חיים אלבז, מפקח המישטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה, טען בתצהירו כי במהלך שנת 2011, הוא גבה מן הנתבע שתי הודעות באזהרה בשל עבירות על חוק רשוי עסקי, חוק המים וחוק שמירת הניקיון (נספחים 38 ו-39) והלה הודה בפניו, בין היתר, כי הוא מנהל המסעדה ובעל הסמכות הראשית בה. בעדותו, חזר העד על הדברים.
לא זו אף זו, הנתבע אף הורשע, יחד עם בנו, בעבירות של פגיעה בסביבה החופית, זהום מים בנסיבות מחמירות, ביצוע פעולות אסורות בגן לאומי, ליכלוך והשלכת פסולת לרשות הרבים בנסיבות מחמירות, הפעלת עסק ללא רישיון והפרת אחריות נושא משרה בתאגיד (ת"פ 52062-03-12).
הודאותיו של הנתבע בהקמת המסעדה, במגורים במקרקעין בתקופת הבניה, בהשקעת כספים ומשאבים רבים מכיסו, בהפעלה וניהול של המסעדה והמתחם על ידו הלכה למעשה; המנעותו של הנתבע מלהציג את הסכם השכירות הנטען שנחתם בינו לבין ג'ינו ודחיית טענותיו בדבר שימוש כדין במקרקעין; הרשעתו במסגרת ההליכים הפליליים שננקטו נגדו בגין הפעלת המסעדה והמתחם שלא כדין, תוך ביצוע עבירות של פגיעה חמורה בסביבה החופשית, הפעלת עסק ללא רישיון והפרת אחריות נושא משרה בחברה – כל אלה מצדיקים השתת חיוב אישי על הנתבע בגין דמי שימוש ראויים והפקת רווחים, שכן הוא זה שנהנה והתעשר משימוש זה (ראה תא (מחוזי מרכז) 44446-06-12 מדינת ישראל – מינהל מקרקעי ישראל (רשות מקרקעי ישראל) נ' חיים סמיה ואח', 25.5.15, שם הושת חיוב אישי על מחזיקים במקרקעין שהפעילו בהם גן אירועים תוך שימוש חורג מהסכם חכירה).
...
השמאית ריכזה בטבלה נתונים אודות עסקאות שנערכו ביחס לחנויות המצויות בטבריה ועל בסיסם הגיעה למסקנה כי נכון יהיה להעמיד שווי מ"ר בנוי למסחר בטבריה באזור חופי הכנרת לחודש על סך של 11,000 ₪ לא כולל מע"מ.
· דמי שימוש ראויים בגין יחידת מגורים – על מנת לאמוד דמי שימוש ראויים ליחידת מגורים, בוצע סקר מחירי דרישה להשכרת יחידות דיור במושבים הסמוכים למקרקעין, אלמגור וחד נס. בהסתמך על סקר זה, העמידה השמאית את שווי דמי השימוש הראויים למגורים לחודש על סך של 42 ₪ עבור מ"ר.
· דמי שימוש ראויים בגין חנייה – מסקר מחירים להשכרת מקומות חנייה על בסיס חודשי שערכה השמאית עלה כי באזורי ביקוש כמו תל אביב, ממוצע מחירי דרישה לחודש עומד על סך של 500 ₪ ללא מע"מ בעוד שבצפון באזור הקריות ועכו מוצעות חניות במחירים הנעים בין 200 ל-400 ₪ לחודש, ללא מע"מ. לאור מיקום הנכס, הגיעה השמאית למסקנה כי נכון יהיה להעמיד את דמי השכירות החודשיים למקום חנייה על סך של 300 ₪ לחודש, ללא מע"מ.
בנסיבות דנן, לאחר שעיינתי בחוות הדעת והתרשמתי כי עדותה של השמאית בפניי הייתה בהירה ועקבית, תוך שהשיבה באופן קוהרנטי ומקצועי לשאלות ב"כ הנתבעים, ובהתחשב בכך שהנתבעים נמנעו מלהגיש חוות דעת נגדית ומלחשוף נתונים אודות הכנסות החברה, נחה דעתי כי חוות הדעת מהווה בסיס סביר וראוי להערכת דמי השימוש הראויים ועל כן יש לאמצה.
אלא שהואיל ובהכרעת הדין בהליך הפלילי נקבע כי מראיות המאשימה עולה כי השימוש אותו עשו הנתבעים נמשך עד לחודש אוקטובר 2013 (סעיף 53 להכרעת הדין), הרי שדמי השימוש ייפסקו עד למועד זה.
סוף דבר
על יסוד האמור לעיל, הריני מקבל את התביעה בחלקה ומורה לנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעות דמי שימוש ראויים בסכום של 1,289,166.7 ₪ בגין השימוש שעשו במקרקעין מחודש מרץ 2006 ועד לחודש אוקטובר 2013 ובסה"כ 7 שנים ו-7 חודשים, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מאמצע התקופה (דהיינו מיום 1.3.10) ועד למועד התשלום המלא בפועל.
כמו כן, ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, לתובעות שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסך כולל של 120,000 ₪ אשר ישולמו תוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.