מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות עניינית של בית משפט בתביעת סוכנות תיווך נגד מתווך

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

החלטה זו נוגעת לסמכותו העניינית של בית משפט זה לידון בתביעת סוכנות תיווך כנגד מתווך שעבד בשרותה, בגין עמלת תיווך שהתקבלה אצלו.
...
וכך נקבע בפסק הדין: "67. לאחר ששקלנו את הדברים, אנו סבורים שיש ללכת בדרך הבאה: ככלל, כאשר התביעה מנוסחת כתביעה בנזיקין, היינו כתביעה המיוסדת על עוולה או עוולות הקבועות בפקודת הנזיקין, הסמכות לדון בה תהיה נתונה לבית המשפט האזרחי. יחד עם זאת, על מנת למנוע ניצול לרעה של חריג זה יש לעמוד על כך שבית המשפט האזרחי ידון אך ורק בעילות הנזיקיות, ולא בעילות שהסמכות לדון בהן נתונה לבית הדין לעבודה. לא למותר להזכיר כי תקנה 9(6) לתקנות סדר הדין האזרחי (בדומה לתקנה 9(5) לתקנות בית הדין לעבודה) מחייבת את התובע לציין בכתב התביעה את העובדות המקנות לבית המשפט את הסמכות לדון בעניינו. אם כן, הדעת נותנת כי מקום שבו הוגשה לבית המשפט האזרחי תביעה שהצדדים לה הם עובד ומעסיק והיא נוגעת למערכת היחסים ביניהם, על התובע לציין ולהסביר במפורש כי עילות התביעה הן נזיקיות (שהרי אם לא יעשה כן הסמכות לדון בתובענה תהיה נתונה לבית הדין לעבודה). זאת, כחריג לכלל שלפיו התובע אינו חייב לפרט מהי התשתית המשפטית המבססת את זכותו לקבל מן הנתבע את הסעד." יתר על כן, אף אם כתב התביעה מפרט עילה נזיקית, ועל כן הסמכות העניינית נתונה לבית המשפט האזרחי, אין מקום לבירור מקביל של שתי התביעות, אלא על בית המשפט האזרחי לעכב את בירור ההליך, מחמת הליך תלוי ועומד, וליתן לבית הדין האזורי את הבכורה: "ומה באשר לאותם מצבים שבהם הוגשה תביעה של מעסיק לבית המשפט האזרחי בטענה לגניבה ומעילה מצדו של עובד וכן תביעה של עובד בבית הדין לעבודה בקשר לזכויותיו (בדרך כלל, אגב סיום יחסי העבודה) הנסבות על מערכת עובדתית דומה ושאלות דומות? במקרים המתאימים, שדוגמה להם ניתן למצוא בענייננו, נכון יהיה להעדיף – כעניין של מדיניות וכיבוד הדדי בין ערכאות – נקיטה בהעמדת ההליך בבית המשפט האזרחי על בסיס העיקרון של "הליך תלוי ועומד" (Lis alibi pendens).
סוף דבר אני מעבירה את הדיון בתביעה לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

פתח דבר עניינה של ההחלטה בבקשת הנתבעת לדחיית התובענה על הסף מחמת העידר סמכות עניינית או לחילופין להעברת הדיון בתובענה לבית הדין הנכבד לעבודה.
התובע עצמו הגדיר בכתב התביעה כך (סעיף 16 לכתב התביעה, ההדגשות לא במקור): "הנתבעת שימשה כסוכנת לתיווך בתים במשך שישה חודשים ולאור חוסר שביעות רצון התובע ביום 22/6/2017 הופסקה עבודתה של הנתבעת (להלן: מועד הפסקת העבודה)". לטענת התובע – הנתבעת הקימה סוכנות תיווך עצמאית במסגרתה יצרה קשר עם לקוחות התובע זאת על אף שאסור היה עליה לפנות ללקוחותיו של התובע משך 18 חודשים ממועד הפסקת עבודתה.
הסכם העבודה כולל רכיבים רבים המאפיינים הסכם עבודה וכך למשל: מיקום העבודה - סעיף 3.1 להסכם קובע כי "המתווכת תעבוד מביתה לפי הנחיית יוקרה אסטייט"; כפיפות למנכ"ל - סעיף 3.2 להסכם קובע כי "בבצוע תפקידה תהיה המתווכת כפופה למנכ"ל יוסי מימרן... או למי שימונה ע"י המנכ"ל ותעסוק בעניינים שבמסגרת התפקיד וכפי שתדרש מעת לעת"; ייחוד עיסוק – סעיף 3.4 להסכם קובע כי "המתווכת מתחייבת להקדיש את כל כישוריה, ידיעותיה, ניסיונה לעבודה עבור יוקרה אסטייט ולפעול כמיטב יכולה לקידום עסקיה של יוקרה אסטייט. המתווכת רביד אלימלך לא תעסוק בעבודה אחרת נוספת"; מיגבלת פעילות – בנוסף להגבלה לפיה הנתבעת אינה רשאית "לעסוק בכל עבודה אחרת" אף נקבע כי הנתבעת "תעבוד בתיווך באיזור קיסריה וזיכרון יעקב בלבד" (סעיף 3.5 להסכם); שכר - עוד נקבע בהסכם כי הנתבעת תהיה זכאית לסך של 50% בצרוף מע"מ בגין כל עמלת תיווך שתתקבל באמצעותה וזאת כנגד חשבונית מס. בנוסף מתייחס ההסכם לתשלומים בגין הפניית לקוחות וכן בגין עיסקאות עתידיות.
בבית המשפט האזרחי נקבעת הסמכות בהתאם לסעד, עם זאת סמכותו של בית הדין לעבודה נקבעת לאור עילת התביעה וזהות הצדדים בשונה ממבחן הסעד הנוהג בבתי המשפט ולעניין זה ר' ע"א 2168/03, פי.או.אס. (רסטורנט סולושנס) בע"מ נ' נחום ליפקונסקי, (מיום 29.11.2004) וכן רע"א 363/08 פרפרה נ' קופת חולים מאוחדת (מיום 23.11.09); וכן מנחם גולדברג ונחום פינברג דיני עבודה כרך שלישי פרק 38 עמ' 20א (מהדורה חמישים וחמש, 2013)).
...
משכך – יש למחוק ההליך ולא להעבירנו ולעניין זה ר' גם תא (ת"א) 7897-01-15‏, איל שלום נ' יוטרייד פרימיום בע"מ (כב' השופטת ת. אברהמי מיום 19/7/15) שם נקבע כי "כאשר עולה מחלוקת עובדתית בשאלת קיום יחסי עובד-מעביד במסגרת תביעה שהוגשה לביהמ"ש האזרחי, יש למחוק את התביעה ולהגישה מחדש בבית הדין לעבודה, במקום להעבירה לביה"ד, ככל שלא יציג התובע טעם להימנע מכך" סוף דבר לאור האמור לעיל – התביעה נמחקת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

התביעה הוגשה רק כנגד הנתבעת ובראל או מי מבעלי מניותיה לא צורפו כבעלי דין.
לאחר מספר דיונים מקדמיים העלה בית המשפט מיוזמתו את שאלת הסמכות העניינית לידון בתביעה.
עוד עולה מעדות התובעים כי לא היו מרוצים מניהול סוכנות התיווך על ידי הנתבעת (עמ' 21, עמ' 24, עמ' 28), משמע, לגירסת התובעים לא מדובר היה במיזוג עסק מצליח לתוך חברת בראל.
...
בין הצדדים מחלוקת מי יזם את המשא ומתן אולם אין חולק כי בסופו של דבר, ביום 7/3/2007, נערך ונחתם הסכם בין בראל לבין הנתבעת ולפיו הוקצה לנתבעת 7% ממניות חברת בראל (ההסכם יכונה להלן: הסכם בראל, סומן כנספח 2 לת/1).
מסקנה זו מייתרת את הצורך לדון בעתירת התובעים לקבלת חשבונות או לתשלום כספים.
אשר על כן, אני מורה על דחיית התביעה.
התובעים ישלמו לנתבעת, ביחד ולחוד, הוצאות משפט ושכר טרחת עורכי דין בסך כולל של 30,000 ש"ח. סכום זה יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה לסילוק על הסף הנתבעת עתרה לסילוקה של התובענה על הסף, בין השאר בטענה להיעדר-סמכות ענינית לבית-משפט זה. נטען כי הערכאה המוסמכת היא המוסד לבוררות וגישור של ההתאחדות לכדורגל בישראל.
התובע, מצידו, גורס כי אין מדובר, כל עיקר, בייצוג כי אם בפעולה של "תיווך", שאינה כפופה לסמכותו של המוסד לבוררות.
אותו אדם היה, בד בבד ובמה שרלוונטי לעניננו, "סוכן שחקנים" (כמוהו כ"מייצג שחקנים", בהגדרתו העדכנית של מונח זה) וגם משום כך הוא הוכפף לתקנון.
התובע, אם רצונו בכך, יגיש בענין זה תצהירים של עדות ראשית; כל חוות-דעת של מומחה שברצונו להגיש, ערוכה כדין; וכל בקשה להזמנתו של עד בידיו של בית-המשפט – מנומקת, לרבות הסיבה לאי-הגשתו של תצהיר של עדות ראשית, נתמכת בתצהיר ובה גם הערכה של תמצית-העדות ובקשה לענין סוג-החקירה (ראשית או נגדית), עד ליום 16.1.2022.
...
הטענה הזו שמורה לנתבעת אך לא כטענת-סף. הבקשה לסילוק-התובענה על הסף – נדחית.
בתוך 15 ימים מיום, שקיבלה לידיה החלטה זו, תשלם הנתבעת לתובע שכר-טרחה של עורך-דין בבקשה לסילוק על הסף, שהתובע נדרש בה לטיעון בכתובים וכן להשלמות על פה בישיבת-היום, בסך, כולל מע"מ, של 11,200 ש"ח. איחור יוסיף הפרשי-הצמדה ורבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961, מיום-החיוב האמור ועד למועד-התשלום בפועל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפניי בקשת רשות ערעור על החלטת בית משפט השלום בת"א-יפו מפי כב' השופט גיא הימן, בת"א 55684-03-21, מיום 25.11.21 שבה דחה את בקשת המבקשת לסילוק התביעה על הסף בטענה להעדר סמכות עניינית של בית המשפט לידון בתובענה.
המשיב הגיש כנגד המבקשת תביעה לתשלום סכומי כסף שמגיעים לו לטענתו מהמבקשת בגין תיווך שתווך בינה לבין שחקן כדורגל לצורך ייצוגו של האחרון בשנת 2015.
טענות המבקשת בית משפט קמא שגה כאשר נתן פרשנות צרה למונח "מייצג" וקבע כי המשיב אינו עונה להגדרה זו אלא שימש כמתווך.
במקרה שבפניי גם אם שימש המשיב כמתווך שתווך בין השחקן למבקשת, בשמו של סוכן השחקנים שאצלו היה רשום השחקן, הרי שמילא תפקיד כזה שניכנס תחת העניינים שהחוק דן בהם: שכר או תשלומים לבעלי תפקידים אחרים.
...
מכל אלה דין הבקשה לדחייה.
בתי המשפט פירשו את סמכות בוררויות אלו באופן רחב ודי אם אפנה לדבריו של כב' השופט דנציגר בעניין כץ: "גישה זו מתיישבת עם ההלכה לפיה משנדרש בית המשפט ליתן פרשנות לתניית בוררות, יבחר הוא, מבין הפרשנויות האפשריות, את הפרשנות לפיה על הסכסוך בין הצדדים להתברר במסגרת בוררות על פני פרשנות לפיה יש לברר את הסכסוך בפני בית המשפט. ... הדבר נכון מקל וחומר, כאשר בבוררות מכוח חוק הספורט עסקינן." וכן: "סמכותם של מוסדות השיפוט הפנימיים של איגודי הספורט, ומוסדות הבוררות הפנימיים בכלל זה, פורשה בפסיקתו של בית משפט זה על דרך ההרחבה. הטעם לכך הוא, שגופים אלו, לרבות המוסד לבוררות שליד איגוד הכדורסל בישראל, הינם גופים פנימיים וולונטריים שיודעים טוב יותר מכל גוף שיפוטי מה הם צורכי חבריהם וכיצד יש לנהל את ענייניהם, כאשר החברים הכפיפו עצמם מרצון לשלטונם של אלו ובכך ממילא הסכימו לקבל על עצמם את הכרעותיהם כך למשל, הבוררים במוסד לבוררות הינם משפטנים הבקיאים בתחום הספורט ובעלי הידע והכישורים המתאימים על מנת להכריע בצורה יעילה וצודקת בסכסוכים המתעוררים בתחום התמחותם, ..." אין בידי לקבל את טענת המשיב ואף לא את הנמקת בית המשפט קמא, שלא להעביר את ההליך לבוררות שכן עסקינן בסכסוך חוזי גרידא שבתי המשפט מיומנים לדון בו. העובדה שבתי המשפט מסוגלים להתמודד עם סכסוכים מסוג זה אינה מאיינת את קביעת המחוקק וכוונתו כי סכסוכים שעניינם בעולם הספורט יידונו בפני מוסדות ספציפיים שיוקמו לצורך כך. באותם מוסדות בוררות, שהוקמו מכוח חוק הספורט והתקנונים, מכהנים משפטנים שלצד הידע המשפטי יש להם גם ידע ספציפי במטריה של עולם הספורט והתנהלותו המיוחדת.
כב' השופט רובינשטיין בעניין מליקסון קובע כך: "התקנון – לטעמי באופן תמוה לכאורה – אינו מגדיר סוכני שחקנים ואינו מבחין בין סוגים שונים של סוכנים לעניין סעיף זה, הגם שיש בו קטגוריה מובהקת של סוכן מורשה, כפי שנראה להלן. אכן, כיון שחלק גדול מן התקנון עוסק בסוכנים מורשים, רישוים, חובותיהם וכיוצא בזה, ישנה עמימות בשאלה מה לגבי מי שפועל כסוכן אך אינו מורשה. ואולם, דומה כי אין מנוס מקביעה שסוכן הוא הפועל כסוכן, בחינת אין זכויות בלא חובות." על כן מקובלת עלי טענת המבקשת בהביאה מדברי כב' השופט רובינשטיין באותו עניין ולפיה "אין אדם יכול להחזיק בחבל בשני קצותיו, ברצותו - לצורך פעילות שבסיסה רווח – הריהו כסוכן, וברצותו – לעניין התדיינות – אינו כן." מכאן גם נובע כי עצם העובדה שהצדדים לא הגדירו בחוזה המאוחר ביניהם את תפקידו של המשיב כמייצג או כסוכן אינה מלמדת על טיב פעולתו שעשויה להניב לו תגמולים.
סוף דבר הערעור מתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו