מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות ערכאת הערעור לבחינת עובדות

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מנגד טען המשיב כי יש לדחות את בקשת רשות העירעור: ההחלטה נכונה ומפורטת; לבימ"ש קמא סמכות לידון בתביעה נוכח העובדה כי המדובר בתביעה לקבלת סעד כספי; תביעות הנוגעות לפצוי בגין השמדת בעלי חיים נדונו בעבר בפני בתי משפט אזרחיים; אין בתיקון התוספת הראשונה לחוק בתי המשפט לעניינים מינהליים כדי לשנות מסמכותו של בימ"ש אזרחי לידון בתביעה כספית; המשיב אינו נידרש למיצוי הליכים וממילא פעל ככל יכולתו כדי להביא להקטנת הנזק ולשינוי החלטת המבקשת; אין מקום להתערבות בהחלטה הדוחה בקשה לסילוק תביעה על הסף.
אכן, ההלכה היא כי ערכאת העירעור אינה נוטה להתערב בהחלטות שעניינן דחיית בקשה לסילוק תביעה על הסף, שכן המדובר בהחלטה דיונית, הנוגעת לאופן ניהול הדיון, המצויה בשקול דעתה הרחב של הערכאה הדיונית (ראו בע"מ 3862/16 פלוני נ' פלוני, מיום 26.06.16), וביהמ"ש העליון החיל כלל זה ביתר שאת במקרים בהם מדובר בהחלטה שמשמעותה המשך בירור ההליך לגופו (ר' רע"א 9070/11 אייזיקוביץ נ' קלוגר, מיום 16.01.12).
כך, למשל, ככל שמדובר בתביעה כספית שעניינה תקיפה עקיפה של ההחלטה המנהלית, הנטייה הנה לקבוע כי לבית המשפט האזרחי סמכות לידון בתביעה (מבחן הסעד), אך ככל שמדובר בתקיפה ישירה של ההחלטה המנהלית, ההכרעה בשאלת סיווג התובענה כעניין אזרחי או מינהלי תעשה תוך בחינת מהות הסיכסוך וקביעת היסוד הדומינאנטי בתביעה, כאשר אין לאפשר עקיפה של העתירה המנהלית (ראו רע"א 2063/16 גליק נ' משטרת ישראל, מיום 19.01.17; רע"א 7987/10 מדינת ישראל נ' עמותת מוסדות "חזון ישעיה", מיום 28.04.11).
...
אמנם המשיב עתר בתביעתו לקבלת סעד כספי (פיצויים בסך של כ-460,000 ₪), אך נוכח עילות התביעה ומהות הסכסוך, כפי שאלו פורטו בכתב התביעה, אני סבורה כי יש לאבחן בין שתי עילות התביעה- שני המסלולים לקבלת הפיצויים- כאשר לבימ"ש קמא אין סמכות עניינית לדון בתביעת המשיב לקבלת פיצוי סטטוטורי בגין השמדת ביציי הרבייה.
טענת המבקשת לפיה יש לדחות את תביעת המשיב על הסף מחמת העדר עילה, כמו גם הטענה כי חל בענייננו סע' 17(ב) לפקודת מחלות בעלי חיים ולפיכך אין מקום לפסיקת פיצויים סטטוטוריים - דינן להידחות.
אינני סבורה כי היה על בית המשפט להכריע בשלב זה בשאלה האם ניתן להגיש תביעה נזיקית בגין עוולה הנובעת מהפרת נורמה מנהלית, כאשר אותה נורמה לא נתקפה בתקיפה ישירה, ויש לברר את טענות הצדדים במסגרת ההליך קמא, אשר בסופו יינתן פסק דין אשר יכריע בכלל השאלות שבמחלוקת, לרבות בשאלה זו. לפיכך נקבע כדלקמן: בקשת רשות הערעור מתקבלת באופן חלקי כך שלבימ"ש קמא הסמכות לדון בתביעה לקבלת פיצויים במסלול הנזיקי בלבד.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ואולם, במקרים חריגים, בהתקיים נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, דוגמאת: אי-עמידה של הגרסה העובדתית שהתקבלה במבחנים של היגיון ושכל ישר, או אי-התאמה של מימצאי העובדה שנקבעו לחומר הראיות – עשויה ערכאת העירעור להתערב במימצאי העובדה שקבעה הערכאה הדיונית (ע"א 9784/05 עריית תל אביב יפו נ' גורן, פסקה 17 והאסמכתאות שם (12.8.2009) (להלן: עניין גורן)).
במישור הסמכות, לערכאת העירעור מוקנות כלל הסמכויות הנתונות לערכאה הדיונית; על כן, רשאית היא להחזיר את הדיון בסוגיה שלא הוכרעה לערכאה הדיונית, ולחלופין, להכריע בה בעצמה (ראו: תקנה 110 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב-1991, המגדירה את סמכות בית הדין בעירעור; תקנה זו, מנוסחת באופן זהה לתקנה 462 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984; ראו גם: חמי בן-נון וטל חבקין העירעור האזרחי 197 (מהדורה שלישית, 2012) (להלן: בן-נון וחבקין); רע"א 8629/08 עטר נ' אשל, פסקה 4 לחוות הדעת של השופט נ' הנדל (5.10.2011)).
...
בית הדין הארצי בחן נימוקים אלה לגופם, וקבע כי אין לקבל את טענות המערער לגבי קורות החיים שהגיש, באשר אלה כללו דיווחים כוזבים, על אודות 'פרסומים' מחקריים שונים; וכי "קיימים עוגנים למסקנה בדבר יחסי אנוש לקויים", כשבכלל זה ניתן לציין את נסיעתו של ערן לכנס במהלך שנת הלימודים, ללא אישור כנדרש; את אי-הזמינוּת למפגשי עבודה שוטפים, עם הדיקן, ועם פרופ' אוסטינובה, שמונתה לשמש לו כחונכת במחלקה; את הימנעותו מהשתתפות בסיורי חובה; ואת חוסר נכונותו ליטול חלק בעבודה על תכנית לימודים חדשה, אף שהתבקש לסייע בבנייתה.
מכך נמצאנו למדים, כי מדובר בקביעות שבהן אין לבית הדין האזורי, כערכאה דיונית, יתרון משמעותי על פני בית הדין הארצי, היושב לדין כערכאת ערעור.
משאלו הם פני הדברים, בין אם ההכרעה שקיבל בית הדין הארצי היא ההכרעה הנכונה, בין אם לאו, על-פי פסיקת בית משפט זה, לבטח לא נפלה בהחלטת בית הדין הארצי טעות משפטית מהותית: "המקרים, שבהם אפשרית פרשנות משפטית לכאן או לכאן, הם, בדרך כלל, בגדר דוגמה לנסיבות, שבהן אין להסיק על דבר קיומה של טעות משפטית מהותית, שהרי עצם קיומם של פירושים משפטיים חלופיים, או של מיגוון של דרכים משפטיות אפשריות אינו מתיישב עם המסקנה, כי נפלה טעות משפטית מהותית. לשון אחר, אם פתרון פלוני הוא בגדר טעות מהותית, אין, בדרך כלל, מקום למסקנה, כי יש לנושא פנים לכאן או לכאן. אם קיימים מבחר או מספר של אפשרויות לפתרונה המשפטי הנכון של הבעיה, או אם יכולות להיות גישות סבירות חלופיות לאותה סוגיה, רצוי שבית המשפט ייטה לכיוון אי ההתערבות. מטרת ההתערבות אינה העדפתו של פתרון משפטי חלופי, כדי שתינקט הדרך, שבה היה בוחר בית-משפט זה ואשר שונה מזו ששימשה את בית הדין לעבודה, שגם היא דרך שאין לשללה לחלוטין" (עניין חטיב, עמודים 694-693).
יחד עם זאת, בנסיבותיו הקונקרטיות של המקרה דנן, כמפורט לעיל – בדגש על משך ההליך, היקפו, המשמעות הקשה של החזרת התיק לבית הדין האזורי, ובנוסף גם אופן התנהלותו של ערן, עובר להליכים המשפטיים, ואף במהלכם – סבורני כי בית הדין הארצי עשה מלאכתו נאמנה, פעל בשקדנות וחריצות, בשׂום שכל ודעת, ועלה בידו לרפא את עיקר הפגם שנפל בפסק הדין של בית הדין האזורי.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במה דברים אמורים? המבחן הצורני-עובדתי עניינו בשאלה האם מדובר ברצף פעולות שאינן ניתנות להפרדה (ולכן צריכות להחשב מעשה אחד) או שמא ניתן להפריד ביניהן באופן שאינו מלאכותי (כך שתיחשבנה למספר מעשים, כמו למשל בע"פ 4517/04 מסראוה נ' מדינת ישראל, פ"ד נט(6) 119, 132 (2005)).
לעולם ייבחן עניינו של נאשם אל מול נסיבותיו המיוחדות ונסיבות המקרה .משכך, מצאו בתי המשפט על ערכאותיהם השונות, החל מבית משפט לתעבורה שהעבירה מצויה בסמכותו, בית המשפט המחוזי כערכאת ערעור ובית המשפט העליון ,לא פעם ולא פעמיים הצדקה להמנע מענישה הכוללת ריצוי מאסר מאחורי סורג ובריח.
...
לאחר שבחנתי את נסיבות העבירה בתיק שבפני אני קובע כי מתחם העונש ההולם בעבירת גרם מוות ברשלנות והפקרה נע בין 40 חודשי מאסר ברף הנמוך ו-6 שנות מאסר ברף הגבוה ופסילה של 7-12 שנים.
אחר כל אלה אני גוזר על הנאשם עונש כולל כדלקמן : א. 42 ח' מאסר בפועל.
משכך, ולפי שמדובר בחודש החגים אני מורה לנאשם להתייצב לריצוי מאסרו, לאחר החגים, ביום 3.10.21 שעה 09:00.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

הואיל וערכאת העירעור לא נועדה לאפשר למערער לקיים דיון נוסף לפנינו באותן טענות ומענות, בהנחה שייתכן שהכרעתנו תהיה שונה, כהזדמנות נוספת לזכות בדין – מן הראוי היה לדחות את העירעור מאליו, וללא שנחזור על הטענות ודחייתן המוצגות בפסק הדין מושא העירעור ודחייתן מבוארת היטב בפסק הדין.
טענת המערערת נגד סמכות בית הדין קמא לידון במה שלטענת המערערת כבר נחלט נדחתה היטב בפסק הדין מושא העירעור כשהעיקרון הוא שההחלטות הקודמות לא נגעו בעדכון ההתמחרות בשל עליית מחירי הדיור.
טענת המערערת שתשלום התמורה נעשה במחיקת חובו של המשיב כלפיה אינה עומדת במבחן העובדות מאחר שהחוב הנטען היה קטן בהרבה מהתמורה שנדרשה.
...
סוף דבר, לא הוצגה לפנינו, לא טעות בהלכה ולא טעות בשיקול הדעת בהכרעת הדין – לא הנראית לעין, כדרישת תקנה קלה(ב), ואף לא הסמויה מהעין.
והואיל וכך הערעור נדחה.
מסקנות והוראות אשר על כן בהתאם לכל האמור, בית הדין קובע: הערעור נדחה על כל עילותיו.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

אכן, ככלל, ערכאת העירעור איננה נידרשת לבחינה עובדתית ומתמקדת בשאלות משפטיות.
יחד עם זאת, לבית המשפט יש סמכות לעשות כן. תקנה 146(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 מסמיכה את בית המשפט שלערעור, בין היתר, "לתת כל החלטה שצריך היה לתיתה" ו"לאשר את ההחלטה שעליה מערערים מאותו נימוק או מנימוק שונה".
...
אלא שהלכה היא שטעות במסקנה עובדתית לבדה אינה מקימה עילה למתן רשות ערעור, בוודאי לא בגלגול שלישי (רע"א 7155/20, לפידות נ' ברכר, פסקה 5 (22.10.2020)).
כעולה מפסק דינו של בית המשפט המחוזי, ערעור המבקש נדחה בסופו של דבר לאחר שבית משפט קמא הגיע למסקנה כי המבקש, שעליו הנטל להוכיח שהשטח שבמחלוקת לא נכלל בהפקעה, לא עשה כן ולא הרים את הנטל.
סוף דבר; בקשת רשות הערעור נדחית, וממילא נדחית גם הבקשה לעיכוב ביצוע.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו