בית המשפט המחוזי בחיפה
ת"א 39301-11-22 מהרט ואח' נ' כ.ג קבוצת גינת בע"מ
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופט יואב פרידמן
מבקשים
1. גד מהרט
2. נדב ארד
משיבים
1. כ.ג קבוצת גינת בע"מ
2. מדינת ישראל
החלטה
משטר זה יכול למתן התמריץ להגשת תביעות על סכומים מופרזים, שיסודו בטעמים טאקטיים, למשל הפעלת לחץ על הצד השני על דרך תביעה בסכום גבוה.
סוכמו הדברים כך בבר"ע 430/07 סם מרית נ' מדינת אוקראינה ואח' (26.8.2007):
"...אכן, כשלעצמו המדובר בנושא שאיני יכול לקבוע – בכפוף לאשר ייאמר להלן – מניה וביה כי אין בו ממש כל עיקר. אמנם, פסק דינו של בית המשפט האירופי לזכויות האדם מיום 30.3.04, שהכיר בפגיעה במבקש 1 בקשר להליכים הפליליים שנוהלו נגדו, לא מצא (סעיף 84 לפסק הדין) קשר סיבתי בין הליכים אלה לבין התביעה לפיצויים (מעבר לתסכול ולעגמת הנפש בקשר להליך הפלילי), ועל כן לא נעתר לתביעת הפיצויים, למעט סכום מסוים בהקשר ההליך הפלילי. עם זאת, אין בכך כדי לומר שלא נגרם למבקשים כל נזק. ואולם, כפי שכבר צוין בהחלטות שיפוטיות שונות, שעה שעסקינן בסכומים גבוהים מעין אלה, שעל פניהם נראים גבוהים עד מאוד, על בית המשפט לנקוט זהירות יתרה בפטור מאגרה, ויש להתוות את הסכום כחלק ממכלול הערכת העילה. עוד בשכבר הימים נידרש לכך בית משפט זה (המ' 502/59 בנין ובצוע נ' קסתיאל, פ"ד יד 675). כדברי המלומד ש' לוין – פרוצידורה אזרחית, סדרי דין מיוחדים בבתי המשפט 11-10 "..
. לו היה התובע בעל אמצעים, הוא לא היה מסכן את כספו על-ידי הגשת תובענה חסרת סיכוי, אך אם ההליך מוגש חינם, מה אכפת לו להגיש תובענה חסרת שחר או ל'נפח' את תביעתו.
בהתאמה החלו לפעול כבר מ 2017 לשם קידום פרויקט במיתחם, על דרך יצירת קשר עם בעלי הדירות , שכנועם והצגת היתרונות, כדי לגייסם לתמיכה בפרויקט.
פעולת המבקשים הייתה כרוכה בהשגת פרטי קשר של בעלי הדירות, פגישות אישיות עם הדיירים ושכנועם, הצגת המשיבה, הפגשת הדיירים עם נציגי המשיבה, ארגון בעלי הדירות לנציגויות אפקטיביות, עריכת כנסים של בעלי דירות כנדרש, פתיחת וניהול קבוצות ווטספ מרובות, הגעה לפשרות והסכמות מול מתנגדים, קישור בין המשיבה לבין בעלי הדירות וכיוצ"ב.
החתמת מסה קריטית של הדיירים על הסכמה לבצע הפרויקט באמצעות הנתבעת, היא שאיפשרה לאחרונה לקבל מהחברה הכלכלית חדרה בלעדיות על מיתחם פרויקט גני אלון.
המבקשים מגישים תביעה בסכום מופרז לעילא מחד ומבקשים פטור מתשלום אגרה מאידך, בלא שיציגו מסד עובדתי ומשפטי התומכים בעילת התביעה, לא כל שכן בסכומה.
...
אם המסקנה הנה שאין בענייננו הסכם מחייב לתשלום שכר (כשיטת המשיבה), יש לבדוק האם קמה זכותו של התובע לשכר ראוי, מכוח דיני עשיית עושר ולא במשפט.
חוסר יכולת לעמוד בתשלום אגרה לחוד, לא שוכנעתי שאין ביכולתם של המבקשים לממן עלות חוו"ד.
א. במה שקשור לאי צירוף הסכמי הנון שופ: אף לטעמי מן הראוי היה שהמבקשים יצרפו אותם ביוזמתם, ודאי מעת שהשלימו בקשתם.
מכוח סמכותי בתקנה 14(י) לתקנות האגרות, אני קובע כי היה ותתקבל התביעה, תחוב המשיבה בתשלום האגרה הנגזרת מסכום התביעה כפי שנפסק בפועל (בניכוי אגרה ששולמה על ידי המבקשים ככל ושולמה בינתיים בהתאם לאמור בפסקה הקודמת).