מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סעיף 198 לחוק התכנון והבניה פגיעה נטענת במקרקעין

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 14/8/2005 ניתן פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב (כב' הש' ש. גדות), בנוגע לעתירת סיירים (המערערת 1 בהליך דנן) כנגד תכנית ח/490, אשר דחה את העתירה כנגד אישור תכנית המתאר המקומית ח/490 ואישור הוספת מחלף לתכנית המתאר הארצית לדרכים (תמ"א 3) [עת"מ (מינהלי ת"א) 1925/03 הסיירים אספקת דלק ומזון בע"מ נ' המועצה הארצית לתיכנון ולבניה (14.08.2005)] משנדחתה העתירה, הגישו המערערות דכאן תביעת פיצויים לפי סעיף 198 לחוק התיכנון והבניה לועדה המקומית לתיכנון ובניה.
והינה, סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה קובע כי בעל זכות במקרקעין שניפגע כתוצאה מאישורה של תכנית מתאר זכאי לקבל פיצויים מהועדה המקומית לתיכנון ולבניה שבתחומה מצויים המקרקעין, וכל זאת בכפוף לתנאים המנויים בסעיף 200 לחוק התיכנון והבניה (ע"א 210/88 החברה להפצת פרי הארץ בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה כפר-סבא, פד"י מו(4) 627 (1992)).
לאחר בחינת טענות הצדדים, בית המשפט מצא כי מאחר וסלילת הכביש החדש לא הביאה, כשלעצמה, לפגיעה ביכולת בעל המקרקעין להנות ממקרקעיו – הרי שהנזק שניגרם לבעל תחנת הדלק אינו בא בגדר סעיף 197 לחוק: "[...] התכנית והכביש החדש שנסלל כלל אינם מגבילים את השמוש המלא במקרקעין אלה ואת ההנאה המלאה מהם. אכן, לתכנית ולכביש החדש שנסלל על פיה יש השלכה עקיפה על התחנה. מספר המכוניות הנוסעות בכביש הגובל עם התחנה פחת. אך זה נזק כלכלי שניגרם בעקיפין. נזק כזה אינו מהוה פגיעה במקרקעין ככאלה [...]". באופן זהה, גם בעיניין בר"מ 10510/02 הוועדה המקומית תיכנון ובניה חדרה נ' יוסף כהן (31.1.07) (להלן: "עניין כהן") קבע בית המשפט העליון כי "התחנה ממשיכה לשמש בפועל כתחנת דלק לתדלוק מכוניות ואף השירותים הנלווים הניתנים במקום ממשיכים להתקיים". לפיכך, לא קיים קשר סיבתי בין ממושה של תכנית המתאר גופה ובין הפגיעה הנטענת ביכולת בעלי המקרקעין לעשות שימוש ולהנות מתחנת הדלק.
...
לאחר בחינת טענות הצדדים, בית המשפט מצא כי מאחר וסלילת הכביש החדש לא הביאה, כשלעצמה, לפגיעה ביכולת בעל המקרקעין ליהנות ממקרקעיו – הרי שהנזק שנגרם לבעל תחנת הדלק אינו בא בגדר סעיף 197 לחוק: "[...] התכנית והכביש החדש שנסלל כלל אינם מגבילים את השימוש המלא במקרקעין אלה ואת ההנאה המלאה מהם. אכן, לתכנית ולכביש החדש שנסלל על פיה יש השלכה עקיפה על התחנה. מספר המכוניות הנוסעות בכביש הגובל עם התחנה פחת. אך זה נזק כלכלי שנגרם בעקיפין. נזק כזה אינו מהווה פגיעה במקרקעין ככאלה [...]". באופן זהה, גם בעניין בר"מ 10510/02 הועדה המקומית תכנון ובניה חדרה נ' יוסף כהן (31.1.07) (להלן: "עניין כהן") קבע בית המשפט העליון כי "התחנה ממשיכה לשמש בפועל כתחנת דלק לתדלוק מכוניות ואף השירותים הנלווים הניתנים במקום ממשיכים להתקיים". לפיכך, לא קיים קשר סיבתי בין מימושה של תכנית המתאר גופה ובין הפגיעה הנטענת ביכולת בעלי המקרקעין לעשות שימוש וליהנות מתחנת הדלק.
ברם, לדידם עסקינן במקרה חריג המצדיק "עיון מחדש בהלכה". דין עמדה זו להידחות.
אשר על כן, גם אילו הייתי מקבלת טענותיהם של המערערים כנגד החלטת ועדת הערר, הרי שדין הערעור להידחות מאחר שעניינו בנזק כלכלי שאיננו בר פיצוי מכוח סעיף 197 לחוק.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 8.4.16 הגישו העותרים תביעה כנגד המשיבה לפצוי לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן "החוק"), בגין הפגיעה הנטענת במקרקעי העותרים בעקבות אישור התכנית.
ב"כ המשיבה טען כי פניית העותרים למינוי שמאי מכריע נעשתה שלא כדין, שכן המשיבה דחתה את תביעת הפיצויים שהגישו העותרים כליל ועל פי הקבוע בסעיף 198 ה(1) לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן "החוק") פנייה לשמאי מכריע תעשה רק מקום בו מתקיימים שני תנאים מצטברים – הסכמת הצדדים ושהועדה המקומית קבעה כי התובע זכאי לפצוי בסכום השונה מהסכום הנתבע וקיימת מחלוקת על גובה סכום הפצוי.
...
דיון לאחר שעיינתי בטיעוני הצדדים, נחה דעתי כי מדובר בעתירה מוקדמת.
לפיכך, אני מורה על מחיקת העתירה בהיותה מוקדמת.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 22.12.2013 מינתה ועדת הערר שמאי מייעץ תוך שהיא קובעת כדלקמן: "ראשית, יבחן השמאי המייעץ האם נגרמת פגיעה לתכונות המקרקעין האובייקטיביות ... בכל ערר וערר יש לבחון את מהות זכויותיו של כל עורר ועורר במקרקעין ואת חלקו בזכויות במקרקעין. בהתאם לכך תיגזר זכאותו לפצוי, ככל שייקבע ... אם ימצא השמאי המייעץ כי יש לשלם לעוררים פיצוי לפי סעיף 197 לחוק התו"ב יפרט בחוות דעתו את כל מרכיבי הפצוי לגבי כל אחד מהעוררים, ובכפוף בין היתר למהות זכויות כל עורר ועורר במקרקעין ושיעור אחזקותיו, ככל שהדבר רלבאנטי" שמאי מכריע (ובחלק מההליכים גם "שמאי מייעץ" מאז חקיקתו של חוק התיכנון והבניה (תיקון מס' 84 והוראת שעה), התשס"ח-2008, ס"ח 632) ממונה בהליכים לפי סעיף 198 לחוק התיכנון והבנייה כמומחה שבוחן ירידת ערך של מקרקעין בצורה מקצועית, ניטרלית ואובייקטיבית.
...
לא מצאתי ממש ביתר טענות הצדדים והן נדחות.
סוף דבר - מהטעמים אותם פירטתי לעיל אני מורה על דחיית הערעורים.
בנסיבות העניין ואף על מנת לאזן את אי-פסיקת ההוצאות לזכות המערערים בהליך שהתנהל לפני ועדת הערר, אני קובע כי גם בהליך שלפניי יישא כל צד בהוצאותיו.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

המבקשת הגישה ערר לוועדת הערר המחוזית וזו החליטה ביום 7.11.00 בהסכמת הצדדים למנות שמאי מכריע, בהתאם להוראות סעיף 198 לחוק התיכנון והבניה, על מנת לבדוק את מידת הפגיעה של התכנית הפוגעת במקרקעי העוררת.
...
דין הבקשה להידחות.
אף הטענה כי ועדת הערר לא הייתה מוסמכת לחייב את המבקשת בהוצאות ההליכים בפניה ובהוצאות השמאי המכריע אינה מקובלת עלי.
אשר על כן, הבקשה נדחית.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

את תביעתם תמכו המערערים בחוות דעת של השמאי וולקן מאיר, אשר העריך את שווי השוק של זכויות המערערים במקרקעין הנ"ל ע"פ המצב הקודם, בטרם אישור התוכנית הפוגעת, ועת חלה על המקרקעין התוכנית הקודמת, בסכום של 1,940,000 $, ואת שווי המקרקעין במצב החדש ולאחר פרסום התוכנית הפוגעת לאישור, בסכום של 1,500,000 $, משמע כי שווי הפגיעה במקרקעין של המערערים, עמד, לטענת המערערים, ובהתאם לחוות דעתו של השמאי וולקן, על סכום של 440,000 $, אותו תבעו המערערים מהמשיבה, בהתאם לסעיף 197 לחוק התיכנון והבניה.
דיון בפתח הדיון בשאלות שערעור זה מציב בפנינו, ראוי לציין כי תיקון של סעיף 198 לחוק התיכנון והבניה, שנתקבל בחוק בתי משפט לעניינים מינהליים (תיקון מס' 15) התשס"ה-2005, טרם נכנס לתוקף, מאחר ושר המשפטים טרם התקין את התקנות, כאמור בסעיף 198 (ט) לחוק התיכנון והבניה שעם התקנתם יכנס הסעיף המתוקן לתוקף.
...
באשר למע"מ, עמדתי בעניין זה כעמדת ב"כ המשיבה; לדעתי אין מקום לחייב את המשיבה בתשלום מע"מ על סכום הפיצוי שנקבע על פי החלטת השמאי המכריע, זאת משום שתשלום פיצויים בגין פגיעה בשווי קרקע, להבדיל מהפקעת קרקע, אינו מהווה עסקה במקרקעין, ואינו חייב בתשלום מע"מ. ב"כ המערערים, בטעיוניו הפנה לפסה"ד בעניין תנובה (עש (חי') 870/02 תנובה מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית בישראל בע"מ נ' מנהל מס ערך מוסף), ע"מ לשכנע כי יש להוסיף לסכום הפיצויים מע"מ. אולם, העובדות שם שונות לחלוטין מאלו שבמקרה שבפנינו, לא רק זו אף זו, אמרת ביהמ"ש לעניין חיוב במע"מ, גם במקרים בהם מדובר בפצוי עקב פגיעה בערך הקרקע, מכוח ס' 197 לחוק התכנון והבניה, הינה אמרת אגב, שכן ביהמ"ש שם הגיע למסקנה כי הפיצויים ששולמו למערערת היו פיצויים בגין מכר כולל.
בעניין תנובה, טענה המערערת כי הפיצויים שהיא קיבלה בגין שינוי ייעוד מקרקעין אינם חייבים במע"מ, לאור כך שאין המדובר במכר, וכן טענה כי פעולה זו היתה פעולה נפרדת מפעולת המכר הכפוי שהתבצעה בשלב מאוחר יותר, ואשר בעטיה שולמו לה פצויי הפקעה שבגינם היא שילמה מע"מ. ביהמ"ש שם, בחן את העיסקה הספציפית שהיתה בפניו והגיע למסקנה כי מדובר בעיסקת מכר שחלה עליה חובת תשלום מע"מ. ביהמ"ש ציין כי השאלה אם הפיצוי ניתן במסגרת עסקת "מכר", או אם הפיצוי שניתן הוא בגין פעולה משפטית אחת או יותר, מצויה במישור העובדתי, כאשר זה צריך להבחן במישור של הדין הכללי המאפיין את אותה פעולה משפטית, ולאחר שביהמ"ש בחן את העובדות שהיו בפניו, הגיע למסקנה כי העובדות מצביעות על פיצוי כולל בגין מכר כולל, על-פי דיני החוזים ו/או פיצויי הפקעה בגין מכר שנכפה מכוח חוק התכנון והבניה ולכן מצא כי עסקה זו, חייבת על-פי החוק, במע"מ, וזאת לפי סעיפים 27 ו-28 לחוק מע"מ. ביהמ"ש הוסיף כי העובדה שהמועדים שבהם פורסמה התוכנית (הפוגעת) והמועדים בהם הוצאה ההודעה על הליך ההפקעה, הם מועדים קרובים, יש בה (ביחד עם הנסיבות האחרות) כדי להצביע על כך שמדובר בעסקת מכר אחת כוללת.
אשר על כן, ולאור כל האמור לעיל, אני מקבל את הערעור, מבטל את החלטת ועדת הערר המחוזית נשוא הערעור ומאמץ את החלטת השמאי המכרעת לפיה המקרקעין מושא תביעת המערערים נפגעו כתוצאה מהתוכנית הפוגעת ושוויים ירד בסכום שהשמאי המכריע קבע, שהוא סך של 60,000 $, ועל המשיבה לשלם למערערים סכום זה ע"פ שער יציג נכון ליום 15/6/99, בצרוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל ממועד זה (15/6/99) ועד התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו