מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עדות מומחה על נהיגה שאינה תואמת את תנאי הדרך

בהליך גרימת מוות בנהיגה רשלנית (גמ"ר) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לעניין זה השיב העד, כי הדיסקה מבחינת הרישומים שבה, קרי התאריך ופרטי הנהג מתאימים ליום התאונה, והרישום החריג כפי שהובהר לעיל, הוא רישום שאינו אופייני לרכב שנוסע נסיעה נורמלית ורגילה, ויתכן כי רישום זה מאפיין את סטייתו של ויטלי ימינה לאחר שהבחין בקלטרת בנתיב הנגדי, אם כי אישר כי רישום ההאצה כפי שמתאר ויטלי כי האיץ ולא בלם את רכבו, הוא רישום שאינו תואם את מה שידוע בפועל (עמוד 193 לפרוטוקול).
זאת, בנגוד לרציונאל המובנה והברור מאליו המקובל באופן טבעי גם על המומחה מטעמו של הנאשם – מר דורון פת, לצורך בהגבלת מהירות הנסיעה כמובהר ברישיון הרכב והנספח לו. אלא שלטענתו הנאשם גם במהירות כפולה מזו הקבועה בהיתר, יכול הוא לנהוג בביטחה.
בחקירתו בבית המשפט ציין העד כי מבדיקת התוכניות מסקנתו היא שהתכנון לגבי הסדרי התנועה לא תאם את תנאי השטח ביחס לשילוט ולתמרור ולהגבלת המהירות, יחד עם זאת באשר לשילוט אומנם השלוט היה חסר אך לא ברמה של חוסר תמרור בכיוון צומת להבים ( עמוד 415 לפרוטוקול) באשר להגבלת המהירות לטענת המומחה ישנה אי הבנה בתוכניות, יחד עם זאת ייאמר כי כאמור לשאלת הגבלת המהירות בקטע הכביש בו נסע הנאשם אין כל רלוואנטיות שכן בין אם דובר בקטע כביש בו בוצעו עבודות ובין אם דובר בקטע כביש רגיל הרי שמהירותו של הנאשם הוגבלה על פי היתר כאמור ל60 קמ"ש. יודגש כי העד אישר כי איננו יודע מהי גרסת הנאשם לגבי אופן היתרחשות התאונה( עמוד 426 שורות 7-8) ולעניין מהירות נסיעתו של הנאשם השיב: "ש. זה לא משנה מה המהירות המתוכננת , הנהג אמור לנהוג לפי המהירות שהותרה לו על פי הרישון וזו המהירות הקובעת?
בעמוד 10 לחוות דעתו של המומחה מופיעה התמונה ממנה מבקש המומחה להסיק כי: "ברור כי במצב זה אין מגע בין דופן האוטובוס לחזית המשאית בכל מהלך התאונה, וגם לפני התאונה". קביעה זו של המומחה למעשה מקבעת תמונת מצב של חלקיק שניה, תמונה סטרילית ומבודדת ברמה שרטוטית, בהיתעלם מהנתונים בשטח, מגירסאות העדים, ומתנאי הדרך, הכל כפי שיובהר בהמשך.
...
בנסיבות אלה ניתנה החלטתי כי ב"כ הנאשם יגיש בקשה מתאימה להגשת הראיה הנוספת עד ליום 18.7.22.
יחד עם זאת וביחס לסעיף 90 לכתב האישום ולפיו בשל העדר הסימון כאמור, לא יכול היה ויטלי להבחין מבעוד מועד בקצה הקלטרת ובהעדר רכב ליווי שיסע לפני המוביל, טען הנאשם במענה לכתב האישום, כי מדובר במסקנה שגויה לחלוטין, שכן ניידת משטרה עם אור כחול הובילה את השיירה.
לסיום, כאמור לא מצאתי כי טענות ההגנה של הנאשם מקימות ספק סביר באשמתו ואני סבורה כי עלה בידי המאשימה להוכיח את כלל יסודות העבירות המיוחסת לנאשם.
באשר למהות טענות הנאשם יפים דברי בית המשפט בעניין אלי וקנין כאמור, ביחס להגדרתו של הספק הסביר: "לעניין טיבו של הספק הסביר, אין מדובר בספק שההסתברות בדבר קיומו היא תאורטית בלבד, אלא ספק ממשי שיש לו עוגן ואחיזה בחומר הראיות. הספק צריך להיות בעל משקל כזה שיש בו כדי לזעזע את המערך העובדתי – נסיבתי, כפי שהוצג על ידי התביעה, עד שמערך זה לא יוכל עוד לעמוד על רגליו, ולהניב מסקנה חד משמעית בדבר אשמת הנאשם. לצורך כך, אין די בהצבעה על קיום אפשרות חלופית לנסיבות המצביעות על אחריות, אלא נדרשת הוכחת אפשרות שהסתברותה סובסטנטיבית. ספק סביר מתקיים כאשר ניתן להסיק מהראיות מסקנה המתיישבת עם חפות הנאשם שהסתברותה אינה אפסית, אלא ממשית." (סעיף 49 לפסק הדין עמ' 21).
בנסיבות אלה אני סבורה כי עלה בידי המאשימה מעבר לכל ספק סביר ולהוכיח את יסודות העבירות המיוחסות לנאשם, ועל כן אני מרשיעה את הנאשם שבעבירות המיוחסות לו על פי כתב האישום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען כי נהג הרכב השני סטה מהכביש בחוסר זהירות ובמהירות שאינה מתאימה לתנאי הדרך ובכך גרם לתאונה.
דרך עירונית הוגדרה שם "כל דרך בתחום המצוי בשטח שיפוטה של מועצה מקומית או מועצות מקומיות הגובלות זו בזו ואשר בכניסה לאותו תחום מוצב תמרור שמשמעו "כניסה לתחום דרך עירונית", ועד למקום שבו מוצב תמרור שמשמעו "קצה תחום דרך עירונית""; שול הדרך הוגדר "השטח שאין לצידו מדרכה הסמוך לשפת הכביש, עד לרוחב של שלושה מטרים או עד לקצה תעלת נקוז, כאשר דופן התעלה מצוי פחות משלושה מטרים משפת הכביש"; בתקנה 69(א) נקבע כי "הנוהג רכב בדרך שאיננה עירונית, המסומנת כדרך ראשית או אזורית על ידי תמרור מודיעין, לא יעצור את רכבו, לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירהו עומד על הכביש או על שולי הדרך, בין בהשגחה ובין שלא בהשגחה." (הדגשות אינן במקור) מומחי הצדדים חלוקים בשאלת סיווגו של המקום בו חנה הרכב הראשון, האם חנה בשול הדרך והאם בדרך עירונית או בין-עירונית.
בנוסף, מקובלת עלי עמדת נתבעת 3, שנתמכה בחו"ד המומחה מטעמה כי שטח השול תכליתו לאפשר לנוהגים בדרך "שטח מפלט", כדי לאפשר תמרון לנהג שחרג, תוך כדי נסיעה, מתחום הכביש תוך איבוד שליטה או בניסיון למנוע פגיעה או תאונה (ראו סעיף 24 לחוה"ד מומחה נתבעת 3, אשר הפנה לפרק 3 בחוברת "הנחיות לתכן גאומטרי של דרכים בין-עירוניות") – זאת, בדיוק כפי שקרה בעניינינו וראו בעיניין זה דיון בהמשך.
גם מומחה נתבעת 2 בחוה"ד, ציין כי הוא מיתעלם מנוסח זה שכן אינו תואם את העובדות שאינן שנויות במחלוקת למיקום חניית הרכב.
...
לכן, אני קובעת כי הרכב הראשון היה "רכב מעורב" בהתקיים ה"חזקה המרבה".
באשר לעניין אלעסווי – ב"כ נתבעת 2 הפנה לרישא של סעיף 29 לפסה"ד וביקש לאמץ את המסקנה המסתברת ממנו.
לסיכום, אני קובעת כי הרכב הראשון היה "רכב מעורב". בנסיבות אלו בהתאם לסעיף 3(ב) לחוק, וסעיף 12.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

אלא שגם בית משפט לתעבורה דחה את טענות התובע כי הספיק לבלום לפני התאונה, וגם בהליך לפני לא הוכח כי בלם: "...אינני מקבלת את גירסתו לעניין הבלימה. בזירה לא נימצאו סימני בלימה ועיון הסירטון מלמד כי הנפגע המשיך בנסיעה רצופה" ובמקום אחר: "אין ספק כי אופן נסיעתו של הנפגע תרמה לעוצמת החבלות, שכן היה מצופה ממנו לבלום ומהראיות עולה כי הוא לא בלם." משכך, אפילו נסע התובע במסגרת המהירות המותרת (לפי דוח בוחן התנועה כביש שבו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש) היה על התובע להתאים את מהירות נסיעתו לתנאי הדרך ולסביבה שבה נמצא.
באשר להעדר פוליסת ביטוח חובה ורישיון נהיגה בתוקף, עניינים אלה לבדם, אין בהם כדי להגדיל את שיעור האשם התורם, כפי שנפסק בפרשת רוזנר: "ודוק: ליקויים שלא תרמו מבחינה סיבתית לקרות הנזק - אינם מהוים שיקולים רלוואנטיים לקביעת שיעור האשם התורם (עניין אלקיים, בפיסקה 44 והאסמכתאות שם). לכן, נהיגה ללא ביטוח ורישיון, כשלעצמה, אינה מהוה עילה לייחס לנהג אשם תורם (ע"א 838/86 מחמוד נ' אבו זייד, פ"ד מג(1) 374, 377 (1989)); אך בעניינינו, אלה נתונים רלוואנטיים משום שהם מוסיפים חומרה יתרה להיתנהגות שיש לה קשר סיבתי לתאונה – נהיגה במהירות מופרזת בנגוד לחוקי התנועה ובאופן לא מותאם לתנאי הדרך". כך גם בעניינינו.
שלב ב' - הנזק נתוני יסוד התובע יליד – 07.03.1984 תאריך התאונה – 15.05.2018 גיל התובע במועד התאונה – 34 גיל התובע כיום – כ-39.5 שנות עבודה שנותרו כ-27.5 (עד גיל 67) נכות רפואית שנקבעה על ידי מומחה בימ"ש: 24% בתחום האורתופדי 15% - בתחום הפלסטי נכות משוקללת – 34.5% האיבר המרכזי שניפגע – קרסול ושוק רגל שמאל.
הצדדים לא ביקשו לחקור את המומחה על חוות דעתו והודיעו בדיון מיום 19.04.23 כי הם מוותרים על חקירתו.
...
לסיכום, מצאתי לפסוק לטובת התובע הפסד שכר לעבר בסכום של 85,000 ₪.
לאור כל האמור התובע לא הוכיח כי הוא נדרש לבצע התאמות דיור או להחליף את דירתו בשל הנכות שנגרמה לו בעקבות התאונה – כאשר גם שיעור הנכות האורתופדית 24%, וטיב הפגימה אין בהם די כדי לבסס הטענה.
עזרת צד ג' לעבר ולעתיד 80,000 ₪ הוצאות רפואיות לעבר לעתיד 20,000 ₪ סה"כ נזק 620,625 ₪ ניכוי אשם תורם בשיעור 30% 186,187 - ניכוי תשלומים תכופים 25,000 ₪ - סה"כ 409,438 ₪ (במעוגל) התוצאה: אני מקבל את התביעה באופן חלקי ומחייב את הנתבעות, ביחד ולחוד, לשלם לתובע סכום של 409,438 ₪ בתוספת שכ"ט עו"ד בסכום של 95,808 ₪, והחזר אגרת תביעה.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2024 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

קושי נוסף הוא שבתיקים שלפניי, על אף שסכומם המצטבר מגיע לכ- 200,000 ₪ ועל אף שנסיבות התאונה קשות להבנה, אף צד ובכלל זאת לא אף אחד מ"החשודים המיידיים" לתאונה קרי הקנגו והסילברדו, לא תמכו את טענותיהם בחוות דעת מומחה.
