מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות שיפוט ישראלית בתביעות נגד חברה זרה בבעלות חייבת בפשיטת רגל

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ברקע תביעה שהגיש המשיב נגד המבקשת למתן סעד הצהרתי המורה על בטלות כתב ערבות מיום 13.5.2020 והסדר לסילוק חוב מיום 20.5.2020 לטובת המבקשת בחתימת המשיב אשר ניתנו בגין חובות חברת שכנר חברה קבלנית לבניין (1979) בע"מ (להלן: "החברה") בה היה המשיב במועדים הרלוואנטיים בעל מניות.
תקנה זו נועדה לאזן בין זכות הגישה לערכאות של התובע לבין זכותו של הנתבע במניעת הגשתן של תביעות סרק, תוך הבטחה כי לנתבע יהא ממי להפרע בנוגע להוצאותיו אם תדחה התביעה נגדו (ראו; רע"א 4128/17 LAUDERBAIE YACHTS LTD (חברה זרה) נ' טאוב (29.6.2017); רע"א 64290-02-19 קינן נ' ברק (27.2.2019)).
בכל הנוגע לחיוב תובע יחיד "בשר ודם" בהפקדת ערובה להבטחת תשלום הוצאות משפט, הכף נוטה לפתיחת שערי משפט לרווחה ולהפעלת הסמכות לחיוב בערובה כספית להבטחת הוצאות בנסיבות חריגות.
גם אם מצבו הכלכלי של תובע, כשלעצמו, אינו עילה לחיוב בהעמדת ערובה (ראו; רע"א 544/89 אויקל תעשיות (1985) בע"מ נ' נילי מפעלי מתכת בע"מ, פ"ד מד(1) 647, 650 (1990); רע"א 2146/04 מדינת ישראל נ' עיזבון המנוח באסל נעים אבראהים, פ"ד נח(5) 856 (2004)), גם כאשר מדובר בתובע חסר יכולת כלכלית רשאי בית המשפט להטיל חיוב במתן ערובה כאשר סכויי התביעה שהגיש אינם גבוהים.
כבר נפסק שהיעדר יכולת כלכלית אינו יכול להצדיק היתעלמות מאנטרס הנתבע העלול להיות מושפע מהליכי סרק וכן את האנטרס הצבורי של הזמן השפוטי והמתדיינים האחרים הממתינים לבירור תביעותיהם (ראו; רע"א 5104/10 בן דוד נ' מדינת ישראל (17.11.2010) (פסקה 8)).
(כן ראו גם רע"א 9359/09 נמני נ' בנק הפועלים בע"מ (13.7.2010) והחלטת בית המשפט המחוזי בעיניין 27281-02-14 כורש נ' פרום (6.4.2016) אליו מפנה המבקשת אשר חייב תובע פושט רגל בהפקדת ערובה ודחיית בית המשפט העליון את עירעורו, לאחר שלא הפקיד ערובה ותביעתו נדחתה בבית המשפט העליון - ע"א 5897/16 כורש נ' פורום כונס הנכסים (25.2.2018)).
...
על רקע כללים אלה ובזהירות המתחייבת שעה שמדובר בתביעה המוגשת על ידי תובע "בשר ודם", סבורני כי במקרה זה יש לחייב את המשיב בהפקדת ערובה להבטחת הוצאות המבקשת.
מבלי לקבוע מסמרות ובזהירות הנדרשת בשלב זה טרם שמיעת הראיות, אני סבורה, כי סיכויי התביעה אינם ברף הגבוה.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

על פי ההלכה הפסוקה, תפקידו של בית המשפט מצטמצם לפיקוח ובקרה על אופן ביצוע תפקידו של בעל התפקיד ולבחינת תקינות הפעולות המתבצעות על ידו, ובהקשר זה כבר נקבע כי "סמכות הפיקוח השפוטי על פעולות הנאמן מתאפיינת בריסון ובהתערבות מצומצמת, המוגבלת למצבים של סטייה קיצונית ומהותית מסבירות ותקינות ההחלטה או הפעולה מושא הבקורת" (ע"א 8765/07 פז חברת נפט בע"מ נ' עו"ד אמיר שושני (פורסם בנבו, 27.12.2010) (להלן: "עניין אמיר שושני"); ע"א 7575/12 יחזקאל עודי יפת נ' חנן זלצמן (פורסם בנבו, 04.08.2014); ע"א 10208/16 קרסו מוטורס בע"מ נ' Better Place Inc (פורסם בנבו, 13.12.2017)).
יתירה מכך, כלל ידוע הוא כי נטל ההוכחה בתביעות חוב המוגשות לבעל תפקיד מוטל לפתחו של הנושה – מגיש תביעת החוב – ובמסגרת זו עליו להמציא לבעל התפקיד מסמכים בתמיכה לחוב הנטען על ידו (פש"ר (ת"א) 552/93 נעמה נוטמן נ' אבירם בורוכוב בתפקידו כמפרק חברת כמון חבב' למסחר בע"מ (החלטה מיום 25.10.07, אתר נבו); פש"ר (תל-אביב) 1199/01 דנבר צבעי ישראל בע"מ נ' עו"ד דוד גולדבלט-לוי בתפקידו כמנהל מיוחד של נכסי החייב יוסף אדלשטיין ואח', תק-מח 2004(1) 8100).
עליו לבחון את כל המסמכים שהובאו לפניו, לשמוע עדויות או להסתפק בעדויות שניתנו בתצהירים, ולבקש מסמכים נוספים, לפי הסמכות המוקנית לו (בש"א (מחוזי ירושלים) 7013/09 אברהים אבו ג'האלין נ' עו"ד ד"ר משה כהן, המנהל המיוחד לבדיקת תביעות החוב כנגד חברת ש. בראשי בע"מ (פורסם בנבו, 26.05.2011)).
בנסיבות אלה, מבחינת פקפלסט עמדתו של הנאמן בנידון לא הייתה זרה, והיה עליה לצפות כי משלא תוגש תביעת חוב נפרדת, מלווה בבקשה להארכת מועד להגשת תביעת החוב, ערוכה על פי הוראות הדין, יינתן לכך המשקל המתחייב וכי היא תעמוד בפני סיכון שדרישתה תדחה על הסף.
נימוק נוסף שעליו הצביע הנאמן בדחותו את רכיבי החוב ביחס לתקופה השנייה, הוא הנימוק המבוסס על סעיף 72(2) לפקודת פשיטת הרגל, אשר קובע בזו הלשון: "אדם שידע על מעשה שאפשר היה להשתמש בו להגשת בקשת פשיטת רגל נגד החייב ביום שהוגשה הבקשה שעל פיה הוכרז פושט רגל, לא יוכל לתבוע מכוח צו הכנוס כל חוב או חבות שחלו על החייב לאחר היום שבו נודע לו המעשה". בהקשר זה מקובלת עלי עמדת הנאמן שלפיה במועד שבו שילמה פקפלסט את הכספים לצדדי ג', על פי המחאות הזכות, כבר ידעה כי נעשה על ידי החייב מעשה פשיטת רגל, אשר בגינו ניתן היה לפתוח נגדו בהליך של פשיטת רגל, והראיה לכך היא שכבר במסגרת הבקשה למתן צו הקפאת הליכים בעיניינה של החברה, אשר נתבקש במקור להחילו גם על החייב, צוין כי החייב ערב לחובות של החברה וכי הקף חובות החברה נאמד בעשרות מיליוני ₪ (בקשה זו הוגשה ביום 2.3.10, עובר לבצוע התשלומים הנטענים מכוח המחאות הזכות).
...
הקדמה: לפני ערר על הכרעה ראשונה מיום 24.10.18 בתביעת חוב של המערערת ועל הכרעה משלימה מיום 26.3.19 של עו"ד נפתלי נשר, בתפקידו כנאמן לנכסי החייב, אבו סאלח טאהר (להלן: "הנאמן" ו"החייב" בהתאמה), במסגרתן נקבע, על צד העיקר, כי יש לחלק את ההכרעה בתביעת החוב של המערערת לשתי תקופות, כשביחס לתקופה הראשונה (חובות שנוצרו עובר לתקופת ההקפאה) יש להכיר בחוב של החייב כלפי המערערת על סך של 1,221,423 ₪ בדין רגיל; ואילו ביחס לתקופה השנייה (חובות שנוצרו ממועד ההקפאה ואילך), הרי שדין הדרישה להידחות, בין על הסף ובין לגופה.
נימוק נוסף שעליו הצביע הנאמן בדחותו את רכיבי החוב ביחס לתקופה השנייה, הוא הנימוק המבוסס על סעיף 72(2) לפקודת פשיטת הרגל, אשר קובע בזו הלשון: "אדם שידע על מעשה שאפשר היה להשתמש בו להגשת בקשת פשיטת רגל נגד החייב ביום שהוגשה הבקשה שעל פיה הוכרז פושט רגל, לא יוכל לתבוע מכוח צו הכינוס כל חוב או חבות שחלו על החייב לאחר היום שבו נודע לו המעשה". בהקשר זה מקובלת עלי עמדת הנאמן שלפיה במועד שבו שילמה פקפלסט את הכספים לצדדי ג', על פי המחאות הזכות, כבר ידעה כי נעשה על ידי החייב מעשה פשיטת רגל, אשר בגינו ניתן היה לפתוח נגדו בהליך של פשיטת רגל, והראיה לכך היא שכבר במסגרת הבקשה למתן צו הקפאת הליכים בעניינה של החברה, אשר נתבקש במקור להחילו גם על החייב, צוין כי החייב ערב לחובות של החברה וכי היקף חובות החברה נאמד בעשרות מיליוני ₪ (בקשה זו הוגשה ביום 2.3.10, עובר לביצוע התשלומים הנטענים מכוח המחאות הזכות).
בנסיבות אלה, סבורני כי מוצדק היה לראות בהסכם סמוי זה כהסכם פסול ובלתי חוקי, שהנו בטל לפי הוראות סעיף 30 לחוק החוזים, וכן נכון וצודק היה לחרוג מכלל ההשבה לפי סעיף 21 לחוק החוזים ולהורות על שלילת סעד ההשבה במלואו.
סוף דבר: על יסוד כל המוסבר לעיל, הערעור על הכרעתו הראשונה של הנאמן מיום 24.10.18 ועל הכרעתו המשלימה מיום 26.3.19 נדחה, בין על הסף ובין לגופו, על כל טעמיו ונימוקיו .

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הזיקות אשר קושרות את שארע לישראל קלושות, ואין די בכך שהליכי חידלות הפרעון נגד החייב ותאגידי EGFE מנוהלים בישראל בכדי ליצור פורום טבעי בנוגע למשיבים, במיוחד כאשר הפסיקה נקטה זהירות רבה בהכרה בין-לאומית בצו פשיטת רגל מקומי.
בפיסקה 23 להחלטה נאמרו הדברים הבאים: "במקרה שלפני, לאור העובדה כי מהותה של הבקשה למתן הוראות היא לקבוע שנכסי החברה שייכים לחייבת ומוקנים לקופת פשיטת הרגל, כי הנאמן יבוא בנעלי החברה בהליך משפטי בענין זכויות במקרקעין וכדומה, אין קושי לקבוע כי החברה היא בעל דין נכון, נחוץ ודרוש וכי מתקיימים רכיביה של תקנה 500(10) (בכפוף להערה להלן). מעורבותה של החברה היא בלִבּו של ההליך נשוא בקשת ההמצאה. הבקשה למתן הוראות הנה בגדריו של הליך פשיטת רגל של החייבת וממילא ברי כי ההליך למול החייבת אינו שולי או מלאכותי ולא נועד רק לצירופה של החברה. התאמת ההליך למטרה כבר הובררה, וזאת במסגרת פסק דינו (מיום 5.2.12) של בית המשפט העליון בע"א 9032/10 וע"א 7183/11 בו נקבע כי טענות הנאמן כי נכסי החברה הם נכסיה של החייבת (וסוגיות נלוות) יתבררו בגדרה של בקשה במסגרת תיק פשיטת הרגל של החייבת." בעוד הנאמן סומך ידיו על ההחלטה לצורך תחולתה של תקנה 166(9) לתקנות החדשות בהליך חידלות הפרעון דנן, המשיבים טוענים כי ההחלטה ניתנה בכפוף לפסק הדין של בית המשפט העליון באותו העניין, לפיו על טענות הנאמן שם להתברר במסגרת בקשה למתן הוראות.
בנוסף, לגבי העברות שביצע החייב בהיותו מחוץ לישראל, חלה תקנה 166(10) לתקנות החדשות הקובעת כי "האדם שמחוץ לתחום המדינה הוא בעל דין בתובענה שלגבי אחת מעילותיה באותה תובענה נגדו יש זיקה מהזיקות המפורטות בתקנה זו". דהיינו, די בכך שחלקן של העברות הכספים הנטענות בוצעו מישראל, על מנת שבית משפט זה יקנה סמכות שיפוט גם ביחס להעברות שבוצעו בעת שהחייב שהה מחוץ לישראל.
בבסיסה של תקנה זו עומד הטעם לפיו משעה שיש עילת המצאה מסויימת נגד בעל דין זר, הרי שיש לברר את כל שאר העילות נגדו במסגרת אותו הליך בישראל, ולא לפצל את הדיון נגד הנתבע הזר כך שחלקו יתברר בישראל וחלקו בחו"ל. המשוכה השנייה שעל הנאמן ליצלוח היא הוכחתה של עילת תביעה.
...
אף בישראל חלק ט' לחוק מבוסס במידה רבה על חוק המודל של האו"ם (להרחבה ראו את החלטתי בעניין בינטר, פסקה 19-18.
סיכומו של דבר, מן המקובץ לעיל עולה כי הפורום הנאות לדון בבקשה העיקרית הוא בית המשפט בישראל.
סיכומו של דבר, מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, בקשתם של המשיבים נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

כתב התביעה וההליכים בתיק התובעת בתיק זה, חברה זרה בבעלות ובניהול של תושב ישראל, הגישה לבית משפט זה תביעה כספית לתשלום 1,050,506 ₪ נגד תושב ישראל (הנתבע 1), חברה ישראלית שבבעלותו ובניהולו (הנתבעת 2), שתי חברות זרות שנטענות להיות בבעלותו ובניהולו (הנתבעות 4-3), ועו"ד שהוא בן מישפחה של הנתבע 1 (הנתבע 5).
עוד נטען בתביעה, שהנתבעים 4-1 התחייבו בהסכם הפשרה, בין כחייבים ראשוניים (החברות) ובין כערב (הנתבע 1), לשלם לתובעת סך של 950,000 ₪ (אשר ערכו המשוערך הוא סכום התביעה), וזאת למקרה של אי-השלמת רישום הבעלות בנכסים על שם התובעת.
בקדם המשפט הראשון הסתבר כי הנתבע 1 בפשיטת רגל; כי התובעת לא הצליחה לבצע מסירות לנתבעות 4-3 (החברות הזרות); וכי הנתבעות 3-2 (החברה הישראלית ואחת החברות הזרות) כלל אינן צד להסכם הפשרה.
הוא מתיישב גם עם כלל רחב יותר, של איסור על העלאת טענות סותרות בהליכים שונים, איסור הידוע כ"השתק שפוטי".
לעניין זה אין גם חשיבות אם מדובר בשני בתי משפט שבמערכת הכללית, או בבית משפט "כללי" ובבית דין "חצוני". לסוגיות אלו ראו את שנפסק בהילכת פי.או.אס. אשר על כן, אילו הייתה התביעה שבפניי מבוססת על שתי עילות, אחת מהן עילת נאמנות והשנייה עילה אחרת שאין לה הסדר מיוחד לעניין הסמכות, והעילות לא היו סותרות זו את זו מבחינה עובדתית – או אז לא היה מנוס מהפרדת הדיון; ממחיקת העילה שאיננה בנאמנות, תוך מתן אפשרות לתובעת לתבוע בגינה בבית משפט השלום בשים לב לסכום התביעה; וההליכים היו מתנהלים במקביל, כאשר באחד מהם היה ראוי לעכב את ההליכים.
...
בענייננו נותרה למעשה רק עילה אחת, של מצג שווא; אין לגביה הוראה מיוחדת לעניין הסמכות העניינית; ולכן דין התביעה להתברר בבית משפט השלום לנוכח סכום התביעה.
סוף דבר על יסוד כל האמור לעיל, אני מורה כדלקמן: כל הטענות העובדתיות להיותו של הנתבע 5 נאמן המחזיק ב-950,000 ₪ וחבותו לשלם על יסוד זה – נמחקות מהתביעה.
כיוון שכל הסוגיות נושא החלטתי עלו מיוזמתי, ולא נטענו ע"י הנתבע 5, לא יהיה צו להוצאות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

משכך, ונוכח הוראת תקנה 166(10) ("האדם שמחוץ לתחום המדינה הוא בעל דין בתובענה שלגבי אחת מעילותיה באותה תובענה נגדו יש זיקה מהזיקות המפורטות בתקנה זו"), סמכות שיפוטו של בית המשפט נרכשת גם ביחס להעברות הכספים שבוצעו כאשר החייב לא היה בגבולות המדינה.
פסיקות עבר של בית משפט זה נדרשו לנטייה האוניברסלית של דיני חידלות הפרעון הישראליים בהקשרים של בררת דין (ראו רע"א 9071/20 OOO BE ASH BEHA נ' תדביק-פק בע"מ, פסקות 21-16 (12.4.2021)), ושל פתיחה בהליך חידלות פרעון בישראל ביחס לחייב שנימצא מחוץ לגבולות המדינה (ראו רע"א 2939/13 פלדמן נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ, פסקה י' (19.5.2013) (להלן: עניין פלדמן)), אך למיטב בדיקתי טרם נערך בערכאתנו דיון באשר לסמכות בית המשפט בישראל לידון בעיניינם של בעלי דין זרים שעל פי הנטען מחזיקים מחוץ לישראל בנכסים שהוברחו מקופת הנשייה (לפסיקה של ערכאה מחוזית בסוגיה זו, ראו למשל פש"ר (מחוזי ת"א) 1381-09 עו"ד איתן ארז, נאמן לנכסי החייבת רחל סייג סופר נ' כונס הנכסים הרישמי (17.3.2013)).
שני מבחני משנה נוסחו בפסיקה כדי ליתן מענה לשאלה זו, והם: בהנחה שמקום מושבו של הצד הזר היה בישראל, האם היה בית המשפט מוסמך לברר את עילת התביעה נגדו; והאם התביעה נגד הצד הזר ראויה היתה להתברר יחד עם הצד היושב בישראל (ראו למשל: רע"א 4038/09 ברונשטיין נ' ד"ר בלינדר ג'ורג' – מ.א.ר בע"מ, פסקה 31 (19.7.2009); רע"א 4199/20 הצלחה לקידום חברה הוגנת (ע"ר) נ' ‏Chi Mei Corporation, פסקה 14 (15.8.2021)).
אדרבה, לצורך יישום תפקידי הניהול והביצוע של הליכי חידלות הפרעון מקבל הנאמן לידיו את סמכויות החייב בנכסיו והלכה למעשה "ניכנס לנעליו" ובא במקומו (ראו: סעיף 131 ו-224 לחוק; וכן ראו לפי הדין שקדם לחוק חידלות פרעון: סעיף 42 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980 (להלן: פקודת פשיטת הרגל) על פיו נכסי החייב הוקנו לנאמן; וראו בקשר ליחס בין ההסדרים: ע"א 7274/21 בלולו נ' ברהולץ-סיטון-בלולו, פסקה 9 (15.11.2021); רע"א 4628/18 סגלשטיין נ' שמואל (19.7.2018)).
...
בשל חשיבותה של השאלה האמורה, ושל שאלות נוספות אשר עוסקות ביחסו של הדין הישראלי להליך חדלות פירעון בין-לאומי ועולות בגדרי הבקשה דנן, החלטנו להכריע בבקשת רשות הערעור במותב תלתא.
יישומם של מבחנים אלה בענייננו מביא לעניות דעתי למסקנה ברורה.
השופט נ' סולברג: אכן, דין הערעור להידחות.
כפי שפורט בחוות דעתו של חברי, השופט ע' גרוסקופף, אף אני סבור, כי המשיב יכול היה לבסס את המצאת הבקשה למתן הוראות על הזיקה המעוגנת בתקנה 166(4א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן: התקנות), בצירוף תקנה 166(10) לתקנות; גם נימוקיו מקובלים עלַי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו