על כן, אין בהחלטה זו כדי להביא לביטול או למחיקת החוב וכדי לפגוע בזכות המהותית של המוסד כנושה לפעול לגביית החוב; במקביל להליכי הוצאה לפועל, המוסד מוסמך לגבות את החוב בדרך של קזוז מגימלאות לפי סעיף 14(ג) לחוק המזונות (הבטחת תשלום), תשל"ב – 1972 (להלן - חוק המזונות), שכן מדובר באמצעי גביה מצטברים אותם ניתן לנקוט, אשר אינם מוציאים זה את זה; אין בסמכות רשם ההוצאה לפועל, להגביל את זכות המוסד כפי שמעוגנת בחקיקה ראשית לקזז חובות מגימלה לה זכאי המבוטח החייב כספים למוסד.
בעיניין פולדי [דב"ע (ארצי) לט/0-57 המוסד לביטוח לאומי – פולדי, פד"ע י"א ע' 76 (1979)] נפסק, לעניין קזוז חוב המזונות מקיצבת נכות כללית, כי "כיון שמטרת קצבת נכות כללית הנה להבטיח קיום שוטף, אזי על הקזוז להיות באותו מישור של זמן, ולא יפחיתו קצבה בעד חודש מסויים בשל חוב העבר".
בעיניין עמר עליו הסתמך בית הדין האיזורי בפסק דינו, נדון עניינו של מבוטח שבהליכי הוצאה לפועל שנקט נגדו המוסד ניתן צו לתשלומים, שלפיו על המבוטח לשלם למוסד בגין חוב מזונות סך של 500 ₪ לחודש.
סמכויות רשם ההוצאה לפועל הן ברובן סמכויות מינהליות, כגון – מתן צוי עיכוב יציאה מהארץ, הטלת עיקולים, מתן צוים למימוש נכסים, מינוי כונס נכסים, קביעת הסדר תשלומים וכיו"ב. החוק העניק לרשם ההוצאה לפועל סמכות שיפוטית בארבעה נושאים: טענת "פרעתי" לפי סעיף 19 לחוק; אחריותו של נאמן לפי סעיף 25 לחוק; חיובו של צד שלישי בתשלום החוב הפסוק לפי סעיף 48 לחוק; חיובו של כונס נכסים בפצוי הנזקים שגרם לפי סעיף 58 לחוק.
לטענת המוסד, נוכח העובדה שאין מדובר בדרכי גבייה מתחלפות אלא מיצטברות, הרי שגם לאחר סגירת תיק הוצאה לפועל רשאי המוסד לקזז חוב מזונות מגימלה, כיוון ש "צוי ראש לישכת הוצל"פ תקפים אך ורק לעניין הליך שמתנהל מול הוצל"פ בו ניכנס המוסד לנעלי הזוכה". המוסד מוסיף וטוען כי "לאור הוראות סעיף 14ל חוק והפסיקה .. אין כלל משמעות בשאלה האם מדובר בסגירה פרוצדורלית או בהחלטה שיפוטית כאשר אין בהחלטות ראש ההוצל"פ כדי להגביל את המשיב בהליכי גבייה העומדים לפניו" (ההדגשה הוספה – ל.ג.).
...
בהחלטה מיום 31.3.2011 קבע רשם ההוצאה לפועל כך:
"הבקשה, שהוגשה בשיהוי ניכר, לא נתמכה בכל ראשית ראיה לנטען ולא הוגשה בהתאם להוראות תקנה 12(ז) לתקנות ההוצאה לפועל התש"ם – 1979, ובנסיבות אלה היא נדחית".
אין מחלוקת כי המוסד לא הגיש ערעור על שתי החלטות אלה של רשם ההוצאה לפועל.
מעבר לכך, בסמכותו של רשם ההוצאה לפועל לדון בטענת "פרעתי" ולבטל כל יתרת חוב בתיק ההוצאה לפועל, על יסוד הראיות שמובאות לפניו, ולכן דין הטענה בדבר חוסר סמכות להידחות.
לפיכך, המוסד אינו רשאי לפעול בניגוד לה, לרבות בדרך של קיזוז חוב המזונות הנטען לגביו נתקבלה טענת "פרעתי", אשר אין מחלוקת כי הוא נוצר לפני מתן ההחלטה בטענת "פרעתי".
אשר לשיעור הסכום שקוזז מגמלתו של המערער: בעניין זה אנו מקבלים את טענת המוסד, כי סכום החוב שקוזז מגמלת הנכות מעבודה שהגיעה למערער עמד על סך של 47,876 ₪.
סוף דבר – הערעור מתקבל, ואנו מחייבים את המוסד להשיב למערער סך של
47,876 ₪, סכום חוב המזונות שקוזז מגמלת נכות בעבודה שהגיעה לו.
המוסד ישלם למערער שכ"ט עו"ד בשתי הערכאות בסך של 10,000 ₪.