יתיר הסתמכה על מסמכים אלה, שכוננו את חוב החייבים לה: ראשית, הסכם שיעבוד להבטחת מסגרת אשראי בסך של כשני מיליון ₪ שהעמידה יתיר לחברת ג. נתנאל סחר והשקעות בע"מ (להלן חברת נתנאל), שתאריכו 30.3.2011 (להלן הסכם השיעבוד הראשון); שנית, כתב-ערבות עליו חתמו החייבים לטובת יתיר, בו ערבו אישית ביחד ולחוד להשבת מלוא הסכום נושא הסכם השיעבוד הראשון ליתיר, תוך שיעבוד מדרגה שניה של הדירה ליתיר (להלן הסכם הערבות הראשון); שלישית, הסכם שיעבוד מיום 16.12.2011 שנחתם בין יתיר לחברת נתנאל לשם הבטחת מסגרת אשראי בסך שלושה מיליון וחצי ₪ שהעמידה יתיר לחברה זו (להלן הסכם השיעבוד השני); רביעית, כתב-ערבות עליו חתמו החייבים לטובת יתיר, בו ערבו ביחד ולחוד להשבת הסכום נושא הסכם השיעבוד השני ליתיר, אף זאת תוך שיעבוד מדרגה שניה של הדירה לטובת יתיר (להלן הסכם הערבות השני); לבסוף, פסק-דין חלקי מיום 9.6.2015 שניתן בתביעה שהגישה יתיר נגד חברת נתנאל, החייבים והורי החייב (להלן תביעת יתיר) בת"א (מח' ת"א) 22275-05-13 לשם פרעון החוב נושא הסכמי השיעבוד והערבות הללו (להלן פסק-הדין החלקי), ופסק-דין משלים מיום 29.12.2015 שניתן באותו הליך (להלן פסק-הדין המשלים).
על הדיון בבקשה חל סעיף 38 בחוק ההוצאה לפועל בנוסחו הקודם, טרם תיקון 29, שמורה כך:
(א) היו המקרקעין שעוקלו משמשים, כולם או מקצתם, בית מגורים לחייב, רשאי ראש ההוצאה לפועל להורות על מכירת המקרקעין ועל פינוי החייב ובני משפחתו הגרים עמו מהמקרקעין, ובילבד שהוכח תחילה, להנחת דעתו, שיהיה לחייב ולבני משפחתו הגרים עמו מקום מגורים סביר, או שהועמד לרשותם סידור חלוף.
תמצית הטענות בעירעור העקרי ובערעור שכנגד
ערעור החייבת נסב על שיעור הסכום שנפסק לה בגין דיור חלוף; נטען כי כב' הרשמת שגתה כאשר הפחיתה את הסכום לו זכאית החייבת מסך של כ-500,000, מחצית יתרת הכספים, לסך של 132,000 ₪, לגביו נטען כי נפסק על הצד הנמוך.
ואמנם, מעיון בפסק הדין של בית המשפט קמא, בהודעת העירעור ובערעור שכנגד, עולה - על פני הדברים - כי העירעור שכנגד הוגש על עניין השונה לחלוטין מן העניין שנידון בעירעור העקרי.
שנית, בכל הנוגע לתשלום החוב ליתיר, יצר פסק-הדין החלקי איבחנה בין החייבת לבין החייב; נקבע כי סכום החוב המוסכם ישולם ליתיר בראש ובראשונה מיתרת התמורה המגיעה לחייב בגין מכר הדירה, ואילו ההפרש ישולם מחלקה של החייבת בתמורת מכירת הדירה [שם, בסע' 7].
במציאות זו חטאה כב' הרשמת לתפקידה – תפקיד של הכרעה בהליך אדברסרי שאינו מקנה לכב' הרשם סמכות אינקויזיטורית, כאשר תרה היא עצמה אחר ראיות באתר יד 2 כדי לדלות ממנו נתונים על-אודות טווחי השכירות באיזור לדירת ארבעה חדרים וכאשר קבעה על-יסוד בדיקה עצמאית זו כי מדובר בסך שנע בין 5,000 ₪ ל-6,500 ₪ [פס' 98 בהחלטה].
סעיף 38(ג)(2)(א) בחוק ההוצאה לפועל מורה: "שווי הסידור החלוף יהיה בסכום המאפשר לחייב לשכור דירת מגורים באיזור מגוריו התואמת את צורכי החייב ובני משפחתו הגרים עמו למשך תקופה שלא תעלה על 18 חודשים; ואולם רשם ההוצאה לפועל רשאי להעמיד לרשות החייב ובני משפחתו הגרים עמו סידור חלוף לתקופה ארוכה מהתקופה האמורה אם סבר שקיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת". סעיף 38 בחוק שקדם לתיקון 29, על-פיו דנה כב' הרשמת בבקשה, לא קבע מה תהא תקופת הדיור החלוף, באופן שהוליד את העיסוק בנושא בעיניין נגולה.
...
איני מקבלת את טענת החייבת כי יתיר והמפרק חלקו בפני כב' הרשמת אך ורק על עצם זכותה לדיור חלוף אך לא טענו דבר לגבי כימות הזכות, אם ימצא שהיא קיימת.
במובן זה, אני מקבלת את הערעור שכנגד ודוחה את הערעור העיקרי.
אני מקבלת אפוא את הערעור שכנגד בחלקו ופוסקת לחייבת, כדמי דיור חלוף, סך 72,000 ₪ אשר יועבר לידיה מתוך הסכום שהופקד בתיק הפירוק, זאת תוך שלושים יום מעת המצאת פסק-הדין למפרק.