בשים לב לאמור לעיל ולפגיעה גם בחזית הקנגו המעידה על אפשרות שפגע מאחור בסוברו (או במשאית או בניסן) ניתן לומר בדרגת היסתברות של מעבר ל- 50%, כי ניזקי התאונה הנם גם באשמו בשל נהיגה שמהירותה אינה מתאימה לתנאי הדרך ואי שמירת מרחק מספק מהרכב שלפניו.
מאחר שבהחלטה מיום 25.12.23 הושתו על המדינה הוצאות התייצבות העד בסך 500 ₪, ומאחר שמדובר בסכום שהנתבעות צריכות לשאת בו בחלקים שוים, ייערך קזוז מתאים של 250 ₪ בין הנתבעות בתשלום רכיב שכר טירחת עו"ד אשר עומד על סך של 4,083 ₪.
...
מכאן, אין בתמונת הנזק בחזית הקנגו כדי לשנות את המסקנה העולה מתמונת הנזק האחורי המתיישבת כאמור היטב עם גרסת נהג הקנגו ואשר אינה מתיישבת באופן סביר עם גרסת נהג הסילברדו.
לחילופין לכל הפחות הראיות האמורות מעבירות לכתפי נהג הקנגו את הנטל להביא ראיות שיאזנו את משקל הראיות המלמדות על המסקנה האמורה, והוא לא עמד בו. איזון בין מידת האשם והתרומה לגרימת הנזקים של שני הגורמים לתאונה מותיר תהיה באשר לשיעור האחריות שיש לייחס לכל אחד מהם.
סוף דבר: האחריות לנזקי כל כלי הרכב המעורבים הינה אחריות משותפת ביחד ולחוד בחלקים שווים של רכב הקנגו (בבעלות מדינת ישראל) ושל רכב הסילברדו (בבעלות אלטלקאת הנדסה).

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2024 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בהגיעה בסמוך לאבן קלומטר 13.9 נהגה ברשלנות עת נסעה במהירות שאינה סבירה לתנאי הדרך, ובאופן שמנע ממנה את השליטה באופנוע, וכתוצאה מכך החליקה עם האופנוע, סטתה מנתיב נסיעתה שמאלה לנתיב הנגדי, וגרמה להיתנגשות עם רכב פרטי שהגיע ממול.
מחוו"ד נ/1 אשר הוכנה כחוו"ד מומחה מטעם בית המשפט בתביעת ניזקי הגוף שהגישה הנאשמת עולה כי בעקבות התאונה פונתה הנאשמת לבית החולים במצב קשה, הנאשמת היתה מחוסרת הכרה למשך מספר ימים, טופלה במנות דם רבות עקב פגיעה בכבד ופגיעה בריאה ימנית, שברים בעצמות האגן וכריתה של מחצית מהכבד.
הנאשמת העידה בפני, הביעה צער וחרטה עמוקים על קרות התאונה והפנתה לנסיבותיה האישיות.
נתתי דעתי לטענת ב"כ הנאשמת אשר לנסיבות היתרחשות התאונה ועל כך שמדובר בהחלקה, ואולם, הנאשמת הודתה בעובדות כתב האישום ככתבו והודתה בנסיעה במהירות שאינה מתאימה לתנאי הדרך ומשקל טענותיה שלא הוכחו נמוך.
תשומת לב הנאשמת לכך שהעונש המקובל על נהיגה בזמן פסילה הוא מאסר בפועל.
...
על פי סעיף 38(3) ו- 38(2) לפקודת התעבורה, יש חובת פסילת מינימום של 3 חודשים הן בגרימת חבלה של ממש והן בעבירות של נהיגה בקלות ראש ומהירות בלתי סבירה, למעט במקרים בהם מצא בית המשפט להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר בנסיבות מיוחדות.
סבורני כי יש לקבוע מתחם ענישה המתיחס באופן ספציפי חבלות של ממש אשר נגרמו לנאשמים עצמם.
לאור האמור לעיל, לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים לעונש ושקלתי את חומרת העבירות, את מתחם העונש ההולם, את נסיבותיה האישיות של הנאשמת ואת עברה התעבורתי, אני גוזר על הנאשמת את העונשים הבאים: תשלום קנס בסך 1,500 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו