת את התובע על התעוד מקפלן, היא הייתה מעניקה לו היזדמנות להוסיף טענות עובדתיות שלא נכללו בתצהירו כדי לבסס ולחזק את טענותיו שלו, וזו אינה חובה המוטלת על הנתבעת.
התובע לא סיפק ולו טעם אחד ראוי מדוע יש לקבל את עדותו ומדוע יש להעדיף את עדותו בעל פה על פני התעוד מבית החולים קפלן.
...
לאור כל האמור, אני קובעת כי התובע לא עמד בנטל המוטל עליו להוכיח את אירוע התאונה מיום 4.10.2015, ולא הוכיח שהנכות ממנה הוא סובל בגבו היא תוצאה של האירוע התאונתי שטען לו. התוצאה היא שלא הוכח שהתובע זכאי לתשלום תגמולי ביטוח בגין נכות מתאונה, ודין תביעת התובע לקבלת תגמולי ביטוח בגין נכות מתאונה, להידחות.
סוף דבר התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבעת את הסכום הנ"ל תוך 30 ימים מקבלת פסק דין זה, אחרת יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2020 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

אחרי הגשת כתב התביעה והגשת התצהירים, בתחילת הדיון, אין התובע מעלה את תביעתו בעל פה בפני בית המשפט, אלא נחקר על תצהיר העדות הראשית בחקירה ראשית על ידי בא כוחו, לאחר מכן נחקר הוא על ידי בא כוח הנתבע בחקירה נגדית ויכול להחקר שוב על ידי בא כוחו בחקירה חוזרת, שאינה מאפשרת שאלות אלא בעניינים שעלו בחקירה הנגדית.
אכן בסעיף 67(א) לתקנות סדר הדין האזרחי משנת תשע"ט, האמורות להכנס לתוקף ביום י"ז בטבת תשפ"א (1.1.21) (או בתאריך אחר שייקבע), נקבע: בית המשפט יחליט אם העדויות הראשיות יישמעו בעל פה או בכתב; בהחלטתו לגבי אופן שמיעת העדויות ישקול בית המשפט, בין השאר, את הקף הראיות בכתב ובעל פה, את מורכבותה של התביעה וטיב הסיכסוך בין הצדדים תוך מתן עדיפות לשמיעת עדויות בעל פה, אם יש בכך כדי לסייע לגילוי האמת ולניהול יעיל של הדיון.דרך הבאת ה משמעות הדברים היא שהדבר נתון יהיה לשיקול דעתו של בית המשפט אם העדויות הראשיות (טענות התובע והנתבע) יוצגו על ידי כתבי טענות או על ידי שמיעת הצדדים, תוך המלצה להעדיף את שמיעתם בעל פה – דבר המקרב את ההתנהלות להתנהלות על פי דין תורה, אך גם דבר זה הוא עדיין בגדר 'המלצה' הקוראת לשנות את הנהוג בפועל.
...
וכאמרתו של השופט ברנזון בע"א 189/66 (ששון נ' קדמה, פ"ד כו(3) 477, 479 (1966)): "הפרוצידורה אינה 'מיטת סדום' שבה מקצצים את רגליו או מתיזים את ראשו של בעל דין כדי להכניסו לתוכה כנכה או כבר־מינן." סוף דבר: עברנו על כל כתב הערעור, ושמענו בקשב רב את בא כוח המערער.
קשה להשתחרר מהרושם שעל אף ההסברים שנתן בית הדין האזורי בין בעל פה ובין בהחלטתו – וחובה הייתה על המערער לבחון הדברים היטב, ואף שהוא, וייתכן שגם בא כוחו, אינו מודע לסדרי הדין של בית הדין, יותר מסתבר – שכל הורתו ולידתו של הערעור נועדו אך ורק כדי 'להרויח זמן', ואולי גם להתיש את המשיבה בהליך מיותר זה. מסקנות לאור האמור, הערעור נדחה.
בנוסף ישלם המערער למשיבה בתוך ארבעה־עשר יום סכום של 10,000 ש"ח נוספים.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

אשר לטענה להגשת תצהירי עדות ראשית, טוענים המשיבים 2 ו-4, כי יש לדחות את הבקשה הואיל ועסקינן בתביעה בסדר דין מהיר, כאשר התקנות אינן מתייחסות כלל לאפשרות להגשת תצהירי עדות ראשית ובתקנה 67 (א) נקבע כי תנתן עדיפות לשמיעת עדויות בעל פה, אם יש בכך כדי לסייע בגילוי האמת ולניהול יעיל של הדיון.
ההוראות ניתנו עוד בטרם נקבע התיק לישיבת קדם משפט ומכל מקום, אין החלטה זו מחייבת את מותב שפוטי זה. עוד יצוין, כי בסעיף ד' לאותה החלטה נקבע כי כתבי הטענות המאומתים בתצהירי בעלי הדין מהוים תצהירי עדות ראשית של בעלי הדין כך שתמוה בעיני שהתובעים בחרו להפנות להחלטה זו. בהחלטה זו גם הותרה הגשת כתב תשובה על אף שהתקנות אינן מתירות מפורשות הגשה של כתב תשובה בסדר דין מהיר, ועל כן, ברי כי החלטת מותב שפוטי כזה או אחר, אינה מחייבת ואינה רלוואנטית בהליך דנן.
...
אשר לטענה להגשת תצהירי עדות ראשית, טוענים המשיבים 2 ו-4, כי יש לדחות את הבקשה הואיל ועסקינן בתביעה בסדר דין מהיר, כאשר התקנות אינן מתייחסות כלל לאפשרות להגשת תצהירי עדות ראשית ובתקנה 67 (א) נקבע כי תינתן עדיפות לשמיעת עדויות בעל פה, אם יש בכך כדי לסייע בגילוי האמת ולניהול יעיל של הדיון.
ברי כי לו איעתר לבקשתם זו של התובעים, הרי שמעבר לכך שהדבר מנוגד להוראת התקנות ומהווה לטעמי ביצוע "מקצה שיפורים" לא הוגן ולא צודק הרי שיהא בכך אף לסרבל את ההליך ולהאריכו שלא לצורך, שכן אין המדובר רק בצירוף חוות דעת משלימה, אלא יש צורך למעשה אף בתיקון כתב התביעה, תוך מתן התייחסות לאמור בחוות דעת משלימה זו שאינה מגיעה בחלל ריק והנתבעות בוודאי תדרושנה להגיש תגובות מטעמם או כתבי הגנה מתוקנים והדבר יאריך את ההליך ויסרבלו שלא לצורך ועל כן, אין כל מקום להיעתר לבקשה אף מטעם זה. למעלה מן האמור יצוין כי עיון בחוות הדעת המשלימה שהגישו התובעים במקביל להגשת בקשתם זו, מעלה כי חלק מהקביעות והאמירות בחוות הדעת המשלימה אינם בתחום מומחיותו של השמאי (בכל הקשור לקשר הסיבתי) וביחס לעלות התיקונים והתייחסות השמאי לכך במסגרת חוות הדעת המשלימה, אין כל הצדקה להתיר את התיקון כעת שעה שהיה ניתן לערוך חוות דעת אף בעניין זה, מבעוד מועד או להוכיח את הטענות האמורות בכל דרך אחרת המתאימה בנסיבות העניין.
אציין עוד כי תקנה 46 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי אכן מסמיכה את בית המשפט להורות על תיקון כתב טענות בכל עת אולם, זאת לשם "קיומו של הליך שיפוטי ראוי והוגן תוך התחשבות, בין השאר, בהתנהלותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה והמטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג". לאחר ששקלתי הן את התנהלותו של מבקש התיקון (על אף שאינו מכנה זאת בבקשתו כתיקון אלא כצירוף חוות דעת משלימה בלבד) הן בדיון והן לאחריו, הן את השלב הדיוני שבו הוגשה הבקשה (לאחר קיומו של קדם משפט), והן את המטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג, לא מצאתי כאמור לעיל, להיעתר לבקשה ואינני סבורה שהעדר התיקון ימנע מן התובעים לנהל הליך שיפוטי הוגן חלילה, היעתרות למבוקש עלולה לגרום לסרבול ההליכים והתמשכותם שלא לצורך.
אשר על כן, ובהצטברותם של כל הטעמים המנויים לעיל אני מורה על דחיית הבקשה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו