מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות עניינית של בית הדין לעבודה לפי עילת התביעה

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף, נטען כי רכוז תביעות מסוג זה בבית הדין לעבודה, הכרחי אף נוכח הטענה לפיה קבלת התביעה תשפיע על איזונן התקציבי של קופות החולים ועל הקף סל שירותי הבריאות הניתן למבוטחי הקופות- אשר בית הדין לעבודה הוא בעל המומחיות הנדרשת לה. לחילופין, נטען, כי ככל ובית המשפט לא יימצא לנכון לדחות את התובענה כולה מחמת חוסר סמכות עניינית, אזי יש למחוק, לכל הפחות, את אותן עילות תביעה העוסקות בעניינים הנמצאים בסמכותו הייחודית של בית הדין לעבודה ובניהן, טענות בדבר הפרת תקנון, תכנים באתר מאוחדת ונהליה (סעיפים 19 סיפא, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 64 – הטענות הנוגעות להפרת הוראות התקנון, 65, 70 – הטענות על הפרת הסכם, 3, 70,93 – הטענה המתייחסת לתקנון הקופה, 100, 119.1- טענה על הפרת התקנון, 128.5).
נותרנו איפוא בטענת המבקשים, כי עסקינן בתביעת נזיקין מכוח עוולת הרשלנות כאשר לטענתם יש לראות בקופת חולים מאוחדת כמי שעונה על הגדרת "עוסק" על פי הוראת סעיף 1 לתוספת השנייה לחוק הגנת הצרכן, ועל כן יש מקום לברר התביעה בעילה זו. מנגד, עומדת טענת קופת חולים מאוחדת לפיה עילת התביעה בעיקרה ובמהותה איננה נזיקית כי אם מעוגנת במארג ההתחייבויות של קופת החולים אל מול מבוטחיה במישור החוזי, הן מכוח הוראות חוק ביטוח בריאות והן מכוח התקנון אליו הפנו המבקשים בתביעתם ובבקשת האישור, ועל כן הסמכות לבירור התביעה נתונה לבית הדין לעבודה, מכוח הוראת סעיף 54(ב) לחוק ביטוח בריאות המורה כדלקמן: "54.   (ב)  לבית הדין לעבודה תהיה סמכות ייחודית לידון בכל תובענה למעט תביעת נזיקין, שבין מבוטח או מי שהוא טוען שהוא מבוטח לבין שר הבריאות, המנהל, המוסד, קופת חולים, נותן שירותים לפי חוק זה, או הועדה שהוקמה לפי סעיף 3א, או שבין המוסד לבין קופת חולים או לבין מי שחייב בתשלום דמי ביטוח בריאות". (הדגשה שלי – ר.ב).
...
לבסוף, נטען כי דין בקשת האישור להידחות אף מחמת שיהוי והתיישנות בהגשתה.
משכך, אין עסקינן בתביעה נזיקית מכוח חוק זה. הטענה כי מדובר ביחסים שבין "עוסק לבין לקוח" על פי חוק הגנת הצרכן, ואינה נטועה בחוק הגנת הפרטיות, אך מחזקת את המסקנה כי עסקינן במערך יחסים חוזיים שבין העוסק – המבטח לבין הלקוח – המבוטח.
(ראו גם ת"צ (ת"א) 3637-01-17 טל טיומקין נ' מכבי שירותי בריאות בע"מ (11.11.20)) סוף דבר לאור כל האמור, אני קובעת כי הסמכות העניינית לדון בתובענה זו נתונה לבית הדין לעבודה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ברע"א 2407/14 מורן רוחם - אג'נס פרנס פרס בע"מ (פורסם בנבו, מיום 14.10.15) (להלן: "עניין רוחם") נקבע כי על מנת שתובענה תיכנס לגדר סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה לפי סעיף 24 לחוק בית הדין לעבודה עליה לעמוד בשני מבחנים מצטברים בעלי יסוד "חיובי" והם: על הצדדים לתובענה להיות עובד ומעסיק (או מי ששררו ביניהם יחסי עובד ומעסיק בעבר) ועילת התביעה צריכה לנבוע מיחסי העבודה.
...
. מסקנתי שלי היא שאין מנוס מפיצול ההתדיינות בין בית המשפט המחוזי לבית הדין האזורי לעבודה.
" על יסוד המפורט לעיל, משהסעד המבוקש בסעיף 85 לכתב התביעה – 'החזר הלוואת בעלים', מבוסס על מערכת יחסים שבין התובע כמי שהיה בעל מניות בנתבעת 1, לבין הנתבעת 2 שהיא בעלת מניות בנתבעת 1 ומכוח הסכם שנחתם ביניהם מתוקף מעמדם זה, מצאנו להורות על מחיקתו של הסעד האמור.
סוף דבר : לאור המפורט לעיל, הבקשה מתקבלת.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 54(ב) לחוק הבריאות קובע את סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה הן לפי זהות הצדדים (מבוטח ובית חולים, מרפאה) והן לפי עילת התביעה (תביעה לפי חוק הבריאות).
...
נפסק כי השאלות המתעוררות במסגרת הדיון בתובענה לנזקים התוצאתיים הן שאלות "נזיקיות". לפיכך נקבע, כי אין מנוס מפיצול הדיון בין בית הדין לעבודה שידון בעילה מכוח חוק הבריאות, לבין בית המשפט המחוזי שידון בתביעת הנזיקין בגין הנזקים התוצאתיים הנטענים.
סוף דבר מהטעמים דלעיל אני מורה על העברת התיק לבין הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, שלו הסמכות העניינית לדון בו. בית הדין הוא שידון בשאלות המשפטיות, ככל שיתעוררו, אם המשיבות "עוסק" אם לאו, ולרבות עניין מעמדה של המבקשת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

גם הטענה להפרת חובותיה של המבקשת כסוכנות ביטוח עילתה בתביעה נזיקית שאינה בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה (ע"ע (ארצי) 625/08 מירב תותי אשבל – הראל חברה לביטוח בע"מ, מיום 17.9.2009, סעיף 12 לפסק הדין; ע"ע (ארצי) 407/05 שמואל לם – מבטחים מוסד סוצאלי של העובדים בע"מ, מיום 21.6.2006).
...
דיון והכרעה: לאחר שבחנו את הבקשה והתשובה ושקלנו את טענות הצדדים, הגענו למסקנה שדין הבקשה להתקבל ויש להורות על סילוק התביעה כנגד המבקשת מאחר שאין לבית הדין האזורי לעבודה סמכות עניינית לדון בתביעה כנגדה.
בית הדין האזורי לעבודה נעתר לבקשה, ובית הדין הארצי קיבל את בקשת רשות הערעור, וקבע, כי "אין חולק, כי לבית הדין לעבודה לא מוקנית סמכות עניינית לדון בתביעות כנגד מר רוזנר על הפרת חובותיו כסוכן ביטוח, בין אם התביעה מבוססת על עילת הרשלנות ובין אם התביעה מבוססת על עילה אחרת". התובעים טענו בתשובתם, כי המבקשת הפרה חובה חוזית לנהוג בזהירות ובמיומנות.
נדחית טענת התובעים שפיצול הדיון יוביל לסרבול ההליך המשפטי ויפגע ביעילותו.
סיכומו של דבר: אנו נעתרים לבקשת המבקשת, והתביעה כנגדה מסולקת על הסף מחמת העדר סמכות עניינית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם לפסיקה, את בחינת סמכות ביה"ד לעבודה לידון בתביעה המוגשת על ידי שוטר יש לערוך באופן דו שלבי: ראשית, יש לבחון האם התובענה באה בגדרי סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה לפי סעיף 24 לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט-1969.
עוד נקבע בעיניין זליג כי (הדגשה נוספה, כאן ומכאן ואילך, מ.ק) – "אם וככל ובחינתן של עילות התביעה השונות על פי המבחן הדו שלבי לעיל מביאה לתוצאות שונות מבחינת הסמכות העניינית אזי אין מנוס מפיצול התובענה. משמע, עניינים המצויים בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה – שכן התובענה באה בגדר סעיף 24 לחוק ואינה כרוכה בהכרעה באחד העניינים המנויים בסעיף 93א לפקודה - ידונו בפניו. ואילו, עניינים שאינם מצויים בסמכותו של בית הדין לעבודה – שכן ההכרעה בתובענה כרוכה בהכרעה באחד העניינים המנויים בסעיף 93א לפקודה – ידונו בפני בית המשפט לעניינים מנהליים.
...
עוד נקבע בעניין זליג כי (הדגשה נוספה, כאן ומכאן ואילך, מ.ק) – "אם וככל ובחינתן של עילות התביעה השונות על פי המבחן הדו שלבי לעיל מביאה לתוצאות שונות מבחינת הסמכות העניינית אזי אין מנוס מפיצול התובענה. משמע, עניינים המצויים בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה – שכן התובענה באה בגדר סעיף 24 לחוק ואינה כרוכה בהכרעה באחד העניינים המנויים בסעיף 93א לפקודה - ידונו בפניו. ואילו, עניינים שאינם מצויים בסמכותו של בית הדין לעבודה – שכן ההכרעה בתובענה כרוכה בהכרעה באחד העניינים המנויים בסעיף 93א לפקודה – ידונו בפני בית המשפט לעניינים מינהליים.
מסקנה זו אף תואמת את הפרשנות המרחיבה לסעיף 93א לפקודת המשטרה אותה אימץ בית משפט זה (ראו, למשל, בג"ץ 2620/12 סלאמה נ' השר לבטחון פנים, [פורסם בנבו] פסקה 4 (11.6.2012)).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו