מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עבודה שאינה דורשת מאמץ גופני מיוחד דרגה תפקודית ראשונה

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

ביום 9.8.2020 היתכנסה הועדה בשנית מכוח פסק הדין המחזיר הראשון, דנה בעיניינו של המבקש וסיכמה את ממצאיה ומסקנותיה כדלקמן "גם בבחינת עדכנית של ההשפעה המצטברת של הליקויים עמדת הועדה נותרת על כנה, קרי במצבו הרפואי הכללי נכון להשפעה המצטברת של הליקויים אין מניעה שהתובע יעבוד בתנאים ובמגבלות שצוינו בהקף של יום עבודה מלא. עבודות חרשתיות קלות ופשוטות לסוגיהם תואמות למצבו הבריאותי של התובע בהיבט הבחינה המצטברת של הליקויים מהם סובל, גם בחינה של השפעה המצטברת לוקחת בחשבון שחלק מהליקויים מהם סובל התובע כפופים בהשפעתם המצטברת על המצב התיפקודי וחלק אחר אין בו בכדי למנוע מהתובע מלהשתלב בעבודה מלאה אלא לעשותה בתנאים מיוחדים שצוינו. מטעמים אלה וכפי שצוין אף בהחלטה קודמת מיום 29.12.19, הועדה אינה מקבלת את המלצת עובדת השקום מתאריך 26.8.19, לאור האמור לעיל מותירה הועדה את ההחלטה הקודמת על כנה, קרי לראות בתובע כבעל כושר מלא בהשתכרותו ועל כן העירעור נדחה". על החלטה זו הוגש ערעור לבית הדין (ב"ל 62090-10-20) (להלן – פסק הדין המחזיר השני) ובית הדין קיבל את ערעור המבקש והחזיר את עניינו לועדת ערר בהרכב אחר, בית הדין נימק את החלטתו כדלקמן: "מפרוטוקול הועדה בהתכנסותה לאחר פסק דין עולה, כי הועדה חוזרת על עמדתה מדיון קודם, עובר לפסק הדין, ובחינה של הדיון אשר ערכה מגלה, כי הועדה חוזרת על אותה עמדה ועל אותם נימוקים... לא ניתן להבין כיצד הועדה שקלה את ההשפעה המצטברת של ליקויו הרפואיים של המבקש על כושרו לעבוד ולהשתכר והיא שבה וקובעת כי המערער מסוגל לעבוד יום עבודה מלא בחירשות קלה לסוגיה לרבות עבודות אריזה, מיון והרכבה. לטעמי הועדה לא ערכה דיון מעמיק בדבר השפעתם המצטברת של כלל הליקויים על כושר הישתכרותו של המערער ולא מסבירה את הפער בין הנכות הרפואית המשוקללת שנקבעה למערער לבין דרגת אי הכושר... מסקנתי היא כי הועדה לא יישמה את הוראות פסק הדין המחזיר, ודין העירעור להיתקבל... יהיה זה נכון וצודק להשיב עניינו של המערער לועדת ערר אי כושר בהרכב אחר, על מנת שתידון בערר המערער מראשיתו". ביום 6.7.2021 היתכנסה הועדה מכוח פסק הדין המחזיר השני, הקשיבה לדברי המערער ובא כוחו, הועדה קיימה דיון בעיניינו של המבקש ונימקה את החלטתה כדלקמן: "בהופעתו בפני הועדה תיאר את השלכות הליקויים, כל ליקוי בנפרד, כפי שמתואר בפרוטוקול הועדה ובא כוחו השלים והרחיב באשר להשלכות הליקויים, ותיאר גם את ההשפעה המצטברת אשר לפיו דבריו לא מאפשרת לתובע להישתלב בשוק העבודה, לרבות בעיסוקים ספציפיים אותם תיאר על פי דעתו, ניתוח העיסוק שלהם אינו מאפשר לתובע לעבוד בהם. הועדה עברה [ב]עיון על כל החומר הרפואי והתייחסה לרשום לעיל, והנה בדיעה כי ההשלכות התפקודיות של הליקויים הנן כדלהלן:
כך ציין הרופא הפוסק אשר המליץ על 20% בגין ליקוי זה ולגבי השלכות על כושר עבודה ציין שמתאים למקום עבודה שאינו דורש מאמץ נפשי מוגבר.
עקב ע"ש מותני וצווארי, ללא מאמץ גופני ניכר וללא הרמת משאות כבדים.
...
ביום 9.8.2020 התכנסה הוועדה בשנית מכוח פסק הדין המחזיר הראשון, דנה בעניינו של המבקש וסיכמה את ממצאיה ומסקנותיה כדלקמן "גם בבחינת עדכנית של ההשפעה המצטברת של הליקויים עמדת הוועדה נותרת על כנה, קרי במצבו הרפואי הכללי נכון להשפעה המצטברת של הליקויים אין מניעה שהתובע יעבוד בתנאים ובמגבלות שצוינו בהיקף של יום עבודה מלא. עבודות חרשתיות קלות ופשוטות לסוגיהם תואמות למצבו הבריאותי של התובע בהיבט הבחינה המצטברת של הליקויים מהם סובל, גם בחינה של השפעה המצטברת לוקחת בחשבון שחלק מהליקויים מהם סובל התובע כפופים בהשפעתם המצטברת על המצב התפקודי וחלק אחר אין בו בכדי למנוע מהתובע מלהשתלב בעבודה מלאה אלא לעשותה בתנאים מיוחדים שצוינו. מטעמים אלה וכפי שצוין אף בהחלטה קודמת מיום 29.12.19, הוועדה אינה מקבלת את המלצת עובדת השיקום מתאריך 26.8.19, לאור האמור לעיל מותירה הוועדה את ההחלטה הקודמת על כנה, קרי לראות בתובע כבעל כושר מלא בהשתכרותו ועל כן הערעור נדחה". על החלטה זו הוגש ערעור לבית הדין (ב"ל 62090-10-20) (להלן – פסק הדין המחזיר השני) ובית הדין קיבל את ערעור המבקש והחזיר את עניינו לוועדת ערר בהרכב אחר, בית הדין נימק את החלטתו כדלקמן: "מפרוטוקול הוועדה בהתכנסותה לאחר פסק דין עולה, כי הוועדה חוזרת על עמדתה מדיון קודם, עובר לפסק הדין, ובחינה של הדיון אשר ערכה מגלה, כי הוועדה חוזרת על אותה עמדה ועל אותם נימוקים... לא ניתן להבין כיצד הוועדה שקלה את ההשפעה המצטברת של ליקויו הרפואיים של המבקש על כושרו לעבוד ולהשתכר והיא שבה וקובעת כי המערער מסוגל לעבוד יום עבודה מלא בחרשות קלה לסוגיה לרבות עבודות אריזה, מיון והרכבה. לטעמי הוועדה לא ערכה דיון מעמיק בדבר השפעתם המצטברת של כלל הליקויים על כושר השתכרותו של המערער ולא מסבירה את הפער בין הנכות הרפואית המשוקללת שנקבעה למערער לבין דרגת אי הכושר... מסקנתי היא כי הוועדה לא יישמה את הוראות פסק הדין המחזיר, ודין הערעור להתקבל... יהיה זה נכון וצודק להשיב עניינו של המערער לוועדת ערר אי כושר בהרכב אחר, על מנת שתדון בערר המערער מראשיתו". ביום 6.7.2021 התכנסה הוועדה מכוח פסק הדין המחזיר השני, הקשיבה לדברי המערער ובא כוחו, הוועדה קיימה דיון בעניינו של המבקש ונימקה את החלטתה כדלקמן: "בהופעתו בפני הוועדה תיאר את השלכות הליקויים, כל ליקוי בנפרד, כפי שמתואר בפרוטוקול הוועדה ובא כוחו השלים והרחיב באשר להשלכות הליקויים, ותיאר גם את ההשפעה המצטברת אשר לפיו דבריו לא מאפשרת לתובע להשתלב בשוק העבודה, לרבות בעיסוקים ספציפיים אותם תיאר על פי דעתו, ניתוח העיסוק שלהם אינו מאפשר לתובע לעבוד בהם. הוועדה עברה [ב]עיון על כל החומר הרפואי והתייחסה לרשום לעיל, והינה בדעה כי ההשלכות התפקודיות של הליקויים הינן כדלהלן:
לאחר שעיינתי בפרוטוקול הוועדה, אני סבור כי הוועדה נימקה את מסקנותיה באופן המאפשר מעקב אחר הלך מחשבתה ובהתאם להלכה הפסוקה ומבהירה לחלוטין מדוע אין בפער שבין הנכות הרפואית לתפקודית, כדי להעלות את דרגת אי הכושר של המבקש.
הוועדה הקשיבה לטענות המבקש, סקרה בפירוט את מלוא ליקוייו הרפואיים, לאחר שעיינה בתיקו הרפואי והתייחסה לדו"ח הרפואי מיום 26.6.17 ומיום 29.4.18, ובבואה להעריך את כושרו להשתכר, הסבירה כאמור: "בהתייחס לכל האמור לעיל, הוועדה בדעה כי קיימת הפחתה מסוימת בכושר עבודתו של התובע ואינו יכול לחזור לעבודתו הקודמת כמסגר, אך ההפחתה אינה מביאה לשיעור של 50% ויותר. בהגבלות שצוינו לעיל ובהתייחס לעובדה כי מדובר באדם שנמצא בגיל העבודה, 55, התובע יכול להשתלב בשוק העבודה בעבודות שמתבצעות לרוב ליד שולחן עבודה. עבודות כגון: חרושת קלה, מיון ואריזה. הוועדה מציינת שוב כי לקחה בחשבון את הליקוי הנפשי ביחס לעיסוקים שצוינו לעיל ולדעתה התובע מסוגל לבצע אותם על אף האבחנה שניתנה". עינינו הרואות שהוועדה לקחה בחשבון בהחלטתה את גילו ואת מצבו הרפואי, והביעה עמדתה ביחס לעבודות ההולמות את מצבו בהתאם להשפעת הליקויים הרפואיים על יכולתו התפקודית של המבקש בשגרת חייו, וכפי שהתרשמה ממנו עת הופיע בפניה.
סוף דבר – נוכח העובדה שלא נפל פגם בעבודת הועדה, צדק בית הדין קמא בדחותו את הערעור ואין הצדקה להתערב בפסיקתו, אשר על כן דין הבקשה להידחות – בנסיבות העניין – אין צו להוצאות.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בפני הועדה עמדו שורת מסמכים מגורמים מקצועיים, ביניהם המסמכים הבאים: דו"ח כושר הישתכרות של עובדת שקום מיום 4.3.2019 בו נכתב "לפי הרופא המוסמך התובע מסוגל לעבוד במשרה חלקית עם הגבלות כמצוין לעיל. לפיכך הוא יכול לעבוד בתחום האדמיניסטרציה או בעבודה כגון שמירה על חולה בבית חולים. לכן יש לראותו כמי שאיבד כושרו להישתכר בשיעור 60% לצמיתות". חוות דעת של רופא תעסוקתי, ד"ר אריק קפל, בה נכתב בין השאר כי "נכון לשנת 2017 בגיל 65, לאחר 45 שנות עבודה רציפה, במצבו הגופני הנתון ובמצבו הנפשי המדורדר על השפעותיו הקוגניטיביות השניוניות, חל צימצום ניכר ומשמעותי בפוטנציאל ההישתכרות של אדם בגילו וניסיונו לבצע עבודה אפקטיבית. החל מ-2017 יש לקבוע דרגת אובדן כושר עבודה מלאה" ביום 21.7.2020 היתכנסה הועדה, הקשיבה לדברי המבקש ולטיעוני בא כוחו, אשר פורטו בסעיף 3 לדו"ח הועדה.
הועדה ערכה דיון בעיניינו של המבקש וקבעה כדלקמן: "בהופעתו בפני הועדה, מתאר השלכות הליקויים על יכולתו לעבוד. נכון לליקויים, מציינת הועדה כדלקמן: מבחינת הליקוי של הפרעות היסתגלות בשיעור 20% - מסוגל לעבודה ללא לחץ נפשי מוגבר. בגין הפרעות במתן שתן - מומלץ שבמסגרת העבודה תהיה נגישות לשירותים. מבחינת הגבלה בע"ש צוארי - מסוגל לעבודה ללא מאמץ גופני ניכר. מבחינת הגבלה בע"ש מותני - מסוגל לעבודה ללא מאמץ גופני ניכר וללא הרמת משאות כבדים, ללא הליכה ועמידה ממושכת רציפה. מבחינת ליקוי צרידות קשה - מסוגל לעבודה שאינה דורשת מאמץ קולי (ללא צורך בשירות לקוחות). מבחינת דום נשימה בשינה - מסוגל לעבודה שאינה דורשת ערנות מיוחדת. מבחינת הפרעה בנשימה אפית - אין לכך השלכות על כושר העבודה. מבחינת ליקוי שמיעה וטינטון תמידי, ללא צורך בתקשורת עם קהל וללא חשיפה לרעש מזיק (מעל 85 דב'). למ.א ניתוח קטרקט, בשיעור 5% - אין לכך השלכות על כושר העבודה.
מדובר בתובע, אשר בעברו התעסוקתי עסק בתפקידים ניהוליים די משמעותיים וכמו כן, הנו בעל תואר שני במינהל צבורי, תואר ראשון במדעי המדינה ולימודים כלליים וגם קורסים של גישור וניסיון בגישור.
עם זאת, לאחר הילכת מוהרה נקבע כי קיומו של פער בין שיעור הנכות הרפואית לנכות התפקודית איננו מלמד כשלעצמו על פגם משפטי, אלא על הקף ההנמקה לו תדרש הועדה על מנת להסביר את הפער (ראו: בר"ע (ארצי) 39263-03-15 אופנר – המוסד לביטוח לאומי עמ' 8-9 (6.7.2016)).
...
השוני היחיד בין החלטת הוועדה לבין חוות הדעת של הרופא הוא במסקנה הסופית.
אין בידי לקבל את הטענה כי משעה שהוועדה לא אימצה במלואה את מסקנת חוות הדעת, החלטתה הינה לקונית ושרירותית.
סוף דבר – הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

מאחר ובסעיף 9(1)(ג)(II) נקבעו 25% למי ש"מסוגל לעבודה שאיננה דורשת מאמץ גופני מיוחד (דרגה תפקודית ראשונה)", טען ד"ר כהן כי משמעות נכות רפואית בדרגה זו היא שהתובע כשיר לעבודה שאינה כרוכה במאמצים פיזיים קשים במיוחד. הוא סבר כי מצבו הקרדיאלי של התובע אינו מאפשר עבודה פיזית קשה, אך בהיותו בעל השכלה על-תיכונית ובעל חברה שהעסיקה עובדים, אין כל מניעה שימשיך לעבוד בניהול ופקוח על עבודות גבס ושיפוצים של עובדי העסק.
...
בדומה לפוליסה 16164576 שנדונה לעיל, אף לגבי פוליסה זו - משלא הוכחה על-ידי התובע נבצרותו מלעסוק בעיסוק סביר אחר המתאים לניסיונו, להשכלתו ולהכשרתו (וכמתואר לעיל, ההיפך הוא שהוכח), דין התביעה להידחות.
באותה פסקה נקבע: "אין צורך לשלוח הצדדים לסבבי התדיינות חוזרים ביחס לתקופות שלאחר הגשת התביעה בתנאי שההצדקה לפסוק תגמול ביטוח חודשי בגינם הומחשה במהלך המשפט. אין מדובר בזכאות אוטומטית למי שתביעתו התקבלה שייפסקו תגמולי ביטוח אכ"ע עד תקופת פסה"ד ... לטעמי צריך שיהא שיקול דעת רחב לביהמ"ש אם להיעתר לסעד כזה אם לאו, במצבים בהם אי הכושר התעסוקתי נמשך עד למועד פסה"ד". במקרה שבפנינו, לא נקבע אי-כושר תעסוקתי, ולא הומחשה כל ההצדקה לפסוק חיוב בתגמול עתידי (לתקופה שלאחר מועד פסק הדין) על דרך של סעד הצהרתי.
התוצאה לאור הקביעה בפסקה טו לעיל, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים: (1) 311,720 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל; (2) מחצית אגרת תביעה בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל ממועד הגשת התביעה, 3.1.2016, ועד לתשלום המלא בפועל; (3) שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 18,400 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בהתייחס למחלת הלב קבעה הועדה שהמערער מסוגל לעבודה מלאה בעבודה שאינה דורשת מאמץ גופני ניכר, הליכה ממושכת והרמת משאות כבדים.
הועדה הרפואית לעררים דנה בנכותו הקרדיולוגית של המערער, ניתחה בדיקת אקו לב מיום 18.11.19, שלאורה קבעה שאין מקום לשנות משעור הנכות שנקבע בועדה מדרג ראשון.
הועדה הרפואית לעררים יישמה בעיניינו של המערער את פריט ליקוי 9(1)(ב)(IV), הקובע נכות בשיעור 35% בגין מחלת לב, והוסיפה שהמערער "אינו יכול לעבוד בעבודה שכרוכה במאמץ גופני". ועדת העררים, שהיא הגוף המוסמך לקבוע את דרגת נכותו התפקודית של המערער, קבעה כי הוא מסוגל לעבודה ללא מאמץ גופני ניכר, ובנוסף קבעה שהמערער מוגבל לעבודה ללא הליכה ממושכת ורציפה וללא הרמת משאות כבדים.
אשר לטענת המערער בנוגע לסוגי העיסוקים שלדעת הועדה הוא מסוגל להישתלב בהן: הועדה קבעה שהמערער מסוגל להישתלב בעבודות שאין בהן צורך בהכשרה מקצועית מיוחדת והן נלמדות תוך כדי עבודה.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בפרוטוקול הוועדה ובכלל החומר המונח בפני ונתתי דעתי לטענות הצדדים בכתב ובעל פה, הגעתי למסקנה, כי דין הערעור להידחות.
דין הטענה להידחות.
לסיום, מקובלת עלי עמדת המשיב שלפיה החלטת הוועדה סבירה ומנומקת, והיא עולה בקנה אחד עם ההלכה הפסוקה שנקבעה בעניין מוהרה, שכן למערער נקבעה דרגת נכות רפואית בשיעור 42% ודרגת אי כושר שאינה עולה כדי 50%.
סוף דבר לאור כל האמור, הערעור נדחה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

כך נכתב בפרוטוקול הועדה: "בבדיקה בת 53, הועדה עיינה בפרוטוקול הרפואי ובפס"ד 20.12.2021 שווה (כך במקור) ועיינה במסמכים הרפואיים מתוך תיקה הרפואי דוח שקום ורופא מוסמך והאזינה ברוב קשב לדברי העוררת ועו"ד. מדובר בעוררת צעירה יחסית בעלת השכלה 12 שנות לימוד עם בגרות חלקית עברה קורס מטפלות עם ניסיון תעסוקתי כמטפלת וסייעת גני ילדים. בגין פגיעה מרכזית נקבעו 30% כאבי ראש ובלוטת התריס 20% לכל ליקוי ו(?)(?) הגבלה קלה בעמ"ש מותני הגבלה קלה ע"ש צוארי וקרע במנסקוס. 10% לכל ליקוי. אינה רואה בעין שמאל, ראייתה בעין ימין טובה, מלינה על כאבי ראש, הפרעת שינה, הגבלה בבצוע מטלות הדורשות ערנות, קשב ורכוז ברמה גבוהה במיוחד, מוגבלת בבצוע מטלות הדורשות ראיה (?) תלת מימדית וכן מוגבלת במאמץ גופני משמעותי במיוחד, הרמת משקלים ונדרשת להליכה, עמידה וישיבה לסירוגין, לאור מכלול נסיבותיה האישיות כפי שפורטו מכלול ליקוייה ומגבלותיה כפי שפורטו הועדה שבה ומקבלת את החלטת דרג I בהמלצת עובדות שקום לפיה יש לראות בעוררת כמי שלא איבדה כדי 50% מכושרה לעבודה.
הועדה שבה ועיינה בחוו"ד הרפואית של ד"ר גורדון מיום 3.1.2020 לפיה יש לראות בעוררת כמי שאיבדה באופן מלא ויציב את כושרה לעבודה, וזאת עקב מכלול ליקוייה ומגבלותיה ונסיבותיה האישיות כפי שפורטו מעלה, הועדה אינה מקבלת את מסקנות הרופאה התעסוקתית ד"ר אלה גורדון, לדעת הועדה העוררת לא איבדה כדי 50% מכושרה לעבודה ויכולה לעבוד במגוון עבודות בלתי מקצועיות כגון: מלווה ילדים בהסעות, משגיחה בבחינות, נציגת מכירות טלפונית או פרונטאלית, לווי קשיש לא סיעודי, סייעת צמודה לילד בוגר וכדומה.
זו יכולה לקבוע דרגת נכותו של המבוטח אשר עניינו מובא בפניה, לאשר את החלטת הועדה מדרג ראשון, לבטלה או לשנותה, אף אם לא עולה העניין מנוסח הערר ואף אם לא נתבקשה לעשות כן על ידי העורר או על ידי המוסד.
בעיניין קביעת דרגת אי כושר, נקודת המוצא היא שליקוייו הרפואיים של מבוטח, כפי שנקבעו על ידי הועדה הרפואית לעררים, מבטאים דרגה אובייקטיבית של אי כושר להישתכר, אך הועדה רשאית לסטות משעור הנכות הרפואי לשני הכיוונים בבואה לקבוע את שיעור הנכות התפקודית (עב"ל (ארצי) 327/03 עזאת מוהרה נ' המוסד לביטוח לאומי (פורסם בנבו, 15.4.2004) (לעיל ולהלן: "הילכת מוהרה").
...
המשיב הדגיש כי מדובר בערעור רביעי וכי שתי וועדות בהרכבים שונים הגיעו לאותה מסקנה.
דיון והכרעה לאחר ששקלתי את טענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו