מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עבירת המתה בקלות דעת לפי סעיף 301ג לחוק העונשין

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

על-פי הכרעת הדין מיום 24.11.2022, הנאשם, יליד 1976 (כבן 47), הורשע בהתאם להודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן בעבירת המתה בקלות דעת, לפי סעיף 301ג בחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן – חוק העונשין) ובעבירת נהיגה בשיכרות לפי סעיף 62(3) בפקודת התעבורה, התשכ"א-1961.
דחיית הבקשה להארכת תוקף פסילת רישיון הנהיגה נשענה על ארבעת הטעמים הבאים: האחד, העדר אינדיקאציה לכך שהנאשם צורך אלכוהול דרך קבע והעובדה שדובר בארוע חריג שבו הנאשם שתה אלכוהול במהלך חתונה; השני, הנאשם נעדר הרשעות קודמות בכלל ובעבירות תעבורה בפרט; השלישי, הנאשם נהג במשך למעלה משנה קודם להגשת כתב האישום, בלי שהתבקש המשך פסילת רישיונו.
...
לנוכח כל האמור, ביקש בא-כוח הנאשם, כי על הנאשם יושת עונש מאסר בפועל שלא יעלה על שנה ופסילת רישיון נהיגה לתקופה מינימלית.
חרף נסיבותיו הקשות של המערער, כלל בעיותיו הרפואיות והיותו נעדר הרשעות קודמות, הערעור נדחה.
הערעור נדחה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

וכך נקבע: "עונשו של המערער עולה בקנה אחד עם הענישה הראויה והנוהגת בנסיבות החמורות בהן אדם בוחר לקחת לידיו את ההגה בעודו שיכור ואף מביא למותו של זולתו. ראשיתו של מעשה לקיחת ההגה לידיים לאחר שתייה לשוכרה ידועה ואחריתו מי ישורנה. קלות הדעת במעשה זה היא רעה חולה בעלת פוטנציאל קטלני, שבמקרה דנן היתממש. על כל אלה יש להדגיש שוב כי המערער גרם לתוצאה קטלנית. עולם שלם נאבד. אף יש משקל כמובן לפגיעה הקשה באישתו של המנוח. בשים לב לכל אלה, עונש המאסר והפסילה אינם חמורים יתר על המידה. תקופת המאסר בפועל אף נוטה לקולא ביחס להרשעה בעבירת המתה בקלות דעת. כך ביתר שאת לגבי עונש הפסילה לנוכח טיב קלות הדעת, תוצאות התאונה והרשעתו הקודמת של המערער. בעבירה של המתה בקלות דעת בנהיגה שלושה כללים. האחד, יש להחמיר בשל עקרון קדושת החיים. השני, הנתון הקובע הוא טיב קלות הדעת בנהיגה. והשלישי, הנסיבות האישיות של הנהג נסוגות בפני חומרת התוצאה. לכן, כאמור, לא מצאתי להקל בעונש על אף השינוי בסעיף העבירה. בהקשר זה, יוזכר כי לצד המישטרה והמעבדה, גם בית המשפט מישתתף במילחמה בתאונות הדרכים בכלל ובנהיגה בשיכרות בפרט. זוהי מילחמה שמלכתחילה הייתה אמורה להיות מיותרת, שבה הפכנו לאויב של עצמנו, בנהיגה קלת דעת של חלק מבני החברה שלנו.". בע"פ 5736/22 מוחיי אלדין עסאספה נ' מ"י (18.5.2023) – הורשע המערער בעבירת הריגה לפי סעיף 298 לחוק העונשין, נהיגה בשיכרות, לפי סעיף 62(2) בצרוף סעיפים 64ב(א)(2) ו-64ב(א)(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], ובחבלה חמורה, לפי סעיף 333 לחוק העונשין.
בית המשפט העליון קבע בעירעור כי יש לתקן את סעיפי הרשעת המערער "באופן שהרשעתו בעבירה של המתה בקלות דעת לפי סעיף 301ג לחוק העונשין תבוא במקום ההרשעה בעבירת הריגה לפי סעיף 298 לחוק, שכאמור בוטל". בית המשפט המחוזי קבע מיתחם עונש הולם בין 5 ל – 9 שנות מאסר, והטיל על המערער 7 שנות מאסר, פסילה בפועל למשך 15 שנים, ופצוי לנפגעי העבירה בחלוקה ביניהם בסך 120,000 ₪.
...
הערעור נדחה תוך שנקבע כי תקופת המאסר אף נוטה לקולא ביחס להרשעה בעבירה של המתה בקלות דעת.
לאור כל האמור לעיל, חומרת הנסיבות והתוצאה הקשה, המסקנה הינה כי הרף העליון של טווח הענישה המוסכם בין הצדדים מגלם את מלוא השיקולים לקולא המפורטים לעיל.
הענישה לאור כל האמור, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: מאסר - מאסר בפועל לתקופה של 4 שנים.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

רקע והליכים קודמים ביום 13.5.2022 הוגש נגד המשיב כתב אישום, המייחס לו עבירת המתה בקלות דעת לפי סעיף 301ג לחוק העונשין, התשל"ז-1977; חבלה חמורה לפי סעיף 333 לחוק; נהיגה בשיכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן: הפקודה); נהיגה ללא רישיון רכב תקף לפי סעיף 2 לפקודה; וכן נהיגה ללא פוליסת ביטוח תקפה לפי סעיף 2(א) לפקודת ביטוח רכב מנועי, התש"ל-1970.
בתוך כך, התיק הוחזר לבית המשפט המחוזי על מנת שזה "יתפור" את חליפת החלופה כך שזו תיכלול מעצר בפקוח אלקטרוני, שבעה ערבים ומפקחים אשר בכל עת שניים מהם יהיו עם המשיב, ערבויות כספיות וערבויות צד ג' וכיו"ב בהתאם לשיקול דעת בית המשפט המחוזי.
...
סבורני כי לעובדה שהמשיב כבר הורשע בדינו וטיעונים לעונש קבועים להישמע בתוך כחודש ימים, יחד עם העובדה שבית משפט זה, אך לפני כחודש ימים, דחה ערר שהגיש המשיב לעניין הקלה בתנאי מעצרו (באיזוק אלקטרוני), שמורות משקל רב לביסוסה של הבקשה דנן.
ההחלטות האמורות אכן מלמדות, כטענת ב"כ המשיב, כי לא קיים כלל שלפיו בקשות לעיון חוזר, לעניין הקלה בתנאי מעצרו של נאשם, המוגשות לאחר הרשעה ולפני גזירת הדין, דינן להידחות.
יחד עם זאת, סבורני כי לעובדת הגשתה של בקשה לפי סעיף 62 בשלב כאמור שמורים חשיבות ומשקל משמעותיים וכי בנסיבות דנן (השלב בו מוגשת הבקשה ובנוסף הכרעה בעניין בקשה להקל בתנאי המעצר, בבית משפט זה, לפני חודש ימים בלבד, מהות העבירה וחוות דעת שירות המבחן), יש לקבל את הבקשה.
הנני מקבל אפוא את הבקשה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

שתי השאלות שלגביהן התבקשה השלמה זו בהתאם להכרעת הדין מיום 18.7.2022, הנאשם הורשע במסגרת הסדר טיעון בהתאם להודאתו בעובדות כתב האישום בעבירת חבלה בכוונה מחמירה, לפי סעיף 329(א)(2) בחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן – חוק העונשין או החוק) ובעבירת המתה בקלות דעת, לפי סעיף 301ג בחוק העונשין וביום 25.1.2023 ניתן גזר הדין.
כך מורה סעיף זה: "הגורם למותו של אדם בקלות דעת, דינו – מאסר שתים עשרה שנה". יסודותיה של עבירת המתה בקלות דעת זהים ליסודותיה של עבירת הריגה שבוטלה (לפי סעיף 298 בחוק), הנעברת בקלות דעת (ע"פ 1888/19 גרייב נ' מדינת ישראל, כבוד השופט י' אלרון (5.4.2020), פסקה 18; ע"פ 3891/19 זוארץ נ' מדינת ישראל (5.4.2020), כבוד השופט ג' קרא, פסקה 19).
...
על רקע האמור, חרף הודאת הנאשם בעובדות כתב האישום מתוך ידיעה ברורה כי הוא יורשע בשתי העבירות הנדונות שבהן הואשם, עולה השאלה (הראשונה והעיקרית), אם בנסיבות הנדונות ניתן היה להרשיעו בשתיהן.
הנאשם רדף אחר המנוח כברת דרך ארוכה מאד בעודו אוחז בידו סכין חדה ובסופו של דבר, נעץ את הסכין בירכו של המנוח.
מכאן עולה המסקנה כי במעשיי הנאשם המתוארים בכתב האישום ושבעשייתם הודה, יש כדי לבסס את העובדה שהוא עבר את שתי העבירות – חבלה בכוונה מחמירה והמתה בקלות דעת – וכי אין עבירה אחת מוציאה את השנייה, או כלשון בא-כוח הנאשם, אין עבירה אחת "נבלעת" בשנייה.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

כעת, עומדת לבירור השאלה הבאה: האם הוכח מעל לספק סביר כי היתקיים בבגיו היסוד הנפשי הדרוש להרשעה בעבירת המתה בקלות דעת, או שמא רק היסוד הנפשי להרשעה בגרימת מוות ברשלנות (עבירה שבה בגיו הודה בדיון שהתקיים לפנינו)? אזכיר כי בעבירה של המתה בקלות דעת, לפי סעיף 301ג לחוק העונשין, נידרש להוכיח שני רכיבים מצטברים של מחשבה פלילית: הראשון – המישור ההכרתי, הכולל מודעות לכל רכיבי היסוד העובדתי של העבירה.
במסגרת עבירת המתה בקלות דעת, נידרש להוכיח כי הנאשם נטל במודע סיכון בלתי סביר לאפשרות גרימת תוצאת המוות של האדם, מתוך תקווה להצליח למנעה (ע"פ 3891/19 זוארץ נ' מדינת ישראל, פסקה 19 לפסק דינו של השופט ג' קרא (5.4.2020) (להלן: עניין זוארץ)).
...
סיכומו של דבר, המסקנה המשפטית ביחס לשלושת הנאשמים הייתה כדלקמן: בגיו הורשע בעבירת המתה בקלות דעת לפי סעיף 301ג לחוק העונשין; פשרל הורשע בעבירת גרימת מוות ברשלנות לפי סעיף 304 לחוק; וחיון זוכה מהעבירה שיוחסה לו. גזר הדין ביום 15.9.2022 נגזר דינם של המערערים.
בהינתן האמור, ועל בסיס הפסיקה שהובאה לעיל, סבורני כי גם בעניינו של פשרל בית המשפט המחוזי החמיר במעט עם קביעת מתחם הענישה.
על יסוד כל הטעמים לעיל, אני סבור כי יש להקל בעונש המאסר בפועל שהוטל על פשרל ולהעמידו על 12 חודשי מאסר.
סוף דבר: המנוחה איבדה את חייה בנסיבות טרגיות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו