פסק דינו של בית הדין האיזורי:
בית הדין האיזורי סקר בפסק דינו את הערכות התלות שנעשו לגב' שני, וכן את העדויות בעיניין המאפיינים של מוסד "המבריא" כמו גם את הוראות ההסכם בין גב' שני לבין מוסד "המבריא"; בית הדין האיזורי קבע כי על אף שההליך עניינו האם מוסד "המבריא" הוא בגדר "מוסד סיעודי" הרי שמהעדויות עולה כי גב' שני "עצמאית לחלוטין בכל פעולות ה- ADL", באופן שלו בוצעה הערכת התלות במועד חתימתה על ההסכם עם מוסד "המבריא", ארבעה חודשים לאחר הערכת התלות מיום 1.7.2011 שבו הוגדל שיעור גמלת הסיעוד לו היא זכאית, היה מקום "לשלול אותה לחלוטין!" (כך במקור – ל.ג.); נוכח העובדה שהצהרות גב' שני ובני משפחתה למוסד "המבריא" עומדות בנגוד מוחלט למצג שבבקשה לבדיקה מחדש ולהערכת התלות שנערכה על ידי המוסד, מבלי להתייחס לשאלה אם מוסד "המבריא" הוא בגדר "מוסד סיעודי" על פי סעיף 223 לחוק, ראויה התביעה להדחות משלכאורה ניתנה למוסד לביטוח לאומי גרסה שאינה אמת, שכן לפי הצהרתה של גב' שני למוסד "המבריא" היא אינה זקוקה לשירותי סיעוד.
בית הדין האיזורי הוסיף כי אין מקום לבחון את החלטת המוסד לביטוח לאומי לפי הילכת גורה, משניתנה לאחר החלטת המוסד בדבר שלילת הזכאות; נוכח העובדה שמוסד "המבריא" הוא מוסד בפקוח משרד הרווחה מדובר ב"מוסד סיעודי"; בנוסף, גב' שני אינה יכולה לבשל/לשטוף כלים /לארח בדירתה, וקיימת השגחה של אחות 24 שעות (על פי ההסכם), מה שאין בדירתה; כמו כן, על פי הערכת התלות, גב' שני אינה עצמאית, וגישת מוסד "המבריא" שלפיה אדם הזקוק לסיוע בהלבשה, ברחצה ובאוכל הוא "עצמאי" אינה תואמת את החוק; לא הובאה עדות מוסמכת בעיניין השירותים שקבלה גב' שני מהמוסד, וכל שנטען הוא כי רכשה מדי פעם סיוע ברחצה.
...
בית הדין האזורי דחה את טענת המוסד כי קיימים הבדלים מהותיים בין מחלקת תשושים במשען גונן לבין אגף התמיכה בבית יוליאנה, המביאים למסקנה כי מחלקת התשושים מתנהלת כמחלקה מוסדית ולא כדיור לעצמאיים ויש לה סממנים של מוסד סיעודי.
בהתייחס לטענה זו של המוסד קבע בית הדין האזורי כי אין לצפות לזהות מוחלטת בין המוסדות, שכן מדובר במוסדות שהבעלות עליהם שונה – בית יוליאנה הוא מוסד פרטי ומשען גונן הוא מוסד הסתדרותי; טענות המוסד מבוססות במידה רבה על פרשנותם הסובייקטיבית של העדים מטעמו למה שראו עיניהם בביקור במשען גונן, והדברים באו לידי ביטוי בעדותה של גב' זמיר, מנהלת אגף הסיעוד במוסד לביטוח לאומי, שלפיה "אופי ההתרשמות לעומת בית יוליאנה הוא שונה .. בבית יוליאנה אתה נכנס לשם ואתה לא מרגיש שהוא מחלקה ובמשען אתה מאד מרגיש שהוא מחלקה. ...גם מבחינת התפקוד של האנשים ההתרשמות הייתה שבבית יוליאנה האנשים יותר עצמאיים". בית הדין האזורי קבע כי תחושות העדה ופרשנותה האישית אין בהם כדי לבסס את המסקנה כי מדובר ב"מוסד סיעודי" בהתאם להגדרתו בחוק, ובוודאי שלא ניתן לקבוע על יסוד התרשמותה את מידת העצמאות של הדיירים בכל מחלקה.
בחינה מהותית של הנתונים במקרה הנדון מובילה למסקנה כי מחלקת העצמאיים במוסד "המבריא" אינה בגדר "מחלקה סיעודית" ואין לראות במוסד "המבריא" כולו כ"מוסד סיעודי".
המגורים במחלקת העצמאיים במוסד "המבריא" דומים יותר למגורים במסגרת קהילת דיור מוגן, ולא למגורים ב"מוסד סיעודי" או "מחלקה סיעודית", וכפועל יוצא מכך אין לשלול את זכאותה של גב' שני לגמלת סיעוד בשל מגוריה במחלקת העצמאיים במוסד "המבריא". נציין, כי למסקנה דומה הגיע בית הדין האזורי בתל אביב בעניין שטיינברוך [(בל (ת"א) 3578/04 שטיינברוך עליזה – המוסד לביטוח לאומי (16.5.2006)].
סוף דבר: הערעור מתקבל ואנו קובעים כי אין עילה לשלילת גמלת הסיעוד לגב' שני עקב מגוריה במחלקת עצמאיים במוסד "המבריא". עם זאת, אין בקביעה זו כדי לשלול את סמכותו של המוסד לנקוט כל הליך על פי דין, ככל שלגישתו קמה עילה לשלילת הזכאות לגמלת סיעוד, מטעמים אחרים.