מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות עניינית לפי חוק פירוק שיתוף בדירה לא רשומה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

משנתגלע בין היורשים סיכסוך באשר לאופן חלוקת העזבון, הסמכות העניינית לידון בו נתונה לבתי המשפט לעינייני מישפחה.
הדירה לא הייתה רשומה על שמם, וזכויותיהם בה היו זכויות חוזיות כלפי מנהל מקרקעי ישראל והחברה המשכנת.
גם אם יש ממש בטענת המשיבה כי היא לא רשומה עדיין כבעלת זכויות במקרקעין בשל פעולותיהם של המבקשים והנתבעים, אשר מסכלים לטענתה את הרישום, עדיין אין בכך כדי להקנות לה זכות לתבוע בשלב זה את פירוק השתוף במקרקעין.
...
מסקנתי היא שאין למשיבה עילת תביעה נגד המבקשים ונגד הנתבעים הנוספים מכוח הוראותיו של סימן ב' לפרק ה' של חוק המקרקעין, התשכ"ט - 1969.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

את טענתה מבססת המבקשת על פסק דינו של כב' השופט עמית בעיניין ה"פ (מחוזי חיפה) 119/08 שוייצר נ' רפאל (6.7.08)), שם נפסק כי: "... הסמכות העניינית לידון בתוקפו של מישכון רשום על זכויות חוזיות לגבי דירה לא רשומה, נתונה לבית המשפט המחוזי. כך גם כל תביעה שעניינה מקרקעין, בין רשומים ובין אם לאו, שהסעד הנתבע בה אינו חזקה/שימוש/חלוקה". בעל המישכון לעומת זאת, טוען כי הסמכות לידון בתובענה נתונה לבית משפט השלום, כיוון שהנכס איננו רשום בלישכת רישום המקרקעין.
בעיניין זה קיימת מחלוקת בפסיקה אשר טרם הוכרעה סופית, אם כי בעיניין יונס אסד נפסק כי: "בהתאם לגישה המסתמנת בהלכה הפסוקה, כפי שבאה לידי ביטוי בעיניין אלוש, הסמכות לידון בתביעה לפירוק שתוף לגבי מקרקעין לא רשומים נקבעת לפי שווי המקרקעין" (ראו - עע"מ 6674/17 יונס אסד נ' לישכת עורכי הדין (3.12.2017); רע"א 4890/15 אלוש נ' עריית טבריה (31.12.2015); עניין טקסטיל ריינס הנ"ל; וראו גם - רע"א 1924/16 אבו ג'אנם נ' נכסי רמלה 3 בע"מ (20.4.2016), שם קבע כב' השופט דנציגר, מבלי לקבוע מסמרות במחלוקת העקרונית, כי שאלת הסמכות בעיניינן של הזכויות הבלתי רשומות במקרקעין שנידונו לפניו תוכרע לפי שווין).
...
לאחר בחינת טענות הצדדים הגעתי למסקנה כי הסמכות העניינית לדון בתובענה מסורה לבית המשפט השלום , זאת מהנימוקים שיובאו להלן.
אשר על כן, על פי סמכותי לפי סעיף 79(א) לחוק בתי המשפט, אני מורה על העברת הדיון בתובענה, לרבות הדיון בבקשה לסעד זמני, לבית המשפט השלום בירושלים.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נקבע : (סעיף 6 להחלטה) "כידוע, המבחן הקובע את שאלת הסמכות הוא מבחן הסעד. בעניינינו, מתבקש פירוק השתוף. לכאורה – פירוק השתוף בזכויות במקרקעין; אך בפועל – תוצאתו המעשית של הסעד תהיה פירוק השתוף במקרקעין, קרי – שלמקרקעין נושא ההליך יהיו בעלים חדשים. כלומר: גם אם אין מדובר בזכויות רשומות, מהותו של ההליך ועיקרו – מתייחסים לסוגיית הבעלות במקרקעין, ותוצאת ההליך – חילופי בעלים. בנסיבות אלה, דומה כי הערכאה המתאימה לידון היא זו שלסמכותה מסר המחוקק את הדיון בפרוק השתוף במקרקעין, קרי בית משפט השלום, ואני קובע כי בית משפט זה מוסמך עניינית לברר את התביעה". המבקשים טוענים בבקשת רשות ערעור כי בימ"ש קמא שגה בקביעתו כי בביהמ"ש המחוזי קיימות דיעות שונות וכי קיימת מחלוקת פוסקים.
בהקשר זה, פסקי הדין שאוזכרו על ידי בעיניין גינדי יפים גם לענייננו, ואחזור על הדברים גם לצרכי ההחלטה דנן: בבש"א (מחוזי חי') 6576/08 (הפ' 119/08) שוייצר נ' רפאל (6.7.08) נדונה השאלה, לאיזה בית משפט נתונה הסמכות העניינית לידון בתוקפו של מישכון על דירת מגורים לא רשומה – לבית המשפט המחוזי או לבית משפט השלום על פי שווי הנכס הממושכן.
...
נקבע : (סעיף 6 להחלטה) "כידוע, המבחן הקובע את שאלת הסמכות הוא מבחן הסעד. בענייננו, מתבקש פירוק השיתוף. לכאורה – פירוק השיתוף בזכויות במקרקעין; אך בפועל – תוצאתו המעשית של הסעד תהיה פירוק השיתוף במקרקעין, קרי – שלמקרקעין נושא ההליך יהיו בעלים חדשים. כלומר: גם אם אין מדובר בזכויות רשומות, מהותו של ההליך ועיקרו – מתייחסים לסוגיית הבעלות במקרקעין, ותוצאת ההליך – חילופי בעלים. בנסיבות אלה, דומה כי הערכאה המתאימה לדון היא זו שלסמכותה מסר המחוקק את הדיון בפירוק השיתוף במקרקעין, קרי בית משפט השלום, ואני קובע כי בית משפט זה מוסמך עניינית לברר את התביעה". המבקשים טוענים בבקשת רשות ערעור כי בימ"ש קמא שגה בקביעתו כי בביהמ"ש המחוזי קיימות דעות שונות וכי קיימת מחלוקת פוסקים.
כאן המקום להדגיש כי קביעותיהם של השופט הנדל ושל השופט עמית – כמו גם החלטתי זו – ניתנו בדן יחיד ואינן מהוות הלכה מחייבת, בהתאם לסעיף 20 (ב) לחוק יסוד: השפיטה".
בנסיבות אלה, אני סבורה כי התשתית העובדתית מובילה למסקנה כי עסקינן בפירוק שיתוף במקרקעין.
לסיכום: לאור האמור לעיל, ניתנת למבקשים רשות לערער והערעור נדחה לגופו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

התביעה שבפני היא לפירוק שתוף במקרקעין, וההחלטה שלהלן היא בסוגיית הסמכות העניינית לידון בתביעה, בשים לב לכך שזכויות שני הצדדים אינן רשומות במירשם המקרקעין, ושווי הדירה גבוה מתקרת הסמכות של בית משפט השלום.
" הרבה קולמוסין נישברו בשאלה מהן "תביעות הנוגעות למקרקעין", היוצאות מגדר תביעות אזרחיות בהן סכום התביעה קובע את הסמכות לפי ס"ק (2) שנזכר לעיל, ובשאלה זו נכרכה גם השאלה מהי תביעה "בדבר חלוקתם" של מקרקעין, תביעה שבה מוסמך בית משפט השלום לידון, "יהיה שוויו של נושא התביעה אשר יהיה". ליתר דיוק, כאשר התביעה נוגעת לזכויות רשומות בפנקסי המקרקעין המתנהלים לפי חוק המקרקעין, השאלה אינה מתעוררת.
...
לאחר ששקלתי בדבר, אני סבורה שסיווג תביעה בגין זכויות לא רשומות במקרקעין כתביעה שעניינה מקרקעין יביא לתוצאה קלה יותר ליישום, ושני טעמים לדבר.
לסיכום אני דוחה את טענת הנתבעת בדבר העדר סמכות.
נוכח התנהלות הצדדים ממנה התרשמתי במהלך הדיון, נראה כי אין מנוס ממינוי כונס נכסים נייטרלי לניהול מכירת הדירה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען כי מדובר במקרקעין בהם גינדי אינה רשומה כבעלים על מלוא זכויותיה אלא היא בעלת זכות אובליגאטורית מותנית בלבד, ולאור העובדה כי מדובר בפרוק שתוף הנוגע לזכויות ושווי זכויות במקרקעין עולה על 2.5 מיליון ₪, הסמכות העניינית נתונה לביהמ"ש המחוזי.
לטענת המבקשים, בנגוד לקביעת בימ"ש קמא, במקרה דנן, אין תחולה לפירוק שתוף עפ"י חוק המקרקעין, התשכ"ט – 1969 (להלן: "חוק המקרקעין").
ב) בבש"א (מחוזי חי') 6576/08 (הפ' 119/08) שוייצר נ' רפאל (6.7.08) נדונה השאלה לאיזה בית משפט נתונה הסמכות העניינית לידון בתוקפו של מישכון על דירת מגורים לא רשומה – לבית המשפט המחוזי או לבית משפט השלום על פי שווי הנכס הממושכן.
...
כמו כן, צוין כי אין חולק שחלק מבעלי הזכויות במקרקעין מכרו זכויותיהם ולטובת הרוכשים נרשמו הערות אזהרה אולם, הודגש כי: "אין חולק כי המוכרים עודם רשומים כבעלי המקרקעין- דהיינו, אין חולק כי על כלל הזכויות במקרקעין רשומות בעלויות". תשתית עובדתית זו, היא שמובילה למסקנה כי עסקינן במקרה דנן בפירוק שיתוף במקרקעין.
בנסיבות אלו, אני סבורה כי אין מקום להתערב בהחלטת בית משפט קמא אשר תואמת לנסיבות ולהלכה הפסוקה.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, ניתנת למבקשים רשות לערער והערעור נדחה לגופו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו