לטענתה, חוות דעתו המעודכנת של פרופ' טלר סותרת את זו המקורית; המבקשים לא נימקו מדוע התיקון המבוקש לא נכלל בכתב התביעה המקורי; התקנות החדשות משקפות שינוי בגישה הליבראלית שנהגה ביחס לתיקון כתבי טענות; ומכל מקום, חלה היתיישנות על הטענות מושא בקשת התיקון, משחלפו למעלה מ-7 שנים מיום לידת הקטין ועד ליום הגשת הבקשה.
תקנה 113 נוגעת לגילוי ספציפי של מיסמך, וקובעת כי "בית המשפט או הרשם רשאי בכל עת, בין שניתן צו גילוי מסמכים או הוגש תצהיר על מסמכים ובין אם לאו, ליתן, לפי בקשת בעל דין, צו לפי טופס 12 [...]". תקנה זו עמדה, לכאורה, בסתירה למועדים שנקבעו בתקנה 120 לתקנות הישנות, שלפיה, בין השאר, בעל דין לא רשאי להגיש בקשה למתן צו למסירת שאלון או לגילוי מסמכים מבית המשפט, אלא אם פנה קודם לכן לבעל הדין שכנגד, וזאת במסגרת סד זמנים מסוים שמפורט בתקנה.
יפים לענייננו דבריה של השופטת ג' כנפי-שטייניץ ברע"א 4321/22 ריץ' אנד רויאל שוקי הון בע"מ נ' ביטוסי בע"מ (13.9.2022):
"הגשת בקשה לתיקון כתבי טענות תוך המועד שנקבע בתקנה 49(ב) היא אכן הכלל. תכליתו לקדם יעילות דיונית ולהביא לכך שהתשתית הדיונית הנדרשת להכרעה בהליך תהא שלמה ומגובשת בשלב מוקדם ככל האפשר, באופן שניתן יהיה לפנות לשלב שמיעת הראיות ומתן ההכרעה ללא עיכובים מיותרים. עם זאת, אין בחלוף המועד שנקבע בתקנה 49(ב) כדי ליסתום את הגולל על אפשרותו של בעל דין להגיש בקשה לתיקון כתב טענותיו, וייתכנו נסיבות בהן תעתר בקשה לתיקון כתב טענות חרף השהוי בו הוגשה" (שם, בפס' 17)
אעיר, בהקשר זה, כי אך ברור הוא שאם עילת התיקון נולדה לאחר שחלפו 60 יום ממועד הגשת כתב הטענות האחרון, הרי שבית המשפט לא ידחה את הבקשה אך מהטעם שהוגשה באיחור (ראו והשוו: יששכר רוזן-צבי הרפורמה בסדר הדין האזרחי: מורה נבוכים 272 (2021)).
כך, לפי תקנה 49(ז) לתקנות, בקשה שלא נכללה ברשימת הבקשות – "לא תוגש אלא ברשות בית המשפט...". אמנם, בדברי ההסבר לתקנות, נכתב כי ניתן לכלול בקשה לתיקון כתב טענות ברשימת הבקשות (ראו: משרד המשפטים דברי ההסבר לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 23-22 (2021)).
...
מן הכלל אל הפרט
בענייננו, שוכנעתי כי על אף האיחור שנפל בהגשת הבקשה לתיקון כתב התביעה (שהוגשה כאמור לאחר שחלפו 60 ימים ממועד הגשת כתב הטענות האחרון), ענייננו נמנה על המקרים שבהם יש להיעתר לבקשה לתיקון כתב תביעה, בהתחשב במכלול השיקולים הרלוונטיים.
לגוף העניין, שוכנעתי כי בשים לב לנסיבות המקרה; השלב המוקדם בו הוגשה הבקשה - פחות מחודש ימים לאחר ישיבת קדם המשפט הראשונה, ובטרם החלה שמיעת הראיות; בהינתן חומרת הנזק שנגרם לקטין, ומהות הטענה שמבוקש להוסיף לתביעה, כל אלה מצדיקים לאפשר את תיקון התביעה כמבוקש.
סוף דבר: בקשת רשות הערעור מתקבלת, וכך גם הערעור לגופו מכוח סמכותי לפי סעיף 41(ב) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984.