מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות עניינית לבית משפט מחוזי בענייני משפחה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בעיניין זה הוזכר כי קיימת מחלוקת בין היורשים שהגיעה לפתחו של בית המשפט לעינייני מישפחה ולאחרונה מונה מנהל עיזבון לעזבונה של המנוחה.
הכלל הוא כי שאלת הסמכות העניינית בחלוקת העבודה שבין בית המשפט השלום לבין בית המשפט המחוזי, ובפרט בתביעה הנוגעת למקרקעין, תוכרע על פי מבחן הסעד (ראו: ע"א 510/82 חסן נ' פלדמן, פ"ד לז(3) 1 (1983); ע"א 2846/03 אלדרמן נ' ארליך, פ"ד נט(3) 529 (2004) (להלן: עניין אלדרמן)).
...
אלא שבמקרה הנוכחי הקושי הטמון בפיצול נמנע (או ליתר דיוק נדחה) בשל המסקנה כי בשלב זה יש למחוק את התביעה, בשל הקושי לדון בתביעה במתכונתה הנוכחית.
קצרו של דבר שאני מחליט למחוק את התביעה ללא צו להוצאות.
בשים לב לשלב בו נמחקה התביעה, אני מורה למזכירות להשיב לתובע את האגרה ששולמה על ידו בהתאם לתקנות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת העמותה, התובעת כבר הגישה תביעה כספית לבית המשפט המחוזי כנגד העמותה ואחרים בהליך קודם (ת"א 61740-09-19 שרה פרוינד נ' עמותת שבי ישראל למען אחינו האבודים להלן: ההליך הקודם) במסגרתו קבע כב' הנשיא (בדימוס) השופט איתן אורנשטיין בהחלטתו מיום 21.6.2020, שהסמכות העניינית לידון בתביעה מוקנית לבית המשפט לעינייני מישפחה (להלן: ההחלטה בהליך הקודם).
בתום הדיון קבעתי כי: "בשלב זה ההליך יישאר בדלתיים סגורות עד להכרעה בנושא הסמכות העניינית. על פניו מדובר בסכסוך שלא עוסק בעניינים אינטימיים אלא בנושא רשומי שאין מניעה שיפורסם, מה גם שילדי בני הזוג לשעבר הם בגירים. ככל שאקבע שההליך יהיה בבית משפט זה, אזי ההליך יהיה בדלתיים פתוחות. במידה ויתברר במסגרת ההליך כי עולים נושאים אינטימיים, אשקול את סגירת הדלתיים חלקית או מלא." ביום 6.12.2020 ניתן פסק דינו של ביהמ"ש העליון בעירעור, במסגרתו נקבע שהסמכות העניינית לידון בתביעה הכספית נתונה לבית המשפט המחוזי ולכן ההחלטה בהליך הקודם תבוטל והתביעה הכספית תוחזר ותתברר לפני בית המשפט המחוזי.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשות, בתגובות ובכתבי הטענות ולאור פסק הדין שניתן בערעור, אני סבור שדין הבקשה להידחות מהנימוקים שיפורטו להלן.
באשר לטענה לפיה במסגרת בירור התובענה יהיה צורך להתייחס להתנהלותם של בני הזוג במהלך חיי הנישואין ולמערכת היחסים ששררה ביניהם כשותפים לחיים, אין אני סבור כי מסקנה זו מתחייבת או עולה מהדברים.
לאור האמור, אין מקום לחרוג מהכלל בדבר פומביות הדיון ואין מקום נהל את ההליך דנן בדלתיים סגורות ולפיכך הבקשה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו (כב' השופטת א' נחליאלי-חיאט) בשני תיקים מאוחדים; ת"א 63252-10-20 ות"א 62597-10-20, מיום 1.12.2021, שבה נקבע כי הסמכות העניינית לידון בתביעות שהגיש המשיב נגד המבקשים נתונה לבית המשפט לעינייני מישפחה.
המשיב סומך ידיו על החלטת בית המשפט המחוזי ואף הוא חוזר על עקרי טענותיו שם. באשר לטענות המבקשים לקיומה של סמכות ייחודית על פי חוק הנאמנות הנתונה לבית המשפט המחוזי, מפנה המשיב להוראות סעיף 42 לחוק הנאמנות הקובע כי הוראות חוק הנאמנות "יחולו כשאין בחוק אחר הוראות מיוחדות לעניין הנידון״ וכן לרע"א 6558/99 חבס נ' חבס, פ"ד נד(4) 337 (2000), במסגרתו הובהר כי תכלית חוק בית משפט לעניני מישפחה, התשנ"ה-1995 היא "לרכז בערכאה מקצועית אחת את מלוא המחלוקות שבין בני המשפחה" (שם, בעמ' 342).
...
כפי שיבואר להלן, אני סבורה כי דין הערעור להידחות.
נמצאנו למדים, כי סעיף 3(א) לחוק בית המשפט לעניני משפחה משמש כהוראה מיוחדת בחוק אחר, אשר מסיגה את תחולתן של הוראות חוק הנאמנות בנוגע לסמכות בית המשפט המחוזי לפי חוק הנאמנות (ראו והשוו: שלמה כרם חוק הנאמנות, התשל"ט-1979, 799-798 (2004) והאסמכתאות המובאות שם).
סוף דבר, הערעור נדחה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בתמצית נטען, כי יש לבטל את הצוים, בהיות בקשת האב מטעה וכוזבת – באשר כלל לא מיתנהל הליך בוררות בין הצדדים – ומשום שבית המשפט המחוזי נעדר סמכות עניינית לידון בעיניין – שכן בסכסוך משפחתי עסקינן, וסמכות השיפוט נתונה לבית המשפט לעינייני מישפחה.
בעקבות זאת, ונוכח טענת הבן, הנכונה, במישור המשפטי, כי הסמכות נתונה לבית המשפט לעינייני מישפחה – לא מצאתי פגם בקביעתו כי הסיכסוך תרם "תרומה משמעותית לגיבושה של עילת התביעה", כך שבעניין משפחתי עסקינן (סעיף 1 לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה, התשנ"ה-1995; רע"א 6558/99 חבס נ' חבס, פ"ד נד(4) 337, 344 (2000)).
...
על יסוד האמור, הגיע בית המשפט המחוזי לכלל מסקנה כי יש להעביר את הדיון לבית המשפט לענייני משפחה.
לאחר שעיינתי בבקשה, על נספחיה, באתי לכלל מסקנה כי יש לדחותה, וזאת ללא צורך בהגשת תגובה מאת המשיב.
אשר על כן, הבקשה נדחית; ממילא מתייתרת הבקשה לעיכוב ביצוע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 51 (א)(2) לחוק בתי המשפט קובע כי בית משפט השלום ידון ב- " תביעות אזרחיות – למעט תביעות הנוגעות למקרקעין – כשסכום התביעה או שווי הנושא אינו עולה על 2,500,000 שקלים חדשים ביום הגשת התובענה, והוא אף אם עלה הסכום או השווי לאחר מכן מחמת שיערוך, הצמדה, ריבית, הוצאות משפט ושכר טירחת עורך דין". הסמכות העניינית של בית המשפט המחוזי מוגדרת בסעיף 40 לחוק בתי המשפט כדלקמן: בית משפט מחוזי ידון באלה: (1) כל עניין אזרחי או פלילי שאיננו בסמכותו של בית משפט שלום; עולה אם כן כי הסמכות העניינית של בתי המשפט המחוזיים לידון בעניינים אזרחיים (ופליליים) היא סמכות שיורית.
בדומה מציין פרופ' י' רוזן–צבי בספרו "ההליך האזרחי" (2015), בין היתר כי: סעדים הצהרתיים נמנים אף הם עם מישפחת הסעדים אשר, במקרים רבים קשם ולעיתים בלתי אפשרי לאמוד את שוים.
...
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ולמקרא התובענה, נחה דעתי כי הסמכות העניינית לדון בתובענה, נתונה לבית משפט השלום.
סוף דבר ברע"א 3075/17 שירביט חברה לביטוח בע"מ ואח' נ' ציון ארד ואח' (פורסם בנבו, 21.5.17) נפסק בין היתר: בידוע, כי סמכות השיפוט העניינית נקבעת במועד הגשת התביעה לפי שוויו הכספי של הסעד המבוקש או סכום התביעה סעיף 79 (א) לחוק בתי המשפט קובע לאמור : 'מצא בית המשפט שאין הוא יכול לדון בעניין שלפניו מחמת שאינו בסמכותו המקומית או העניינית, והוא בסמכותו של בית המשפט או של בית דין אחר, רשאי הוא להעבירו לבית המשפט או לבית הדין האחר (שם, פסקה 11).
אשר על כן ובהינתן כל האמור ונוכח העובדה שהסמכות העניינית לדון בתובענה נתונה לבית משפט השלום, הנני מורה על העברתה להידון בבית משפט השלום בתל-אביב יפו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו