הבקשה
המבקשים עותרים לתיקון כתב התביעה והוספת טענות בדבר הנסיבות לחתימה על שטרי המשכנתא על ידם ובדבר אי הויתור על הגנת בית המגורים המוקנית להם בסעיף 33 לחוק הגנת הדייר, התשל"א-1971 (להלן: "חוק הגנת הדייר").
עוד נטען, כי עילות התביעה תוקפות את תוקפו של שטר המשכנתא וטוענות לבטלותו עקב עילות שונות לרבות הפרת חובות הגילוי וההסבר החלות על הבנקים בבואם להחתים ערבים על משכנתות, כאשר לחילופין טענו כי סעיפי הויתור על דיירות מוגנת אינם תקפים בשטר המשכנתא ועל כן הסמכות העניינית נתונה לבית משפט זה.
עוד נטען, כי על פי מבחן הסעד, הסמכות העניינית נתונה לבית משפט זה וכפועל יוצא ממילא עומדת למבקשים זכות לעלות שאלות נוספות.
...
מעבר לאמור טען, כי דין הבקשה להידחות בשל 3 טעמים עיקריים כדלקמן:
הבקשה אינה עומדת בתנאים שהותוו בדין והפסיקה: פרשנות תקנה 92 לתקנות סד"א מתייחסת לשלושה אינטרסים, האחד אינטרס בעל הדין מבקש התיקון להעלאת טענה אמיתית, השני, אינטרס המשיב שיריעת המשפט לא תורחב שלא לצורך והשלישי, אינטרס בציבור ביעילות ההליכים.
אשר לטענה כי מדובר בטענה חדשה, השיבו המבקשים כי דינה להידחות היות ועילת התביעה נוגעת להיעדר תוקפו של שטר המשכנתא ושלילת כוחו של הבנק לממשו.
"92. בית המשפט או הרשם רשאי, בכל עת, להתיר לכל אחד מבעלי הדין לשנות או לתקן את כתבי טענותיו בדרך ובתנאים הנראים צודקים, וכל תיקון כזה ייעשה לפי הצורך, כדי שבית המשפט יוכל להכריע בשאלות שהן באמת השאלות השנויות במחלוקת בין בעלי הדין. תיקון של טענה עובדתית או הוספתה, טעונים הגשת תצהיר המאמת את העובדות. "
א' גורן, בספרו "סוגיות בסדר דין אזרחי" (מהדורה 12, 2015) עמ' 321 מציין כך:
"סוגיית התיקון של כתבי הטענות זכתה לפסיקה עקיבה, המלמדת, כי גישת בתי המשפט לתיקון כתבי הטענות היא ליברלית, מן הטעם כי, בדרך כלל, התיקון נועד להועיל לבעלי הדין להגיע לגיבוש השאלות האמיתיות השנויות במחלוקת ביניהם וכל לייעל את ההליך המשפטי... מלשון תקנה 92 ומפרשנותה עולה, כי כאשר בעל –דין מבקש לתקן את כתב- תביעתו, כך שבית המשפט יוכל להכריע בשאלות השנויות במחלוקת בין בעלי הדין- נעתרים לו ברוחב לב, למעט במקרים חריגים. למרות הגישה הליברלית בנושא זה, על בית המשפט להביא בחשבון גורמים נוספים, ובהם התנהלותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה, הפגיעה הפוטנציאלית באפשרות של הצד שכנגד להתגונן, מידת התועלת שצפוי התיקון להשיג והאם היעתרות לבקשה תגרום להכבדה רבה ולהארכת הדיון וסרבולו. במקום שבו עניינו של התיקון המבוקש בהוספת עילת תביעה חדשה שהראיות לגביה שונות מאלה הדרושות להוכחת העילה שבכתב התביעה המקורי, בית המשפט נוהג להיעתר לבקשה בצמצום."
ד"ר י' זוסמן, בספרו "סדרי הדין האזרחי" (מהדורה שביעית, 1995) עמ' 337 מציין כך:
" אחרי שנתבררו הפלוגתאות או 'שאלות שבמחלוקת' מכתבי הטענות שהוגשו, נוכח בעל דין לעתים שהחסיר מכתב הטענות שלו טענה שחפץ לטעון, או שעשה משגה אחר ועקב כך השתבשה טענה. אך משגה כזה אינו חייב לחרוץ את גורל המשפט, ואין נפקא מינה בכך אם בעל הדין ששגה היה תובע או נתבע."
קיימת פסיקה עניפה- בכול הקשור להתרת תיקון כתב הטענות (רע"א 1819/11 עיריית חולון נ' מנשה אלינובק , (11.5.2011); בר"ע 2398/03 פרופילי לב פ"ת בע"מ נ' יעקובוביץ את ברייר בע"מ (28.4.2004); בת"א 1718/97 הדר הדמיה ואבחון רפואי בע"מ נ' "בזק"- חברה ישראלית לתקשורת בע"מ (2.5.2007); בש"א 4017/08 עודד זקן נ' פואד אבו קיטש (28.10.2008) ; רע"א 11137/05 אליהו חברה חביטוח בע"מ נ' מגן דוד אדום לישראל ( 21.3.2006) ).