ואולם, העובדה שהרשות שגתה בעבר ביחס למיעוט היבואנים (אותם ראתה כמקרה חריג), אין משמעה כי לא נהגה על פי כלל פרשני אחיד ביחס לכלל (והשוו לבחירה בין מתן "סעד חיובי" לבין מתן "סעד שלילי" בנסיבות בהן מתברר כי הרשות נהגה באופן מפלה.
בעשורים האחרונים ניכרת נטייה מוצדקת להרחיב את ההכרה בעילת תביעה זו, ואולם מגמת הרחבה זו מחייבת יצירת גבולות, אשר ימנעו ניצולה לרעה תוך פגיעה ביכולת התיפקוד התקציבי של הרשות (לדיון במגמת ההרחבה וגבולותיה, דיון שעודו בשלבי היתהוות במשפט הישראלי, ראו ע"א 1761/02 רשות העתיקות נ' מפעלי תחנות בע"מ (ניתן ב- 20.2.2006); ע"א 564/04 עריית ירושלים נ' שירותי בריאות כללית (ניתן ב- 20.8.2009); **** פרידמן, דיני עשיית עושר ולא במשפט (מהדורה שניה, תשנ"ח) 876 – 881; אסף חמדני ואלון קלמנט "הגנה ייצוגית וגביה לא חוקית" משפטים לח (תשס"ח – ט) 445, 454 – 458).
גישה דומה ברוחה ניתן למצוא בפסיקה שעסקה באפשרות להגיש תביעת השבה בגין תשלומי חובה ששולמו ביתר מנישום שיכל לנקוט בהלכי ערר סטאטוטוריים, ולא עשה כן (כגון נישום התובע השבה בהליך אזרחי, למרות שלא מיצה את הליכי הערר לפי חוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), תשל"ו – 1976).
בית המשפט העליון הכיר עקרונית באפשרות להגיש תביעות שכאלה, וזאת באותן נסיבות בהן הוכח כי הרשות נהגה ברשלנות בעת הגשת דרישת התשלום (ראו בר"ע 2824/91 עירית חיפה נ' לה נסיונל חברת ישראלית לביטוח בע"מ (ניתן ב- 16.10.1991); רע"א 7669/96 עירית נהריה נ' קזס, פ"ד נב(2) 214 (1998)).
לאור זאת, ובשים לב לתוצאת פסק הדין, לא ראיתי טעם לנסות ולקבוע מסמרות ביחס למשמעות מונח סתום זה.
לא למותר להעיר כי תקנות הקובעות גובה אגרות צריכות להיות מנוסחות בצורה פשוטה וברורה, תוך שימוש במונחים שיש להם משמעות ידועה ומוסכמת לפחות בקרב ציבור העוסקים בתחום, ובאופן שאינו צפוי לעורר מחלוקות פרשניות מיותרות.
...
ואולם, בין כך ובין כך, בנסיבות בהן הרשות לא התרשלה, ועומדת בתום לב על טענתה כי היא זכאית לסכומים שגבתה, אין לאפשר לפרט לעקוף את הליכי ערר סטטוטוריים באמצעות הגשת תביעת השבה (לדיון בדין החל ביחס להליכי ערר שאינם סטטוטוריים ראו ע"א (מרכז) 8584-09-09 טל-שיר אין בר בניה וניהול פרויקטים נ' קרן קיימת לישראל (ניתן ב- 11.4.2010)).
המסקנה המתבקשת משני קווי ההנמקה שהוצגו לעיל היא שאין לקבל את טענת התובעים כי הם זכאים להשבה של ההפרשים בין האגרות ששילמו (בגין "בקר לגידול, לפיטום") לבין האגרות שהיו משלמים לו סווגו העגלים שייבאו כ- "עגלים ועגלות יונקים", וזאת הן מאחר שלא הצליחו לסתור את החזקה לפיה פרשנות שנתנה הרשות לתקנות לאורך שנים היא הפרשנות הנכונה; הן מאחר שאין לאפשר הגשת תביעה השבה ביחס לגביה שבוצעה על פי פרשנות מקובלת וסבירה של התקנות, אשר הנתבעים לא מחו נגדה במשך שנים רבות.
סוף דבר
מהטעמים שפורטו לעיל דינן של שלוש התביעות להידחות.