מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכותו של בית משפט השלום להורות על צו הריסה

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בבאר שבע תו"ב 14981-07-19 ועדה מקומית לתיכנון אופקים נ' דיויס ואח' לפני כבוד השופטת זהר דולב להמן המאשימה ועדה מקומית לתיכנון אופקים ע"י ב"כ עו"ד עידית כהן הנאשמים .1 יהודה דיויס .2 רות דיויס גזר דין
לנאשמים לא עומדת הגנה מן הצדק בטיעוניהם לעונש, בעל פה ובכתב, טענו הנאשמים כי אין מקום להורות על צו הריסה של תוספת הבניה מטעמי הגנה מן הצדק, שכללו טענות לאכיפה בררנית ולהתנהגות שערורייתית של הרשות.
בטרם אפנה להתייחסות לטענות אלא, אציין כי הגנה מן הצדק עוגנה בסעיף 149(10) ל-חסד"פ, המעניק לבית המשפט סמכות להורות על ביטול כתב אישום אם "הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית". תחילה אימץ בית המשפט העליון מבחן מחמיר, לפיו יש להראות כי הרשות פעלה באופן שערורייתי ובכך נפגעה תחושת ההגינות והצדק שבניהול ההליך [ראו ע"פ 2910/94 יפת נ' מדינת ישראל (28.2.96)(להלן: הילכת יפת)].
כך נקבע עוד ב-רע"פ 4357/01 סבן נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה "אונו", פ"ד נו(3) 49, 58-59 - "אכן כן: תופעת הבנייה הבלתי חוקית הפכה מכת-מדינה - ברבות הימים והשנים צרפה עצמה מכה זו - בצד מכת גניבות רכב - לעשר המכות." באשר למידת הפגיעה בערכים החברתיים, אין לי אלא להפנות למשל ה-"צופן הגנטי" ו-"עמוד האש המתמיד", שצריך להיות לנגד עיני בתי המשפט כלפי עבירות הבניה, כפי שקבע כב' הש' רובינשטיין ב-רע"א 9374/09 רמת רזיאל כפר שיתופי של תנועת חירות בית"ר בע"מ נ' בן זקן (28.7.10) - "לדעתי צריך להיות מוטבע ב'צופן הגנטי' של בתי משפט, כל בתי המשפט, יחס מסתייג ברור מבניה בלתי חוקית או חריגה. דבר זה צריך להיות לבתי המשפט עמוד אש מתמיד, שאם לא כן תימשך ההפקרות בתחום המקרקעין,...". בחינת מדיניות הענישה הנהוגה מלמדת על קשת רחבה של ענישה, הנעה מענישה שלא כוללת מאסרים עד מאסרים מותנים ובפועל, קנסות בסכומים שונים, התחייבות ולעיתים תשלום כפל אגרה וצוים מתאימים.
...
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, משלא מצאתי מקום לחרוג ממתחם העונש ההולם בשל שיקולי שיקום או הגנה על שלום הציבור לפי הוראות סעיפים 40ד ו-40ה ל-חוק העונשין, תוך מתן מלוא המשקל לקולא להודאת הנאשמים ולנסיבותיהם האישיות והמשפחתיות המורכבות כמפורט לעיל, מצאתי כי חרף הצורך בהרתעה אישית ובהרתעת הרבים, בהתאם לסעיפים 40ו ו-40ז ל-חוק העונשין - יש למקם את הנאשמים בחלקו התחתון של המתחם, ואני גוזרת - על כל אחד מהנאשמים - את העונשים הבאים: קנס בסך 10,000 ₪, או 25 ימי מאסר תמורתו, לכל אחד מהנאשמים.
מי שלא יצהיר על ההתחייבות היום - ירצה 25 ימי מאסר בפועל לשם כפיה; אני מורה לנאשמים להרוס תוספת הבניה המפורטת בסעיף 1 לגזר הדין (להלן: צו הריסה).
בהינתן נסיבותיהם האישיות המורכבות של הנאשמים, כמפורט לעיל, כדי לאפשר לנאשמים לפעול לקבלת היתר או להתארגן לביצוע ההריסה - מצאתי כי יש מקום להיעתר לבקשת הנאשמים באופן חלקי, ואני משהה כניסתו לתוקף של צו ההריסה עד ליום 1.5.23, בכפוף להצגת אישור מהנדס בדבר בטיחות תוספת הבניה, וכי תוספת הבניה לא מסכנת את שלום הציבור ובטחונו, וזאת עד ליום 16.6.22 לידי ב"כ המאשימה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

ביום 20/7/17, הגישו התובעים תביעה לבית משפט השלום בנצרת, הדיון בו הועבר לבית משפט השלום בטבריה, שם עתרו התובעים לפירוק שתוף, אכיפת חוזה, צו הריסה וצו עשה.
טענות התובעים בתחילה, היתקיים הליך פירוק שתוף בבית משפט השלום, שהסתיים בפסק דין, שאין מחלוקת שהוא לא קוים בהתאם להוראותיו, ועל כן, תביעה לאכיפתו (בקירוב) נתונה לסמכותו של אותו טרבונל שפוטי.
סמכות להורות על שינויים בפנקסי המקרקעין היא סמכות שיורית של בית המשפט המחוזי.
...
מכאן, מאחר והסעד המבוקש יש בו כדי לשנות זכויות קנייניות רשומות בפנקסי המקרקעין, אני קובעת כי אין לבית משפט השלום סמכות עניינית לדון בתביעה.
אני סבורה שיש למחוק את התביעה חלף העברתה, בהתחשב בפסק הדין שניתן בבית המשפט המחוזי ת.א. 56233-03-17 המצוין לעיל, בדבר הסמכות העניינית של בית המשפט לעניינים מינהליים בנוגע לסעדים שנדרשו שם. לסיום, אני מורה על מחיקת התביעה.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

באימרת אגב, שנאמרה בפסק-הדין במסגרת העירעור, צוין כי איש מהצדדים לא טען שהריסת אותו שטח המוזכר בכתב האישום, ושבהתייחס אליו הורשע יוסף סמרי, מתוך "מבנה הדיר", יהא כדי לסכן את שלום הציבור ובטיחותו, ועל-כן אין מקום שבית-המשפט יתייחס לטענה שלא נטענה.
עוד ובנוסף ציין בית-משפט קמא כי לא ברור כלל מהבקשה שהוגשה לו האם המדינה ביקשה להפעיל סמכותה ולבצע ההריסה, האם הנאשם/המבקש פנה למדינה ובחן את תכנית ההריסה המוצעת על-ידי המדינה, והאם ניתן להרוס את המבנה כולו, ולהקימו מחדש, על שטח שהנו היתרה מעבר ל-105 מ"ר שנקבעה הריסתם בגזר-הדין, כך שגזר-הדין יבוצע.
ההתנהלות בעיניין הגשת הבקשה אינה מצביעה על תום לב. הבקשה הוגשה בשיהוי ניכר לאחר למעלה משנה ו-4 חודשים ממועד מתן פסק-הדין בעירעור על גזר דינו של בית-משפט קמא שהורה על צו הריסה וצו איסור שימוש.
...
בכתב האישום היתה התייחסות למבנה, לחומה, למרפסת הכוללת רצפת בטון הצמודה למבנה, ולסככה מעל חלק מרצפת הבטון, וכן למבנה נוסף בשטח של כ-105 מ"ר. בגזר-הדין נקבע: "ניתן בזאת צו הריסה וצו איסור שימוש לבניה נשוא האישום, לביצוע ע"י הנאשם. למען הסר ספק עסקינן במבנה כולו ולא בתוספת הבניה שנעשתה על ידי הנאשם. לעניין זה מקבל אני את טענת המאשימה כי גם כאשר ניתן צו איסור שימוש והורשע הנאשם באיסור שימוש ניתן ליתן צו הריסה." על הכרעת-הדין וגזר-הדין של בית-משפט קמא מ-4/6/20 הוגש ערעור ב-עפ"א 39579-07-20, ובמסגרת הערעור ניתן פסק-דין אשר דחה את טענות המנוח יוסף סמרי, תוך שנקבע כי המשיבה הוכיחה את זיקתו של יוסף סמרי למקרקעין הרלוונטיים, והוכיחה אף את השימוש שהוא עושה בהן, וניתן להורות על צו הריסה למבנה כלפי המשתמש במקרקעין בלא היתר, גם אם המדובר במשתמש שלא הוא אשר בנה את המבנה.
מעבר לכל האמור לעיל, שיש בו כדי להביא לדחיית הערעור, הרי גם לגופו של עניין אותה חוות-דעת הנדסית שצורפה לבית-משפט קמא, אינה מבססת, על פניה, טענה לסיכון הציבור בקיום צו ההריסה.
הערעור נדחה (וכפי שצוין לעיל, על החלטה שלא לעכב ביצוע יש להגיש בר"ע).
המערער ישלם למשיבה הוצאות משפט ושכר-טרחת עו"ד בסך 3,000 ₪ לתשלום בתוך 30 יום מהיום שאם לא כן ישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

עוד טוען הנתבע כי יש להורות על סילוקה של התביעה בשל העובדה כי הקרקע רבת בעלים ועל התובע היה לצרף את כל הבעלים החוקיים לכתב התביעה.
התובע הוסיף כי כנגד הנתבע מיתנהל הליך פלילי (תיק תו"ב 3597-12-21) המייחס לו שימוש אסור במקרקעין ואי קיום צוי הריסה וצוי איסור שימוש במקרקעין שהוצאו נגדו בהליכים קודמים, בקשר למקרקעין מושא התביעה הנוכחית.
באשר לסמכותו של בית משפט זה, זו מעוגנת בסעיף 51(א)(3)לחוק בתי המשפט [נוסח משולב] תשמ"ד- 1984 הקובע כי בסמכות בית משפט שלום לידון ב"תביעות בדבר חזקה או שימוש במקרקעין או בדבר חלוקתם או חלוקת השמוש בהם.
באשר לטענת השהוי, הלכה היא כי בית המשפט ינקוט זהירות בטרם יסלק על הסף תביעה מחמת שהוי (ע"א 6805/99 תלמוד תורה הכללי עץ חיים נ' הועדה המקומית ירושלים , קל וחומר כאשר הטוען לשהוי, שהוא סעד מן היושר, הוא לא אחר מאשר נאשם בעבירות הפרת צו בית המשפט בקשר לאותם מקרקעין.
...
מטעמים אלה גם דין טענת השיהוי להידחות.
סיכומו של דבר, יש לדחות גם את הטענה לסילוק התביעה על הסף מחמת השתק עילה ומעשה בי דין.
הבקשה לסילוק התביעה על הסף נדחית.

בהליך ביטול/עיכוב/הארכת צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

המשיב הפנה לסמכותה של המבקשת לפי סעיף 221(א) לחוק התיכנון והבניה המסמיך את מנהל יחידה הארצית לחתום על צו הריסה לגבי עבודה אסורה שלא הסתיימה או שלא חלפו יותר משישה חודשים מיום שהסתיימה, ולעניין עבודה אסורה לגבי בית מגורים – בית המגורים לא אוכלס או שלא חלפו יותר מ-30 ימים מהיום שאוכלס.
משכך, סבור המשיב כי מאחר והעבודה האסורה הסתיימה בשנת 2016 ומאז לא נעשתה כל פעולת בנייה נוספת, הרי אין המבקשת מוסמכת להורות על צו ההריסה בהתאם לסעיף 221(א) לחוק ועליה לפנות להליכים אחרים.
המבקשת הפניתה לפסיקה עדכנית בעיניין עתפ"ב 8314-02-20 איימן נ' היחידה הארצית (לא פורסם) ולרע"פ 6389/20 (כב' השופט י' אלרון), שם ציין כב' השופט אלרון, בין היתר, כך: "לא זו בלבד, אלא אף המבקש עצמו ציין בסיכומיו בבית משפט השלום כי "במקרה דנן, אין למעשה חולק כי המבנה הנו במצב שלד במשך שנים רבות" (פסקה 23.
ניתן להפנות לפסיקה רבה נוספת ואף עדכנית השבה ומדגישה כי: "מהאמור לעיל יש לסכם ולומר כי ניתן להוציא צו הריסה מינהלי לשלד של מבנה שבנייתו לא הושלמה, גם אם השלד קיים למעלה מ-6 חודשים, ולא המשיכו בבנייתו, ובחינת סבירות החלטת גורם האכיפה, המוציא את צו ההריסה, תהיה בהתייחס לאמור בסיפא של סעיף 229, דהיינו-האם בית-משפט לא שוכנע שנפל בצו פגם חמור, שבשלו יש לבטל את הצוו, כגון אי-סבירות". [ראה דברי כב' השופטת ורבנר בעפ"א (חי') 17557-10-21 פאדי עיאדה נ' רשות האכיפה והאסמכתאות שם].
...
הסכמת הצדדים נוסחה כך: "לאחר ששמענו את הערות ביהמ"ש, אנו מסכימים כי בקשת המשיב בהליך הנוכחי, כפי שהוגשה בפני כב' השופטת פיינסוד בהליך קודם, דהיינו בקשה לביטול צו הריסה מינהלי, בקשה למתן צו זמני ובקשה להארכת מועד להגשתם, יידונו בהליך זה בד בבד עם בקשת המבקשת להארכת תוקף הצו." בהתאם הונחה לפניי בקשת המשיב לביטול צו ההריסה מחד ובקשת המבקשת להארכת המועד לביצוע הצו מאידך.
מפאת חשיבות הסעיף, להלן נוסחו: "ראה מנהל היחידה הארצית לאכיפה, יושב ראש ועדה מקומית או מהנדס הוועדה, על יסוד תצהיר שהגיש לו מפקח כאמור בסעיף קטן (ב), כי בוצעה עבודה אסורה, רשאי הוא לצוות בכתב על הריסת העבודה האסורה (בפרק זה – צו הריסה מינהלי), ובלבד שבמועד הגשת התצהיר לא הסתיימה העבודה האסורה או שלא חלפו יותר משישה חודשים מיום שהסתיימה, ולעניין עבודה אסורה לגבי בית מגורים – בית המגורים לא אוכלס או שלא חלפו יותר מ-30 ימים מהיום שאוכלס; צו הריסה מינהלי יכול שיכלול גם הוראות בדבר הפסקת שימוש אסורה" לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בעניין הזה וסקרתי את הפסיקה הנוהגת בנסיבות דומות, מצאתי כי הדין בעניין הזה עם המבקשת וכי הבניין במצבו, כשלד וללא איכלוס, אף אם בנייתו החלה בשנים 2016 – 2017, נמנה על המקרים בהם "לא הסתיימה העבודה האסורה או שלא חלפו יותר משישה חודשים מיום שהסתיימה". מוסכם על הצדדים כי מדובר במבנה במצב שלד דהיינו בטון ערום ללא טיח פנים או חוץ, ללא דלתות או חלונות, ללא ריצוף, ללא חיבורי חשמל, מזגנים, חלוקה פנימית, מטבח, כלים סניטרים ומלבד המעטפת החיצונית, לא בוצע דבר במבנה ועל כן ממילא הוא איננו מתאים לאכלוס ואיננו מאוכלס בפועל.
בנסיבות העניין, ולאחר בחינת כל הנסיבות העובדתית והטענות המשפטיות, לא שוכנעתי כי התקיימו העילות לביטול הצו ועל כן לא מצאתי עילה המצדיקה התערבות ואני דוחה את בקשת המשיב לביטולו.
על כן אני נעתרת לבקשת המבקשת ומורה על הארכת המועד לביצוע הצו עד ליום 10.6.2023 וזאת בהתחשב בחלוף הזמן שנדרש לצורך בירור בקשת המשיב ומתן אפשרות סבירה למבקשת להיערך לביצוע הצו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו