רשויות אלה חייבות בהקמת תאגיד מים וביוב מכוח הוראות סעיף 6א לחוק תאגידי מים וביוב, תשס"א-2001 (להלן: "חוק תאגידי מים וביוב"), אך בעת הגשת התובענות טרם עשו כן.
כלל 8(א) לכללי המים (תעריפי מים המסופקים מאת מקורות), התשמ"ז-1987 (להלן: "כללי המים") קבע בנוסחו שהיה בתוקף החל מ-1.1.10, כי רשויות מקומיות שחייבות בתאגוד וטרם התאגדו, חייבות לשלם לתובעת את הסכום הנקוב שם, בעד שקום, חידוש ופיתוח מערכות מים וביוב (להלן: "דמי קרן שקום"), וזאת בנוסף לתעריפי המים הנקובים בכללי המים.
רשות המים חרגה מסמכותה בקביעת תעריפי דמי קרן השקום לשנים 2010-2012, שכן היא הוסמכה לקבוע מחיר, ובפועל קבעה תשלום חובה, הטעון אישור בהחלטה של הכנסת או של ועדה מועדותיה בהתאם לסעיף 1(ב) לחוק יסוד: משק המדינה.
משהתקבל ערעור מקורות ונדחה ערעור הנתבעות, בטלה כמובן הקביעה האופרטיבית בהחלטה בסוגיות המשותפות בדבר השינוי בתעריף דמי השקום לשנים 2010-2012, וכל שנותר הוא עתה לידון ולהכריע בטענותיהן הפרטניות של הנתבעות.
...
בפסק דינו של בית המשפט העליון מיום 1.8.19 (להלן: "פסק הדין של בית המשפט העליון"), התקבל ערעורה של מקורות ונדחה ערעורן של הנתבעות, תוך שנקבעו בו, בין היתר, הקביעות הבאות:
בנסיבות המקרה לא היה מקום לדון בטענות ההגנה של הנתבעות שהועלו על דרך של תקיפה עקיפה, חרף מהות הנושא והיקפו, ואפילו אם היה מקום לדון בטענותיהן בתקיפה עקיפה, לא היה מקום ליתן להן את הסעד המבוקש, שכן הן עשו דין לעצמן (באי תשלום דמי קרן השיקום), והשתהו שהות ארוכה עד שהעלו את טענותיהן.
ניתן לסכם פרק זה העוסק בטענת הקיזוז באופן הבא:
סעיף 8(ב) לכללי המים אוסר על מקורות לתת זכות קיזוז לגבי כספי קרן השיקום בלא אישור הממונה, וכבר מטעם זה, דין טענת הקיזוז של הנתבעות להידחות.
נוכח כלל האמור לעיל איני מוצא ממש בטענתה הנ"ל של הנתבעת 8, והיא נדחית.
סיכום
הטענות הפרטניות של הנתבעות נדחות.